Tek.no

Test

HD-haier på steroider

25 Okt 2010 08:55

Anmeldelse

På en forskningsstasjon utenfor kysten av California forsøker en gruppe forskere å finne en kur til Alzheimers sykdom. I sin forskning har de genmodifisert haier for å dyrke frem vev raskere – men problemet er at haiene har blitt langt smartere, sterkere og farligere enn de var i sin naturtilstand. Dette prosjektet går selvsagt galt og de overlevende må forsøke så godt de kan å overleve i kampen mot en fiende som er langt verre enn de kunne ha forestilt seg.

Deep Blue Sea kom ut i 1999 med et budsjett på 60 millioner dollar. Filmen ble en kjempesuksess med en verdensomspennende inntjening på over 165 millioner på kino alene. Regissøren som står bak er actionmannen Renny Harlin (Die Hard 2, Cutthroat Island), mens vi i rollene finner kjente og kjære navn som Saffron Burrows, Thomas Jane, LL Cool J, Samuel L. Jackson og Stellan Skarsgård.

Overfladisk under vannet

Hvis du har oppsøkt Deep Blue Sea på egenhånd burde du vite hva du har i vente – en temmelig lettbeint actionthriller med en rimelig standard og uinspirert oppbygging. Vi blir introdusert til en forskningsstasjon med genetiske superhaier og vi kan bare gjette oss frem til hva som kommer til å skje. Men er man ute etter lett underholdning passer denne filmen midt i blinken.

Når en film er såpass overfladisk fremstilt som den er i Deep Blue Sea, er det vanskelig å investere følelser eller få sympati for rollefigurene som blir offer for stadig nye haiangrep. Ingen av karakterene er spesielt elskverdige, og kanskje aller minst hovedrollen i form av Saffron Burrows, som setter hele marerittet i gang med sin idiotiske oppførsel. Dermed er det også fare for at en del av spenningen blir borte – man bryr seg rett og slett ikke nok om menneskene involvert. Det eneste unntaket kan være LL Cool J, som har et visst glimt i øyet.

Teknisk god, men...

Mange vil likevel more seg med å se fiksjonelle personer bli revet i fillebiter av haier, og i så fall stiller Deep Blue Sea med gode kort. Effektene er gode, noe de burde være med et budsjett på 60 millioner dollar, og får frem en troverdig følelse av paranoia og brutalitet. Dette er likevel presentert på en litt klønete måte i og med manglende sympatier med hovedrollene.

Skuespillet er greit nok, men ble heller aldri fremlagt som Oscar-materiale. Kulissene er godt gjennomført for å få til en pressende stemning og en følelse av å være innestengt i svært dødelige miljøer. Rent teknisk er altså filmen god, men det hjelper ikke når selve fortellingen blir fremlagt uten en eneste overraskelse (nesten) eller interessant vending.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Deep Blue Sea er en middels film. Den er uinspirert, litt kjedelig og temmelig forutsigbar. Likevel fungerer filmen som en OK tidtrøyte når det gjelder å bli underholdt av at folk blir drept på grusomme måter. Om de bare hadde hatt med litt mer sympatiske rollefigurer og tatt noen litt mer originale vrier her og der, kunne det ha gjort mye for filmen som helhet.

Les også