Tek.no

Test

Glimrende bankranerdrama

1 Mai 2011 17:00

Welcome to the bank robbery capital of America!

I The Town følger vi en gruppe bankranere i Boston på godt og vondt, med alt fra heseblesende bankran til problemer i parforhold.

Filmen

Hvem hadde vel trodd at Ben Affleck skulle være en såpass habil regissør? Hans forrige film Gone Baby Gone fikk strålende kritikker, og det har hans nyeste film – The Town – også gjort.

Publikum og kritikere forener seg i forkjærligheten til Afflecks filmer, men er hans seneste virkelig så god? Ja, det er den.

Les også: Blu-ray-utgivelser i april

The Town følger en utvalgt gruppe med bankranere i Boston – Ben Affleck spiller selv hovedrollen som Doug MacRay, lederen i gjengen som valgte å droppe hockeykarrieren til fordel for et liv som kriminell.

Med seg på laget har Doug blant annet James "Jem" Coughlin, spilt av Jeremy Renner, som han har et komplisert forhold til. Når et ran nesten går galt, får Doug i oppgave å sørge for at et potensielt vitne, Claire Keesey (spilt av Rebecca Hall), ikke forblir en trussel.

Når Doug får romantiske følelser for Claire, er det duket for problemer – særlig når den slu FBI-agenten Adam Frawley (Jon Hamm) kommer stadig nærmere banden.

Som du sikkert skjønner, har The Town mye potensiell dramatikk å spille på. Ben Afflecks rollefigur er den klassiske antihelten som vil ut av det kriminelle miljøet for å starte et nytt liv. Dette viser seg selvsagt å være langt vanskeligere enn først antatt, og det er her mye av grobunnen for dramaet ligger.

De ulike forholdene han må balansere mellom – til kjæresten Claire, bestevennen Jem og Jems søster Krista (Blake Lively), gir oss innsikt i en flersidig karakter som kan veksle mellom å være møkkamann og storsjarmør. Denne formen for karaktermessig rikdom gjør det mer interessant og dermed enklere å tilbringe tid sammen med Doug og gjengen hans.

Filmen skildrer et kriminelt miljø på en troverdig måte, men uten at den kan gå i skikkelig detalj à la den fremragende krimserien The Wire. Dette gjør likevel ingenting da det tross alt er det mellommenneskelige dramaet filmen har rettet sitt fokus mot.

Forholdene mellom de ulike karakterene utvikler seg dynamisk etter hvert som handlingen ruller videre, men man bør ikke forvente seg de aller største overraskelsene på fortellingsfeltet her. Det er mye godt kledde klisjeer ute og går, men når det tross alt er en klassisk Hollywood-film det er snakk om, har det lite å si når de er såpass godt gjennomført som i The Town.

Selv om vi vet at vår (anti-)helt til slutt må være med ut på et siste oppdrag, og vi vet vel alle at det siste ranet aldri går bra, har det ikke så mye å si med tanke på opplevelsen av et rikt persongalleri og en god skildring av byen Boston.

Filmen er underholdende fra start til slutt, har actionscener som følger boka etter punkt og prikke, men fremdeles ikke føles tynnslitt, den har akkurat passe utvikling hos rollefigurene og er godt gjennomført i alle produksjonsledd.

The Town er rett og slett en film av høy kvalitet, og som likevel ikke fremstår som altfor selvhøytidelig eller humørløs. Den er en strålende bragd av regissør Affleck og er selvsagt verdt å se på Blu-ray.

Anmeldelsen baserer seg på den forlengede utgaven av filmen.

Teknisk

Video

The Town blir presentert i sitt opprinnelige sideforhold 2.39:1 på Blu-ray, noe som resulterer i svarte felter oppe og nede hvis man har en 16:9-skjerm. Bildet er kodet med AVC og har en oppløsning på Full HD 1080p. Kort fortalt er det visuelle ved denne Blu-ray-utgivelsen av The Town strålende. Bildet er glimrende gjengitt – det er skarpt og detaljerikt, og spesielt oversiktsbildene over Boston er klare og fine.

Et visst filmatisk kornlag pryder bildet gjennom hele filmen, og noen ganger er støy mer merkbart, for eksempel i enkelte mørke scener. Dette henger antakelig sammen med ISO-innstillinger eller liknende foretatt under innspilling, og Blu-ray-utgivelsen kan ikke få noe annet enn skryt for å gjengi dette korrekt. Det dukker opp noen få hvite og svarte prikker her og der på bildet, men det er ingenting å miste nattesøvnen over.

Detaljer i porer og teksturer i klær fremstår skarpt og klart gjennom hele filmen, uten en eneste myk innstilling eller synlige digitale artefakter fra overføringsprosessen til Blu-ray-formatet. Fargepaletten er naturalistisk og rik, med eksempler fra sterke rødfarger på en strippeklubb til mer umettede farger på gata, samt sterke svarttoner om natta. Alt i alt er dette en meget god gjengivelse på bildefronten.

Audio

På lydsiden dukker The Town opp med DTS-HD Master Audio 5.1, og leverer et kraftfullt og flott lydspor. Her er det ingen artefakter eller feil, og det høres derfor ut til å være perfekt gjengitt på Blu-ray. Dialog fremstår som klar, men Boston-dialekten kan være litt vanskelig å forstå. Dette har uansett ingenting med hvordan lyden er presentert på utgivelsen å gjøre.

Vi får ellers en sterk gjengivelse av alt fra dyp bass til lyse toner, og bassen gjør seg mest gjeldende under scener med skyting, eller ved musikken av Harry Gregson-Williams og David Buckley som både er fyldig og utfyller handlingen godt.

Surround-miksen på The Town er kanskje ikke av det mest spinnville slaget, til tross for actionscener. Man kan stort sett høre svakere variasjon av musikk, utvalgt instrumentering og noen lyder à la rikosjetter og skyting. Ellers er det bakgrunnsstøy som fyller ut surround-rommet, noe som er vanlig ved slike filmer. Selv om surround-opplevelsen ikke utmerker seg, har det ingenting å si for handlingen, som er like fengslende.

Lydbildet i The Town på Blu-ray er med andre ord svært godt.

Ekstramateriale

  • Ben's Boston
  • Commentary by Ben Affleck
  • Digital kopi

Konklusjon

The Town er en glimrende film med godt regissert spenning og drama. Blu-ray-utgivelsen har en meget god presentasjon av lyd og bilde, men ekstramaterialet er muligens i tynneste laget.

PS: Skjermbildene er ikke nødvendigvis en helt nøyaktig representasjon av hvordan filmen faktisk ser ut på Blu-ray.

Les også
Flere Spielberg-filmer på Blu-ray
Les også
Mumier og dinosaurer i lekkert eventyr
Les også
Prison Break slik det burde vært
Les også
Løvenes konge kan forhåndsbestilles
Les også
Nyt påsken med dødstalismanene: Nyt påsken med dødstalismanene
Les også
Denne filmen er lagd for Blu-ray
Les også
Fordømte romvesener!
annonse

Les også