Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Panasonic TX-P50G30

Panasonic har lansert sine nye 2011-modeller. Blant disse finner vi TX-P50G30, den beste modellen fra selskapet som ikke har støtte for 3D.

I fjor testet vi forgjengeren til G30, TX-P50G20, som imponerte oss i forhold til pris. Etter å ha hatt G30 på testbenken sitter vi igjen med mange positive elementer, men også noen negative.

Kvikkere design

Panasonic har over lengre tid laget plasmaskjermer med høy kvalitet, men designen har ikke vært like spennende. G30 har fått et bedre utseende, der listen i underkant av skjermen er i pusset aluminiumsfarge, som fader ut i svart mot kantene.

Nytt utssende på foten og ny løsning med fadet list i nedkant av skjermen.

Foten er firkanten og har fått samme farge som listen på skjermen, noe som også gjør denne hakket spenstigere. Du har mulighet til å dreie skjermen noen grader til hver side.

G30 har den nyeste generasjonen plasmateknologi, NeoPDP, hvilket resulterer i en slankere figur på skjermen. G30 er rett i overkant av fem centimeter tykk, omtrent det samme som fjernkontrollen er bred.

Fjernkontrollen er omtrent like bred som skjermen er tykk.

Fjernkontrollen til G30 bygger fortsatt på samme kjedelige utforming, som Panasonic har brukt på sine flatskjermer i en årrekke. Dog har den fått en ny og lysere farge.

Fjernkontrollen til G30.

Ikke innebygget Wi-Fi

G30 har mulighet til å kobles opp mot internett, og bruke en rekke apps. Vi savnet innebygget Wi-Fi da vi testet G20, og G30 har heller ikke fått dette innebygget. Riktignok kan du kjøpe en dongel som ekstra utstyr, men vi syns det hadde vært mer praktisk med denne funksjonen i selve TV-en. Alternativet er å bruke kabel.

Ellers har skjermen bra med tilkoblinger, og du har blant annet fire HDMI, tre USB, SD-kortleser , en Scart og programkortleser. Sistnevnte gir deg mulighet til å bruke TV-en som dekoder og slippe unna med kun en fjernkontroll.

Tilkoblingene til G30.

Til lyd har du både digital optisk ut og analog RCA å velge i.

En annen ting vi biter oss merke i er plasseringen av strømkontakten. Den er plassert midt bak på skjermen, og bygger nærmere fem centimeter ut fra TV-en. Dette er upraktisk når du skal henge opp skjermen på veggen og må ha den ekstra langt ut fra veggen på grunn av strømkontakten.

Tungvindt plassering av strømkontakten. Spesielt når du skal henge skjermen på veggen.

Ny meny

Hovedmenyene til G30 har fått et ansiktsløft, der blant annet lyd- og bildeinnstillingene ligger under egne faner. Når du markerer valgene i menyen kommer det opp en praktisk hjelpetekst under selve rammen, som forklarer hva valget du har markert endrer.

Funksjonsmenyen, der du blant annet kan velge å se på bilder eller klikke deg inn på tjenesten Viera Cast, har samme grafikk og plassering som på G20.

Ny hovedmeny på Panasonics nye G30.

I menyene har du blant annet flere ferdiginnstilte bildemoduser å velge i. Dynamisk, normal og spill er noen, men den beste av de er THX-innstillingen. Da kobler skjermen ut blant annet funksjonen som styrer utjevning av bevegelse i bildet. Dette kan du eventuelt gå inn i menyen og slå på igjen. Uten funksjonen på får du 24-bilders kinofølelse når du ser film.

Lyd- og bildekvalitet

Lyd i flatskjerm er generelt ganske platt, og nå som skjermene blir stadig tynnere, forsvinner spesielt de dype tonene. G30 har ikke veldig bra lyd, men bedre en mange andre modeller på markedet.

Du får en fornemmelse av bass, samtidig som talen er tydelig. Lyden gjør en helt grei jobb når du skal se nyhetene, men til film er et ekstern anlegg et must.

Når det kommer til bildekvalitet scorer G30 jevnt over meget bra.

Spesielt sortnivået i skjermen er strålende, der selv de mørkeste scenene i en film gjengis tydelig. Men skjermen har lav lysstyrke, noe som gjør den litt sjenert mot lyse omgivelser. Har du en sterkt opplyst stue, er ikke G30 det beste alternativet.

Som filmskjerm i mørke omgivelser er den derimot knallgod. Fargene i skjermen er rikelig mettet og er behagelige å se på. Spesielt er THX-innstillingen bra, og treffer godt både med farger og kontrast.

G30 takler raske bevegelser i bildet uten problemer. Skjermen takler blant annet fotballkamper bra og leverer skarpe utspill fra keeper. Til film kan du enkelt slå av utjevningsfunksjonen, og selv om bilder får den flimrefølelsen du er ute etter, er skjermen fortsatt skarp og kjapp i reaksjonene.

Detaljskarpheten er også god, men mangler det lille ekstra kontra for eksempel TX-P50VT20.

Konklusjon

Alt i alt får du en gjennomført god filmskjerm med Panasonics nye TX-P50G30.

Bildekvaliteten til skjermen er jevnt over meget bra, med knakende godt sortnivå, som gjengir alle detaljer, selv i de mørkeste sekvensene av filmen. Fra fabrikk treffer Panasonic godt med THX-innstillingen hva gjelder kontrast, farge og lysstyrke.

Dette er først og fremst en flatskjerm som liker seg best i mørke omgivelser, for den blir fort litt blass med mye lys i rommet. G30 er heller ikke blant de aller beste på detaljskarphet.

Utseendemessig har skjermen blitt tøffere å se på fra fjorårets modeller, med et nettere ytre, selv om den ikke er noe designbombe. Menyene har også fått et ansiktsløft, med mer logiske og lettnavigerte løsninger.

Vi savner fortsatt innebygget Wi-Fi, til bruk mot både hjemmenettverk og Internett. Dog kan du kjøpe en dongel og koble til som ekstrautstyr, men dette synes vi er unødvendig på en skjerm som ellers er meget bra utstyrt med tilkoblinger.

Har du 13.000 kroner du vil bruke på en film-TV, i et rom uten for mye motlys, vil vi anbefale Panasonic TX-P50G30.

Finn beste pris på Panasonic TX-P50G30

annonse