Tek.no

Test

Test: Overvåk kjærestens mobiltelefon

15 Sept 2006 13:19

Denne gangen var eieren oss selv, men i løpet av sekunder kunne vi like gjerne installert programmet på en hvilken som helst Series60-mobil. I praksis betyr dette de fleste litt dyrere Nokia-modeller. Programmet etterlater seg ingen synlige spor på mobiltelefonen.

Etter at programmet var installert kunne vi gå til en nettside på Internett og følge trafikken inn- og ut av mobiltelefonen, enten det dreier seg om sms eller taletrafikk.

Programsnutten som gjør dette mulig heter FlexiSpy, og kan kjøpes fritt på Internett. Selve installasjonen gjøres ved at du bruker telefonen som skal overvåkes og åpner en nettside. Adressen til denne siden får du når du kjøper programmet på Internett.

Når adressen er skrevet inn i telefonen starter nedlastingen automatisk. Trykk ”ja” til å installere, og så er det gjort. Nå er spionprogrammet på plass og etter en omstart av mobilen kan overvåkningen starte.

Usynlig

Det finnes ingen måte å se programmet på, med mindre du har en ”hemmelig kode” som åpner programmets innstillinger. Koden slår du inn som et mobilnummer, og menyen åpner seg. Innstillingene er ikke så mange, men du kan velge hvor ofte du vil bli oppdatert, enten det er etter hver melding, et gitt antall meldinger eller med gitte tidsintervaller.

Og selv om det meste av det programmet er i stand til å gjøre faktisk er ulovlig, så er det liten sjanse for at du skal bli tatt. Dataene du mottar blir ikke lastet ned på din PC, men havner på en server du når via Internett.

Som skjermdumpene fra vår PC viser, så mottok vi nokså omfattende informasjon. I tilegg til innholdet i meldingene kan vi også se når de er sendt, hvem som har sendt dem og hvilke mobiltelefoner (IMEI) som har vært benyttet.

Spionmobil

Men det finnes programvare som strekker seg ennå lenger enn denne. Et søk på Internett gir deg egne nettbutikker som lever av å selge spionmobiler. I de fleste tilfellene dreier det seg om mobiltelefoner som kan brukes til avlytting.

Når du ringer mobilen fra et bestemt nummer kobler den opp samtalen uten å gi fra seg en lyd. Ingen lamper tennes, og skjermbildet viser fremdeles at telefonen står i standby-modus. Samtidig kan du altså høre alt som blir sagt i området der mobilen befinner seg. Disse spesialbygde mobiltelefonene er basert på kjente originalmodeller og koster rundt 8.000 kroner.

Overvåkningskamera

Du kan også enkelt sette opp en series60- mobil som overvåkningskamera. Vi lastet ned programmet PhotoSpy, og kunne deretter plassere mobiltelefonen på stedet som skulle overvåkes. Når PhotoSpy registrerer bevegelser knipser den bilde (eller tar opp MMS-video) som sendes via MMS til et forhåndsdefinert mobilnummer.

Med denne programvaren virker telefonen omtrent som et overvåkningskamera med SIM-kort, slik som Nokia Observation Camera. Sistnevnte kan du også ringe til, for å høre hva som skjer der kameraet er plassert.

SpyPhoto kan ikke kjøres i skjul på en annens mobiltelefon. Her lyser fotolampen, i tillegg til at kameraet piper når det knipser. Ikke noe for skjult kamera, med andre ord. Men om du bare skal avsløre hvem som putter fingrene i kakeboksen …

Et annet program med mye av samme funksjonalitet er TimedSpy. Dette kjører uten lyder og lamper, men har ikke bevegelsesdetektor. I stedet bestemmer du hvor ofte mobilen skal sende bilde, og hvor mange bilder den skal ta.

annonse

Les også