Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus Radeon R9 270 DirectCU II OC

AMDs entusiast-junior faller mellom to stoler

Medlemsskapet i entusiastserien virker rett og slett ikke troverdig.

Varg Aamo, Hardware.no

Introduksjon

AMD har med sin nye familie Radeon-kort skrotet HD-navnet, og skjermkortene deres går istedet under benevnelsene Radeon R7 for budsjettkort, og R9 for entusiastmodeller. Så langt har vi blitt ganske begeistret av begge disse seriene, som har levert heidundrende spillytelse til svært konkurransedyktige priser.

Til nå har vi testet toppmodellen Radeon R9 290X, lillebroren Radeon R9 290, og både Radeon R9 280X og det svakere Radeon R7 260X. Alle sammen har overbevist ut fra de forutsetningene de hadde, og i dag har turen kommet til Radeon R9 270.

Svakest i sin klasse

Asus Radeon R9 270 DirectCU II OC: Produkteske.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Dette skjermkortet er det svakeste som AMD tilbyr i sin entusiastklasse, men skal ifølge selskapet selv levere «ytelsen du ønsker deg». Spesifikasjonene er likevel ikke på noen måte i samme liga som de andre Radeon R9-modellene, så vi er ganske spent på å se hvordan denne røveren duger på testbenken vår.

AMD Radeon R9 270 trenger bare en 6-pins strømplugg.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Akkurat vårt eksemplar kommer fra Asus, og går under navnet Radeon R9 270 DirectCU II OC. Dette innebærer at kjøleren er langt mer raffinert enn den som AMD selv har klistret på sine referansemodeller, og at skjermkortets prosessor er en smule overklokket.

Selv om dette skulle tilsi at vi har bedre ytelse å se frem til enn mange andre Radeon R9 270-modeller i dagens test, er spesifikasjonene noe svakere enn selv det aldrende Radeon HD 7950.

Gammel teknologi i kjernen

I motsetning til toppmodellene i R9-serien fra AMD kan du faktisk koble en VGA-skjerm til dette skjermkortet.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

For å være mer presis holder den såkalte Curacao-kjernen i dagens testmodell en frekvens på 975 MHz. Det er opp fra de 925 MHz AMD sine egne referansemodeller byr på – men lavere enn AMD Radeon HD 7870. Sistnevnte har for øvrig en nærmest identisk kjerne under navnet Pitcairn XT.

Flere likheter finner vi både i antall teksturenheter, antall rasterenheter, og i antallet streamprosessorer dagens skjermkort har å by på. Minnebusen er også like stor med sin 256-bits bredde, som gjør den en god del smalere enn de andre nye Radeon R9-kortene vi har sett i det siste.

Minnebåndbredden ligger på 179 GB/s, omkring 25 GB/s mer enn hva det eldre Radeon HD 7870 kunne by på, som betyr at i alle fall minnefrekvensen nå har blitt høyere.

Bits og bytes er ikke alt

I utgangspunktet er det altså lite som tyder på at dagens testmodell vil være i stand til å nå opp til de høyder som resten av Radeon R9-familien har klart å komme seg til. Det er imidlertid bare på papiret, og spesifikasjoner alene kan ikke gi oss fasiten på hvilken ytelse vi skal få se.

Bli derfor med over på neste side, så starter vi testingen av Radeon R9 270 »

ModellAMD Radeon HD 7950AMD Radeon R9 270AMD Radeon R9 290XAMD Radeon HD 7970 GE
GrafikkprosessorTahiti ProCuracaoHawaii XTTahiti XT
Kjernefrekvens800 MHz975 MHz-1000 MHz
Boost-frekvens--1000 MHz1000 MHz
Prosess28 nm28 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)5000 MHz5600 MHz5000 MHz5500 MHz
Minnemengde3072 MB GDDR52048 MB GDDR54096 MB GDDR53072 MB GDDR5
Minnebusbredde384-bit256-bit512-bit384-bit
Streamprosessorer1792128028162048
Transistorer4,31 mrd.2,8 mrd.6.2 mrd.4,31 mrd.
TMU11280176128
ROP32326432
Typisk forbruk200 W--250 W

Ytelse, syntetisk

3DMark

F i r e S t r i k e

Vår aller første ytelsestest er både bred og stabil, og kan gang på gang reprodusere målinger med svært små avvik. Programmet går løs på datamaskinen med en rekke forskjellige verktøy, og de forskjellige spesifikke testresultatene gis til slutt uttrykk for i en poengsum.

3DMark Fire Strike går uten problemer, men vi ser at dagens testmodell ikke hører til oppe i toppsjiktet med storebrødrene som Radeon R9 290X eller Radeon R9 280X. Faktisk klarer vårt overklokkede Asus Radeon R9 270 DirectCU II seg dårligere enn alle andre skjermkort som ikke er eksplisitt plassert nede i budsjettsegmentet.

5247 poeng holder sammenlagt til en fjerde sisteplass, drøyt 36 prosent flere poeng enn de tre budsjettkortene i utvalget vårt. Opp til den nærmeste slektningen vi har testet i Radeon R9-serien er avstanden 44 prosent, og vi kan ikke akkurat si oss imponert over dagens Asus-kandidat sin ytelse.

Spillytelsen kan likevel være en god del bedre, noe vi sjekker på neste side »

Ytelse, spill - del 1

Battlefield 3

@ U l t r a , D X 1 1

Vi starter spilltestene med gode, gamle Battlefield 3. Spillet ble lansert allerede mot slutten av 2011, men benytter en hel del av DirectX 11-funksjonene. Det er likevel ikke så fryktelig krevende for maskinvaren, og på de nyeste skjermkortene måler vi stort sett høye FPS-verdier.

Selv om Battlefield 4 byr på enda lekrere grafikk med riktig maskin, tar vi ikke dette inn i testrutinene med det første. All erfaring tilsier nemlig at de første månedene et spill er ute gjøres det endringer som påvirker ytelsen, og dermed ville ikke resultatene hatt særlig lang holdbarhet.

Første spilltest på Full HD går egentlig ganske greit for vår testmodell fra Asus, som ender med å levere nesten like godt som AMD Radeon HD 7950. Over 60 FPS i gjennomsnitt er et godt spillbart resultat, til tross for at vi som i alle våre tester har alt av kvalitetsinnstillinger på høyeste nivå.

Når vi kjører i gang spillet med høyeste mulige oppløsning på vår 30-tommers testskjerm, klarer faktisk Asus Radeon R9 270 DirectCU II OC å holde koken rimelig bra. Dette synes vi faktisk er ganske så imponerende, med tanke på at kortet har så få tekstur- og rasterenheter å trekke på som det har.

En av de store fordelene til skikkelige toppmodeller som AMD Radeon R9 290X og Nvidia GeForce GTX 780 Ti er nemlig at de har drøssevis av slike enheter ombord, som er til svært god hjelp ved høye oppløsninger. Nå er riktignok ikke dagens 35,87 FPS i gjennomsnitt noe å hoppe i taket for, men det er et langt bedre resultat enn de drøyt 23 FPS som lillebror Radeon R7 260X klarte å hale i land.

Metro 2033

@ V e r y H i g h , D X 1 1 , 1 6 x A F , 4 x M S A A , P h y s X , D O F

Det andre spillet vi tester er Metro 2033. Spillet kom ut så tidlig som første kvartal 2010, og har nå rukket å få seg en oppfølger, men er like fullt fremdeles et spill hvor selv de aller råeste skjermkortene som slippes sliter overraskende mye.

Spillet kommer pakket med DX 11-baserte muligheter. Implementeringen av tesselering er meget synlig, og i denne testen har vi dratt innstillingene ut til det fulle. 16 x AF, 4 x MSAA og PhysX aktivert bør virkelig sette skjermkortene vi tester på prøve – selv i Full HD.

I dette spillet, på oppløsningen 1920 x 1080 piksler, lander vårt Asus Radeon R9 270 på kjent plassering på tabellen. Selv om det ikke ser veldig imponerende ut er det imidlertid i godt selskap, sammen med både GeForce GTX 760, GeForce GTX 670, og det gamle flaggskipet GeForce GTX 680 fra Nvidia.

Nvidias skjermkort har imidlertid et lite handicap i dette spillet, i og med at fysikken må regnes ut av grafikkprosessoren på grunn av PhysX-teknologien. Dette gjør at bildeflyten lider, selv om effektene blir penere.

På høyeste oppløsning blir dette handicappet enda mer tydelig, og vårt Radeon R9 270 suser opp til sin beste plassering så langt. Det er faktisk mindre enn et halvt bilde per sekund som skiller dagens testmodell fra det langt mer avanserte GeForce GTX 770.

Om vi sammenlikner med øvrige Radeon-modeller er vi likevel ikke veldig overrasket. Selv gode gamle Radeon HD 7950 klarer seg nemlig enda bedre, og utkonkurrerer PNY sitt overklokkede GeForce GTX 770 – om enn med ekstremt lav margin.

Sniper Elite V2

@ U l t r a , D X 1 1 , C o m p u t e S h a d e r s , H i g h A d v a n c e d S h a d o w s

Vår tredje test er en smule ferskere enn Metro 2033, og kom ut i 2012. Sniper Elite V2 er navnet, og spillet er tidvis ekstremt krevende for skjermkortene. Dette er akkurat hva vi ønsker oss, og for å understreke dette har vi også her kjørt alt av innstillinger til maks.

I dette spillet faller vårt Radeon R9-kort ned til sin vante plass, med 22.92 FPS. Hakk i hæl følger budsjettkortet GeForce GTX 650 Ti Boost, mens det er et godt stykke oppover på målingene til Radeon HD 7950 sitt resultat.

På høyeste oppløsning blir avstanden ned til Nvidias beste billigkort noe større, men det endrer ikke det vi har lagt merke til i hver eneste test så langt – vårt Radeon R9 270 leverer ikke akkurat ytelse på nivået vi forventer av en entusiastmodell.

Bli med videre for å se hvordan det gikk med Asus-kortet i enda nyere spill »

Ytelse, spill - del 2

Hitman: Absolution

@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A

Hitman: Absolution var et av de mest krevende spillene som kom ut i 2012, i alle fall hva grafikk angår. Glacier 2-motoren spillet kjøres på ble designet fra grunnen av til denne lanseringen, og den leverer virkelig sakene.

Spillet byr på komplett implementering av alt DirectX 11 har å by på, og gir mulighet til å skru detaljnivåene opp til nær sagt uante høyder – noe vi selvfølgelig har gjort. Akkurat som Sniper Elite V2 er Hitman: Absolution dessuten også med i AMD sitt «Gaming Evolved»-program, så vi regner med å se resultater som tipper i AMD-baserte skjermkorts favør.

På Full HD-oppløsningen klarer vårt Asus Radeon R9 270 DirectCU II OC å presse ut 29,28 bilder per sekund i gjennomsnitt; betydelig bedre enn det rimelige GeForce GTX 650 Ti Boost fra Nvidia, og nesten akkurat like godt som GeForce GTX 760.

Det er et ganske tettpakket felt med deltakere i denne delen av skalaen, så heller ikke opp til det eldre Radeon HD 7950 er avstanden veldig stor. Likevel er det ikke til å komme unna at neste medlem i Radeon R9-serien som vi har testet, MSI sitt Radeon R9 280X, faktisk presterer nesten 42 prosent bedre.

Vi prøver oss også på å kjøre i oppløsningen 2560 x 1600 piksler, men det nekter faktisk skjermkortet å gå med på – og vi får for første gang ikke et resultat.

Far Cry 3

@ U l t r a , D X 1 1 , 8 x M S A A , S S A O : H D A O , E n h a n c e d A t c M S

Far Cry-serien er kjent for vakre strender, svaiende palmetrær, flammer og eksplosjoner. Med slike omgivelser, sammen med en rekke spektakulære effekter, burde spillet kreve sitt av maskinvaren, og for å være sikre på dét har vi skrudd alle innstillinger til topps også her.

Her ender vårt Radeon R9 270 enda en gang fjerde sist, og her klarer de forskjellige GeForce-modellene våre seg også langt bedre. Opp til Radeon HD 7950 er det nå ett bilde per sekund som skiller, mens avstanden ned til den rendyrkede budsjettklassen er både klar og tydelig.

Det samme bildet får vi når vi dytter oppløsningen til værs, men her går det relativt sett litt dårligere med dagens testmodell, sammenliknet med de øvrige kortene på listen. Vi må likevel påpeke at de eneste kortene som klarer å levere tilnærmet behagelig bildeflyt her er toppmodellene fra AMD og Nvidia, Radeon R9 290X og GeForce GTX 780 Ti.

Company of Heroes 2

@ M a x , A A : H i g h , T e x : H i g h e r , S n o w : H i g h , P h y s : H i g h

Vi forlater Far Cry 3 sine varme strender til fordel for en forblåst og frossen vinterkrig, i form av Company of Heroes 2. I vår ytelsestest av spillet fant vi ut at det slurper i seg maskinkraft for å kunne tegne opp et vell av teksturer, eksplosjoner, flammer og røyk, samtidig som det stadig er en fryktelig snøstorm på ferde. En meget god kandidat til å seigpine alle grafikkort som finner veien inn i testbenken vår, altså.

I denne testen, på Full HD, ser vi igjen at dagens testmodell klarer å åle seg såvidt opp forbi GeForce GTX 670 og GeForce GTX 760. Drøyt 24 bilder i sekundet er likevel ikke godt nok til å slå gamle Radeon HD 7950, men det er faktisk nesten godt nok til å være greit brukbart i dette strategispillet.

På høyeste oppløsning strekker likevel ikke kortet til, og vi avrunder spilltestene med det dårligste resultatet som vårt overklokkede Radeon R9 270 har servert i dag. 5,55 FPS i snitt betyr at selv budsjettkortene GeForce GTX 650 Ti Boost og Radeon R7 260X gjør det marginalt bedre.

Som i svært mange andre av dagens tester er det egentlig for små forskjeller mellom kortene til at det kan kalles signifikant. Det vi kan si noe om er at kortene som ligger svært nærme hverandre er i samme liga, og at i dette tilfellet er spillet er alt for tungt for disse kortene på denne oppløsningen, og med skyhøye kvalitetsinnstillinger.

Dermed er ytelsestestene avsluttet, men før vi konkluderer skal vi se på hvordan effektforbruket og temperaturene har vært underveis »

Effektforbruk og temperatur

Testen går mot slutten, men før vi kan si oss helt ferdige må vi måle strømforbruket. Her ser vi hvor mange watt hele datamaskinen trekker fra stikkontakten når skjermkortet kjører for fulle mugger.

Her kunne vi egentlig forventet et lavere strømforbruk enn hva vi fikk fra Radeon HD 7950, men faktisk trekker Asus Radeon R9 270 DirectCU II OC litt mer strøm enn sin eldre, litt kraftigere forgjenger. Det er likevel ikke snakk om så mange watts forskjell, og dette kan dermed forklares med unøyaktighet i målingene.

Vi ser uansett et forbruk som slett ikke er til å rynke på nesen over sammenliknet med kraftigere kort, selv om ytelse per watt ikke akkurat er en av de beste vi har sett.

Temperaturmessig gjør kortet det også ganske bra, og noe annet ville strengt tatt vært underlig med Asus' forseggjorte DirectCU II-kjøler ombord. At kortet havner på en femteplass, og ikke en fjerdeplass, kommer av at det svakere Radeon R7 260X holder noen få grader lavere hviletemperatur, men med kun 64°C ved belastning er dagens testmodell fra Asus det fjerde kjøligste vi har testet.

Støynivået er også meget lavt og behagelig også ved belastning – en annen ting denne serien kjølere innen nå har rukket å bli godt kjent for.

Dermed er vi også ferdige med alle våre tester og målinger.
På neste side tar vi et tilbakeblikk, og konkluderer ut fra hva vi har sett »

Konklusjon

I dag har vi testet Asus Radeon R9 270 DirectCU II OC, en overklokket variant av det mest beskjedne av alle skjermkortene i AMD sin nye serie for entusiastene. Skjermkortet er siktet inn mot de som vil ha veldig mye ytelse i spill, men plasseringen på bunnen av toppserien deres innebærer at de også tar litt hensyn til lommebøkene til folk.

Asus Radeon R9 270 DirectCU II OC.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Etter testen sitter vi likevel igjen med at de kanskje har tatt litt for mye hensyn til at kortet skulle være økonomisk.

I så godt som alle testene våre endte kortet nemlig opp såvidt foran rene budsjettmodeller, og det viste oss aldri muskler nok til å overbevise om at det hører hjemme oppe i R9-serien; siden AMD selv mener at denne er myntet på de som vil ha skikkelig rå kraft.

Det nye Radeon R9 270 støtter Crossfire-kjøring, men kun med inntil to skjermkort til sammen.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Pensjonsklar kjerne

Asus Radeon R9 270 DirectCU II OC.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

At ytelsen det leverer ikke er bemerkelsesverdig mye bedre enn det vi får fra budsjettmodellene er for så vidt greit, og dessuten helt forståelig. Kjernen på skjermkortet er nemlig kalt Curacao, men i virkeligheten er den ikke veldig annerledes fra Pitcairn-kjernen som sitter i Radeon HD 7850 og HD 7870.

Det betyr at du kan plukke opp et nesten identisk kort, men uten prispåslaget AMD skal ha for å skru opp minnehastigheten litt og å kalle herligheten Radeon R9; som for eksempel et stillegående HIS Radeon HD 7870 IceQ.

Asus Radeon R9 270 DirectCU II OC.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Hvis du vil ha Asus-kjøleren – som også koster sitt – har selskapet laget et annet kort basert på omtrent akkurat samme teknologi, med den samme gode kjøleren, ved navn Radeon HD 7850 DirectCU II V2. Hovedforskjellene er en litt lavere klokkefrekvens – og en flere hundre kroner lavere prislapp.

Litt dyrere gir langt mer kraft

Er du villig til å gå opp i pris, om enn ikke så mye, er det også mange gode alternativer å velge blant. Istedet for å bruke penger på dagens testmodell kunne du blant annet sett på XFX Radeon HD 7950 Dual Fan. Dette er basert på en mer moderne grafikkprosessor, vil gi jevnt over bedre ytelse i samtldige spill, vil slite mindre med høye oppløsninger, samtidig som det koster under en hundrelapp mer.

Et annet alternativ er å finne en variant av Nvidia GeForce GTX 760, som også koster littegrann mer og gir litt bedre ytelse over hele fjøla. Er du villig til å skru opp prisen til like under 2500 kroner kan du også få elleville MSI Radeon R9 280X TwinFrozr IV, som i vår test leverte svært gode resultater uten at det egentlig er noe som trekker ned.

Alt i alt må vi bare konkludere med at vi ikke helt skjønner oss på Radeon R9 270. Teknologien er for gammel, og kortet er for svakt, til at det med rette kan kalles en entusiastmodell; samtidig er det for dyrt til å være komfortabelt i budsjettklassen. Kortet faller på de fleste måter mellom to stoler – i alle fall så lenge de eldre Radeon HD-kortene er mulige å få kjøpt.

+ Kjølig og stillegående

- Koster for mye til å levere litt slapt

Se også vår liste over anbefalte skjermkort i alle prisklasser »

Mer om
annonse