TestMulticom Kunshan P170E på steroider

Vi setter inn verdens kraftigste mobile skjermkort og prosessor

Sjekk hvilken ytelse vi får for pengene!

Introduksjon

For de som er litt over middels interessert i data er det som regel en smal sak å oppgradere den stasjonære datamaskinen. Å sette inn litt ekstra minne eller en ny harddisk, samt å oppgradere skjermkort eller prosessor krever ikke så mye jobb. Vi ville tro at de som til daglig besøker Hardware.no har bygget en datamaskin fra løse deler opptil flere ganger. Men hva med å "bygge" en bærbar maskin?

Det føles som regel mye skumlere å demontere en bærbar datamaskin for å oppgradere maskinvaren, og ofte er det nytteløst. I en bærbar datamaskin finner du nemlig som regel mange av produsenters egne spesielle løsninger for montering og grensesnitt, noe som gjør det vanskelig eller umulig å oppgradere flere av komponentene. Ofte er komponentene loddet fast i tillegg.

Vanskelig å oppgradere?

Utbytting av harddisk og oppgradering av minne går som regel greit på en bærbar maskin. Men skal du øke regne- eller spillkraften til maskinen i form av bedre prosessor eller skjermkort står du fort fast.

Noen produsenter tilbyr et rikt utvalg av maskinvare når du går til innkjøp av deres maskiner. Dette innebærer som regel også at du kan oppgradere disse komponentene i ettertid.

Multicom er en produsent som muliggjør for slik moro. Vi testet deres nye Mulitcom Kunshan P170E for et par måneder siden. Etter Multicom leste testen vår hadde de veldig lyst til å vise hvor mye muskler Kunshan P170E faktisk kan by på, dersom lommeboken din tillater det.

Heftige komponenter

Vi ble derfor satt på ventelisten til den kraftigste mobile prosessoren en dødelig kan få tak i, nemlig Intel Core i7-3920XM. Denne prosessoren kan nå frekvenser på opptil 3,8 GHz, mens den til vanlig kjører på 2,9 GHz. Videre har den 8 MB cache og et maksimalt strømforbruk på 55 W.

Skjermkortene vi har fått leke med er toppmodellene fra AMD og Nvidia, henholdsvis AMD Radeon HD 7970M, og Nvidia GeForce GTX 680M. AMD Radeon HD 7970M fikk vi se kreftene til da vi nylig testet den nye Alienware M17x. Nvidia GeForce GTX 680M er i skrivende stund verdens kraftigste mobile skjermkort, og vi er veldig spente på hvor mye bedre spillytelse enn med AMD-kortet vi får se.

Det koster å være kar

Skal du oppgradere basismodellen av Multicom Kunshan P170E, som har en relativt kraftig Intel Core i7-3720QM-prosessor og Nvidia GeForce GTX 675M-skjermkort, koster det selvsagt litt ekstra. Du betaler 6000 kr mer for en Intel Core i7-3920XM, og 3000 kr mer for et Nvidia GeForce GTX 680M. AMD Radeon HD 7970M kan du velge uten å betale noe mer. Altså har Nvidia GeForce GTX 675M og AMD Radeon HD 7970M samme pris.

neste side plukker vi fra hverandre Kunshan P170E for å installere de nye komponentene. Dersom vi ikke er forsiktige i denne prosessen kan regningen fra et verksted fort bli lang. Så da gjelder det å holde tunga rett i munn og holde styr på skrutrekkeren.