Til hovedinnhold
TestBærbar solcellelader LET-02

La solen lade mobilen

Med denne smarte solcelleladeren har du alltid ekstrastrøm når du er på reise.

Det finnes mange typer nødstrømbatterier som lar deg lade opp mobilen din når du ikke befinner deg i nærheten av en stikkontakt. Problemet med disse, er at nødstrømbatteriet jo må lades opp via en stikkontakt – eller fra USB-porten til en PC. Så hva gjør du når du er på langtur og det ikke er en stikkontakt i mils omkrets?

Det er her denne bærbare solcelleladeren kommer inn i bildet.

Solcelleladeren, som heter bare "Solar Charger LET-02", er på størrelse med en liten mobiltelefon. Hele fronten er dekket av solceller, mens baksiden er i blank, "forkrommet" plast. I den ene kortenden av laderen er det en Mini-USB-kontakt, samt en liten rund kontakt hvor du plugger inn en ledning som går mellom mobiltelefonen og solcelleladeren.

Lang ladetid i solen

Laderen har et innebygget batteri som lades opp når du plasserer solcelleladeren i solen, eller i innendørs kunstig belysning. Jo kraftigere lys, jo raskere lades batteriet opp.

Det er også mulig å lade opp batteriet ved å koble det til USB-porten i en PC, eller til en USB-lader av den typen som følger med mobiltelefoner og som plugges i stikkontakten.

Solceller er ikke spesielt effektive, noe Nokia fant ut da de nylig droppet planene om solcellemobiler. Selv i direkte sollys tar det 13-14 timer å lade det innebygde batteriet helt opp. Lader du via en USB-kabel koblet til PC-en tar det 4-5 timer. En liten lampe lyser rødt under lading, og grønt når batteriet er ferdig oppladet.

Stort utvalg med overganger

Når du vil lade opp mobilen kobler du en liten kabel mellom solcelleladeren og mobiltelefonen. Det følger med ti ulike overganger som passer til de fleste nye og gamle mobiltelefoner. Kjekt å ha for eksempel hvis du foretrekker å ta med den gamle Nokia- eller Sony Ericsson-mobilen din i stedet for den dyre toppmodellen når du skal på tur i fjellet.

Vi prøvde å lade både Android-mobiler og iPhone med laderen, uten problemer. Men laderen leverer ikke nok strøm til at du får ladet opp iPad-en din, eller andre større enheter som krever mer enn de 500 milliamperene dette produktet kan levere.

Det følger med et stort antall overganger til ulike mobiltelefoner. Overgangen festes i enden av spiralledningen som går til solcelleladeren.

Siden batteriet er på bare 1500 mAh får du ikke ladet opp mobiltelefonen din mer enn én gang før batteriet i solcelleladeren er tomt – og ofte holder det ikke til å lade mobilen helt opp heller. Flere av nødstrømbatteriene på markedet (uten solceller) har batterikapasitet på det dobbelte eller tredobbelte, slik at du har nok strøm til både to og tre oppladinger av mobilen. Men på grunn av at solceller er såpass ineffektive som de er, ville det tatt dagesvis å lade opp et stort batteri.

Det går fint å lade mobiltelefonen samtidig som solcelleladeren lades i solen, men da vil batteriet i solcelleladeren tappes vesentlig raskere enn solcellene klarer å lade opp batteriene. Dermed kan du ikke basere deg på solcelleladeren som eneste strømkilde. Men som ekstrastrøm til å lade opp mobilen en gang i blant når du er på reise, fungerer det fint. Lar du solcelleladeren ligge i solen hele dagen mens du bruker mobilen, har du antagelig nok strøm til at du får ladet mobiltelefonen din helt eller delvis opp på igjen på kvelden.

Vi tror denne solcelleladeren kan være et nyttig tilbehør, men har du ikke behov for mer enn 2-3 oppladinger av mobiltelefonen kan et nødstrømbatteri med større batterikapasitet være et enda bedre valg. Men da er du avhengig av å få tilgang til en stikkontakt igjen i løpet av 2-3 dager. Med solcelleladeren kan du klare deg lenger. Forutsatt at solen skinner.

Solcelleladeren koster 319 kroner hos Coolstuff.no, som lånte oss testproduktet.

Her kan du lese mer om hvordan du får batteriet til å holde dagen ut.

Les også om mobiltelefonen som holder koken i 15 år og om hvorfor Nokia valgte å droppe solcelledrevne mobiltelefoner.

Finn nødladere på Prisguide.no eller les om noen av batterifremskrittene som foreløpig ikke har dukket opp i butikken:

annonse