Til hovedinnhold

Tid for å bytte mobilabonnement? Dette er de beste nå

Aldri har du fått mer data for pengene.

Prisen på mobildata faller stadig - nå kan du for eksempel få 5 GB for 150 kroner i måneden. Det er noe vi aldri før har sett.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Siden vi sist kåret de beste mobilabonnementene i fjor sommer har det skjedd masse i det norske mobilmarkedet.

Først og fremst har vi fått en helt ny billigaktør som har gått helt bort fra fysiske SIM-kort og kun leverer abonnementer med eSIM, nemlig Nicemobil. Om du synes navnet er veldig likt en annen norsk mobiloperatør er det naturligvis fordi det er Ice som står bak Nicemobil, akkurat som Telenor har «billigmerket» Talkmore og Telia har Onecall.

Ice ble for øvrig nylig kjøpt opp av Lyse og fikk med det en solid kapitalinnsprøytning, så det er ikke utenkelig at de kommer til å bli en enda sterkere konkurrent til de to største i tiden fremover.

Ellers har vi fått enda et par alternativer i fri data-kategorien, blant annet fra nevnte Ice og Onecall. Chilimobil har også tatt grep for å differensiere seg fra hovedkonkurrenten Happybytes, og lansert et fri data-abonnement med begrenset datahastighet til bare 349 kroner i måneden. Det bør være et meget aktuelt alternativ for mange som tidligere kanskje har hatt 10–15 GB i måneden.

Dessuten har vi også sett at du får stadig mer data i de lavere prisklassene. 150 kroner ga deg gjerne 2 gigabyte tidligere, mens du nå får 5 gigabyte hos Nicemobil for den samme prisen. 200 kroner kjøper deg nå 10 gigabyte hos Nicemobil og 8 GB hos Happybytes, så vi kan trygt si at prisene i det norske mobilmarkedet kryper nedover - om enn sakte og forsiktig.

Testkriteriene

Når vi skal kåre de beste mobilabonnementene har vi som vanlig delt inn i fire kategorier: Lite data, Middels data, Mye data og Superbruker.

For hver av kategoriene vektlegger vi følgende:

  • Pris. Dette er det viktigste kriteriet.
  • Datamengde. Det er minstekrav til datamengde for hver abonnementskategori.
  • Utenlandsdata. Hva koster det å bruke telefonen i utlandet. Er noe inkludert? I tillegg til EU og USA ser vi også på de mest populære feriemålene.
  • Overforbruk. Hva skjer når du har brukt opp datapakken? Går hastigheten ned, stoppes databruken, og hvor mye koster det å kjøpe ekstra datapakker?

Lurer du på hvor mye data du trenger? Da bør du prøve vår databruk-kalkulator:

Hvor er Telia og Telenor?

Når du leser nedover, så legger du kanskje merke til at våre to største operatører stort sett er fraværende i vurderingene. Det skyldes rett og slett at de priser seg så høyt at de ikke når opp mot lavprisaktørene.

Her er månedens vinnere:

Lite data (minimum 1 GB)

I motsetning til sist gang vi kåret de beste mobilabonnementene, har det faktisk skjedd en utvikling her i denne omgang. Ved å kutte ut fysiske SIM-kort har Nicemobil klart å dytte prisene nedover, men ulempen er selvfølgelig at du kun kan ha Nicemobil om du har en mobiltelefon som støtter eSIM. Det er per dags dato iPhone fra Xs/Xr-generasjonen og nyere, Samsung Galaxy S20 og nyere og enkeltmodeller fra Sony, Oppo og Motorola.

Da Nicemobil ble lansert før jul, var beskjeden at de ikke ville utelukke at det også ville komme fysiske SIM-kort, men det har det ikke gjort foreløpig. Inntil videre henvises derfor kunder som trenger fysiske SIM-kort til morselskapet Ice. Nicemobil hevder også å ha løst den tidligere utfordringen med BankID på mobil og eSIM.

De øvrige i billigklassen her er for øvrig Fjordkraft Mobil og Aller Medias nye mobilselskap PlussMobil, som begge skal ha 119 kroner. Forrige gangs vinner Gudbrandsdal Energi Mobil må se seg dyttet ned fra prispallen, med en pris på 129 kroner, det samme som Release skal ha.

Om lite data for deg tilsvarer ingen data, kan du for øvrig også slippe unna med 70 kroner i måneden hos nevnte Happybytes. Det kan også være verdt å ta med i vurderingen. Så fort du bruker noe datatrafikk stiger imidlertid regningen betraktelig, da de første megabytene koster uhorvelig mye mer enn de gjør lenger opp på datastigen.

Vi kårer Nicemobil 1GB til beste mobilabonnement i kategorien Lite Data - selv om det selvfølgelig må gjentas at du altså må ha en nyere iPhone eller Samsung-telefon med eSIM-støtte for å kunne benytte deg av det. 100 kroner for 1 GB er rett og slett såpass mye billigere enn konkurrentene at det er vanskelig å komme unna, og det er heller ikke noe ved Nicemobils prising som får oss til å heise røde flagg. Det eneste som kan være et større minus er utenlandsprisene, som følger prisene hos morselskapet Ice og som er dyrere enn hos de fleste av konkurrentene. For noen kan det kanskje også være en faktor at Nicemobil bruker en kombinasjon av Ices eget og Telias nett, mens alle konkurrentene leier seg inn hos Telenor.

Hvis du ikke vil begi deg ut på et rent eSIM-basert abonnement er nok alternativet fra PlussMobil det beste, i alle fall gitt at du får noen verdi av de inkluderte tjenestene. Litt synd er det at tilgangen til plussinnholdet fra Dagbladet og de øvrige Aller-nettstedene kun gjelder de fire første månedene og ikke så lenge du har abonnementet.

NicemobilFjordkraft MobilPlussMobilGE MobilRelease
NettverkIce/TeliaTelenorTelenorTelenorTelenor
Pris100 kr119 kr119 kr129 kr129 kr
Data inkludert1 GB1 GB1 GB1 GB1 GB
Hva skjer når du når datakvota?Hastigheten reduseres til 64 kbit/sek.Med Datakontroll aktiv vil det sperres for videre databruk, uten Datakontroll vil du surfe videre til 0,99 kr/MB om du ikke kjøper en ny datapakke.Hastigheten reduseres til 40 kbit/sek.Hastigheten reduseres til 40 kbit/sek.Hastigheten reduseres.
Alternativer for datapakke1, 3, 5 GB1, 3 GB1, 3, 10 GB1, 3, 5, 10, 15, 35 GB1, 3, 5, 10, 15, 30 GB
Pris datapakke100, 150, 200 kr99, 199 kr99, 199, 299 kr99, 199, 249, 289, 329, 449 kr89, 149, 249, 299, 449, 499 kr
Data rolloverKrysse avKrysse avKrysse avJa - men ikke for ekstra datapakker.Ja - men ikke for ekstra datapakker.
AnnetKun eSIM, ikke mulig med fysisk SIM-kort. Kun kortbetaling.Egne datapakker for utlandet.Egne datapakker for utlandet. Tilgang til emagasiner fra f.eks Se og Hør og KK er inkludert så lenge du har PlussMobil. Fire måneders gratis tilgang til Dagbladet Pluss, Elbil24 fra oppstart. Tre måneders gratis mobilforsikring.10 kr rabatt/mnd for kunder som også har strøm hos GE.-

Middels data (minimum 5 GB)

Om Nicemobil har senket prisnivået i 1 GB-kategorien, så har de i alle fall senket prisnivået her. 5 GB til 150 kroner er priser vi aldri tidligere før har sett i det norske mobilmarkedet, og et ganske massivt fall fra de 219 kronene vi noterte som rimeligste 5 GB-abonnement da vi gjorde denne kåringen sist i fjor sommer.

Den rimeligste konkurrenten er nå Happybytes, med 8 GB til 198 kroner i måneden. Nicemobil har nok imidlertid villet ta pristronen også her, så de jekker nå opp til 10 GB for 200 kroner - og en viktig forskjell på disse to er at Happybytes ikke tilbyr data rollover, men det gjør Nicemobil. Til gjengjeld kan du få fysisk SIM-kort fra Happybytes.

De øvrige har plassert seg såpass langt bak prismessig at de knapt er verdt å ta med i vurderingen. Eneste alternativ er i praksis PlussMobils 8 GB-abonnement til 229 kroner i måneden - og kanskje, hvis vi legger godsiden til, Vipps-abonnementet med 7 GB til 249 kroner.

Vipps har nemlig et lite trumfkort i ermet versus konkurrentene, og det er det de kaller «evig rollover», altså at du kan legge deg opp datakvote helt opp til 1000 gigabyte, og de vil aldri gå ut på dato. Det gjør at den månedlige datamengden ikke nødvendigvis er direkte sammenliknbar med konkurrentene, siden du i praksis vil kunne kjøpe 50 GB (for 399 kroner) en måned, justere ned til et billigere abonnement og så fordele dataene ut over en så lang periode som du ønsker.

Vi må naturligvis også nevne Happybytes’ «Mye Data»-abonnement, som tilbyr 1 GB om dagen til 248 kroner i måneden. Om du har et veldig jevnt forbruk og klarer å utnytte prismodellen her, så vil du kunne få veldig mye data for pengene.

Samtidig: Tidligere var avstanden ned til 5 GB for Happybytes-abonnementet bare 30 kroner - nå er det en hundrings. Det vurderer vi til å være for mye for å stjele seieren fra Nicemobil - igjen gitt at du har en mobil som støtter eSIM.

Har du ikke det ville vi nok gått for ett av Happybytes-alternativene - enten 8 GB til 198 kroner eller 1 GB om dagen til 248 kroner i måneden. Det gjelder også om du har for vane å reise utenfor EU i det store og hele (i alle fall så lenge du ikke har for vane å skaffe deg et lokalt SIM-kort når du er der), takket være de til dels fryktelig stive utenlandsprisene Nicemobil og Ice opererer med.

Vi kårer Nicemobil 5 GB til beste mobilabonnement i kategorien Middels data.

NicemobilHappybytesPlussMobilVipps
NettverkIce/TeliaTelenorTelenorTelenor
Pris150/200 kr198 kr229 kr249 kr
Data inkludert5/10 GB8 GB8 GB7 GB
Hva skjer når du når datakvota?Hastigheten reduseres til 64 kbit/sek.Hastigheten reduseres til 40 kbit/sekHastigheten reduseres til 40 kbit/sek.Hastigheten reduseres.
Alternativer for datapakke1, 3, 5 GB1 GB (kun automatisk påfylling)1, 3, 10 GB-
Pris datapakke100, 150, 200 kr49 kr (maks fire ganger per måned)99, 199, 299 kr-
Data rolloverKrysse avByttKrysse avJa, evig og inntil 1000 GB.
AnnetKun eSIM, ikke mulig med fysisk SIM-kort. Kun kortbetaling.-Egne datapakker for utlandet. Tilgang til emagasiner fra f.eks Se og Hør og KK er inkludert så lenge du har PlussMobil. Fire måneders gratis tilgang til Dagbladet Pluss, Elbil24 fra oppstart. Tre måneders gratis mobilforsikring.Ingen mulighet for datapakker, du kan i stedet justere abonnementet opp og ned etter behov.

Mye data (minimum 10 GB)

Det er nok i hovedsak i begge endene av dataskalaen det har skjedd mest med prisene de siste månedene, men det skyldes nok delvis at strikken er strukket veldig langt hos de rimeligste allerede. Du får nå 15 GB til 250 kroner hos Nicemobil, som vi har skrevet mye om i de tidligere kategoriene, men der Nicemobil har vært klart billigst lenger ned på prisskalaen, er de ikke nødvendigvis det i denne kategorien.

Her heter nemlig trumfkortet Happybytes 1 om dagen, og tilbyr 1 gigabyte data hver eneste dag for 248 kroner i måneden - selvfølgelig i tillegg til fri ringing og SMS. Med andre ord: Har du et veldig jevnt forbruk kan du skvise ut så mye som 31 GB enkelte måneder, og om du går «tom» en dag koster det heller ikke mer enn 19 kroner å legge til en gigabyte til. Her er det imidlertid viktig å merke seg at denne gigabyten kun gjelder samme dag, og vil ikke rulle over til neste dag eller neste måned. Rollover er i det hele tatt et konsept Happybytes opererer uten, og det er også irriterende at du er nødt til å aktivere automatisk påfyll av data om du går tom i stedet for å kunne gjøre det manuelt.

Introduksjonen av Nicemobil 15 GB gjør det kanskje ikke like lett å velge Happybytes som det har vært en del tidligere kåringer, men vi synes fortsatt du får mest for pengene derfra. Ikke minst skyldes det også Happybytes’ rimelige utenlandspriser, som vi har omtalt en god del ganger allerede.

Et tredje alternativ ville vært Chilimobils 10 GB-abonnement til 249 kroner, men det blir ikke mange kunder igjen til dette - enten må du ha en såpass ujevn databruk at 1 GB om dagen er veldig upraktisk, eller så må du ha en telefon som ikke støtter eSIM.

Dermed: 1 GB om dagen for 248 kroner i måneden er vanskelig å komme unna. Nicemobil har kanskje senket terskelen for hvor mye data man kan få for 250 kroner under konvensjonelle datakvoteregler, men valutaen for pengene er fortsatt bedre hos Happybytes.

Vi kårer Happybytes 1 om dagen til beste mobilabonnement i kategorien Mye data - selvfølgelig med forbehold om at du har et litt bevisst forhold til egen databruk og vet at du kan leve med dagsbegrensningen - og uten ekstra tvilling- eller data-SIM.

Vil du ha en vanlig datakvote er også Nicemobils 15 GB-løsning gunstig - i alle fall om vi ser bort fra utenlandsprisene. Går du opp en femtilapp får du også Happybytes’ «vanlige» 30 GB-abonnement til 298 kroner i måneden. Også her er det imidlertid verdt å være klar over at du ikke får ekstra-SIM eller data rollover.

Trenger du muligheten for flere SIM-kort må du over til Chilimobil, Release eller PlussMobil. Her er det billigste alternativet Chilimobils 10 GB til 249 kroner, eventuelt 20 GB til 299.

HappybytesNicemobilChilimobilHappybytes
NettverkTelenorIce/TeliaTeliaTelenor
Pris248 kr250 kr249/299 kr298 kr
Data inkludert1 GB om dagen15 GB10/20 GB30 GB
Hva skjer når du når datakvota?Hastigheten reduseres til 40 kbit/sek - eller du kan aktivere autopåfylling.Hastigheten reduseres til 64 kbit/sek.Hastigheten reduseres til 64 kbit/sek.Hastigheten reduseres til 40 kbit/sek - eller du kan aktivere autopåfylling.
Alternativer for datapakke1 GB (kun gyldig ut samme dag)1, 3, 5 GB1, 3, 5 GB1 GB (kun gyldig ut samme dag)
Pris datapakke19 kr100, 150, 200 kr98, 179, 239 kr19 kr
Data rolloverByttKrysse avKrysse avBytt
AnnetIngen data- eller tvilling-SIM.Kun eSIM, ikke mulig med fysisk SIM-kort. Kun kortbetaling. Ingen data- eller tvilling-SIM foreløpig.-Ingen data- eller tvilling-SIM

Superbruker (minimum 30 GB)

Superbrukerkategorien har etter hvert blitt en kamp mellom abonnementene som gjerne kalles enten «fri» eller «ubegrenset» data, litt etter hvilken operatør du spør.

Her har det blitt stadig flere om beinet, og flere nye har også kommet til bare fra sist kåring og frem til i dag. Onecall har eksempelvis lansert «Full Data» til 479 kroner, PlussMobil det samme. Også Ice har kastet seg på med et vanlig «fri data-abonnement til 499 kroner i måneden, i tillegg til «Data Frihet»-løsningen de tilbød fra før.

Som nevnt i innledningen har også Chilimobil lansert et enda billigere fri data-abonnement enn de hadde fra før. For 349 kroner i måneden får du nå fri data med en hastighetsbegrensning på 10 Mbit/sek, såkalt Fri Data Standard. Vil du ha full fart kan du fortsatt velge Fri Data Max, som gir deg inntil 200 Mbit/sek for 398 kroner.

Både Chilimobil, Happybytes og alle de andre har imidlertid den samme begrensningen om at hastigheten reduseres til 3 Mbit/sek så fort du når en viss datamengde en måned - vanligvis 100 GB eller omkring der. Du kan altså fortsatt surfe videre uten å betale noe ekstra, og 3 Mbit/sek er fortsatt en hastighet som duger til videostrømming i noe redusert oppløsning, til musikkstrømming og surfing, for eksempel.

Prismessig er det fortsatt to aktører som kniver i teten, og det er nevnte Chilimobil og Happybytes. Begge tilbyr fri data til 398 kroner i måneden, med en liten nyanseforskjell i at Chilimobil begrenser hastigheten til 200 Mbit/sek, mens Happybytes tilbyr «fri» fart - altså frem til hastigheten uansett strupes ved henholdsvis 100 og 108 gigabyte. Det er imidlertid en potensielt ganske stor forskjell på de to, og det er at Chilimobil tilbyr muligheten for ekstra SIM-kort på sine fri data-abonnement, mens Happybytes ikke gjør det. For en superbruker kan det godt hende at det vil være utslagsgivende.

Det skal sies at Chilimobil tar seg rimelig godt betalt med 99 kroner i oppstart og 59 kroner i måneden, men det føles kanskje ikke så stivt om du kan plassere ekstra-SIM-en i en ruter og ha ubegrenset data ved 3 Mbit/sek. Månedsprisen er for øvrig satt opp 20 kroner fra sist kåring i juli i fjor.

Vi kårer Chilimobil Fri Data Max til beste abonnement i kategorien Superbruker. Har du ikke bruk for ekstra SIM eller klarer deg med 10 Mbit/sek hastighet, er det naturligvis ingenting i veien med å heller velge Fri Data Standard og spare en femtilapp.

Chili Fri Data Standard/MaxHappybytes Fri DataIce MaxOnecall Full DataPlussMobil Fri dataTalkmore UbegrensetTelenor NextTelia X
DatapakkeUbegrenset, men hastigheten reduseres til 3 Mbit/sek etter 100 GB/mnd.Ubegrenset, men hastigheten reduseres til 3 Mbit/sek etter 108 GB/mndUbegrenset, men hastigheten reduseres til 3 Mbit/sek etter 100 GB/mndUbegrenset, men hastigheten strupes til 3 Mbit/sek etter 100 GBUbegrenset, men hastigheten strupes til 3 Mbit/sek etter 100 GBUbegrenset, men hastigheten strupes til 3 Mbit/sek etter 100 GB/mndUbegrenset, men hastigheten strupes til 3 Mbit/sek etter 100 GB/mndUbegrenset, men hastigheten strupes til 3 Mbit/sek etter 100 GB/mnd.
Pris abonnement349/398 kr/mnd398 kr/mnd499 kr/mnd (449 ved årsavtale)479 kr/mnd479 kr/mnd499/549/649 kr/mnd549/599/699 kr/mnd499/549/699 kr/mnd
NettverkTeliaTelenorIce/TeliaTeliaTelenorTelenorTelenorTelia
Hastighet10/200 Mbit/sekUbegrenset (300 Mbit/sek på 4G, inntil 1000 Mbit på 5G)25 Mbit/sek20 Mbit/sekUbegrenset15/150/1000 Mbit/sek15/150/1000 Mbit/sek20/200/1000 Mbit/sek
Data USA0,20 kr/MB0,10 kr/MB1,25 kr/MB5,00 kr/MB (1 GB for 99 kr)1,99 kr/MB. 400 MB/49,- og 1 GB/99,-0,99 kr/MB2,06 kr/MB, men 100 MB for 39,- (49 fra 1. mars). 2 GB for 299,-1,99,-/MB, men 100 MB for 39,-. 1 GB for 169,-, 4 GB for 399,-
Data Thailand0,20 kr/MB0,10 kr/MB1,25 kr/MB5,00 kr/MB (1 GB for 99 kr)1,99 kr/MB. 400 MB/49,- og 1 GB/99,-9,99 kr/MB2,06 kr/MB, men 100 MB for 39,- (49 fra 1. mars). 2 GB for 299,-1,99,-/MB, men 100 MB for 39,-. 1 GB for 169,-, 4 GB for 399,-
Ekstra SIM?For Fri Data Max: Ja. Tvilling-/Data-SIM 99 kr etablering + 59 kr/mnd. Ikke mulig på Fri Data Standard.Ikke tillattIkke tillattKun tvilling, til 29 kr/mnd. Må stå i enhet som kan motta samtaler.Ikke tillattJa. 0 kr etablering + 29 kr/mndJa. Tvilling 69/mnd, data-SIM 99 kr/mnd89 kr/mnd
AnnetMaks 33 GB i EU/EØS, deretter 31,10 kr/GB.Maks 24 GB i EU/EØS, deretter 42,30 kr/GB.Maks 33 GB i EU/EØS, deretter 31 kr/GB35 GB i EU/EØS, deretter 37 kr/GB24 GB i EU/EØS, deretter 150 kr/GB. Tilgang til emagasiner fra f.eks Se og Hør og KK er inkludert så lenge du har PlussMobil. Fire måneders gratis tilgang til Dagbladet Pluss, Elbil24 m.m fra oppstart. Tre måneders gratis mobilforsikring.Samme vilkår med ubegrenset data gjelder i EU/EØS som i Norge.Samme vilkår med ubegrenset data gjelder i EU/EØS som i Norge.Sverige, Danmark, Finland og Baltikum har samme datavilkår som i Norge. I resten av EU gjelder 33 GB, deretter 30 kr/GB.
annonse