Tek.no

Test

Test: Samsung Blue Earth

7 Des 2009 08:30

Test: Samsung Blue Earth

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Den heter Blue Eart, og blå er den. I alle fall på forsiden, som skinner blå og blank mot oss fra skrivebordet. Men vent. Slik kan den da ikke ligge? Solcellene er jo på baksiden, og dermed er det baksiden som trenger det sparsomme dagslyset denne desemberdagen.

Solladeren på Samsung Blue Earth er mer enn en gimmik. Plassert mot en vindusrute på en overskyet dag måler vi en utgangseffekt fra batteridekselets solceller som tilsier at vi kan lade batteriet på 15 til 20 timer. For den som snakker en del i mobiltelefonen vil godt lys kunne bidra til at telefonen kan brukes noe lengre mellom hver ladning. Og bruker du mobiltelefonen lite, så kan standbytiden bli laaaaang. Selv hevde Samsung at en time i solen gir ti minutter taletid.

Samsung Blue Earth er laget av tomme plastflasker, men lukter verken av Cola eller andre drikkevarer. Det er i det store og hele ingen ting som avslører at råstoffet til denne mobiltelefonen har vært brukt før. Telefonen er faktisk penere i fargen enn mange andre modeller selskapet har i markedet. Utenpå er den blå - inni er den angivelig grønn.

Mellomklassemobil

Men fungerer den som noe mer enn et symbol på at eieren er miljøbevisst?
Blue Earth er en touchmobil i mellomklassen. Det betyr at den har en relativt enkel skjerm (240x400 punkter). Kameraet tar bilder med 3,2 megapiksler oppløsning, og her er ikke noe fotolys. Den har WLAN, turbo-3G, FM-radio med RDS og vi kan redigere Office-dokumenter på den.
Dessuten har den støtte for Active Sync, som gjør det mulig å få e-post direkte, i tillegg til at avtalebok, gjøremål og adressebok til enhver tid er synkronisert.
Brukergrensesnittet er det samme som på Jet, men med lavere skjermoppløsning ser det naturlig nok ikke like strøkent ut.
Hvor ble det av GPS-en?
I dokumentasjonen fra Samsung heter det at den har GPS-program, men vi finner ikke navigasjonsprogrammet på vår testmobil. I den utvidede bruksanvisningen (følger ikke med, men finnes på Samsungs nettsider) heter det at vi kan laste ned Route 66 fra www.66.com/samsung. Men her finner vi ikke installasjonsfiler til Blue Earth.
Vi kan bruke Google Maps (uten GPS), men føler det lite betryggende når telefonen forteller oss at vi er ett eller annet sted innenfor en radius på 3,9 kilometer.

Grensesnitt

Det er to ulike ”hovedmenyer” på denne mobiltelefonen. I Widget-grensesnittet har vi tre sider vi kan plassere ulike snarveier på. Disse snarveiene henter vi frem fra en sidebar og plasserer hvor vi måtte ønske på ett av tre skjermbilder. Vi veksler mellom skjermbildene ved å stryke fingeren mot høyre eller venstre. Sidebaren synes som en liten arkfane på venstre side av skjermen, og åpnes ved at vi trykker med en finger helt ute til venstre på skjermbildet.
Blant miniprogrammer vi kan legge ut på skjermen er sosiale nettverkstjenester soom Facebook, Yoytube og Myspace, i tillegg til kalender, ”analog” klokke, værvarsel, nyheter fra CNN og mye mer. Men skal du bruke mange slike Widgets blir skjermen snart seende temmelig rotete ut. De ulike miniprogrammene har nemlig ikke samme grafiske profil, og de kan godt komme til å bli liggende utenpå hverandre.
Den andre ”hovedmenyen” er mer tradisjonell, med 12 ikoner plassert i tre kolonner. Også her kan vi bytte mellom tre sider med ikoner ved å stryke på skjermen.
Kapasitiv
Skjermen på Blue Earth er kapasitv, og det betyr at den i utgangspunktet bare trenger en lett berøring før den reagerer. Men vi synes ikke reaksjonen er god nok, og i praksis oppfører telefonen seg omtrent som en tradisjonell trykkskjerm.
Nettleseren er fra Access, og må sies å være telefonens svake punkt. Ved flere av våre forsøk på å åpne nettsider får vi beskjed om at sidene er for store og kanskje ikke vil vises riktig. På sider vi får lastet ned går det svært tregt å navigere omkring. I praksis egner nettleseren seg bare for sider som er tilrettelagt for mobiltelefon. Heldigvis er det blitt vanligere at nettsteder har slike ”light”-alternativer.

Kamera

Kameraet i Blue Earth er heller ikke så mye å skryte av. Det mangler både fotolys og autofokus, noe som gjør det vanskelig å ta nærbilder og håpløst å ta bilder i svakt lys. Men er forholdene ellers gode, så kan vi knipse akseptable bilder også med denne mobilen.

Bilder og videoklipp vi tar med denne mobiltelefonen kan enkelt deles med andre.

Telefonen har applikasjoner som sørger for at vi kan følge aktiviteten i de sosiale nettverkene vi er deltakere i, og vi kan enkelt dele innhold som bilder og videoklipp fra telefonen. Men vi kan ikke flette kontaktene på Facebook eller i andre sosiale nettverk med kontaktene i telefonen.

Musikk

Musikkspilleren i Blue Earth er pussig nok ulik dersom vi åpner musikkspilleren direkte, eller vi spiller av en fil direkte fra musikkmappen i telefonens filutforsker (Mine filer). Bruker vi musikkspilleren eller musikkspiller-widget, kan vi velge flere lydbildeinnstillinger (jazz, pop, rock osv.), men velger vi å åpne filen direkte mister vi disse innstillingsmulighetene.

Musikkspilleren har alle standardfunksjoner, som spillelister og sortering på ulike kriterier. Dessverre er det ikke mulig å endre volum når tastlåsen er aktivert. Telefonen har heller ikke noen volumkontroll på håndfrikabelen, eller andre former for fjernkontroll til musikkspilleren.

Blue Earth kommer med mange spill installert, men de fleste av dem er demoversjoner som vi må betale for dersom vi ønsker fullversjoner. Det eneste spillet vi ikke må betale for er Bubble Popper.

Meldinger

Telefonen har en ganske stor skjerm, men det er likevel ikke noe QWERTY-alternativ å skrive meldinger på. I stedet er det et virtuelt T9-tastatur. Det er heller ikke mulig å vende telefonen 90 grader og se meldinger i landskapsmodus (breddeformat). Den funksjonen virker heldig vis bedre når vi ser på bilder.

Ettersom dette er en mobiltelefon med fokus på miljø, så finnes det også en programvare som regner ut hvor mye CO2 vi sparer omgivelsene for ved å gå, fremfor å velge diesel-flytgass eller bensindrevet transport.

Giftfri

Det skal heller ikke være flammehemmende bromider eller andre unødvendige miljøgifter i materialene, og det kan gjøres miljøinnstillinger på mobilen.

Alt i alt er dette en mobiltelefon som ser bra ut og oppfører seg bra. At den også tar vare på miljøet er selvsagt bra, men blir neppe tungen på vektskåla for så mange mobilkunder.  At en miljømobil ikke har enda lavere SAR-verdi enn 0,684W/Kg synes også litt pussig.

I prisklassen rundt 4000 kroner finnes det mye å velge i, og du skal være særdeles interessert i returordninger før denne blir førstevalget.