Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Yamaha YSP-5100

YSP-5100 vil passe best på en TV fra 46 tommer og oppover.

Vi skal i en serie artikler se på lydplanker og hvordan disse kommer ut som et surroundoppsett hjemme. Vi skal teste på en rekke lydplanker i forskjellige prisklasser for å se litt nærmere på blant annet hvor mye du faktisk får for pengene.

En lydplanke er et alternativ til et fullverdig surroundsystem og i stedet for å har et minimum av fem høyttalere og en subwoofer, har du en lydplanke som plasseres under TV-en. Alternativt med en subwoofer i tillegg.

Flere av anleggene vi skal se på utover leveres med en liten subwoofer i tillegg. De enkleste modellene krever at du har et rimelig firkantet rom i og med at de er basert på lydrefleksjon. Dyrere og mer avanserte lydplanker som for eksempel YSP-5100 klarere å håndtere mer avanserte rom.

Yamaha YSP-5100 er langt fra en billig lydplanke. Dette er Yamahas toppmodell, og er priset deretter. Med en prislapp på 14 000 kroner er det langt ned til de billigste typene lydplanker du kan få tak i. Dermed er det vel ganske naturlig at vi tar en kritisk kikk på hva Yamaha egentlig har å by på.

Eget design
La oss ta det enkleste først. Dette er en stor lydplanke. Den vil ikke passe særlig godt til en liten TV. Dette vil rett og slett se merkelig ut. Har du en TV på 46 tommer eller større vil den derimot passe perfekt.

40 små høyttalere sørger for at sourroundeffekten blir glimrende.

Yamaha benytter sin egen teknologi til denne planken. Hvis du ser under trekket på fremsiden vil du finne 40 små høyttalerelementer som alle har sin egen vinkel. I tillegg finner du ett bass- og ett diskantelement på hver side av de 40 elementene. Dette skal sikre at du som lytter får rett lyd på rett sted. En ganske genial konstruksjon som faktisk virker, men det skal vi komme tilbake til.

Det er tilkoblinger til alt du trenger inkludert egen subwoofer-utgang.

Tilkoblinger
Yamaha YSP-5100 er utstyrt for det meste. I tillegg til målemikrofon for oppsett er den utstyrt med 4 HDMI-innganger, en egen utgang for subwoofer. I tillegg har den også analoge og digital lydinnganger. Samt en inngang for FM-antenne. I tillegg til dette støtter den trådløs overføring fra iOS-baserte enheter.

Oppsett og bruk
Yamaha leverer som sagt med en egen mikrofon som kobles til planken når du setter den opp første gang. Denne mikrofonen plasseres på det stedet du sitter i rommet den skal være. Det eneste du nå trenger å gjøre er å sette på autotuningen og gå på kjøkkenet for en kopp kaffe. Der kan du bli et par minutter mens lydplanken setter opp seg selv.

Dette gjøres ved at det sendes ut lydsignaler i alle retninger og refleksene måles av mikrofonen. Her tas det hensyn til hvordan lyden reflekteres fra de forskjellige flatene i rommet og systemet tilpasses dette. Dette er egentlig det hele. Meget enkelt og det fungerer veldig bra.

Vil du ha 3D-kompatibilitet får du dette ved å laste ned en liten oppdatering. Dette er meget enkelt.

Du har 4 HDMI innganger til rådighet.

Film
Vi testet YSP-5100 med flere filmer. Vi så litt action for å teste effekter og vi testet også mer dialogbaserte filmer. For action benyttet vi Blu-ray-versjonen av Avatar og som en mer dialogsentret film benyttet vi filmen om Che Argentineren, også denne på Blu-ray. Som en sammenlikning benyttet vi også et standard 5.1-oppsett med Sony-forsterker og høyttalere fra System Audio. Det skal faktisk nevnes at YSP-5100 spiller 7.1 surround.

Vi skal ikke påstå at lydplanken fra Yamaha var like bra som referanseoppsettet, men det skal sies at resultatet fra Yamaha definitivt er meget godt. Dette er kanskje ikke en løsning for en lydfrik, men det er vår påstand at svært mange ville blitt meget fornøyd med det denne lydplanken presterte i filmtestene. For det første ble vi overrasket over hvor god surroundeffekten faktisk ble. Som lytter ble vi omsluttet av lyden. Det var også tydelige og presise plasseringer av effektene i filmen.

Det ble bra med bassbrumling der det skulle være det og effektene kom tydelig frem. Det som også var gledelig var at dialogen stod frem som tydelig og skarp. Det var ingen antydninger til at dialogen forsvant i all lyden. Dette opplevde vi med flere av de billige modellene som vi skal kommer tilbake til. Filmtesten er med andre ord bestått med glans. Skulle du ha en god subwoofer liggende vil dette gjøre lyden enda bedre. Vi koblet på vår System Audio sub og effekten er påtagelig. Dette anbefales hvis du vil ha maksimalt ut av denne lydplanken.

Også fjernkontrollen gir en følelse av kvalitet.

Musikk
Skal vi først usette noe på Yamahas lydplanke må det være i musikkdelen. Det skal sies at den ligger langt foran de billige systemene. Vi testet den i ren stereo i og med at dette er det de fleste vil benyttet. Vi hentet frem noen saftige metallskiver samt litt klassisk akustisk gitar. Dette vil gi oss en ide om hvordan den oppfører seg når den får lydsignaler som inneholder mye bass og der man formelig får kastet instrumentene i ansiktet. Samtidig benyttet vi gitaropptakene for å se hvordan den fungerte når det var snakk om sart lavmælt musikk.

Alt i alt klarte Yamaha seg aldeles utmerket på det aller meste, men vi skulle kanskje ønsket oss litt skarpere lydseparering i de heftigste metallåtene. Det var en ørliten tendens til at instrumentene ble liggende litt oppå hverandre i lydbildet. Nå skal det sies at vi nå er ekstremt pirkete. Den sarte musikken fungerte derimot glimrende.

Konklusjon
Dette er en ekstremt god variant av lydplanker. Vi var også inne på at den koster en del, men sette i forhold til en del av de andre er det verdt hver krone. En slik løsning som dette vil aldri bli like bra som et dedikert anlegg, men Yamaha YSP-5100 står frem som en meget god representant for denne typen lydformidling. Lydbildet er mektig og dette formelig oser av kvalitet.

Finn laveste pris på Yamaha YSP-5100 i prisguiden

Les også
Utendørs høyttalere med finurlig utseende
Les også
Høyttalere lager lyd som kun du kan høre
Les også
Harman Kardon lanserer lydplanke med subwoofer
annonse