Tek.no

Test

Denne filmen er lagd for Blu-ray

17 Apr 2011 14:00

TRON: Legacy foregår et par tiår etter sin kultforgjenger fra 1982 og tar opp tråden når Sam Flynn får en mystisk beskjed som kan lede ham til hans forsvunnede far, Kevin Flynn. Det blir en reise inn i en digital fantasiverden, med lyder og bilder man knapt har sett maken til.

Filmen

Det positive først: TRON: Legacy både ser og høres vanvittig bra ut, og dette kommer spesielt godt frem på Blu-ray. Den digitale verdenen har (heldigvis) fått en visuell overhaling i forhold til forrige film, og er rett og slett en fryd for øyet.

Som en ren attraksjonsfilm er TRON: Legacy et godt innslag, med heseblesende action og storslåtte bilder. Lyden må ikke glemmes, og Daft Punk glimrer på den auditive siden med sitt fremragende lydspor. Som et audiovisuelt sirkus fungerer altså TRON: Legacy godt.

Les også: Blu-ray-utgivelser i april

Men hvordan står det til med resten av filmen? Som drama og spillefilm i en Hollywood-tradisjon er filmen dessverre noen hakk svakere. Rollefigurene er flate og uinteressante, og da først og fremst hovedrollen Sam Flynn som egentlig ikke utvikler seg noe spesielt med tanke på klassisk character arc.

Handlingen er heller ikke spesielt interessant, da vi som tilskuere blir forflyttet fra det ene stedet til det andre med en fastlagt vei mot et "endelig" oppgjør. Det er ikke mye motstand eller mystikk å spore i fortellingen, og det meste er forutsigbart til tusen.

Filmen legger i tillegg opp til potensielle konflikter som aldri tar av. Hva er for eksempel vitsen med det "onde" selskapet og Cillian Murphy på starten? Jeg trodde de tok med dette fordi det kom til å ha en relevans senere, men akk nei. Kanskje i en oppfølger?

Likevel, vil du ha en audiovisuell fest, så er det klart at TRON: Legacy fungerer utmerket. Det er en helt okei film, som på den ene siden er en glimrende attraksjonsfilm, men på den andre er en hul porselensdukke når det gjelder dramatisk engasjement.

TRON: Legacy er helt klart verdt å se for de som vet å sette pris på litt god, gammeldags attraksjon, men de som forventer litt mer vågal fortellingsteknikk eller bra drama kan egentlig bare styre unna.

Teknisk

Video

Bildet i TRON: Legacy blir presentert i AVC-enkodet 1080p og kommer i både 2.39:1 og 1.78:1. Dette er et trekk som har blitt foretatt for å bevare sideforholdet til scener som ble spilt inn spesielt for IMAX, og resultatet har blitt at svarte kanter oppe og nede forsvinner fra tid til annen. Det hadde likevel vært ønskelig med en valgfri utgave der man kunne ha gått for kun ett sideforhold, for byttene kan virke forstyrrende mens man prøver å nyte filmen.

Når det er sagt, er det bare å konstatere at TRON: Legacy ser ufattelig bra ut på Blu-ray. Detaljklarheten, kontrastforhold, fargepaletter og gjengivelse er uovertruffent, og den fantasifulle dataverdenen kommer til sitt rette element i Full HD. Det er generelt ingenting å klage over på denne utgaven, og bildet fremstår som en ren showcase hva Blu-ray-kvalitet angår.

Audio

Disney gjør heller ingen skamme på lyden i denne utgaven av TRON: Legacy, som dukker opp i DTS-HD Master Audio 7.1. Daft Punks herlige filmmusikk er det første som slår en i møtet med den auditive presentasjonen av Legacy, og de franske elektroguruenes lydeksperimenter har aldri hørtes like fantastisk ut som her. Alle mulige smådetaljer og effekter i musikken kommer frem, men uten at den kjører over det øvrige lydbildet.

Lyden er generelt "digital", men uten at det høres falskt ut eller underlegent "organisk" lyd. Det har blitt gjort mye jobb med lyden, og dette kommer frem uten problemer på Disneys overføring til Blu-ray, der vi alltid er omgitt av et rikt og velbalansert lydbilde i alle kanaler rundt oss. Dyp bass sitter som et skutt og dialog er klar og hørbar. Lyd og bilde på denne utgivelsen er, for å si det mildt, noe av det beste som har dukket opp på Blu-ray hittil.

Ekstramateriale

  • Sneak Peeks
  • The Next Day: Flynn Lives Revealed
  • First Look at TRON: Uprising, the Disney XD Animated Series
  • Launching the Legacy
  • Visualizing TRON
  • Installing the Cast
  • Disc Roars
  • Music Video - "Derezzed" Written, Produced and Performed by Daft Punk
  • Discover Blu-ray 3D with Timon & Pumba

Konklusjon

Som dramatisk spillefilm er TRON: Legacy kanskje i svakeste laget, men heldigvis byr filmen på nok godteri for både øyne og ører til å gjøre seeren fornøyd. Det er med andre ord en helt grei film, men som selvsagt drar nytte av den fantastiske kvaliteten Blu-ray byr på av lyd og bilde. Denne utgivelsen er fantastisk sånn sett, og med en helt kurant dose ekstramateriale er dette verdt et kjøp.

PS: Skjermbildene er ikke nødvendigvis en helt nøyaktig representasjon av hvordan filmen faktisk ser ut på Blu-ray.

Les også
Glimrende bankranerdrama
Les også
Løvenes konge kan forhåndsbestilles
Les også
Fordømte romvesener!
Les også
– 3D-film vil ta helt over
Les også
Platt mishandlingsdrama: Platt mishandlingsdrama
Les også
Nå kan du forhåndsbestille Extended Edition av Ringenes herre
annonse

Les også