TestAqua Computer KryoM.2 PCIe SSD-adapter med kjøleribbe

Denne M.2-adapteren kan virkelig senke temperaturen og forhindre dårligere ytelse

Har du plass, varme og 300 kroner ville vi kjørt på.

I vår nylige test av Intel SSD 600p Series støtte vi på et «lite» problem i form av høye temperaturer. Disse små SSD-ene har jo ikke spesielt mye overflate å kvitte seg med varme på.

Intel SSD 600p Series er for øvrig ikke den første M.2-disken vi har sett liker seg best i litt luftig miljø. Da vi testet HyperX Predator, OCZ RD400 og Samsung 950 Pro i sommer var også varme et tema.

Nå skal det være sagt at en M.2-SSD normalt sett skal kjøres ganske hardt før de begynner å kjøre ned tempoet («throttle»), og moderne elektronikk skal tåle relativt høye temperaturer. Men selv om du egentlig ikke skulle ha bruk for det med tanke på ytelse, kan det likevel være lurt å ta godt vare på komponentene i datamaskinen din.

Spesielt de komponentene som tar vare på dataene dine.

«Vår» versjon av Aqua Computer KryoM.2 kommer med kjøleribbe, varmeledende puter og skruer.
KryoM.2 med alt på plass.

Såfremt du har plass til overs, naturligvis. Én grunn til at folk kjøper de små M.2-diskene er jo for at de skal bruke dem i små datamaskiner.

Men det finnes andre gode grunner til å gå for en M.2-SSD også – noen av disse er nemlig langt raskere enn en standard 2,5-tommers SSD. Sånn sett finnes det også et behov for adaptere som lar oss bruke PCIe M.2-disken i hovedkortets vanlige PCIe-spor.

Faktisk er det slik at noen produsenter selger sine M.2-SSD-er både med og uten en slik adapter inkludert. I andre tilfeller er du nødt til å belage deg på en tredjepartsadapter.

Tre utgaver

Derfor har vi nettopp en slik adapter på testbenken denne gangen. Den er snekret sammen av tyske Aqua Computer og er i grunnen en ganske enkel sak – egentlig en ren «overgang» mellom M.2 og PCI Express. Den har ingen ekstra magiske komponenter, så den er ment til bruk med en PCIe-SSD og erstatter heller ikke behovet for NVMe-støtte i BIOS/UEFI.

Har ikke datamaskinen din slik støtte får du ikke startet opp fra SSD-en, men du kan naturligvis fremdeles bruke den som sekundærdisk. Alternativt kan du bruke en M.2-SSD som ikke bruker NVMe, men dem vrimler det ikke akkurat av – vi kjenner vel bare til HyperX Predator som passer inn i den klassen.

Som navnet hentyder driver Aqua Computer i hovedsak med vannkjøling. Så alt etter hvor mye fokus du har på kjøling, kan du få KryoM.2-adapteren i tre forskjellige versjoner.

Den enkle utgaven koster et par hundrelapper og sørger i hovedsak for at du kan koble M.2-disken til et ledig PCIe-spor. Legger du til en ekstra hundrings får du utgaven som også har matchende kjøleribbe og «puter» som sørger for god kontakt slik at varmen spres bedre.

For over det dobbelte av dette kan du også få KryoM.2 i vannkjølt «overkill»-versjon. Det er da inkludert vannblokk, resten av vannkjølingsopplegget må du stå for selv.

Av disse tre valgte vi å teste utgaven med kjøleribbe, ettersom denne ser ut til å ha en anstendig balanse mellom funksjonalitet og pris.

Bruk og montering

Produktet er som nevnt ikke spesielt komplisert. Kretskortet er lagd for å sitte i et normalt (fullhøyde) kabinett og har en x4 PCI Express 3.0-kontakt i den ene enden. På kortet sitter det videre en M-nøklet M.2-kontakt.

Hvis du setter denne i et tilsvarende eller bredere PCI Express 3.0-spor på hovedkortet, vil du sikre full fart på selv dagens kjappeste PCIe-SSD-er. Dette kan til og med kan bety raskere hastigheter enn hovedkortets egen M.2-kontakt – her kommer det an på hvordan hovedkortets båndbredde er fordelt.

Adapteren er i hovedsak ment for å ta PCIe M.2-SSD-er i «vanlig» størrelse, altså 2280, men den kan også fint brukes til de mindre 2260 og 2242.

De varmeledende putene er myke og seige, men sitter ikke helt fast. Dette lar deg flytte på dem og/eller klippe de til i kortere lengde om nødvendig.

Ved siden av selve kretskortet får du med en kjøleribbe, det du trenger av skruer og et par varmeledende puter. Den ene puta har en tykkelse på én millimeter, den andre er på 1,8 millimeter. Denne kombinasjonen er passe for en enkeltsidet SSD – altså en SSD med alle komponentene på oversiden.

Fysisk sett kan du også bruke en dobbeltsidig M.2-disk med denne adapteren, men da hadde vi først kjøpt inn en tynnere varmeledende pute til å ta plassen under.

Bunnputas tykkelse gjør at selv vår enkeltsidede M.2-SSD får en liten bue på seg...
...men den retter seg ut når kjøleribba på toppen kommer på plass.

Installasjonen er enkel – i hvert fall så lenge vi snakker om enkeltsidige SSD-er. Sett på varmeledende puter og fjern beskyttelsen, montér SSD i M.2-kontakt og skru fast kjøleribba. Voilá!

Så gjenstår bare det å sette hele sulamitten i hovedkortet.

To tester

Aqua Computer KryoM.2 med kjøleribbe ferdig montert og på plass i testriggen.

En M.2-SSD kan som nevnt generere en del varme når den må jobbe hardt, og vi har heldigvis hatt et par slike for hånden. Den ene er Samsung 950 Pro, som faktisk er en smule beryktet for sin evne til å bli varm. Den andre er den nylig testede 600p Series fra Intel.

For å begynne med sistnevnte, så lot vi denne gå gjennom litt saftig lineær lesing. Plassert rett på hovedkortet tok det nemlig ikke lange tiden før denne SSD-en ble varm nok til å sette ned hastigheten, noe som ser ut til å skje ved rundt 70 grader Celsius.

Spørsmålet var da hvor mye lavere temperatur vi kan få med Aqua Computers kjøleribbeutstyrte KryoM.2 PCIe-adapter.

I tillegg til denne kjørte vi også et testløp med en «vanlig» PCIe-adapter – altså en uten ekstra kjøleegenskaper. Denne vil ikke hjelpe like godt, men bare det å løfte SSD-en fra hovedkortet og gi den litt bedre lufting vil gjøre en forskjell. Vi benyttet oss da av HHHL-adapteren til HyperX Predator.

I tabellen under har vi notert resultatene for disken fra Intel, både gående på tomgang («idle») og under full last. «Hovedkort» betyr naturlig nok at SSD-en satt rett på hovedkortet, mens «HyperX-adapter» og «KryoM.2 med kjøleribbe» bør være ganske selvforklarende.

Alle temperaturmålinger er gjort av SSD-enes interne sensorer lest av programmet AIDA64.

Som vi kan se synker SSD-ens temperatur på tomgang ganske mye når vi får på KryoM.2s kjøleribbe – i forhold til plassen på hovedkortet snakker vi om femten graders forskjell.

En av de tingene vi klaget på ved Intels SSD var at den fort ble varm under last. Satt rett på hovedkortet har vi her skrevet 70 grader, men det som ikke synes er at diskens ytelse også sank drastisk på dette punktet. Dette slipper vi dog med SSD-en skrudd på HyperX-adapteren – her får den kvittet seg bedre med varmen.

Men det virkelig imponerende skjer når vi får på kjøleribba. Her er det som om vi plutselig har en helt annen SSD, og etter mange minutters lesing slutter gradene å tikke oppover. Da er vi på ganske svale 33 grader.

I vår andre test brukte vi Samsung 950 Pro. Denne lider ikke nok under vanlig lesing, så vi satte den i stedet til å svette seg gjennom fullt kjør med ATTO Disk Benchmark – en test som sørger for nok lesing og skriving på såpass kort tid at en SSD montert rett på hovedkortet kan få problemer.

Det er et problem som Samsung 950 Pro også får. Siden temperaturen er litt høy allerede når disken ikke gjør noe spesielt, kommer den under full last etter hvert til 75 grader, som da er punktet den setter på bremsene. Dette blir da tallet vi noterer når den sitter på hovedkortet.

Ved å sette 950 Pro i HyperX-adapteren får den litt mer lufting, og det hjelper jo på. Men som vi også så i det forrige forsøket er det KryoM.2 med kjøleribba som virkelig gjør den store forskjellen. Her noterte vi 39 grader etter vår gjennomkjøring.

Ett testløp med ATTO forteller oss dog ikke hva som skjer ved tung belastning over lenger tid, så vi kjørte like godt noen ekstra runder etter den første. Etter runde nummer to noterte vi 42 grader, og etter fire runder 44 grader. Uansett er vi langt unna en kritisk temperatur, selv etter mange minutter med hard jobbing.

Etter å ha testet KryoM.2-adapteren med to forskjellige SSD-er levner våre resultater ingen tvil – dette er en løsning som fungerer, og den fungerer svært godt.

Konklusjon

Aqua Computer KryoM.2 PCIe-adapter med kjøleribbe er et virkelig kjekt produkt. Den krever riktignok at du har plass til den, men kan løse et problem både for deg som sliter med en varm M.2-SSD og for deg som ikke har en egnet M.2-kontakt på hovedkortet.

Moderne elektronikk takler en del varme, og svært varme SSD-er setter ned hastigheten nettopp for å ikke ta skade av temperaturene. De er ganske enkelt lagd for å tåle det. Samtidig er det slett ikke dumt å unngå unødvendig slitasje på grunn av store og hurtige temperatursvingninger.

At SSD-en din har garanti hjelper jo ikke en døyt dersom du mister verdifulle data på grunn av et havari.

Resultatene etter våre testrunder taler for seg. De varmeledende putene og kjøleribba gjør en god jobb med å spre varmen og holde temperaturen nede – som igjen betyr at SSD-en holder farten oppe selv ved lang og tung jobbing.

Tre hundre kroner for et kretskort og en kjøleribbe er i våre hoder en helt akseptabel pris å betale for å slippe å tenke på den stakkars varme SSD-en som bakes over hovedkortet.

Vi kan varmt anbefale en slik kjølende adapter.

Eller kanskje du vil gå mer aggressivt til verks?
Her kjøler vi PC-en med en løvblåser >>>

Les også
Nå har hovedkortprodusentene skjønt at en M.2-SSD trenger kjøling
Les også
MSI går til kamp mot overopphetende SSD-er
Les også
Intel SSD 600p Series 512 GB: Endelig en NVMe-SSD med grei pris
Les også
ASRock Beebox-S: Diskré Beebox-S har ambisjoner om å innta stua di
Les også
Vi tok feil: Samsungs nye M.2-disker er større og raskere enn vi trodde
Les også
HyperX Predator, OCZ RD400 og Samsung 950 Pro: Tre små og kjappe SSD-er i test
Les også
Støvsuger VS Løvblåser: Her kjøler vi PC-en med en løvblåser
annonse