Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLG G3

Dette er en av årets aller beste mobiltelefoner

Stikkordene er: heftig skjerm, nyskapende kamera og alt av teknologi.

Design, skjerm og menyer

Toppmodellen G3 fra LG har akkurat kommet inn til test. Telefonen er toppspesifisert fra innerst til ytterst. Dermed konkurrerer den naturlig med de tre årsferske Android-toppmodellene fra Samsung, Sony og HTC. LG er fortsatt en forholdsvis liten aktør på telefonmarkedet her hjemme. Kan de likevel ta innersvingen på sine langt større konkurrenter?

For noen år tilbake pleide LG å være litt ustabile på telefonfronten. Det gjaldt både programvaren som kjørte på telefonene, og retningen selskapet gikk i for hver ny toppmodell de slapp. G3 kommer imidlertid som oppfølger til knallgode G2. Det hever forventningene med mange hakk.

Markedets beste mobilskjerm?

LG G3 er en ganske stor telefon. Med en skjerm på hele 5,5 tommer, kan den heller ikke bli veldig kompakt. LG har likevel gjort sitt beste for å få ned dimensjonene. Rammen rundt skjermen er syltynn på langsidene. Oppe og nede har den litt større rammer, men sammenliknet med telefoner fra andre produsenter, er også denne delen av rammen av det smale slaget. Forsiden av telefonen fremstår derfor som nesten bare skjerm.

Og for en skjerm! Vi var en smule skeptiske til at betydelig høyere oppløsninger ville bli merkbart i telefoner. Det virker som om vi tok feil. Dette er den skarpeste skjermen vi har sett til dags dato, og den er i tillegg lyssterk og god. Som flere av LGs skjermer tidligere, får vi litt følelsen av at bildet ligger oppå glasset, og ikke under. Effekten skyldes sannsynligvis den korte avstanden mellom glass og skjermpanel.

Turbotasting

En ting vi virkelig setter pris på, er hvor presis og responsiv skjermen er når vi trykker på den. Tastetrykk, eller åpning av lenker, går i en fei, og det er sjelden man trykker feil. Som om ikke det var nok skal tastaturet på G3 gradvis lære seg hvor du oftest trykker feil, og på den måten korrigere for dette underveis. Undertegnede skriver forbausende fort og veldig lite feil med G3.

Om den gode tasteopplevelsen skyldes presis skjermsensor, at tastaturet lærer underveis, eller bare flaks, er litt vanskelig å si. Undertegnede må iallfall bruke rettetasten betydelig oftere på en annen av dagens virkelige kremmodeller, HTC One (M8).

Skjermen i LG G3 er en av de beste vi har sett. Den er knivskarp og har god fargegjengivelse.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det er også verdt å nevne at telefonen henter frem nye tekstmeldinger i et lite vindu over det du holder på med. Hvis du har tid til å svare med det samme, er dette den aller raskeste måten å gjøre det på. Denne løsningen skaper en imponerende flyt i bruken av telefonen, men hvis du ikke har tid til å svare går det også fort å fjerne meldingsvinduet.

Baksiden av G3 er buet, og har en metalliknende lakk. Telefonen er imidlertid bygget i plast, og bakdekselet kan tas av. Under skjuler det seg et batteri på 3000 mAh, og plasser for minnekort og SIM-kort.

Ellers er det verdt å nevne at lakken ser svært kledelig og lekker ut, men vi noterer oss at det skal ganske lite til før ripene i baksiden er et faktum. Da blir det fort synlig at det handler om plast. Vi skulle gjerne sett at G3 tålte litt mer i denne sammenhengenen, men samtidig må vi kanskje innse at nøkler og mobiltelefoner ikke nødvendigvis trives så godt i samme lomme.

Som i flere andre modeller har LG plassert alle de fysiske tastene på baksiden av telefonen. Liker du ikke plasseringen har de uansett gjort det enkelt for deg å bruke telefonen utelukkende via skjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Knappene på baksiden

Siden G2 har LG plassert knappene på baksiden av telefonen for toppmodellene sine. De skryter fælt av at dette skal være et bedre sted å gjøre av dem enn langs kantene, og på fremsiden. I realiteten merker vi liten forskjell, men det synes heller ikke som noen ulempe å ha dem på baksiden. Vi blir fort vant til plasseringen.

En annen grunn til at det ikke gjør så mye å ha knappene på baksiden, er at du har relativt lite bruk for dem på G3. For å låse opp telefonen tapper du to ganger på skjermen. Denne funksjonen har dukket opp i mange telefoner, men det er kanskje LG som har satset hardest på det de har døpt Knock On. I G2 var denne løsningen av og til litt ustabil, mens i G3 fungerer den tilsynelatende hver gang.

Her har de også lagt til sikkerhet. Funksjonen kalles Knock Code, og gjør at du må tappe et bestemt mønster på skjermen for å vekke telefonen. Tapper du feil våkner den ikke i det hele tatt. Dette handler altså aller mest om sikkerhet, men Knock Code kan også være nyttig for deg som irriterer deg over at telefonen våkner mens den ligger i lommen. Funksjonen fungerer bra, og etterlater seg ikke striper på skjermen. Den burde dermed være litt sikrere enn den vanlige mønsterlåsen vi kjenner fra andre Android-produkter.

Meningene er delte om tasteplasseringen. En av grunnene er at man ganske lett skitner til kameralinsen når man forsøker å finne knappene.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Det går mye i pasteller i LGs nye menysystem.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Nye menyer

Hvis vi skulle klaget på noe ved forrige generasjon toppmodell fra LG, så var det muligens litt rotete menyer. LG ser ut til å ha fått med seg misnøyen, og kuttet litt i menyelementer for G3. I tillegg er hele designen lagt om.

G3-skjermen domineres av lyse pastellfarger og grå, gjennomsiktige felter. Det hele ser ganske lekkert ut, og det har altså blitt en del ryddigere.

Dette er likevel fortsatt en Android-telefon. Dermed er det begrenset hvor mye ryddigere ting kan gjøres, og G3-menyene fremstår som relativt like de vi kjenner fra både Samsungs Galaxy S5 og HTCs One (M8). For å få mest ut av telefonen må du altså ta deg tid til å tilpasse ting litt.

Ved oppstart får du et sett hjemmeskjermer med det grunnleggende på, og en del LG-spesifikt innhold. På hovedskjermen finner du for eksempel Smart Notice. Den gir i overkant mange varslinger idet telefonen er helt ny, men roer seg fort. Det kan være lurt å la den stå på, til tross for at den er litt bråkete innledningsvis. Denne gir deg nemlig huskehjelp. Hvis du har tapte anrop får du beskjed om at du må huske å ringe opp igjen. Snakker du med den samme kontakten støtt, uten å lagre telefonnummeret? Da får du en påminnelse om det også.

Med anropslisten full av relativt anonyme tallkombinasjoner, er dette en løsning undertegnede setter stor pris på.

Spesielt toppmenyen i G2 var ganske tungt lastet med elementer. I G3 ser samme meny langt renere og penere ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Ingen tregheter

En av hjemmeskjermene er dekket av en snarvei til LGs helseapp, som enkelt og greit heter Health. I tillegg får du snarveier til en interaktiv bruksanvisning for noen av de LG-spesifikke funksjonene i G3. Begge deler kan være kjekt å ha, men ettersom man lærer seg å bruke telefonen over tid, og det er enkelt å legge til en liten snarvei til LG Health på en av de andre skjermene, kan det være like greit å fjerne denne hjemmeskjermen.

Da vi fikk prøve LG G3 for første gang, under lanseringen i London, var det på tidlige koreanske eksemplarer. Her og der opplevde vi litt hakking og tregheter. Vi ble fortalt at dette ikke skulle være tilfelle på ferdige produkter, og LG har sine ord i behold. G3 er lynrask hele tiden, og enten vi oppdaterer apper fra Google Play, eller har mange prosesser i bakgrunnen, går alt i en fei. Det er telefonen som må vente på oss, og ikke omvendt. Akkurat slik det skal være med toppmodeller i de øvre prisklassene.

God kontroll på det grunnleggende

Vi nevnte innledningsvis at G3 er en meget god telefon å skrive tekst på. Også resten av det grunnleggende er på plass. Lydkvaliteten i samtale er god, og volumet kan stilles høyt. Det er også mulig å stille volumet på den innebygde høyttaleren svært høyt, slik at du hører telefonen når den ringer.

LG G2 var en slugger på batteritid, og varte til dels mye lenger enn konkurrentene. G3 har ikke lenger et like stort forsprang, men det skyldes kanskje først og fremst at konkurrentene endelig har skjønt at store batterier er en fin ting. Vi opplever at G3 varer i rundt halvannen dag med middels til tung bruk. Er du litt forsiktig kan den fint lades annenhver dag. Som vanlig for toppmodellene, er imidlertid ikke G3 en modell som innbyr til forsiktig bruk.