Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestWanhao Duplicator i3 V2.1

Vi har testet en allsidig 3D-skriver til bare 4000 kroner

En rimelig 3D-skriver med avanserte muligheter du vil vokse med.

Førsteinntrykk og oppsett

For en stund tilbake testet vi det vi trodde måtte være markedets billigste 3D-skriver, nemlig FlashForge Finder, til bare 5000 kroner. Nå har vi imidlertid fått inn en enda billigere 3D-skriver, Wanhao Duplicator i3 V2.1, som koster bare 4000 kroner. For denne prisen kan man kanskje ikke forvente all verden, men vi lar oss likevel imponere av at den tilsynelatende støtter «alt» av forskjellige plasttyper.

Vi fikk skriveren levert fra den lille norske 3D-butikken 3DNet, men produktet er egentlig utviklet og produsert i Kina. Men før du spør: bruksanvisningen er heldigvis på engelsk.

Vårt førsteinntrykk er at dette er en «barebones» 3D-skriver for nerdene, og det mener vi som et kompliment. Der FlashForge Finder kommer i én stor pakke, omtrent ferdig oppsatt og klar til dyst, krever Wanhao Duplicator litt mer arbeid og kjærlighet før vi er klare til å smelte plast. Slik fikling er ganske moro, spesielt når det er godt forklart. Veiledningen for oppsett og kalibrering av skriverplate er detaljert og grundig, med gode illustrasjonsbilder.

Wanhao Duplicator i3 V2.1 leveres flatpakket i tre deler og veier tilsammen ti kilo.

Vi anbefaler likevel å besøke Wanhaos nettsider, hvor du finner enda mer detaljerte beskrivelser. Skriveren leveres nemlig kompakt pakket i tre deler, og det er ikke uten grunn at Wanhao har laget en egen veiledning for hvordan man i det hele tatt skal få skriveren ut av pappesken og all embalasjen.

Montert, kalibrert og klar til aksjon. Du kan koble skriveren direkte til pc-en, eller bruke det medfølgende minnekortet og finne .gcode-filene dine via betjeningspanelet med trykk- og skruknotten på kontrollboksen til høyre.

Når delene er ute av esken begynner moroa. Fire skruer er alt som skal til for å montere ramme og skriverplate. Den tredje delen er en boks som inneholder strømforsyning og betjeningspanel, med en skruknott for å navigere i menyene. Rammeverket og boksen er utformet i svart, mattlakkert stålkonstruksjon.

Duplicator støtter en rekke forskjellige utskriftsmaterialer

Med denne skriveren kan du skrive ut objekter i et stort utvalg materialer, altså filamenttyper. Det vanligste er PLA (Polylactic Acid), som er det enkleste og billigste å jobbe med. For å holde ting enkelt er det primært PLA vi har brukt i denne testen, men vi har også forsøkt noen objekter med andre typer filament. Filament selges på rull, og mengden benevnes som regel i vekt. PLA er som sagt ganske rimelig, og koster fra rundt to-tre hundre kroner rullen per kilo i skrivende stund.

Utvalget i utskriftsmaterialer er i kontinuerlig utvikling, og du får filament med en rekke forskjellige egenskaper. Det finnes filamentblandinger som inneholder treverk, metall, nylon, gummi og karbonfiber, for å nevne noen. På side to kikker vi nærmere på noen av disse filamenttypene i bruk.

Programvaren/sliceren har stor betydning, og Cura hever terskelen...

Skriveren leveres med et micro-usb kort, som inneholder programmet Cura. Cura er programmet du skal bruke for å flytte 3D-filene du finner på nettet, eller lager selv, til 3D-skriveren. Etter at du har finjustert på en rekke innstillinger lager programmet en såkalt Gcode-fil, som er det eneste filformatet 3D-skriveren klarer å lese.

Cura - Odd Richard.

Mengden ulike parametre du kan tilpasse i Cura kan virke temmelig formidabel for en nybegynner, undertegnede inkludert. Det er mildt sagt krevende å stille inn skriveren slik at den skriver optimalt. Der FlashForge-skriveren vi har testet tidligere fungerte fra første øyeblikk og skrev ut kjempefine objekter, tok det mange forsøk før vi klarte å få noe brukbart ut av Wanhaos 3D-skriver. Joda, den kan sikkert skrive ut vakre ting hvis du treffer perfekt med oppløsning, overflatefinish, støttestrukturer, indre struktur og kompakthet, men å måtte justere på parametre som dette for en nybegynner er ganske overveldende.

Slicer-programmet til FlashForge Finder-skriveren vi har testet tidligere hadde fire forhåndsinnstillinger, som var meget godt tilpasset skriverens kapasitet. De tre forhåndsinnstillingene i Cura derimot er rett og slett temmelig dårlige. Det er også årsaken til at det både på YouTube og på en drøss andre nettsider finnes masse videoer og veiledninger som drøfter nettopp alle innstillingene i Cura.

Vi fikk mye hjelp fra 3DNet som leverte skriveren til oss, men vi hadde egentlig ønsket oss et produkt som vi ikke hadde trengt såpass mye support for å få til å fungere optimalt.

3DBenchy i Cura, i gjennomsiktig-modus. I denne og X-ray-modus kan du se inni objekter og identifisere eventuelle problemområder som overheng, som kanskje trenger støttestrukturer for å skrives ut skikkelig.

Når det er sagt; Cura er et kraftig program, med mange kule og nyttige funksjoner. Du kan skifte «View-modus» til gjennomsiktig eller X-ray, og på den måten se inni objektet du skal skrive ut. I lag-modusen kan du også se hvert enkelt lag og alle bevegelsene skriverhodet gjør i konstruksjonsprosessen.

Vi har testet en allsidig 3D-skriver til bare 4000 kroner

Programmet anslår hvor lang tid utskriftene vil ta. Det forteller deg hvor mye filament som må til for å lage hvert enkelt objekt, både i vekt og i meter. Du kan også skrive inn hvor mye filament-typen du bruker koster per kilo eller meter, og Cura beregner dermed kostnaden for hvert enkelt objekt du skriver ut.

Cura har støtte for såkalte Profiler, som betyr at du kan laste inn filer (.ini eller .gcode) med ferdige forhåndsinnstillinger for ulike utskriftskvaliteter. Disse finner du for eksempel på Wanhao Duplicator i3 user groups på Google, Facebook, og andre brukerforum.

Wanhao Duplicator i3 V2.1
7
Bra

Wanhao Duplicator i3 V2.1

sitat"Wanhao Duplicator i3 V2 er en fleksibel og allsidig 3D-skriver du vil lære mye av å bruke."

Fordeler

 • Krysse av
  Støtter de aller fleste utskriftsmaterialer (filamenttyper)
 • Krysse av
  Oppvarmet skriverplate
 • Krysse av
  Utbyggingsmuligheter, kan modifiseres etter behov
 • Krysse av
  Gode bruksanvisninger
 • Krysse av
  Basert på Prusa, som betyr masse brukergrupper og informasjon tilgjengelig på nett

Ting å tenke på

 • Bytt
  Dårlige forhåndsinnstillinger
 • Bytt
  Krever tid å sette seg inn i Cura-programmet