Tek.no

Test

LG KG130

Tastene er nok i minste laget for mange.
Marius S Eltervåg
12 Okt 2007 21:00

Design, skjerm og maskinvare

Vi takker Elprice.no for lånet av LG KG130

Med en pris på knappe 600 kroner retter LG KG130 seg seg mot de som ikke ser helt vitsen med å betale for teknologi og funksjoner de ikke bruker, og som hovedsaklig skal ringe og sende tekstmeldinger.

Telefonen er med dimensjoner på 10,3 x 4,4 x 1,8 cm verken spesielt liten eller spesielt stor, og vekten på 76 gram er også gjennomsnittlig for en telefon i denne klassen.

Byggekvaliteten er det ikke noe å si på. KG130 føles solid, og ligger godt i hånden. Den lager ikke knirkelyder når du trykker på den, og du får ikke den velkjente "billigfølelsen".

Hvis vi skal utsette noe på byggekvaliteten må det være at festene i bakdekselet er noe svake, slik at det ikke skal mer enn et lett trykk til før det løsner.

Ikke for store fingre

Tastene passer definitivt best for de med små fingre. De er plassert litt vel tett sammen, slik at det er svært lett å komme borti feil knapp, noe som er uhyre irriterende i lengden. Dette gjelder særlig slette-knappen, som nærmest henger sammen med navigasjonstasten.

KG130 har en helt gjennomsnittlig størrelse.

Hva man synes om tastene er imidlertid veldig individuelt, så nok en gang anbefaler vi at du tester ut telefonen i en mobilforretning før du bestemmer deg.

KG130 har ikke fått en eneste snarveistast utover det vanlige tastesettet, slik at du må bruke piletastene for å justere volumet under samtaler, du må starte kameraet via menyen og så videre.

Telefonen har to spor: Ett for lader og ett for håndfrisett. Begge disse er beskyttet av gummipakninger, slik at du unngår å få smuss inn i elektronikken.

Alt i alt synes vi LG har gjort en grei jobb med designen til KG130, selv om tastene nok vil være upraktiske for de med store fingre.

Kjedelig skjerm

KG130 har fått en liten, kvadratisk STN-skjerm med en oppløsning på 128 x 128 bildepunkter. Fargedybden er på 65 000 farger.

Fargene blir kjedelige og bleke, og skjermen egner seg generelt dårlig til alt som har med bilder, spill og annet utover navigering i menyer og lesing av tekstmeldinger å gjøre.

Enkle menyer

Hovedmenyen har ni ikoner.

Hovedmenyen i telefonen består av et rutenett på 3 x 3 ikoner. Dette gir den oversikten du trenger, ettersom det ikke finnes flere enn ni menyvalg. Du kan også velge å vise menyen som en liste, dersom du synes dette er bedre.

Det er ikke noe problem å forstå seg på menyene, som er enkelt og logisk satt opp. Den begrensede mengden funksjoner bidrar også til at det skal mye til å rote seg bort i menyene her.

Telefonen har ikke noen ekstra snarveistaster, men du kan bruke piltastene for å komme inn på "skriv melding", kontaktliste, profiler og en liste med favorittfunksjoner. Det går ikke an å lagre egne snarveier.

Alt i alt leverer både skjermen og menyene det du kan forvente av en mobiltelefon til 700 kroner. Verken mer eller mindre.

Unødvendig bruk av minnekapasiteten

KG130 har ikke mye lagringskapasitet å skilte med. Internminnet er ikke større enn 1 MB.

Når en telefon først har så lite minne, synes vi det er helt unødvendig å få servert et lass med forhåndslagrede bilder. At disse ikke kan slettes gjør ikke saken noe bedre. Hva i huleste skal du med et bilde av et glass iste?

KG130 er lang fra noen sinke, og både menynavigering og meldingsskriving går unna uten irriterende forsinkelser. Dette gjelder for øvrig de aller fleste funksjonsfattige mobiltelefoner på markedet.

Ingen Java-støtte å spore.

Vi har ikke fått målt ytelsen, ettersom KG130 ikke støtter Java, og dermed ikke kan kjøre Jbenchmark-programmene vi vanligvis bruker.

Greier ikke holde oppe dekningen

Lydkvaliteten i samtaler er ikke super, men du har heller ikke problemer med å høre hva som blir sagt så lenge du har dekning. Dessverre sliter telefonen med å holde på dekningen der signalene ikke er optimale, og vi opplevde flere ganger at samtalene våre ble brutt i områder der vi vanligvis ikke har problemer i det hele tatt.

Lader og manual er alt som følger med i pakken.

Dekning og talekvalitet er ofte det viktigste av alt for folk som kjøper funksjonsfattige telefoner. At KG130 ikke leverer særlig bra på dette området er derfor altfor dårlig.

Ifølge LG skal KG130 holde ut tre timer med tale, noe som er ganske lite for en telefon med så lite teknologi og funksjoner.

Når du kjøper telefonen får du kun med det aller nødvendigste, altså en lader og en brukermanual. Vi skulle gjerne sett et håndfrisett i pakken, men prisen kan til en viss grad forsvare mangelen på dette.

Les også