Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPod Trackers

Slik skal man ikke lage en sporingsbrikke for dyr

Helt håpløst dårlig.

De første erfaringene

Kjæledyrene våre blir raskt en del av familien, men spesielt med katter som får gå ute på frifot er det ikke alltid så lett å vite om dyret har det bra eller ei. Det har gitt grobunn til enkle sporingsenheter for dyr, som kan si noe om hvor de er selv om vi ikke selv er i nærheten. For noen uker siden var det sporingsbrikken Weenect Cats vi testet. Nå er Pod Tracker 2 som skal til pers.

Ser ganske påkostet ut

Selve produktet ser vesentlig penere ut enn Weenect Cats gjør. Den lille klumpen er utformet som en liten gummiert tønne, med en metallstripe ut mot én av sidene. Stripen markerer overgangen mellom selve sporingsdingsen, og det utskiftbare batteriet. Her følger det to stykker med i pakken.

På enden av «tønna» er det én enkelt knapp som tar seg av funksjonene Pod Trackeren har. Tre LED-lys midt på dingsen tar seg av å informere om dekning på de ulike standardene og batteristatus.

Det kommer ikke med noe halsbånd i esken. I stedet følger det med en slags gummistrips som brukes til å feste Pod Tracker på halsbåndet. Denne klipper man av overskuddsmaterialet på, og den er dermed å betrakte som en engangsløsning. Det følger også med et par vanlige strips i esken, så skulle man behøve å skifte halsbånd kan man antakeligvis fint bruke disse, eller kjøpe vanlige festestrips på steder som fører hammer og sag.

Selve klumpen veier bare 30 gram, og er dermed forholdsvis lett av seg. Inkludert gummifestet veier den omtrent det samme som Weenects sporingsdings som har et silikonomslag man hekter på halsbåndet.

Pod Tracker har slagside

Så langt er alt vel, og etter en lading nærmer det seg tid for å introdusere den nye teknologien for katteskinnet. Redaksjons-maskotten Plumbo er allerede godt vant til å bli forfulgt via nett og app, men nå er det på tide å se ut som en sankt bernardshund i miniatyr, med en høyst moderne øltønne under haken.

Men den gang ei. Ganske umiddelbart støter jeg og Plumbo på ett av Pod Trackers problemer. Opphenget er rett og slett ikke godt nok, og formen er ikke helt egnet til å henge rundt en smal kattehals, selv om produsentene mener at den skal være fin til slikt bruk.

Stripsløsningen som fester sporingsenheten er smal, og når batteridelen veier en del blir dingsen hengende litt på skrå ned mot bakken, samtidig som den sørger for at halsbåndet henger i en V under haken på katten.

Utskiftbart batteri kommer med noen ulemper

Hva er dette, da? Ekstrabatteriet som hører til Pod Tracker utforskes nøye av Plumbo. Det byttes med en skrumekanisme som er såpass treg at man må være veldig forsiktig for å ikke legge vekt på selve brikken og halsbåndet den sitter i.

Plumbo er stor av størrelse og virker ikke å la seg merke ved akkurat det, men form, vekt og oppheng resulterer i at ... la oss kalle det en brikke selv om formen er mer tønne, skraper mot alle underlag katten legger seg mot. Dermed legger katten også merke til den og begynner å tukle med den så fort den skraper mot asfalten. Ingen god begynnelse her, altså.

Til sammenlikning har Weenect Cats nokså jevnt fordelt vekt, uten at noen del av den henger løst fra halsbåndet. Den fine opphengsløsningen sørger dessuten for at halsbåndet ikke blir veid ned, men heller legger seg et lite stykke inn i pelsen, uten at det er stramt i det hele tatt. I begge testperiodene har jeg fått fem-seks fingre inn mellom halsbånd og katt uten at det har blitt for stramt selv da.

Og det dårlige inntrykket fortsetter for Pod Trackers. Der jeg trodde utskiftbart batteri ville være en kjempefordel med denne brikken viser det seg i stedet å være et tveegget sverd. For batteriet sitter fordømt godt fast, og skal vris av Pod Trackeren. Man må være veldig forsiktig for å ikke plage dyret den sitter fast i. Det skal også ganske godt gjøres å ikke få pels mellom selve brikken og batteriet når man skrur den fast. En brikke som lugger vil gjerne hverken eier eller katt ha i bruk.

Slik ser selve brikken, eller tønna, ut. Her har vi akkurat klippet av engangsfestet som følger med. Festeløsningen er langt fra optimal.

Dessuten skrur Pod Tracker seg av ved bytte av batteri, og må startes opp igjen. Knappen er ganske hard å trykke på, og heller ikke her virker det som om det er tatt høyde for at små dyr ikke tåler allverden.

Er nettsidene noe tess da?

Vel, så var ikke formfaktoren helt den jeg håpet på da vi fikk dingsen inn til test. Etter en dag med tett fotfølging virket det som om kattens irritasjon med dingsen gikk over, så dermed var det tid for å skru på Pod Trackers nettsider.

Ut fra det jeg hadde sett på nettet før bestilling, så tjenesten langt mer polert ut enn Weenects. Litt slik som Android og iOS var kontraster til hverandre for noen år siden. Så kanskje denne brikken er bedre å bruke når den vimsete hårballen skal lokaliseres?

Login Web App heter snarveien som går til selve sporingstjenesten. Menyen dekker naturligvis hele skjermen, enten den 4 eller 40 tommer.

Hadde alt vært så vel.

Der Weenect har en egen nettside med lett tilgjengelig innlogging fra PC, virker Pod Tracker mer opptatt av mobiltelefonen min. På nettsidene må man innom en veldig mobiltelefonaktig meny som dekker hele skjermen for å starte det de beskriver som web-appen som hører til brikken.

Irriterende lokasjonsmas på PC

Vel innlogget fortsetter dette inntrykket. Jeg velger som regel å nekte kartbaserte tjenester stedstilgang på stasjonært utstyr. Vanligvis resulterer det uansett bare i en enorm fargelagt sirkel som skal vise at kartet ikke helt vet hvor det er. Slik er det også med Pod Trackers oversiktsbilde.

Slik ser det ut om man lar en vanlig datamaskin gi lokasjonsinformasjon til tjenesten. Funksjonen er fullstendig ubrukelig, og skulle vært skrudd av for desktop-nettlesere.

Da jeg skulle dobbeltsjekke om dette var som forventet, endte jeg opp med en diger blå sirkel som dekket halve Groruddalen og som gjorde kartet ugreit å ha med å gjøre. Selv da jeg slo av tilgangen ble den blå sirkelen værende. Her lagres tydeligvis ting i cookies på PC-en fremfor å hentes på nytt hver gang. Så praktisk.

Når jeg velger å skru av tilgangen møtes jeg dessuten av en diger rød stripe som skjuler hele knappen som lar meg søke opp katta. Dette var jo mer enn litt irriterende.

Stripen forsvinner heldigvis etter noen sekunder, men det er fortsatt en ganske lang forsinkelse om man bare er innom for å sjekke hvor katta er.

Vel, vel. Kan hende telefonen er det mest optimale verktøyet for akkurat denne tjenesten. Men så var det presisjonen på søkene, da.

Konklusjon

Etter noen dager med brikken rundt halsen på katten begynner det å bli tid for å danne seg et inntrykk av hvor god selve tjenesten er.

En ting jeg umiddelbart la merke til er at brikken ikke sporer kontinuerlig. Man kan be om posisjon, og da sporer den kontinuerlig i to minutter etterpå. Det er fascinerende å se på den detaljerte sporingen, for her får jeg inntrykk av å faktisk se dyret flytte på seg helt i sanntid, i motsetning til tidligere testede Weenect som selv i kontinuerlig modus har noen sekunder mellom hver gang den gir lyd fra seg.

Men moroa stopper egentlig her.

Årsakene til at det feiler er godt gjemt

Ingen WiFi eller ingen GPS, varsler brikken om. Men har den 2G-dekning burde den i det minste ha et inntrykk av hvor den er. Selve tjenesten er meget ustabil og man får aldri noe skikkelig inntrykk av hvorfor ting ikke virker. Løpende dekningsinformasjon kan man for eksempel glemme.

Til tross for at nettstedet og appene ser polerte og fine ut, er de det på bekostning av brukervennlighet. En kan nesten se på Pod Trackers løsning som en kjip utgave av Apples iOS i den tiden Android fortsatt så litt halvferdig ut. Jovisst er det pent, men når noe ikke virker er det nesten umulig å vite hvorfor.

Første kvelden fikk jeg ikke lokalisert katten fordi nettstedet mente den ikke var innen rekkevidde av WiFi. Jeg hadde en mistanke om at det kom av at SIM-kortet inni brikken ikke var aktivert, og kontaktet kundeservice, uten å si noe om at jeg faktisk testet produktet.

Beskjeden jeg fikk tilbake var at den var utenfor GSM-dekning, men at det ikke var så farlig, for de ville komme med en 3G-versjon snart og den kunne jeg få kjøpe for halv pris. Jaha? Jeg har jo hatt helt ålreit dekning på 2G-dingser her tidligere.

God dekning likevel

Det tar svært lang tid å søke opp pelsdyret med Pod Tracker på, og ofte er søket resultatløst. Ikke sporer tjenesten løpende heller, så vi vet ikke hvor katten var før den ble borte heller.

Senere på kvelden, eller rettere sagt natten, begynte ting så smått å virke igjen. Jeg rapporterte tilbake om at brikken var tilkoblet, og kom på nytt med forslag om at dette kunne skyldes at det av og til tar tid å registrere SIM-kort.

Da fikk jeg til svar at dekningen var på 82 prosent og finfin i mitt område, samt en beklagelse for at jeg fikk feil svar først.

Så dekningen er altså god. Men så fort Pod Tracker fikk tilgang på mobilnettet begynte den å klage over andre ting.

Den finner kun brikken av og til, og siden den ikke sporer dyret fortløpende har man heller ingen indikasjoner på hvor det var før brikken sluttet å gjøre jobben sin. Nå er det sikkert ikke brikkens feil at den ikke får til å spore katten. Plumbo liker å senke alle fire skuldrene under parkerte biler hvis det blir for hett ute. Trær som gir skygge er også kjære gjemmesteder. Begge deler, og mange andre mulige eksempler, betyr vanskelig GPS-dekning.

Helt hjelpeløs sanntidsmodus

Akkurat hva katten skal med en sportsklokke aner jeg ikke. Det bidrar ikke til sikkerheten, og brikken dør etter veldig få timer med denne funksjonen aktiv. Samtidig er det den eneste løsningen for å logge fortløpende med Pod Tracker. Da er det bare synd at man ikke får se sporingen løpende. Man må vente til katten kommer inn igjen, og bruke opptil et kvarter på å synkronisere dataene. Hadde jeg kjøpt denne brikken ville jeg på dette tidspunktet tenkt at dette var veldig bortkastede penger.

Men når det har gått tolv timer siden brikken ga lyd fra seg, er man altså like langt hvis katten har satt seg fast på ett av disse stedene. Den kan ha beveget seg kilometervis i tiden som har gått mellom.

Der Weenect løser dette elegant med en smartmodus som bare rapporterer til nettjenesten når katten faktisk beveger seg, har ikke Pod Tracker noen mellomting. Enten er den i dvale, eller så sporer den hele tiden. Men, og dette begynner å bli et leit refreng, sanntidssporingen er ikke mye tess den heller.

Dag to lot jeg Plumbo stikke ut døra med sanntidssporing aktivert. Ulempen her er blant annet at batteriet kun varer i seks timer av gangen i denne modusen. Det er slett ikke tilstrekkelig for en katts tidvis lange rov utendørs.

Men den aller viktigste ulempen, og en det er fryktelig vanskelig å forstå seg på, er at sporingsproblemene fortsetter også her. I stedet for å rapportere om hvor katten er i sanntid, slik jeg trodde den skulle, lagrer den all informasjonen, og forventer synkronisering via Bluetooth til mobil når katten er vel hjemme igjen, før du får tilgang til informasjonen.

Dermed var katten i sin egen lille inkognitomodus gjennom hele den kvelden og natten også.

Plumbo kan da umulig være så rask?

Lang ventetid for alt.

Da den kom hjem var batteriet flatt, og bytte av batteri iverksatte synkronisering til mobil. Det tar litt tid å synkronisere data for seks timers rov via Bluetooth, tydeligvis. Opp mot ti minutter har det tatt iPhone-appen å synkronisere inn denne informasjonen.

Ikke er jeg helt overbevist over at dataene er riktige heller. De fleste punktene som markeres på kartet er i og for seg innenfor området jeg vet han frekventerer, men appen påstår at Plumbo har en toppfart på over 40 kilometer i timen.

En av de fineste tingene med Pod Trackers er en løs lader og et ekstra batteri. Dermed kan man raskt bytte batteri på katten når den er inne.

Greit nok at vanlige huskatter visstnok har en topphastighet inntil 48 kilometer i timen, men Plumbo er mer enn sju år gammel, passe diger og dorsk som en sekk med poteter. Hvis han virkelig klarer å nærme seg huskatters makshastighet i det fri, burde muligens jeg gjøre meg klar til et kappløp med Usain Bolt. Dette høres rett og slett ikke sannsynlig ut.

Følger man strekene som viser hvor han har vært, får man også oppgitt hastigheten til enhver tid. Men å finne ut akkurat hvor denne legendariske hastigheten ble oppnådd forutsetter at du følger kattens bevegelser gjennom de seks timene med muspekeren på skjermen. Det hele er ganske omstendelig. Husker du spillene der man måtte trekke en strømførende gjenstand over en elektrisk krusedull på bordet uten at de to delene møtes?

Akkurat sånn føles det å jakte på spesifikk informasjon i den lange og spindelvevaktige bevegelsesloggen.

Pod Trackeren og batteriet sitter fast med en skrukobling. Å skifte gjøres i en håndvending.

Det er mulig å få en slags sanntidssporing ved å be brikken følge med på om katten er innenfor eller utenfor et virtuelt gjerde på kartet. Da får mobilen som har appen installert løpende beskjeder om hvor langt unna det oppmerkede området katten befinner seg. I slik modus vil brikken vare i én til tre dager, men du vil likevel ikke få mer informasjon fra sporingsbrikken så lenge katten holder seg innenfor det oppmerkede området.

En katts territorie kan være ganske stort, og setter man opp et slikt gjerde i Pod Trackers-løsningen vil katten for det meste være innenfor det. Det er vel så stor sjanse for at noe kan skje med dyret innenfor dette området som utenfor, og dermed hjelper det ikke så mye at man får konstante beskjeder om hvor mange meter utenfor området katten er de få gangene den streifer langt.

En slags treningsklokke for dyr

Her finner du oversikten over kattens treningsøkter ... skulle du føle alvorlig behov for det. I motsetning til Weenect Cats gir denne deg ingen systematisert informasjon om hvor katten pleier å like å være.

Og hva skal jeg egentlig med disse dataene her? Et ganske håpløst verktøy forsøker å visualisere det som best det kan etter påkrevd mengde mosjon for en katt. Men hvem gidder å betale tusenlapper for det som i praksis er en sportsklokke for katt, når de bare kan kjøpe kattemat med lavere energiinnhold om den vandrende hårfabrikken er for lat?

Skulle du være ekstra interessert i hvor mye mosjon katta di får, er det dessuten artig at appen ikke bare bruker lang tid på å synkronisere dataene, men den tar seg også goooooood tid når den skal visualisere dem.

Der Weenect Cats både krysser t-er og prikker i-er på ønskelisten vår, virker ikke Pod Tracker å være tenkt for katter i det hele tatt. Joda, nettsidene reklamerer for at dette skal være den letteste sporingsbrikken i sitt slag, og er ikke så langt unna å ha rett i det, men absolutt alt her virker å være laget mer for en hund enn for en katt. Det til tross for at dette her helt tydelig markedsføres også mot katteeiere.

Helt uegnet for katt

En kort sporet luftetur hentet frem på mobilen.

Og her tar jeg meg friheten til rett og slett å være litt vanskelig. For selv om Pod Tracker kanskje er finfin på skogsturen med bikkja, er hunder flest langt mer allsidige i hva de kan bære. Alle unntatt de aller minste hundene kan bære vesentlig tyngre saker enn Pod Tracker.

Huskatter flest veier et sted mellom tre og sju kilo, med mindre vi snakker om de aller største rasene som kan være enda litt større. Selv ganske små hunder kan bære litt nyttelast uten problemer, og de går som regel heller ikke ute helt uten konstant tilsyn slik en katt gjør.

De kunne dermed tatt med seg en langt større GPS-dings ut, ved behov. Den kunne hatt et større batteri, og siden dyret er under oppsyn hele tiden ville det uansett ikke vært like krise at sanntidsmodusen kun holder i seks timer. Det er ikke veldig mange lufteturer av hund som varer så lenge, om man ser bort fra lange turer i fjellet eller jaktsesongen.

Det finnes dessuten et vell av produkter som er større, har bedre batteritid og annerledes funksjonalitet hvis man først snakker hund.

Dermed ender vi med å gi Pod Tracker en svært svak karakter. Til katt er den uegnet, og til hund finner du vesentlig bedre produkter. Vi har i testperioden prøvd ut to ulike sporingstønner fra Pod Trackers, og tjenesten har budt på problemer med begge disse. Lange sporingstider, feil og bugs og tidvise problemer med å holde på GPS-tilkoblingen har gått igjen med begge.

Da testen ble påbegynt tilbød Pod Trackers gratis årsabonnement med brikken. Ved publisering av denne testen gjør de ikke lenger det. I stedet må man kjøpe ett års abonnement sammen med brikken, noe vi regner med betyr at du må betale merverdiavgift også for den biten når brikken kommer inn til landet.

Lurer du på hva du skal velge? Vi foreslår Weenect Cats. Her kan du lese hvorfor »

Les også
Skyt godbiter på bikkja når du er på tur
annonse