Tek.no

Test

Blade Runner ? Five-Disc Ultimate Collector's Edition

Rutger Hauer spiller en androide med dødsangst og sans for poesi, i en visuelt knallsterk film.
Alexander Moderhak Schindler

Etterhvert er historien om androideknerteren Rick Deckard, brakt til liv av Harrison Ford i en hans kanskje beste rolle, ganske så kjent. Faktisk er det ingen overdrivelse å si at "Blade Runner" er elementært pensum for den jevne av skuer science-fiction spesielt og kvalitetsfilm generelt. Her kommer altså det som skal være den ultimate salmerutgaven av filmen. Hvor ultimat er den egentlig?

Ikke så fjern fremtid

I et Los Angeles anno 2019 er storbyen blitt en smeltedigel for kulturer og språk. Mennesket har forlengst erobret rommet, og vi er nå så teknisk avanserte at vi lar menneskelignende roboter gjøre både det farlige og det nedlatende arbeidet utenfor kjære Tellus. Dette er roboter slik du aldri har sett dem; vakre, sterke, smarte og ikke minst intelligent vesener. Faktisk er de så smarte at de oppdager et fravær av lang levetid og er emosjonelle nok til å la seg styre av angst og forergrelse. Slikt leder fort til opprør, og derfor må den lett alkoholiserte Deckard trå til aksjon.

Harrison Ford spiller sin kanskje beste rolle i "Blade Runner". Her jakter han på androider som føler seg som mennesker, og slik tar en fremtidsrettet verk opp høyst menneskelig og aktuell tematikk.

Vi har tidligere anmeldt regissørens klipp av denne filmen, og vil derfor ikke gjengi atter et handlingsreferat. Det er ikke tvil om at Ridley Scotts storfilm er nettopp det; stor. Sin fremtidsrettede innpakning til tross tar den dype historien opp elementære spørsmål ved det å leve, ved det å føle og ved det å være menneske. Slik får fortellingen om androidene og deres nemesis Deckard en slagkraft og aktualitet det selv 25 år etter filmens oppstandelse er vel verdt å gi seg hen til.

Individuelt

Denne DVD-utgaven inneholder samtlige fem klipp det finnes av filmen; Årets "Final Cut" er på plass, det samme er "Director´s Cut" fra 1992, både den internasjonale og den amerikanske kinoversjonen fra 1982 samt en arbeidskopi som ikke har vært tilgjengelig før.

Harrison Ford jakter på roboter som er så like mennesker at de sliter med dødsangst.

Selv om arbeidskopien er noen minutter kortere enn "Final Cut", fremstår den som mer ryddig, mer gjennomført og mer visjonsrik. Uheldigvis viser det seg at regissør Scotts siste klipp av filmen er litt for slitsomt, med manglende dialog og påtatt høyt tempo, og klarer derfor ikke helt å ta vare på den unike "Blade Runner"-følelsen. Det klarer dog arbeidskopien mye bedre. Den er dystrere og mer skitten, litt mer flakkende og bruker av og til litt andre bildeutsnitt og ukjente scener. Et alternativt opptaksmateriale og musikkspor er også med på å la nettopp denne gamle arbeidskopien utmerke seg.

Likevel er det både lurt og tilfredsstillende å ha den originale kinoversjonen tilgjengelig. Men la det være sagt; denne utgaven har så mange versjoner av filmen at den skaper en nødvendig og opplagt observasjon. Det finnes ingen original "Blade Runner", ingen raseren Deckard. Derfor er det også vanskelig å avgjøre hvilket klipp som kan skryte på seg å være det beste og mest sanne mot filmskaperenes visjoner og idealer. Heller lar denne utgaven det være opp til tilskuere å finne og falle for sitt klipp av "Blade Runner".

Mettet mekanisk visjon

Den vakre kvinnen og slangen, et urgammelt bilde som er like symbolsk i en fremtidsvisjon som i Bibelen.

DVD-utgaven lever opp til sin selvoppnevnte status med mengder av ekstramateriale. Ved siden av at en lekker innpakning har den et brev fra herr Scott selv, samt vakker storyboardkunst. En dokumentar på over tre timer gir et unikt innblikk i alle problemene, tankene, følelsene og det enorme engasjementet som lå bak for at romanen "Do Androids Dream of Electric Sheep?" av Philip K. Dick til syvende og sist ble "Blade Runner" på kino. Visste du at regissøren i utgangspunktet sa nei til denne filmproduksjonen for å lage "Dune", eller at mijøvern og kritikken av datidens politikk var viktig for nær sagt samtlige involverte?

Både dokumentaren og et massivt restaureringsarkiv med slettede scener, alternativ start på filmen, opptaksprøver og mye annet er med på å gjøre dette til en solid DVD-utgivelse. Et siste gullkorn i posen er kortfilmen "All Our Variant Futures", som tar opp den nevnte problematikken rundt alle versjonene av filmen.

Konklusjon

Bare for å konkretisere det en gang til; det er ikke tvil om at Ridley Scotts "Blade Runner" er genial eller til og med legendarisk. Fremtidsvisjonen, de sentrale spørsmålene rundt det å være menneske (og hva som faktisk gjør oss menneskelig), de visuelle scenene som bergtar og lyser gjennom skitten i fremtiden, kombinert med musikk signert Vangelis, utgjør til sammen et stort stykke film.

Når nå denne DVD-utgivelsen, som faktisk lever opp til sitt "ultimate" navn, ikke får status som legendarisk eller genial har det en grunn; Ja, her er alt å drømme om når det gjelder "Blade Runner" og mer til, men det skulle bare mangle. Det er en selvfølge at en film som denne, uansett hvilket klipp du nå måtte falle for, fortjener såpass og intet mindre.

annonse

Les også