Tek.no

Test Huawei App Gallery

Huaweis appbutikk er full av Google og Facebook

Men her er det også haugevis av skrot.

21 Mai 2019 17:30
annonse

Amerikanske selskaper nektes å samarbeide kinesiske Huawei. Det betyr at Android-leverandør Google ikke kan jobbe like tett med kineserne som de har gjort.

Dermed kan Huawei måtte lage sin egen variant av Android og bruke sin egen appbutikk på telefonene sine.

Men egen appbutikk har de allerede. Den heter App Gallery og hvis du har et nyere Huawei-produkt ligger den antakeligvis på skjermen din.

Bloomberg meldte i dag at selskapet har forsøkt å sluse apputviklere inn i denne butikken, med lovnader om veksthjelp i Kina.

Og butikken inneholder mange av appene du kanskje ikke trodde du ville finne i en kinesisk appbuttikk. Her finner du for eksempel Facebook- og Google-apper i hopetall.

Fullverdig appbutikk

Du kan betale for innhold, men bare inni appene foreløpig. Jeg fant ikke apper du kunne kjøpe rett fra App Gallery.

Mer
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det finnes mange løsninger som likner, der telefoner og mobilprodusenter forsøker å vise frem apper de anbefaler. Men i mange tilfeller har disse bare vært en måte å lage sine egne lister over fremhevet innhold, mens selve nedlastingen har blitt ordnet i Google Play.

annonse

Huawei App Gallery er ikke en slik løsning. Det er en fullverdig appbutikk på de fleste måter unntatt én. Foreløpig er det tilsynelatende ikke mulig å betale for apper ved nedlasting.

Men det er mulig å betale for innhold og opplåsing av funksjoner så fort du har lastet ned appen.

Til forskjell fra Google Play finner du forresten også Epics Fortnite i denne appbutikken.

Ikke bare gode nyheter

Men det er ikke bare gull og grønne sko i Huawei App Gallery. Mange av appene vi elsker eksisterer rett og slett ikke i butikken.

annonse

Et kjapt søk etter noen stikkprøver ga noen nedslående resultater. Dette var appene vi ikke fant:

  • The Room-serien (spill)
  • Hill Climb Racing-serien (spill)
  • Asphalt-serien (spill)
  • Real Racing-serien (spill)
  • Airfoil (nytteapp, AirPlay for Android)
  • AirDroid (nytteapp, fjernstyring og backup)
  • Netflix (den uten drager)

En app som viser frem bilnøkler? Her er det veldig mye rart og unyttig.

Mer
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dette var bare et tilfeldig utvalg av noen av appene undertegnede bruker, men de fleste er store og anerkjente nok til at de kan mistenkes for å være i flere butikker.

Et kjapt søk på HBO viste imidlertid at App Gallery tross alt er koblet til Google Play for noe. For den vanlige HBO-appen (den med drager) hadde full beskrivelse og utviklerinformasjon på App Gallery, men install-knappen ledet i stedet til HBO Nordic-appen i Google Play.

Det kryr av både skrot og kopiinnhold i appbutikken. Hva med Indian Army Counter Strike, for eksempel? Utvikleren er kinesisk, og har tilsynelatende ikke noe med Counter Strike-spillet laget av Valve å gjøre, selv om det ved første øyekast virker gjennomført nok.

Mye skrot

En hel kategori i appbutikken heter bil. Og der finner du ikke kjøresimulatorer. I stedet finner du merkelige og til dels vagt bilrelaterte apper. Så som appen som viser frem bilnøkler fra kjente bilmerker og spiller av motorlyder fra bilene.

Noen av disse appene reiser i hvert fall min bust - og får meg til å tenke på fadesene av noen appbutikker i mobilversjonen av Windows, og Samsungs Bada-plattform. Grøss!

Men man kan leve med en del støy i maskineriet hvis søkefunksjon og sortering er god. Og, vel, søket fungerer nokså bra, men sorteringen er middels. Du får veldig mye rart i søkeresultatene i tillegg til det du faktisk søker på.

God på noe dårlig på annet

Fortnite er her, men det er også Indian Army Counter Strike.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Alt i alt er App Gallery både en god og en dårlig opplevelse. Men det er nok mange ulemper her til at den ikke virker som et godt alternativ til Google Play helt med det samme.

Men samtidig er det ett aspekt her som virker veldig viktig.

Huaweis appbutikk er på mange områder kommet vel så langt som det Samsung og Microsoft var med sine mobile appbutikker ... da de ga seg. Etter å ha brukt veldig mange penger og fått lite oppslutning.

Under radaren

Dette har altså Huawei bygget i det stille, og uten å skape så mye oppstuss rundt det. Hva kan verdens nest største mobilprodusent få til med App Gallery om de får kniven på strupen? Jeg mistenker at hverken Apple eller Samsung klarte å se for seg akselerasjonen til den kinesiske mobilprodusenten da ambisjonene begynte å vokse forbi ålreite billigmobiler.

Akkurat nå finner du faktisk både Spotify og Google Play nedlastbart fra Huawei App Gallery. Men Spotify ligger der bare som en referanse til noe som er tilgjengelig i en annen region - og fordi Spotify-appen allerede er installert fra Google Play på telefonen vi sjekket på. Hva som skjer med det amerikanske innholdet med tanke på handelsforbudet som hindrer samarbeid mellom Google og Huawei vites ikke.

Men jeg registrerer at både butikk og betalingsløsning drives av et irsk underselskap av Huawei under navnet Aspiegel. Overgangen fra Kina til Irland skjedde i fjor. Og Huawei har forresten sin egen nettleser også, sånn i tilfelle Chrome skulle forsvinne.

Dette kan kanskje ses på som forberedelser til en Google-krise, men det er greit å huske på at disse telefonene også selges i Kina, der Google uansett ikke er en del av pakken. De har altså hatt behov for et dobbelt sett av tjenester hele veien.

Les også
25 millioner mobiler infisert av ny type skadevare
Les også
Panasonic stopper Huawei-leveranser
annonse

Les også