Tek.no

Test Toshiba Satellite Z930

Lett og stillegående lekekamerat

Toshiba gjør mye riktig med sin nye ultrabook.

Vegar Jansen, Hardware.no
Vegar Jansen
22 Okt 2012 15:00

Med en matchvekt på 1,09 kilogram er Toshiba Satellite Z930 blant de aller letteste 13,3-tommerne som er å oppdrive. Utvendig er denne ultrabooken anstendig antrukket i mørk metalldrakt, mens innmaten dreier seg rundt Intels Ivy Bridge prosessorplattform. Satellite Z930 er arvtakeren til Z830, og er en forbedring på de aller fleste punkter.

Toshiba har brukt magnesium i Z930s karosseri, noe som gir den litt ekstra klasse og robusthet. Nå kan denne datamaskinen ikke riktig måle seg med bærbare i formstøpt aluminium når det kommer til kvalitetsfølelsen, men med vekt og størrelse tatt i betraktning er den fremdeles ganske god. Skal vi sette fingeren på noe spesielt, må det være at skjermlokket er litt mykt og lett "gynger" når det blir bevegelser i basen.

Vanlig skjerm

Skjermen er lyssterk nok for de fleste vanlige forhold, men like god kvalitet som på noen av de litt dyrere ultrabookene får du ikke med dette panelet. Skjermoppløsningen teller 1366 x 768 piksler, eller "standardoppløsning" om du heller vil si det slik. Det blanke konstrastbelegget betyr kurante farger og kontrast, selv om skjermen har et blåstikk rett ut av esken. Innsynsvinkelen er lav, som typisk er for paneler av dette kaliberet.

Vi hadde helst sett et litt bedre panel på en bærbar til 8000 kroner. Men når det er sagt er det altså ikke noe direkte galt med denne skjermen – den er bare vanlig, og vanlig er litt kjedelig.

Innvendig suppleres Intel Core i5-prosessoren på 1,7 GHz med 4 GB minne og 128 GB SSD. Dette gjør datamaskinen responsiv, og gir nok datakraft til å enkelt takle alle hverdagslige oppgaver. Satellite Z930 vil også gjøre en anstendig jobb med tøffere jobber, inkludert spilling. Men den har altså ikke dedikert grafikk, så den vil ha problemer med de tyngste spillene.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

[Hardware.no]: Med kontakter og tilkoblingsmuligheter har Toshiba gjort en fin jobb. Flere av dem er samlet på baksiden, og med LAN, HDMI og VGA i full størrelse slipper du å tenke på dongler eller overganger. USB 3.0 og minnekortleser er også på plass. Av trådløse teknologier har Z930 802.11n WiFi, Bluetooth og WiDi.

Batteritiden er også mer enn godkjent. Av denne generasjonen ultrabooker er det kun Asus Zenbook Prime som har klart seg bedre i våre tester.

Kjølig og stille

Et annet punkt vi er godt fornøyd med er kjøleløsningen: Temperaturene holder seg lave uansett arbeidsbelastning. Og ikke minst gjør Z930 den jobben uten unødvendig mye viftestøy.

Tastaturet er baklyst og i full lengde, men Toshiba har knepet litt på det i høyderetningen. Her hadde vi foretrukket normal størrelse, siden noen bytter mellom flere datamskiner i løpet av en dag. For oss var det likevel enkelt å tilpasse seg tastaturet, men vi ser jo at ikke alle vil ta dette like lett.

Pekeplaten er følsom og god, men musetastene under er litt harde etter vår smak. Likevel er også dette i stor grad snakk om tilvenning.

Toshiba Satellite Z930 er ikke den perfekte bærbare datamaskinen. Men vi synes den er jevnt over god, og totalt sitter vi igjen med et godt inntrykk. Den vil ikke passe for absolutt alle, men vi kan likevel anbefale denne ultrabooken til den som fint klarer seg med en vanlig skjerm – spesielt dersom du finner den til en litt ålreit pris.

+  Tynn og svært lett
+  God kjøleløsning
+  Stillegående ved lav belastning
+  Godt med tilkoblingsmuligheter
+  Grei ytelse


-  Tastatur krympet i høyderetning
-  Litt mykt lokk som lett "gynger"
-  Vanlig skjerm

Vil du vite mer?
Les hele testen av Toshiba Satellite Z930 på Hardware.no »

Alternativer

Hvis du tror noen av de svake punktene kan irritere deg, kan du vurdere å gå et par tusenlapper opp i pris. Der finner du blant annet Apple MacBook Air 13", Asus Zenbook Prime UX31A og Samsungs 9-serie.

Alle tre er 13,3-tommers ultrabooker som fortjent har fått vårt anbefalingsstempel.

Les også
Asus VivoBook S200: Billig og kjælen bærbar PC
Les også
Toshiba slipper ultrabred Ultrabook
Les også
Vi har testet Norges råeste spill-PC
Les også
Her er Toshibas smarte hybrid-PC
Les også
Denne bærbare PC-en har skjerm på lokket
Les også
De beste hjemme-PC-ene
Les også
Verdens letteste ultrabook blir ny
Les også
10 grunner til å velge stasjonær PC
annonse

Les også