Til hovedinnhold
TestSynge-apps på iPhone

Vi tester I Am T-Pain, LaDiDa og Songify

Hvem som helst kan synge rent med disse.

Deltagerne

Nå som det er sommer og sol ute, er det godt for både kropp og sjel med litt kald drikke, god mat, og ikke minst musikk. Men hva med litt egenkomponert musikk, laget av små mobilapplikasjoner? Vi har latt telefonen stå for sommerunderholdningen vår, og tester tre auto-tune-applikasjoner fra Apples App Store, som alle lover å kunne forvandle hvem som helst til en sangstjerne.

Auto-tune-fenomenet har blitt gigantisk, og videoer som disse to har blitt kjempesuksesser:

Nå begynner også Apples App Store å bli fylt av applikasjoner som lar deg gjøre noe av det samme, og vi har tatt en nærmere titt.

Hvilke applikasjoner er med i testen?

Så hvilke applikasjoner skulle vi ha med i testen vår? I utgangspunktet hadde vi egentlig bare tenkt å ta for oss én auto-tune-applikasjon, nemlig Songify. Vi bestemte oss imidlertid raskt for å inkludere flere applikasjoner i testen, så vi kunne ha et bredere grunnlag for å komme med en konklusjon. Vi endte opp med å velge ut tre applikasjoner, basert på ulike kriterier.

1. Først ut var applikasjonen I Am T-Pain. Slik vi ser det var rapperen T-Pains applikasjon den første applikasjonen med auto-tune-funksjon som fikk noen særlig suksess. Med tanke på at han opptrer i alle slags musikkvideoer med sin auto-tunede stemme, var dette også den første auto-tune-applikasjonen folk flest fikk øynene opp for. Den har vært ute på App Store en god stund nå, så det kan bli spennende hvordan den klarer seg opp mot de nyere innslagene.

2. Det andre valget vårt falt på LaDiDa, som ifølge listene på App Store er den mest populære auto-tuneapplikasjonen tilgjengelig.

3. Og til slutt ble det altså Songify. Det ble imidlertid klart at denne applikasjonen stilte i en litt annen kategori enn de to andre, da denne er ment for å ta opp snakking, mens de andre er lagd for å ta opp synging. De lager imidlertid alle auto-tune-sanger.

Bli med til neste side, så tester vi og finner ut av hvilken applikasjon som er den beste auto-tune-applikasjonen.

Vurdering

I am T-Pain

Last ned I Am T-Pain på App Store
Pris: 17 kroner

I Am T-Pain er den eldste av de tre auto-tune-applikasjonene, og med en drøss av oppdateringer under beltet er det lett å se at mye arbeid er lagt i grensesnittet. Både menyene og utseendet til hele applikasjonen er gjennomførte, og det er godt forklart hvordan alle funksjoner fungerer. Det tar ikke lang tid fra du har fyrt opp applikasjonen til du kan begynne å synge inn i mikrofonen, og din auto-tunede stemme kommer ut gjennom høytalerne.

I motsetning til de andre applikasjonene lar I Am T-Pain deg styre mye av selve autotuningen. Her er det knapper og kontrollere for at du skal få den riktige lyden, og du kan til og med lagre dine favorittinstillinger på en av fire forhåndsinnstilte knapper. For deg som ikke orker å fikle så mye kan du også gå for den enkle veien og velge "T-Pain-lyd", som gir deg en tilnærmet etterligning av T-Pains egne auto-tune-stemme.

I Am T-Pain er ser uten tvil best ut av de tre musikkapplikasjonene.

Alle tre applikasjonene vi har med i testen lar deg velge bakgrunnsrytmer til syngingen din, men I Am T-Pain er likevel litt annerledes enn de andre. I I Am T-Pain spilles beaten mens du synger, og hvis du velger en av de mange T-Pain-sangene som følger med, vil den fungere som en liten karaokemaskin, som viser hva du skal synge i takt med beaten.

For oss var ikke dette noe særlig, og vi prøvde oss heller på å synge med på sanger vi selv hadde på telefonen. Problemet var at vi ikke hadde så mye musikk som passet godt overens med en auto-tunet stemme, og sluttproduktet ble en smule schizofrent. Vi gikk derfor for synge "A capella", og her ble det ganske åpenbart at vi verken kan synge, og at I Am T-Pain kanskje ikke lager den vakreste musikken:

I Am T-Pain lar deg sende opptakene dine gjennom e-post, Facebook, Twitter og MySpace. I tillegg kan du trykke på "broadcast", som gjør at sangen lastes opp til biblioteket deres, og hvem som helst kan høre på opptaket. Slike opptak finner man under "World"-fanen, som deg en fin globus å svirre rundt på, mens du hører på andres auto-tunede stemmer.

En av hovedankepunktene med applikasjonen er at du egentlig ikke lager noen egen musikk, som kanskje var hovedpoenget med denne testen. Du kan synge med andre sanger, både dine egne iTunes-sanger og de inkluderte T-Pain-sangene, men det blir likevel ikke tilrettelagt for deg og din stemme.

Du kan velge "a capella"-modus, og synge for full hals, men selv med autotuning på bør du ha en relativt god stemme for at det skal høres OK ut. Det virker også som det er ment at du skal skrike eller gjøre til stemmen din for å få full effekt av autotuningen, som virker mot sitt formål.

Vi prøver oss heller videre på neste konkurrent.

...

LaDiDa

Last ned Songify på App Store
Pris: 6 kroner

Når man åpner opp LaDiDa for første gang blir du møtt av en stor mikrofon midt på skjermen, omringet av et par knapper. Her er det imidlertid ikke så mye forklaring å få, og det er bare å trykke på opptaksknappen og prøve seg.

LaDiDa gjør en formidabel jobb med å faktisk gjøre våre ustemte stemmer til noe som kan kalles musikk. Om det er bra musikk er en annen ting, men LaDiDa legger i det minste på en beat vi selv valgte, og auto-tuner stemmen overraskende godt i løpet av bare et par sekunder.

Vårt første forsøk, og kanskje beste, resulterte i den vakre kreasjonen nedenfor.En øyeblikkelig slager på kontoret.

LaDiDa har ikke mange valgmuligheter, men selve autotuningen er svært bra.

Inne på de noe innholdsløse innstillingene kan man velge hvor mye autotuning man vil ha (vi valgte selvfølgelig det høyeste), og lydforholdet mellom beat og sang. Sistnevnte funksjon kan brukes hvis du vil synge litt a capella, ved å dra all lyd over på sangsporet, slik at beaten ikke høres.

Nederst i menyene finner du andres auto-tune-sanger, og de er alle rangert etter popularitet. Du kan også laste opp sangene dine hit, eller dele på via Twitter, Facebook eller e-post.

Selv om menyene er noe innholdsløse, er det strengt tatt ikke så mye vi savner å fikle på. Å kunne velge tone på auto-tuningen er kanskje en fin ting for de kresne, men dette er tross alt applikasjoner myntet på tonedøve mennesker som likevel vil synge. For oss som ikke kan synge, var det greit å bare trykke på "record"-knappen og sette i gang, og la programmet arbeide for oss.

LaDiDa kommer med fire forhåndsinnstallerte bakgrunnsrytmer, men lar deg også laste ned flere tilleggs-rytmer. Gitarstil-pakken har flere koselige akkustiske bakgrunnslyder, for deg som drømmer om å imponere dama med en kjærlighetserklæring i sang, mens det også finnes en rappe-pakke for skap-hip-hoppere.

Med et smil om munnen trykker vi oss inn på den siste applikasjonen i testen.

...

Songify

Last ned Songify på App Store
Pris: Gratis

Av de tre applikasjonene er det nok Songify som skiller seg mest ut. I motsetning til de to andre er det ikke meningen at du skal synge i denne, men bare snakke, og Songify gjør resten for deg. Dette kan være gledelig for de av oss som virkelig ikke er noen sangfugler, men likevel har et lite ønske om å lage "musikk". Legg merke til anførselstegnene, for her er det ikke snakk om noen musikalske mesterverk, men heller en forhåndslaget rytme hvor ordene dine blir loopet rundt og rundt for å passe best mulig inn. Det høres kanskje teit ut, men det er faktisk ganske moro.

Songify er laget i samarbeid med The Gregory Brothers, som tidligere nevnt står bak mange store YouTube-hits. Dette er gjenspeilet i beat-utvalget vi finner i applikasjonen. Her finner vi nemlig brødrenes egne "Double Rainbow", og flere av sangene de har laget er å kjøpe for en liten slant penger i applikasjonsbutikken. Vi holdt oss imidlertid til de forhåndsinstallerte beatene.

Songify er også veldig enkelt utseendemessig, men er til gjengjeld like enkel i bruk.

Ettersom man bare snakker til Songify fremfor å synge, har den et par triks for å lage en sang basert på din tilfeldige prating. Først og fremst blir det lagt på en beat, samtidlig som stemmen din auto-tunes. Det som skiller Songify fra de to andre er at den velger ut deler av snakkingen din og looper den, slik at du får et sluttprodukt som er en merkelig, men underholdende, form for musikk.

Her er vårt forsøk på å lage en ny internett-hit:

Underholdningsverdien av dette i lengden er kanskje ikke kjempehøy, men som med de to andre applikasjonene har også denne en toppliste, her kalt "Winning!". I motsetning til både LaDiDa og I Am T-Pain er Winning!-listen ganske underholdende, og byr på flere morsomme sanger.

Konklusjon

Så hvilken applikasjon bør du egentlig laste ned?

Selv om testingen er ferdig er det likevel ikke lett å svare på hvilken applikasjon som er best. Vi syntes alle applikasjonene hadde noen morsomme sider ved seg, og det koker egentlig ned til hva du vil bruke applikasjonen til.

Fint grensesnitt, men ikke best musikk

I Am T-Pain er helt klart den mest gjennomførte applikasjonen, med fine menyer, mange valgmuligheter og muligheten til å spille din egen musikk i bakgrunnen. Problemet med applikasjonen er imidlertid hvis du ikke har noen forhåndslagde bakgrunnsrytmer du føler kan passe godt med autotunet musikk, blir du nødt til å enten synge over vanlige sanger, eller til allerede eksisterende sanger med en forhåndsbestemt beat og rytme. Du må rett og slett forholde deg til en annen sang, i motsetning til Songify og LaDiDa som former sangen etter det du gjør.

Fordelen med I Am T-Pain er at autotuningen er umiddelbar, og du kan bruke telefonen som en mikrofon. Dermed kan du koble inn telefonen i høytalerne i stua mens du setter på litt musikk, og drømme deg bort i rockestjernedrømmen din.

For deg med total mangel på musikalitet

Selv om det var ganske moro å leke seg med, er Songify ikke god nok for å ta førsteplassen i testen. Styrken til applikasjonen er hvor utrolig lett det er å lage en sang, og at du faktisk slipper å synge, noe som kan være en hard terskel for noen. Problemer er imidlertid at produktet ikke blir så bra som hos LaDiDa, da loopingen ofte kutter ut ord mitt i en setning, og det hele føles litt halvferdig ut. Hadde man kanskje kunne valgt hvor loopingen skulle skje ville det vært bedre, men dette ville selvfølgelig gått utover brukervennligheten.

Songify er fortsatt en fin applikasjon å ha på telefonen, og siden den er helt gratis er det bare å laste ned.

... Og vinneren er:

Til syvende og sist var det LaDiDa som står igjen som vinneren. Med LaDiDa får man faktisk et ganske greit resultat, og det med totalt mangel på sangferdigheter. Selv om selve programmet er i overkant enkelt og ikke tilbyr så mange valgmuligheter, er det her du kommer til å ha det mest moro med syngingen din. Det går kort tid fra du har sunget en strofe til beat og autotuning er lagt på, og du har en helt egne sang.

LaDiDa bruker ikke looping, så sangen blir mer eller mindre så lang som du teksten du synger. Derfor er det litt mer arbeid å lage en ordentlig sang, men sluttproduktet blir til gjengjeld også bedre.

Applikasjonen byr som tidligere nevnt på flere ulike rytmer, og kan by på mye moro en fredagskveld.

Les også: Fem spill for Android og iOS

annonse