Tek.no

Test Nokia Lumia 735

Microsofts selfie-telefon er gjennomtenkt og god

Fornuftige kompromiss på rad og rekke i en Windows-telefon til 1900 kroner.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
20 Des 2014 09:00

Liten, grønn og forholdsvis billig. Nei, det er ikke en gammal Twin Otter fra Widerøe, men det er muligens en dekkende beskrivelse for Nokia Lumia 735 som dukket opp til test nå nylig. Telefonen koster i skrivende stund rundt 1900 kroner, og føles påfallende kompakt sammenliknet med mange av de påkostede mobilene som henger i elektronikkbutikkenes hyller nå før jul.

Telefonen er riktig nok ikke fullt så kompakt som den føles når den holdes i hånden. Skjermen som dekker forsiden er nemlig en 4,7 tommer stor HD-variant, som jo er litt mindre enn de fem tommene som har blitt vanlig, men slett ikke liten i ordets rette forstand.

Finfin skjerm

Skjermen gir god bildekvalitet, og lysstyrke og innsynsvinkel er på stell. Oppløsningen er 1280 x 720 piksler, som hverken er spesielt høyt eller lavt i denne prisklassen. Det er heller ikke så mange mobilskjermer på denne størrelsen i hyllene med full-HD-oppløsning.

Lumia 735 ble lansert sammen med Lumia 830 under årets IFA-messe i Berlin. Men det er stor forskjell på hvordan de to telefonene er bygget. Der den dyrere Lumia 830 har en kraftig aluminiumsramme og et litt knotete plastdeksel på innsiden av den igjen, har Lumia 735 en «plastskål» som omkranser hele mobilen. Designen skaper et inntrykk av at dette er en av de klassiske Unibody-modellene i Lumia-serien, selv om Unibody-modellene oppleves som et hakk eller to mer gjennomførte i byggekvalitet.

Ved lansering ble denne telefonen presentert som en selfie-telefon for ungdom. Selv om frontkameraet ikke er like synlig i terrenget her som i HTCs Desire Eye, er det likevel ganske kapabelt. Oppløsningen er på fem megapiksler, og med god lysfølsomhet og vidvinkeloptikk blir bildene overraskende gode.

Supert kamerakompromiss

Som vanlig leverer Microsoft også et hovedkamera som virker godt vektet etter pris og ytelse på telefonen. Selv om telefonen ikke bærer PureView-merkingen eller er spesielt dyr, blir bildene forholdsvis gode. Ulempen her er at kamerabrikken er forholdsvis liten, så for å få den gode kvaliteten må oppløsningen ned i 6,7 megapiksler. Det er mer enn godt nok for digital bruk, men avhengig av behov for etterbehandling og beskjæring kan det være i minste laget om du ønsker å henge bildet på veggen.

Vi liker at Microsoft er i ferd med å gå over til standardisert bruk av den fantastiske Lumia Camera-appen. Appen ble lansert sammen med Lumia 1020, den gang under navnet Pro Camera.

Trivelig nok lever den ikke helt opp til navnet på best tenkelig vis. Du behøver nemlig ikke å være spesielt flink til å fotografere for ta gode bilder med denne appen. Samtidig er presentasjonen her så vanvittig god at å leke seg med avanserte kamerainnstillinger blir en lek. Trekk i utløserknappen og skyv rundt på innstillingene, så ser du akkurat hvordan de ulike kamerainnstillingene påvirker bildet ditt. Lærerikt, nyttig og gøy.

Menysystemet som kjører på Lumia 735 er som vanlig Windows Phone. Et system vi begynner å bli godt kjent med etter hvert, delvis fordi det som regel er kliss likt fra enhet til enhet. Det gjør det svært enkelt å bytte fra en Windows-telefon til en annen. Det skulle heller ikke være uoverkommelig å bytte fra Android eller iOS til Windows Phone, ettersom plattformen er intuitiv og rask.

Fordeler og ulemper ved Windows Phone

Menysystemet preges av mer eller mindre aktive fliser, eller firkanter for den saks skyld, som enten bare viser deg applogoen, eller informasjon direkte fra innsiden av appen. Noen ganger blir ikke disse flisene oppdatert helt slik de skal, men som regel er de en enkel og lett tilgjengelig kilde til informasjon. Det blir som en slags kombinasjon av småprogrammene på en Android-hjemmeskjerm og ikonene i en ordinær appmeny.

Akkurat som i Android, og i den senere tid iOS, har du en nedtrekksmeny som gir deg kjappe varslinger. Her finner du også snarveier til en del viktige funksjoner. Denne menyen er forholdsvis ny i Windows Phone, og den fungerer ikke helt optimalt ennå. Får du mange varsler fra én gitt tjeneste, lager

Windows Phone en enorm remse av disse, og du kan ikke fjerne ett og ett varsel. Er det en stund siden du har tittet på telefonen din bidrar denne varslingsformen mer til forvirring enn løsninger som for eksempel viser deg det siste varselet.

Et hendig eksempel er lynmeldinger. Etter en middels lang samtale er det ikke uvanlig at Facebook-meldingene dine dekker to skjermlengder i varslingsfeltet. Ikke særlig nyttig.

Windows Phone oppleves fortsatt som litt ferskt på enkelte områder, men alt i alt veies de små ankepunktene godt opp for av positive egenskaper. Mange av de medfølgende appene og funksjonene tilfører genuin nytteverdi. En app holder oversikt over hvordan du har forbrukt data, og hjelper deg med å spare data. Samtidig gjør den det svært enkelt styre om datatilkoblingen skal være aktiv i utlandet. Funksjonen Batterisparing viser deg hva som har brukt batteri, og gir deg enkle valg for å forlenge brukstiden på hver lading.

Fullverdig Microsoft Office følger også med, slik at forhåndsvisning av vedlegg, og redigering av nye dokumenter går som en lek.

Kommer du fra nevnte iOS eller Android, vil nok Microsofts appbutikk virke litt mager. Iallfall dersom du leter etter favorittene dine ved navn. Er du villig til å akseptere alternative apper for tjenestene dine burde likevel ikke dette være et problem. Mange av de største tjenestene har uansett kommet til på plattformen for egen maskin den siste tiden. Har du en Lumia-modell bør du uansett ta turen innom appbutikken, ettersom Microsoft fortsatt legger en hel del nyttig programvare der i stedet for å inkludere den i telefonene. PDF-viseren og filutforskeren er eksempler på dette.

Lynrask i menyene, litt treg ved appveksling

Som vanlig elsker vi hastigheten Windows Phone byr på i menyene. Kanskje ved siden av skjermkvalitet er det knapt noen annen faktor som er like viktig for en god brukeropplevelse. Windows Phone kjører lynraskt på selv den mest sparsomme maskinvare, og så lenge skjermen også er grei å bruke, kan du komme et godt stykke ned i pris uten at den viktigste delen av brukeropplevelsen påvirkes.

Vi synes likevel Microsoft kunne kostet på seg en litt kvassere systembrikke både i Lumia 735 og spesielt i den dyrere Lumia 830. Siden Windows Phone ikke kjører apper i bakgrunnen, og kan være i raskeste laget til å hive mellomlagrede apper ut av systemminnet, betyr det at apper svært ofte må startes helt fra bunnen igjen. Nå er ikke Lumia 735 undermotorisert sammenliknet med andre telefoner i samme prisklasse, men at Snapdragon 400-brikken ikke er blant de raskeste blir merkbart når den må starte tunge apper på nytt og på nytt. Både Android og iOS henger bedre «fast» i appene du kjører, slik at de ikke behøver å starte på nytt hver gang.

Dette handler uansett om en prioritering. Nærmere bestemt en prioritering av raske menyer over rask veksling mellom apper. Dersom vi må velge foretrekker vi helt klart raske menyer, men pausene som dukker opp kan fortsatt være irriterende.

Super underholdningstelefon

Nær sagt som vanlig for nyere Lumia-telefoner er lyden i hodetelefonutgangen på Lumia 735 meget god. Den er muligens bittelitt basstung, men telefonen spiller svært høyt og med et pent stereoperspektiv. Den har heller ingen nevneverdige problemer med å beholde kontrollen over elementene i litt mer voksne hodetelefoner, så lenge de ikke er altfor tungdrevne.

Vi digger fortsatt tjenesten MixRadio som følger med. Her får du gratis musikkstrømming i en slags mellomting mellom radio og spillelister. Du får velge inntil tre artister, og så lager telefonen en spilleliste basert på dem, der den svinger innom favorittene dine nå og da. Etter hvert er tjenesten også utviklet, slik at den kan kurere spillelister spesifikt for det du liker, basert på hva du velger å spole forbi, og hva du hjertemarkerer. Det finnes også en rekke ferdige spillelister å velge blant, og hvis du vil ta med deg musikken får du lov til det også. Helt gratis. Det finnes en variant du betaler for også, som kan gi deg bedre lydkvalitet.

Spilleren kan dessuten spille musikken du har med deg internt på telefonen, og på den måten erstatte den vanlige musikkspilleren helt, om du liker MixRadio-menyene bedre.

Ellers er den vanlige musikkspilleren relativt ordinær, med musikken din sortert etter artist, album, sjanger og så videre. Den er dessuten integrert mot Microsofts egen musikktjeneste, Xbox Live Music, som lar deg laste ned enkeltlåter eller abonnere på strømming.

Konklusjon og alternativer

Microsofts Lumia 735 føles som et svært godt kompromiss av pris og kvalitet. Den har ingen alvorlige mangler, og preges fornuftige valg hele veien fra den gode skjermen til de ålreite kameraene. Ser vi bort fra de litt hårete fargene den leveres i er dette likevel ingen oppsiktsvekkende telefon, og den befinner seg i et prisleie der det er forholdsvis mange produkter å velge blant.

Hvis du ikke behøver like høy skjermoppløsning eller kamerakvalitet, kan du halvere prisen og få en telefon som på mange vis er like god å bruke i Lumia 630. Den er litt svakere på spesifikasjoner ellers også, men det merker du ikke så mye til, ettersom Windows utnytter maskinvaren svært godt.

Les testen av Nokia Lumia 630 »

Ønsker du deg en Windows-telefon med «full pakke» kan du vurdere Lumia 930, som gir deg full-HD-skjerm, betraktelig kvassere kamera og bedre ytelse over mesteparten av fjøla. Men det koster å være kar, og Lumia 930 er temmelig nøyaktig dobbelt så dyr som Lumia 735, med en prislapp på 3800 kroner.

Les testen av Nokia Lumia 930 »

Foretrekker du Android-plattformen kan Huaweis Honor 6 være et alternativ. Den koster rundt 800 kroner ekstra, men da får du spesifikasjoner fra øverste hylle. Hopper du enda et par hundrelapper opp i pris kommer Sonys Xperia Z2 innen rekkevidde. Telefonen er vanntett, uvanlig helstøpt og har svært mye til felles med de aller nyeste toppmodellene.

Her leser du testen av Huawei Honor 6, og her finner du Sony Xperia Z2.

Les også
Billigtelefonen kan noe de svindyre ikke kan
Les også
Denne blir nå forbudt å bruke på amerikanske muséer
Les også
HTC Desire Eye: Den morsomste mobilen på lenge
Les også
Denne Lumia-telefonen har fått rekordlav pris
Les også
God mobil-jul for Microsoft
annonse