Tek.no

Test Ultimate Ears Boom 3 og Megaboom 3

Boom og Megaboom er blitt bedre, men hovedproblemet er fortsatt der

Stein Jarle Olsen, Tek.no
Stein Jarle Olsen
26 Sept 2018 07:58

Ultimate Ears Boom og Megaboom har lenge vært to av våre foretrukne bluetooth-høyttalere, spesielt etter hvert som prisene har sunket markant.

Nå er UE ute med nye versjoner av Boom og Megaboom, som har fått versjonsnummer tre. For Boom stemmer jo dette, mens Megaboom aldri fikk noen versjon to, og dermed i praksis hopper over en generasjon for å komme «à jour» med lillebror.

Flere nyheter

Nytt skal blant annet være redesignet og gjort mer robuste, og vann- og støvbeskyttelsen er forbedret til IP67. Det betyr at de i tillegg til den tidligere vannbeskyttelsen nå også er beskyttet mot støvinntrenging. Den største modellen skal ha fått bedre bassgjengivelse enn før, og høyttalerne har endelig fått kontrollknapper på toppen, slik at du kan bytte låt uten å måtte dra frem telefonen.

Boom 3 til venstre, Megaboom 3 til høyre. Det skiller mindre enn før i størrelse.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Designmessig er det ellers de samme linjene som før som gjelder. Det litt ølboksaktige designet er beholdt, men gummistripen bak er gjort smalere for å forbedre inntrykket av 360 graders lyd. Minstemann har faktisk vokst litt i diameter fra tidligere, mens den største er omtrent like stor som før.

Det gjør også at avstanden mellom dem er mindre, og det er også prisnivået ved lansering: Boom 3 koster nå 1490 kroner veiledende, mens Megaboom 3 koster 1990 kroner. Tidligere var det gjerne minst tusen kroner som skilte dem.

God byggekvalitet

Begge føles solide og velbygde, og kombinert med meshmaterialet i front gis det et inntrykk av at de rett og slett tåler en støyt. Nytt av året er også en liten tøyhempe i toppen, men denne er uheldigvis litt for liten til egentlig å ha noen stor praktisk funksjon.

Boom 3 sammen med førstegenerasjons Boom. Den nye har lagt på seg litt i alle retninger.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Førstegenerasjons Libratone Zipp hadde for eksempel en betraktelig større hempe, og det gjorde også at den praktiske nytten var større. Knappene er ellers enkle å bruke, både på toppen og de enorme volumtastene i front av høyttalerne. De gir fra seg et fint og responsivt klikk ved hvert trykk, og responsen fra høyttaleren er i tillegg kjapp.

Lydmessig har de to høyttalerne selvfølgelig en del likheter. Begge låter for eksempel betraktelig større enn de er, med et stort og flott lydbilde som like gjerne kunne kommet fra større høyttalere.

Lydkvalitet: UE Boom 3

Knappen på topp er redesignet og har fått nye funksjoner.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Den største utfordringen er imidlertid ikke rettet på i denne generasjonen heller, og det er at Boom og Megaboom rett og slett ikke evner å gjengi dypbass i noen særlig grad. De kutter av altfor langt opp på frekvensstigen, og det gjør at mange låter rett og slett ikke høres ut som de egentlig skal. Vi forventer selvfølgelig ikke noen enorm hi-fi-kvalitet fra en høyttaler av denne størrelsen som også må ha plass til et anselig batteri, men akkurat her hadde vi kanskje håpet at generasjon tre ville komme med en forbedring fra tidligere.

Mellomtonen og vokalområdet fremstår også som litt slankt, og Boom 3 mangler litt luftighet i lydbildet, uten at det er veldig overraskende, størrelsen på høyttaleren tatt i betraktning. Og til hovedformålene, som jo er sosial lytting i parken og annen utendørsbruk låter det mer enn godt nok.

Boom 3 låter også noen hakk bedre enn den første generasjonen, som var det eneste vi hadde for hånden. Den var enda slankere i bassområdet enn den nye er, så noe har i alle fall skjedd.

Ladeporten er flyttet fra bunnen til nederst bak på høyttaleren. Det er en velkommen endring, men det er fortsatt microUSB som gjelder.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Lydkvalitet: UE Megaboom 3

Megaboom 3 har som nevnt tidligere mer bass å by på enn lillebror Boom 3, men heller ikke den går noe særlig dypere i bassregisteret, og det gjør at en del informasjon i enkelte låter rett og slett blir borte. Det er riktignok mer trøkk i den nedre mellomtonen, og det gir et mindre slankt inntrykk av lydbildet som helhet, men bassproblemet er fortsatt der, selv om det er mindre enn på første generasjons Megaboom.

Ellers er inntrykket stort sett det samme: Godt nok til de fleste sammenhenger, og begge klarer å projisere et imponerende stort lydbilde. Begge har også massevis av volum å by på, med Megaboom 3 et lite hakk over lillebror. Innendørs klarer vi oss med godt under halvparten av maks volum.

Boom og Megaboom kommer også med en tilhørende app, som blant annet inneholder en equalizer med ulike forhåndsinnstillinger. Mest nyttig her er nok «cramped spaces»-innstillingen, som drar ned mellomtonen en god del og gir et renere og roligere lydbilde for bruk i små rom innendørs. Spesielt nyttig på badet, hvor flislagte vegger gjerne gjør det ekstra utfordrende akustisk.

En liten hempe er kommet til.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Ny spillelistefunksjon

Appen byr også på en ny funksjon med Boom 3 og Megaboom 3, nemlig muligheten til å starte spillelister ved hjelp av knappen på toppen av høyttalerne. Uheldigvis er det kun noen ytterst få tjenester som er støttet så langt: Apple Music og lokale filer på iPhone og Deezer på Android. For nordmenn flest vil vi tro Spotify- og Tidal-støtte hadde vært langt mer attraktivt.

Funksjonen aktiveres for øvrig ved å holde inne knappen på toppen av høyttaleren i to sekunder. Repeterer du trykket hopper den til den neste spillelisten. Vi håper bare UE får på plass flere tjenester her, for vi kan definitivt se nytten i å slippe å dra opp telefonen i mange sammenhenger.

En smart funksjon er også PartyUp, som lar deg koble sammen flere Boom-enheter trådløst, slik at du kan spille den samme musikken på alle. Ifølge UE skal du kunne koble sammen over 150 enheter på denne måten, men det har vi selvfølgelig ikke hatt anledning til å teste. Tidligere har vi koblet sammen åtte høyttalere uten problemer, og det har fungert knirkefritt med de to vi har hatt til test i denne omgang.

UE Boom-appen byr på de mest grunnleggende funksjonene – og noen til, som PartyUp.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Paringen tar noen sekunder, men ellers er det relativt rett frem. Unntaket er hvis du forsøker å bruke flere høyttalere sammen til å se video eller lignende, for da oppstår det en ganske betydelig forsinkelse mellom bilde og lyd. Til video bør du holde deg til en høyttaler av gangen. Det har også hendt at lyden har knitret litt i starten ved PartyUp-oppsett, men det har vanligvis ordnet seg etter noen sekunder.

Vi liker også at appen kan brukes til å skru høyttaleren både av og på, men den burde hatt en funksjon for å bytte mellom høyttalerne om du har flere tilkoblet.

Batteritiden er oppgitt til opptil henholdsvis 15 og 20 timer, og inntrykket her er at de stort sett varer i det som virker som en liten evighet om du holder deg til moderat volum, men at batteritiden synker drastisk om du skrur opp volumet til maks. Da risikerer du at avspillingen tar slutt etter tre-fire timer.

En liten detalj er for øvrig at ladekabelen er blitt hvit, ikke neongul, som tidligere. Det er fortsatt microUSB som gjelder.

Boom 3 og Megaboom 3 er blitt kompatible med UEs ladedock Power Up.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

Boom 3 og Megaboom 3 er fortsatt meget gode og portable allroundhøyttalere. Vi skulle fortsatt ønsket oss at de gikk noen hakk dypere i bassområdet, men ellers gjør de alt det vi ønsker oss fra en park- og piknikhøyttaler. De spiller høyt, varer lenge på en lading og er vann- og støvtette.

At de kan kobles opp til å spille flere sammen og de andre funksjonene er sånn sett glasur på en allerede ganske velsmakende kake. Det finnes garantert bluetooth-høyttalere som låter bedre, men vi synes UE byr på en meget attraktiv kombinasjon av lyd, design og funksjoner. At startprisen er blitt noe mer spiselig enn før er dessuten hyggelig, men hovedkonkurrentene (se under) har også sunket betraktelig i pris, så markedet er annerledes enn før.

Eier du en tidligere generasjon Boom eller Megaboom er det litt tvilsomt om nyhetene forsvarer en oppgradering. Om du vil ha hakket bedre lyd og ellers liker funksjonaliteten, er svaret sannsynligvis ja. Om du synes lyden er grei nok allerede, kan du nok klare deg godt med den du har.

Ultimate Ears UE Megaboom 3
8
Meget bra

Ultimate Ears UE Megaboom 3

sitat"Mer bass enn lillebror, men går fortsatt ikke dypt nok."
 • Krysse av
  Tåler både en støyt, støv og vann
 • Krysse av
  Endelig knapper for musikkstyring
 • Krysse av
  Stor, 360-graders lyd. Spiller veldig høyt
 • Krysse av
  Strålende batterilevetid ved middels volum
 • Krysse av
  Kan enkelt kobles sammen med andre Boom-høyttalere
 • Bytt
  Relativt svak dypbassgjengivelse
 • Bytt
  Ingen wifi, Spotify Connect-, Airplay- eller Chromecast-støtte
 • Bytt
  Lader fortsatt med microUSB, ikke USB-C
Ultimate Ears UE Boom 3
8
Meget bra

Ultimate Ears UE Boom 3

sitat"UE Boom 3 er fortsatt en meget habil bluetooth-høyttaler. "
 • Krysse av
  Tåler både en støyt, støv og vann
 • Krysse av
  Endelig knapper for musikkstyring
 • Krysse av
  Stor, 360-graders lyd. Spiller høyt
 • Krysse av
  Strålende batterilevetid ved middels volum
 • Krysse av
  Kan enkelt kobles sammen med andre Boom-høyttalere
 • Bytt
  Relativt svak dypbassgjengivelse
 • Bytt
  Ingen wifi, Spotify Connect-, Airplay- eller Chromecast-støtte
 • Bytt
  Kanskje litt dyr?
 • Bytt
  Lader fortsatt med microUSB, ikke USB-C
annonse

Les også