Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

LG BL40 New Chocolate

Design og brukervennlighet

Med introduksjonen av KG800, bedre kjent som Chocolate, ble LG med ett mer synlig i mobilmarkedet. Selv om Chocolate langtfra var perfekt, hevet den LGs image flere hakk.

Chocolate er død, leve Chocolate

Det har gått mer enn tre år siden den originale Chocolate ble lansert, og det var på høy tid med en etterfølger. LG lanserte i høst derfor like så greit to sjokoladetelefoner, BL20 og BL40.

Denne gang er det BL40, også kalt New Chocolate, som har havnet på testbenken.

Lang og tynn

Stikkord for å lykkes på catwalken kan se ut til å være lang og tynn. Ettersom BL40 er laget blant annet for å vise seg frem, er det ikke overraskende at LG har fulgt denne oppskriften.

Det første du legger merke til med New Chocolate er nettopp formen. Den er smal og tynn, men også lang. Kommentarer om utseendet sitter løst når du fisker opp en BL40 fra lommen, og de aller fleste er enige i at dette er en lekker og elegant telefon.

Noe må man ofre for skjønnheten, og formen er ikke spesielt praktisk. BL40 er rett og slett for lang til å være noe du ønsker å ha i bukselommen. Til gjengjeld glir den lett ned i en elegant dameveske.

Alle taster overbord

Rene touch-telefoner ser ut til å vokse på trær i disse tider. BL40 tar den hakket lenger enn de fleste, og har fjernet alle taster fra fronten av telefonen. Her har du kun den berøringsfølsomme skjermen til å hjelpe deg med navigere rundt i menyene.

Vi ble aldri helt fortrolige med fraværet av spesielt en tilbake- eller legg-på-tast. Du har riktignok en virtuell hjem-tast nederst til høyre på skjermen, men denne er ikke synlig i alle skjermbilder. I tillegg må du fra noen menyer trykke flere ganger for å komme deg tilbake til hvilemodus.

Hulter til bulter

Tastene som dukker opp når du skal ringe eller legge på er heller ikke like logisk plassert. I de fleste tilfeller befinner de seg omtrent midt på skjermen, noe som er uvant når man sammenligner med de fleste andre telefoner. I enkelte menyer er ringetasten i tillegg nokså liten, slik at du må sikte godt for å foreta et utgående anrop.

Navigering på skjermen fungerer ikke så godt i alle andre tilfeller heller. Spesielt når du surfer på nett kan det være vanskelig å ikke bare treffe rett, men også å få skjermen til å reagere i det hele tatt når du skal trykke på en liten lenke.

Når du holder telefonen på vanlig måte bruker du et vanlig, virtuelt tastatur for å skrive for eksempel tekstmeldinger. Du kan selvsagt bruke den innebygde T9-ordboken om du foretrekker dette. Her vil du fort oppdage en upraktisk mangel. For å veksle mellom forskjellige må du nemlig trykke på selve ordet for å få frem en nedtrekksliste, du har ikke mulighet til å trykke for eksempel på stjernetasten eller en annen tast i nærheten av der fingrene dine befinner seg for å bytte ord.

Fullt QWERTY

Heldigvis kan du snu telefonen over på siden, hvorpå et fullt QWERTY-tastatur automatisk åpenbarer seg. Måten tastaturet fungerer på ligner på tastaturet på Iphone. Når du berører en bokstav, dukker det opp en markør i overkan av fingertuppen din som viser hvilken bokstav du har valgt. Like presis som tastaturet på for eksempel nevnte Iphone kan disse tastene allikevel ikke sies å være. Til tider savnet vi også piltaster eller en annen form for å navigere rundt i tekst på. Hvis du må rette på noe du har skrevet er det ikke alltid like enkelt å få markøren til å stille seg på rett bokstav med å peke med fingertuppen.

Når du holder telefonen liggende er det ofte ingen hjem-tast synlig, slik at du enten må snu telefonen eller gå et hakk tilbake før en slik tast blir synlig.

Knapper på siden

Noen fysiske knapper skal det innrømmes at BL40 har blitt utrustet med. På høyre side av telefonen har du volumtast og kameraknapp, mens du på venstre side har en tast som starter mediespilleren. Både kameraknappen og knappen for mediespilleren må forøvrig holdes inne et par sekunder for å starte de respektive funksjonene.

Av/på-tastenpå toppen av telefonen fungerer også som tastelås. For å låse opp skjermen kan du enten trykke to ganger, eller trykke en gang for så å dra fingeren over skjermen.

Forsetter du til baksiden av telefonen finner du kameralinsen som er mer eller mindre i flukt med resten av baksiden. Alt i alt har New Chocolate et rendyrket design, nærmest som en flatpresset sylinder.

Knall skjerm

Tilbake til start, eller forsiden om du vil, finner du en av BL40s store styrker, nemlig skjermen. Grunnet den spesielle formen på telefonen har skjermen en uvanlig oppløsning, og er vel det nærmeste du kommer bredskjerm på en mobiltelefon.

Skjermen er ikke bare bred, den er også svært skarp med fyldige farger. Selv om menyene til tider ikke alltid er like logisk lagt opp, er de svært elegante, og bidrar til et positivt inntrykk av skjermn.

Du kan velge mellom fire forskjellige startskjermer. Du veksler mellom disse ved å flikke fingeren til høyre eller venstre, eller ved å trykke på en firkant nederst på skjermen. Da zoomer startskjermen ut til en slags 3D-kubevisning, og du bytter mellom startskjermene ved å snu på kuben med fingeren.

Variabel hovedmeny

Når du holder BL40 på vanlig måte, vises hovedmenyen som tre og tre ikoner med tekstlig forklaring inndelt i kategorier. Ved å dra fingeren over ikonene får du frem flere menyvalg.

Snur du telefonen endrer hovedmenyen seg til mindre ikoner uten tekst, og da vises alle ikonene på skjermen samtidig.

Menyen kunne generelt vært litt kjappere i responsen. Spesielt å åpne bildegalleriet eller musikkbiblioteket er en øvelse som krever tålmodighet.

LG kaller dette menysystemet for S-class, og det har vært å finne i flere telefoner fra det siste året. I vår test av KM900har vi skrevet mer inngående om S-class. BL40 mangler de dedikerte ringe- og legg-på-tastene som KM900 har, men til gjengjeld er utseendet på ikonene oppgradert slik at menyene fremstår som enda mer elegante.

Sjokolade med lyd

BL40 fungerte bra til å ringe med. Både lyd og dekning var tilfredsstilende. Når du holder telefonen til øret sørger en sensor for at tastelåsen automatisk blir aktivert, mens den automatisk låser seg opp etter et lite øyeblikk når du tar telefonen bort fra øret igjen.

BL40 har vanlig minijack-inngang, og det følger med et stereo hodesett i pakken. Her sitter det en elegant og knapt synlig mikrofon på ledningen like ved den ene ørepluggen.

Kobler du til egne hodetelefonen oppdager du at telefonens mikrofon blir koblet ut. Dette er svært upraktisk, og for å bruke telefonen til å snakke med er du enten nødt til å bruke LGs egen håndfri eller å snakke uten håndfri

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • CD med programvare
  • Kombinert lader og datakabel
  • Hodesett med 3,5 mm minijack-plugg

Laderen og datakabelen er kombinert, slik at du klarer deg med en kabel mindre enn normalt. Datakabelen har vanlig USB-kontakt i den ene enden, og denne kan du plugge inn i selve laderen slik at den også gjør nytte når du skal lade telefonen via strømnettet.