Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

LG BL40 New Chocolate

Design og brukervennlighet

Med introduksjonen av KG800, bedre kjent som Chocolate, ble LG med ett mer synlig i mobilmarkedet. Selv om Chocolate langtfra var perfekt, hevet den LGs image flere hakk.

Chocolate er død, leve Chocolate

Det har gått mer enn tre år siden den originale Chocolate ble lansert, og det var på høy tid med en etterfølger. LG lanserte i høst derfor like så greit to sjokoladetelefoner, BL20 og BL40.

Denne gang er det BL40, også kalt New Chocolate, som har havnet på testbenken.

Lang og tynn

Stikkord for å lykkes på catwalken kan se ut til å være lang og tynn. Ettersom BL40 er laget blant annet for å vise seg frem, er det ikke overraskende at LG har fulgt denne oppskriften.

Det første du legger merke til med New Chocolate er nettopp formen. Den er smal og tynn, men også lang. Kommentarer om utseendet sitter løst når du fisker opp en BL40 fra lommen, og de aller fleste er enige i at dette er en lekker og elegant telefon.

Noe må man ofre for skjønnheten, og formen er ikke spesielt praktisk. BL40 er rett og slett for lang til å være noe du ønsker å ha i bukselommen. Til gjengjeld glir den lett ned i en elegant dameveske.

Alle taster overbord

Rene touch-telefoner ser ut til å vokse på trær i disse tider. BL40 tar den hakket lenger enn de fleste, og har fjernet alle taster fra fronten av telefonen. Her har du kun den berøringsfølsomme skjermen til å hjelpe deg med navigere rundt i menyene.

Vi ble aldri helt fortrolige med fraværet av spesielt en tilbake- eller legg-på-tast. Du har riktignok en virtuell hjem-tast nederst til høyre på skjermen, men denne er ikke synlig i alle skjermbilder. I tillegg må du fra noen menyer trykke flere ganger for å komme deg tilbake til hvilemodus.

Hulter til bulter

Tastene som dukker opp når du skal ringe eller legge på er heller ikke like logisk plassert. I de fleste tilfeller befinner de seg omtrent midt på skjermen, noe som er uvant når man sammenligner med de fleste andre telefoner. I enkelte menyer er ringetasten i tillegg nokså liten, slik at du må sikte godt for å foreta et utgående anrop.

Navigering på skjermen fungerer ikke så godt i alle andre tilfeller heller. Spesielt når du surfer på nett kan det være vanskelig å ikke bare treffe rett, men også å få skjermen til å reagere i det hele tatt når du skal trykke på en liten lenke.

Når du holder telefonen på vanlig måte bruker du et vanlig, virtuelt tastatur for å skrive for eksempel tekstmeldinger. Du kan selvsagt bruke den innebygde T9-ordboken om du foretrekker dette. Her vil du fort oppdage en upraktisk mangel. For å veksle mellom forskjellige må du nemlig trykke på selve ordet for å få frem en nedtrekksliste, du har ikke mulighet til å trykke for eksempel på stjernetasten eller en annen tast i nærheten av der fingrene dine befinner seg for å bytte ord.

Fullt QWERTY

Heldigvis kan du snu telefonen over på siden, hvorpå et fullt QWERTY-tastatur automatisk åpenbarer seg. Måten tastaturet fungerer på ligner på tastaturet på Iphone. Når du berører en bokstav, dukker det opp en markør i overkan av fingertuppen din som viser hvilken bokstav du har valgt. Like presis som tastaturet på for eksempel nevnte Iphone kan disse tastene allikevel ikke sies å være. Til tider savnet vi også piltaster eller en annen form for å navigere rundt i tekst på. Hvis du må rette på noe du har skrevet er det ikke alltid like enkelt å få markøren til å stille seg på rett bokstav med å peke med fingertuppen.

Når du holder telefonen liggende er det ofte ingen hjem-tast synlig, slik at du enten må snu telefonen eller gå et hakk tilbake før en slik tast blir synlig.

Knapper på siden

Noen fysiske knapper skal det innrømmes at BL40 har blitt utrustet med. På høyre side av telefonen har du volumtast og kameraknapp, mens du på venstre side har en tast som starter mediespilleren. Både kameraknappen og knappen for mediespilleren må forøvrig holdes inne et par sekunder for å starte de respektive funksjonene.

Av/på-tastenpå toppen av telefonen fungerer også som tastelås. For å låse opp skjermen kan du enten trykke to ganger, eller trykke en gang for så å dra fingeren over skjermen.

Forsetter du til baksiden av telefonen finner du kameralinsen som er mer eller mindre i flukt med resten av baksiden. Alt i alt har New Chocolate et rendyrket design, nærmest som en flatpresset sylinder.

Knall skjerm

Tilbake til start, eller forsiden om du vil, finner du en av BL40s store styrker, nemlig skjermen. Grunnet den spesielle formen på telefonen har skjermen en uvanlig oppløsning, og er vel det nærmeste du kommer bredskjerm på en mobiltelefon.

Skjermen er ikke bare bred, den er også svært skarp med fyldige farger. Selv om menyene til tider ikke alltid er like logisk lagt opp, er de svært elegante, og bidrar til et positivt inntrykk av skjermn.

Du kan velge mellom fire forskjellige startskjermer. Du veksler mellom disse ved å flikke fingeren til høyre eller venstre, eller ved å trykke på en firkant nederst på skjermen. Da zoomer startskjermen ut til en slags 3D-kubevisning, og du bytter mellom startskjermene ved å snu på kuben med fingeren.

Variabel hovedmeny

Når du holder BL40 på vanlig måte, vises hovedmenyen som tre og tre ikoner med tekstlig forklaring inndelt i kategorier. Ved å dra fingeren over ikonene får du frem flere menyvalg.

Snur du telefonen endrer hovedmenyen seg til mindre ikoner uten tekst, og da vises alle ikonene på skjermen samtidig.

Menyen kunne generelt vært litt kjappere i responsen. Spesielt å åpne bildegalleriet eller musikkbiblioteket er en øvelse som krever tålmodighet.

LG kaller dette menysystemet for S-class, og det har vært å finne i flere telefoner fra det siste året. I vår test av KM900har vi skrevet mer inngående om S-class. BL40 mangler de dedikerte ringe- og legg-på-tastene som KM900 har, men til gjengjeld er utseendet på ikonene oppgradert slik at menyene fremstår som enda mer elegante.

Sjokolade med lyd

BL40 fungerte bra til å ringe med. Både lyd og dekning var tilfredsstilende. Når du holder telefonen til øret sørger en sensor for at tastelåsen automatisk blir aktivert, mens den automatisk låser seg opp etter et lite øyeblikk når du tar telefonen bort fra øret igjen.

BL40 har vanlig minijack-inngang, og det følger med et stereo hodesett i pakken. Her sitter det en elegant og knapt synlig mikrofon på ledningen like ved den ene ørepluggen.

Kobler du til egne hodetelefonen oppdager du at telefonens mikrofon blir koblet ut. Dette er svært upraktisk, og for å bruke telefonen til å snakke med er du enten nødt til å bruke LGs egen håndfri eller å snakke uten håndfri

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • CD med programvare
  • Kombinert lader og datakabel
  • Hodesett med 3,5 mm minijack-plugg

Laderen og datakabelen er kombinert, slik at du klarer deg med en kabel mindre enn normalt. Datakabelen har vanlig USB-kontakt i den ene enden, og denne kan du plugge inn i selve laderen slik at den også gjør nytte når du skal lade telefonen via strømnettet.

Teknologi og funksjoner

Formen ligner på en sammenklemt sylinder, bare mer elegant.

Mange linjelekre designtelefoner er ribbet for avanserte funksjoner. BL40 går mot strømmen, og er tross sin slanke utforming spekket med teknologi.

Her har du støtte for alle fire GSM-frekvensene slk at BL40 gir deg dekning over store deler av verden. Skal du sjekke e-post eller surfe på nett med New Chocolate sørger super-3G i for at dette skjer kjapt og smertefritt. Du kan også koble deg på nett med den innebygde Wi-Fi-funksjonen.

Wi-Fi-funksjonen støtter også DLNA. Kort fortalt er dette en funksjon som gjør det mulig å dele innhold og streame dette over et Wi-Fi-nettverk.

Hva gjelder surfing på nett så kan du zoome inn og ut ved å dra to fingre fra eller mot hverandre. Igjen noe vi kjenner igjen fra Iphone, men igjen fungerer det ikke like bra som på originalen. Nettleseren mangler Flash-støtte, men fungerer ellers bra. Den får plusspoeng for nettleserer-loggen. Her vises tidligere besøkte sider med en miniatyrbilde av siden, og du blar deg frem og tilbake i historikken ved å flikke fingeren over skjermen.

Minnerik

BL40 stiller med 1 GB internminne. Selv om dette ikke er i nærheten av de 32 GB som enkelte telefoner kan skilte med, er det allikevel godt over gjennomsnittet. For musikk og film vil du fort få behov for mer minne, og da kan du bruke et standard Micro-SD-minnekort.

Ved siden av musikk og film kan du bruke internminnet til å lagre bilder eller kontakter for den saks skyld. Adresseboken har forøvrig plass til inntil 1000 opføringer, mens kalenderen rommer inntil 500 oppføringer og 100 oppgaver.

Når det gjelder adresseboken, kunne vi ønsket oss en bedre listevisning av kontaktene. Hva gjelder kalenderen mangler muligheten for å vise dagens oppføringer på startskjermen.

Presis GPS

Trenger du hjelp til å finne veien kan BL40 være til hjelp. Den har nemlig innebygget A-GPS.

GPS-funksjonen til BL40 imponerte oss. Nøyaktigheten var svært god, og i bilen trengte vi ikke å legge mobilen langt fremme på dashbordet for å få nøyaktig posisjon.

Brukern du Google Maps for å vise vei kan du glede deg over at din posisjon på kartet stemmer svært godt overens med virkeligheten.

Ønsker du stemmebasert navigasjon, følger det med en prøveversjon av Navigasjonsprogramvaren Wisepilot. Her får du anvisninger på skjermen om hvor du skal svinge kombinert med en stemme som dirigerer deg i riktig retning.

Vi sammenlignet GPS-funksjonen til BL40 med det andre telefoner har å stille med, og BL40 viste seg som den klart mest presise i en høyst uformell sammenligning.

Spesiell synkronisering

For forretningsbrukeren kommer støtten for synkronisering med Exchange godt med. Den er enkel å sette opp, men det er forbedringsmuligheter i hvordan funksjonen fungerer. Blant annet manglet mange av kontaktene telefonnummer da BL40 ikke tok med seg alle de mest vanlige feltene under synkronisering. Vi fikk heller ikke automatisk, regelmessig synkronisering til å fungere, og måtte bruke enten push eller manuell synkronisering.

At synkroniseringen ikke er helt optimal, merkes også i brukergrensesnittet. Dersom du står i innboksen og starter en manuell synkronisering, må du gå ut av innboksen og inn igjen for at ny e-post skal vises.

En mangel som BL40 deler med mange andre telefoner er at HTML-formatert e-post ikke vises skikkelig i e-postleseren. Derimot klarer den å vise Office-dokumenter og PDF-filer.

Smart utstyrt

Utover dette har BL40 stort sett det du forventer å finne av nyttefunksjoner som alarm opptaksfunksjon.

En funksjon som ikke har blitt veldig utbredt enda er FM-sender. FM-senderen til BL40 gjør at du kan streame musikk du spiller på telefonen til en vanlig FM-radio. Dette kan være svært praktisk for eksempel i bilen hvor du ofte ikke har annen mulighet for å få spilt mp3-filene dine.

Alle funksjoner og innstillingsmuligheter er ikke alltid like logisk plassert i menyene, og det tar en liten stund før du får full kontroll med muligheten som New Chocolate har å by på.

Batteritiden er dessverre ikke like lang som selve telefonen. Vårt eksemplar holdt 2-3 døgn før det måtte lades. I tillegg virker det som batteriet fikk seg en liten knekk av norsk vinterkulde, for etterhvert var det umulig å få batteriet til å vare lenger enn et snaut døgn.

Multimedia

Et deksel beskytter minijack-kontakten.

Med en bred skjerm slik BL40 har, er filmavspilling nærliggende. Siden BL40 støtter avspilling av Divx-filmer kan du fint spille av filmer på den.

Selv om skjermdiagonalen er på fire tommer, er skjermen såpass smal at den ikke er like stor og god til å se film på som HTC HD2 eller Omnia HD.

Formatet på skjermen passer bra til spillefilmer, mens opptak i 4:3-format ikke får utnyttet hele skjermens bredde.

Vi prøvde å spille av noen eldre Divx-filmer, men da protesterte BL40. Nyere Divx-filmer med de mest vanlige kodekene er imidlertid ikke noe problem å spille av.

Skulle du ønske å spille filmene på en større skjerm, har BL40 TV-ut, slik at du kan vise filmene dine på en ekstern skjerm. Dette krever en ekstra kabel, og vi rakk ikke å få testet denne funksjonen.

Også audio

Skulle du ønske å høre på musikk istedenfor å se film har du selvsagt mulighet til dette. De mest vanlige lydformatene støttes, og du kan også høre på musikk med RDS-radioen til BL40.

Lydkvaliteten er forøvrig god, med engasjerende lyd selv om det kanskje mangler litt trykk i de lavere frekvensene for deg som er glad i bas. Hodetelefonene som følger med er av typen som sitter i øret. De fungerer godt, men som vanlig er det litt å hente på å plugge inn et par hodetelefoner av topp kvalitet.

Mange spill

Det ligger en rekke demoversjoner av forskjellige spill på BL40 klare til utprøving. Heldigvis leveres den også med mange spill i fullversjon. For eksempel har du spillet Real Motion Fishing, som benytter seg av telefonens bevegelsessensor for å styre spillet. Et annet alternativ er Dual Match, hvor to stykker spiller mot hverandre samtidig fra hver sin siden av telefonen.

Naturligvis har du også et typisk bilspill, nærmere bestemt Racing Time 2. Også her kan du styre spillet ved å bevege på telefonen.

Kamera med mørke og lyse sider

Kameraet har en oppløsning på 5 megapiksler og har optikk fra Schneider Kreuznach. I svært gode lyshold tar kameraet gode bilder. Imidlertid ble enkelte bilder tatt på høylys dag skjemmet av fargestikk. I dårlige lysforhold tok BL40 intet mindre enn svært dårlige bilder. Innendørsbilder på kveldstid i normal innebelysning var svært undereksponert og nærmest ubrukelige. Dersom du stiller eksponeringen før du tar bilde kan resultatet allikevel bli brukbart.

Det hjalp selvfølgelig heller ikke at fotolyset på vårt testeksemplar ikke virket. Uansett om vi stilte det på automatisk eller alltid på fikk vi ikke noe frem noe lys når vi skulle ta bilde.

Kameraet har forsåvidt godt med funksjoner. Geomerking gjør at du kan se hvor bildene dine er tatt, mens smilgjengjenning gjør at bildet blir tatt når motivet smiler. Bildestabilisator gjør at bilder tatt når kameraet er i bevegelse blir skarpere.

Vi tok bilder i forskjellige modus. En fiffig funksjon er "ufokusert bolde" som LG kaller det. Dette gjør at alt annet enn senter av bildet blir ute av fokus, og gir en morsom effekt. Videre har du kunstmodus, som legger på en mørk skygge i kantene på bildet. I tillegg har du en funksjon kalt flatterende bilde. Denne glatter ut bildet og gjør at en person ser omtrent like naturlig ut som en gjennomsnittlig modell avbildet i et moteblad. Du kan selv avgjøre hvor bra det virker ved å se på bildene nedenfor.

Ufokusert bolde.

Videoopptak tas i VGA-oppløsning. Dette er i seg selv nok til å gi brukbar videokvalitet, men vi synes ikke BL40 overbeviste på dette feltet.

Konklusjon

LG BL40 New Chocolate er lang og tynn og ikke rent så lite lekker.

Over tre år er gått siden den originale Chocolate så dagens lys, så det var på høy tid at LG lanserte oppfølgerne.

Like mye oppsikt som den opprinnelige Chocolate vekket når den ble lansert, tror vi ikke BL40 vil lage. Det er allikevel ikke til å stikke under en stol at BL40 skiller seg ut fra mengden. Dette er en telefon de fleste kommenterer utseendet på, og da er det positive vendinger det går i, spesielt fra den kvinnelige halvdelen av befolkningen.

Sanselige menyer

Den elegante stilen gjenspeiler seg i menyene. Dette er godteri for øyet med lekker grafikk og effekter. Like praktisk er det ikke alltid. Menyene er til tider ulogisk lagt opp, og det er til tider irriterende tungvindt og ulogisk å utføre enkelte operasjoner.

BL40 er en ren touch-telefon, og det er ingen taster i det hele tatt på forsiden av telefonen. Til tider savnet vi en dedikert tast for å gå tilbake eller legge på.

Skjermen av av den berøringsfølsomme typen. Dette gjør at du ikke kan bruke neglen eller en penn til å trykke på skjermen. Her er det fingertuppens evne til å holde på strøm, eller kapasitans som det heter, som får skjermen til å reagere. Ikke så rart når du ser formen på telefonen er skjermens brede format. Dette gjør den godt egnet til å se film, og BL40 støtter da også å spille av filmer i Divx-format. Selvsagt kan du også spille av mp3-filer og høre på musikk.

Film og musikk kan du lagre i telefonens internminne på 1 GB. Er du en ivrig bruker av multimediaspilleren vil du nok ønske å utvide minnet med et minnekort av typen Micro-SD.

Ikke bare et pent ytre

Selv om BL40 er en typisk designtelefon, er den ikke ueffent utstyrt heller. Her finner du stort sett det som gjelder av trådløse teknologier. Du har også GPS med fullverdig programvare. GPS-en fungerte meget bra og var svært presis.

Du har også en mer eksotisk funksjon som FM-sender til rådighet. Denne kommer i tillegg til RDS-radioen som BL40 er utstyrt med.

Du kan også ringe med New Chocolate, og så lenge du passer på å lade batteriet annenhver natt fungerer BL40 fint som telefon.

Litt moro også

Du kan også ha det gøy med BL40. Flere morsomme spill er inkludert, og et par av disse lar seg også styre av at du beveger telefonen.

Kameraet er en blandet opplevelse. Oppløsningen på 5 megapiksler skulle holde for brukbare bilder, og du har en rekke morsomme og praktiske effekter å velge mellom. Så fort lysforholdene er annet enn optimale blir bildekvaliteten lidende, og BL40 er tross noen fiffige funksjoner ingen kamerabombe.

Alternative lekkerbiskner

Hvis du ikke vil ha telefon som bare er praktisk, men vil ha en lekker telefon med usøkt skjerm og brukergrensesnitt, kan BL40 være et godt valg.

Det finnes imidlertid flere lekre mobiler å velge mellom. Om BL40 er den rette mobilen for deg, eller om det er andre som passer bedre, er det ikke lett å komme med noen ferdig oppskrift på. Når det gjelder designtelefoner avgjøres jo mye av om du liker telefonens fremtoning eller ikke.

Et par alternativer kan vi allikevel komme opp med. Multimediemonsteret Samsung Omnia HD fungerer glimrende til å spille film, og er en fullverdig smarttelefon med et bedre kamera.

Hva gjelder pent design og spesielt delikate menyer er det fortsatt få som kan matche Apple Iphone, men den har også sin pris.

annonse