Til hovedinnhold

Test av Itunes Music Store

Test av Itunes Music Store

Testresultater

Endelig DRM-fritt, enkelt kjøp, god kvalitet
Ingen merverdi, mye innhold på forsiden, mangler mye informasjon.0

Forrige gang vi testet musikktjenester var de digitale butikkene på nett preget av kopisperrer og rigide rettigheter. Det var derfor liten grunn til å anbefale noen å kjøpe musikk via nett. Nå har Itunes Store blitt kvitt disse sperrene, hjelper dette tjenesten?
Les også: Kjøp heller musikk på CD.

Samme design som tidligere

Itunes Store har utseendemessig forandret seg lite de siste årene. Tjenesten ser tilnærmet lik ut som første gang den ble lansert for publikum. Apple syns tydeligvis det er liten grunn til å forandre på et vellykket prosjekt. Tjenesten har også beholdt sin gode integrasjon med selve Itunes spilleren slik at du kjapt får lagt inn musikken og innholdet du kjøper der du ønsker det. Her er det helt klart kort vei fra musikken er kjøpt til du kan legge den inn i de spillelistene du måtte ønske.

Det er derimot ett område Apple kan gjøre en forbedring i sitt oppsett. Når du klikker deg inn på en sang og får opp denne med pris og lengde nederst i rammen kan du ikke klikke deg inn i teksten her. Her hadde det vært greit å kunne klikke seg inn for å se flere låter fra artisten, alle låter fra et album, eller ganske enkelt få mer informasjon. For å få alt dette må du derimot navigere i hovedfeltet over sangene. Dette er ikke veldig problematisk å gjøre, men det hadde heller ikke kostet Apple mye å få inn slike lenker i feltet nederst.

Samtidig skal det sies at forsiden hos Itunes Store designmessig begynner å bli vel tettpakket. Her finner du bokser med nye artister, topp sanger, bokser med anbefalninger basert på dine sanger, mest kjøpte bøker og mye annet. Dette blir fort litt vel mye av det gode. Selv om designet er velkjent hadde det ikke skadet om det ble ryddet noe opp her. En fullstendig redesign hadde kanskje også vært med å gjøre nettsiden mer spennende ettersom den som sagt har hatt sin nåværende form en god stund.

God søkefunksjon

Søkefunksjonen har blitt svært god i Itunes Store. Når du skriver inn navn på en artist får du opp en rekke forslag basert på hva som ligger i biblioteket. På denne måten kan du kjapt finne frem til den artisten du faktisk søker. Om du skriver feil navn forsøker også tjenesten komme med forslag til hvilken artist du egentlig er på jakt etter.

Det er derimot irriterende å se at Itunes implementerer strenge pietistiske amerikanske sammfunnsregler også i sin norske tjeneste. Et søk etter Tramteateret viser at du kan kjøpe sangen "N****n greve jager n***r med øks" et videre søk på ordet "naken" viser at dette er sensurert i alle sanger med dette i tittelen. Du skal være rimelig konservativ om ordet "naken" virker støtende, og det er ingen åpenbar grunn til at Apple skal påta seg denne rollen i Norge. Det er verdt å bemerke at sangen "Fuck you" av Lilly Allen ikke har fått påført samme sensur.

På den positive siden har Itunes Store mye musikk i sitt bibliotek. De fleste populære titler er på plass her. Det er noen hull her og der, for eksempel glimrer AC/DC med sitt fravær, men det skyldes trolig rettighetshaverne og ikke Itunes Store. Du finner også det meste av norsk musikk i tjenesten. Både norsk pop, klassisk, undergrunnsrock og alternativ elektronika ligger inne i tjenesten. Du finner nok mye som ikke er inne i arkivet, men det ligger også unektelig veldig mye klart for kjøp.

Kan gjerne lenke ut

Informasjonsmessig er det stor variasjon på hva Apple har lagt ut hos de forskjellige artistene. Noen artister har egne sider med full biografi og også en egen beskrivelse for hvert album. Andre artister har derimot ingenting av informasjon. Her kan gjerne Apple gjøre en liten jobb, det er for eksempel nesten ingen norske artister som har noe informasjon inne. De artistene som har informasjon har utelukkende informasjon på engelsk. Nå er vi nordmenn stort sett gode i engelsk, men et lite team i Norge kunne kjapt gjort en god jobb for å heve dette aspektet hos Itunes Store.

Et tips her kunne hvert en enkel lenke ut på nett til Wikipedia eller artistenes hjemmesider om Apple ikke klarer gjøre denne jobben selv. Slike lenker fins derimot ikke i det hele tatt. Derimot har Itunes Store funksjon for at du og andre kunder kan legge inn kommentarer på artister og gi terningkast. Dette hjelper noe, men det skal sies at aktiviteten her så langt ikke har vært veldig stor.

Enkelt kjøp

Kjøp av sanger går kjapt og greit. Når du oppretter konto legger du inn informasjon om ditt kredittkort som blir lagret i systemet. Det er derfor ekstremt viktig at du ikke deler passord og brukernavn til Itunes Store med andre. Samtidig gjør dette det meget enkelt å kjøpe musikk senere. Du klikker på sangen du vil kjøpe, bekrefter kjøpet og sangen lastes ned til din maskin. Om du vil ha en forsmak på sangen du vurderer å kjøpe så kan du får høre et 30 sekunders klipp av sangen om du klikker på den. 30 sekunder blir fort litt lite. En enkel streamingtjeneste med lav kvalitet slik at du kunne hørt mer av musikken før kjøp ville kanskje vært bedre her.

Prismessig ligger Itunes på et helt greit nivå. Normalprisen på en sang ligger på 8 kroner og 80 kroner for et album. Nye populære sanger koster 10 kroner mens gamle sanger koster 6 kroner. Prisen mellom album kan også variere noe. 80 kroner for et album bør være akseptabelt for de fleste selv om 10 kroner for en enkelt sang fort blir en stiv pris. Men bransjen selv påstår prisene vanskelig kan presses mer enn dette.

Når du har kjøpt en sang lastes den kjapt ned til din maskin. Etter at kopisperrene forsvant lastes nå filene ned i M4A-format, eller MP4-format, noe de fleste avspillere, både fysiske MP3-spillere og musikkavspillere på maskinen, takler. Dette betyr at du nå har mulighet til å overføre musikken fra Itunes akkurat dit du måtte ønske uten problemer. Dette er unektelig et positivt trekk siden sist vi testet Itunes Music. Kvaliteten på musikken er god, så her er det ikke lenger noen grunn til ikke å kjøpe om prisen og utvalget appellerer til deg.

Om du senere forsøker kjøpe samme sang om igjen vil du få en advarsel om at sangen allerede er kjøpt. Du unngår dermed enkelt å betale dobbelt opp for sangene.

Ingen merverdi

Derimot får du ingenting ekstra ved å kjøpe hos Itunes. Siden sist vi testet musikkjøp på nett har ting utviklet seg og Spotify har på kort tid blitt svært populær med sin streamingtjeneste. Direkte tilgang til allverdens musikk møtte fort et bredt publikum. Det geniale hadde vært å kombinere en slik tjeneste med kjøp. Du får derimot enda ikke noe streamingtilbud om du kjøper musikk via Itunes. Du må derfor ha med deg musikken om du vil spille den av hos en venn eller på andre maskiner. Du får heller ikke tilgang til noe annet materiale som musikkvideoer eller andre bilder enn coverbildet.

Derimot har Itunes Store noen ganger eksklusive tilbud. For eksempel ble nyeste skiven til Depeche Mode solgt sang for sang eksklusivt til kunder hos Itunes Music. Dessverre var dette tilbudet kun åpent for kunder i USA. Det å kunne gi det lille ekstra også til kunder i Norge ville gjort seg. Itunes Store er derimot flinke på å foreslå musikk du kanskje vil like. Både ved å basere seg på hvilke sanger du har i biblioteket og hvilke du kjøper, får du stadig opp tips om nye artister du kan oppdage. Dette er unektelig et smart trekk av Apple for å få deg til å ville kjøpe mer, men samtidig er det heller ikke negativt at du på denne måten kan oppdage ny musikk. Denne oppdagelselsferden kan fort bli dyr, men om du liker musikk er det kanskje verdt det. Apple har også en funksjon slik at brukerne kan legge opp sine egne spillelister og anbefale disse til andre. Du betaler da for hver enkelt sang, så prisen kan bli høy, men det er unektelig en god mulighet for å få nytt liv inn i spillelistene dine.

Itunes Store har ikke kun musikk i sitt bibliotek. Her finner du også mye podcaster, digitale bøker og studiemateriell. Tjenesten har også salg av applikasjoner til Ipod Touch og Iphone. Mye av dette tilbudet er gratis, men det sier seg kanskje selv at det mest interessante innholdet koster noen kroner. Det er samtidig tydelig at det er på musikkfronten Itunes Store er best. Det blir interessant å se om dette forandrer seg når film og TV-serier kommer inn som en del av utvalget også her i Norge.

Hakket bedre

Itunes Store som musikkbutikk har nå blitt hakket bedre enn tidligere.  Etter at kopisperrene forsvant har tjenesten blitt langt mer attraktiv både for de som bruker Apple sine løsninger i dag og de som gjerne vil ha musikk de kan være trygge på at de kan høre på i fremtiden. Tjenesten har samtidig beholdt sin gode integrasjon med Apple Itunes og Apple Ipod. Å overføre musikken går sømløst samtidig som du nå kan benytte musikken med andre avspillere uten problemer.

Samtidig savner vi at Itunes nå går hakket videre og tar større utnyttelse av nettet. De har gode muligheter til å kunne tilby publikum noe ekstra i form av musikkvideoer, bonusmateriale og streamingtjeneste. For å konkurrere med piratnedlastning må lovlige tjenester kunne by på en form for merverdi, og det er på denne fronten vi gjerne ser at Itunes satser hardere. Samtidig begynner designet å miste noe av sin sjarm og det blir litt mye innhold til tider. Å rense litt opp og foreta en oppusning er kanskje på tide. Men om det er musikk du er ute etter ser vi nå ingen grunn til at du ikke skal kjøpe via Itunes Store.

Bildeeksempler

Mer om
annonse