Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Note

Mobilen som fikk for mye Møllers Tran

Verdens største mobiltelefon er et imponerende stykke teknologi.

Samsung Galaxy Note er muligens verdens beste mobiltelefon. Vi har ikke funnet noen vesentlige feil eller mangler på telefonen i den perioden vi har testet den. Den har ikke bare verdens største men også beste mobilskjerm, og på teknologisiden er den helt i toppklasse. Når den i tillegg tar gode bilder, bra video og har programvare for alt fra tunge kontorjobber til avanserte spill, ja da blir det vanskelig ikke å la seg begeistre.

Stooooor

Størrelsen er unektelig det mest iøynefallende med Samsung Galaxy Note, som har en skjerm på hele 5,3 tommer. Til sammenligning er skjermen på iPhone 3,5 tommer, Galaxy S II er 4,3 tommer, og Sony Ericsson Active er 3 tommer. Men Galaxy Note er relativt tynn (under en cm) og til tross for at den er nesten 15 cm lang og 10 cm bred, så opplever vi at vi faktisk kan ha den i bukselommen.

Med Galaxy Note har Samsung produsert et produkt i grenselandet mellom mobiltelefon og nettbrett. Du kan si at den er for liten til å være et nettbrett og for stor til å være en mobiltelefon, eller du kan si at den er stor nok til å være et nettbrett og liten nok til å være en mobil. Begge deler er like riktig.

For deg som har to armer

Galaxy Note har en drøss med fine funksjoner, men umiddelbart er det likevel størrelsen som blir samtaleemnet hver gang vi tar den frem. Vår erfaring etter å ha brukt Note en stund er at vi ganske raskt blir fortrolig med formatet. Vi kan ha Note i bukselomma, men den er såpass stor at vi helst har den i en jakkelomme.

Om du insisterer på at mobiltelefonen din skal kunne betjenes med en hånd, så er dette ikke mobiltelefonen for deg. Å ha en mobiltelefon som kan betjenes med bare én hånd er viktig om du er enarmet. Dessuten er det viktig for bilister som insisterer på å skrive tekstmeldinger mens de kjører (fy og skam). Ellers er det svært sjelden størrelsen på Samsung Galaxy Note har gitt oss problemer.

Det neste vi merker oss med telefonen er skjermen. Ikke bare er den stor, men den er også skarp og klar med god fargegjengivelse og bra lysstyrke. Skjermen fungerer overraskende godt som tegne- eller notatblokk, noe som gjør at den medfølgende skjermpennen blir mer enn bare en gimmik.

Enkel og avansert på en gang

Når vi tar telefonen i bruk oppdager vi at den er tilnærmet perfekt. Miniprogrammene som viser innhold på startskjermene gir suveren oversikt over alt fra nyheter, vær og aksjekurser, til avtaler, meldinger, e-post og oppdateringer i sosiale nettverk. Du bestemmer selv hva som skal vises på de til sammen sju startskjermene.

Applikasjonsmenyene har plass til hele 25 ikoner på hver side. Her kan du ha så mange sider som det er behov for. Dessuten kan du fritt flytte rundt på ikonene, så du kan innrede menyskjermene slik du vil. Men du kan ikke samle ikoner i mapper eller undergrupper.

Nye funksjoner

Skjermen reagerer presist, ikke bare når vi bruker pennen, men også når vi bruker fingrene på skjermglasset. Samsung har også lagt inn et par nye funksjoner i brukergrensesnittet. Den ene lar deg pause en film ved å legge hånden på skjermen. Den andre gjør det mulig å lagre bildet som vises på skjermen ved at du stryker med tre eller flere fingre tvers over skjermbildet.

Nettleseren er god, og skjermoppløsningen er så høy at du får plass til hele bredden på de aller fleste nettsider.

Direktørmobilen

I utgangspunktet er det fristende å kalle Samsung Galaxy Note for en direktør-mobil. Men vi har levd lenge nok i dette landet til å vite at svært mange av de som bor her shopper som om de har fri tilgang til oljefondet. En pris som starter på rundt 5500 kroner blir likevel drøyt, og i tillegg kommer at telefonen rett og slett er kolossalt diger.

Den høye prisen og det faktum at telefonen er for stor for mange er det eneste vi finner å trekke for på Samsung Galaxy Note.

Før du eventuelt bestemmer deg for å kjøpe en Galay Note, bør du oppsøke en forhandler og studere telefonen nærmere. Med sin enorme størrelse er ikke Galaxy Note en mobiltelefon som passer alle. Selv om du har store hender, romslige lommer og en like romslig økonomi, så er det ikke gitt at du vil synes Samsung Galaxy Note er hendig nok til å være praktisk anvendelig. Men om du ikke lar deg skremme av hverken størrelse eller pris, så finnes det heller ikke noen bedre mobiltelefon.

Alternative modeller

Om du gjerne vil ha en stor underholdningsmobil, så er HTC Sensation XL et godt alternativ. Denne har 4,7 tommer skjerm, og er litt billigere enn Samsung Galaxy Note. I tillegg har den innbygget lydbrikke fra Beats Audio og leveres med kvalitetsøreplugger fra samme selskap. Også denne har 16 GB internminne, men den støtter ikke minnekort.

Et annet alternativ med et vel så spennende brukergrensesnitt er HTC Titan. Størrelsen er den samme som på Sensation XL, men her brukes Microsofts nye operativsystem, Windows Phone Mango. Også her er det 16 GB minne uten mulighet for utvidelse. Prisen er imidlertid litt lavere enn på de andre to modellene, selv om heller ikke Titan er noen økonomimodell. Ingen av disse HTC-modellene har støtte for skjermpenn.

Det er også mulig å få det meste av funksjonaliteten fra Note i en litt mindre innpakning. Samsung Galaxy S II er nok fremdeles den Android-modellen som ligger øverst på flest ønskelister. Denne er også mer enn 1000 kroner billigere enn Note.

Les hele testen av Samsung Galaxy Note på Amobil.no

annonse