Tek.no

Test

Eric Clapton ? Complete Clapton

Eric Clapton har gitt ut en samleplate som oppsummerer en lang aktivitet ganske så godt.
Iren Hope Rønhovde
28 Okt 2007 15:00

Å oppsummere en over førti år lang karrière som gitargud på én dobbel-CD må nødvendigvis føre til ubønnhørlig utelatelse av viktige låter. Likevel resymerer "Complete Clapton" herr Slowhands musikalske liv klart innenfor rimelighetens grenser.

En parademarsj av høydepunkter

De 36 sporene følger i kronologisk rekkefølge, fra de tidlige Cream-komposisjonene "I Feel Free" og "Sunshine of Your Love" via blant annet J.J.Cale-klassikeren "Cocaine", Bob Marleys "I Shot The Sheriff" og Bob Dylans uforglemmelige "Knocking On Heaven`s Door" til de kommersielle claptonske høydepunktene "Wonderful Tonight" (1977) og "Tears in Heaven" (1991).

Kort oppsummert er Eric Claptons første virkelige samleplate en ansamling tidløse hits som det for mange vil være verdt å gå i parade for. Låtvalgene som er gjort sentrerer rundt en rund og trygg kjerne av rock, pop, country, funk og blues. Med blues som sitt instrumentale og mentale utgangspunkt må hans ærefulle tolkninger av tradisjonalisten Robert Johnson ("Crossroads", "Sweet Home Chicago" og "If I Had Possession Over Judgement Day") trekkes frem som spesielt tiltalende. Samtidig har hans givende samarbeid med blueslegenden B.B. King i 2000, med albumet og hitsingelen "Riding With The King" som resultat, høstet stor og fortjent jubel.

Evig aktuell

På sekstitallet var Clapton en del av bandene Cream og Blind Faith, mens syttitallet åpnet døren for en vanvittig solokarrière stadig forfrisket gjennom samarbeidsprosjekter med giganter som The Beatles, Chuck Berry, Aretha Franklin, Willie Nelson, The Rolling Stones, Elton John, Sting, Rod Stewart og Stevie Wonder.

"Complete Clapton" er god for både gamle og nye fans.

Clapton har maktet å følge med de popmusikalske konjunkturene i nesten et halvt århundre, og har opplevd suksess med MTVs "Unplugged"-serie; et prosjekt og produkt som premierte gitaristen i form av en hel generasjon nye fans. Som vinner av atten Grammy-priser og som selvsagt hedermann på Rock & Roll Hall of Fame er Clapton et navn som ikke vil forsvinne ut av musikkhistorien med det første. For de som forbinder Eric Clapton utelukkende med "Tears in Heaven" er denne dobbeltplaten en solid innføring i hans innholdsrike virke som låtskriver, sanger, gitarvirtuos og inspirator for blant (mange) andre Frank Zappa og Michael Bublé.

Konklusjon

"Complete Clapton" er ganske sikkert ikke komplett nok til å svinge innom absolutt alt som kunne være av særskilt betydning, men den gir en god sammenfatning av Claptons musikalske høydepunkter og glir inn i populærmusikkhistorien som et utvalg mer og mindre uerstattelige klassikere. På denne måten er dobbeltplaten en gavepakke til enhver fan og samtidig til en hvilken som helst attenåring som trenger en kjapp introduksjon til den mystiske mannen bak "Tears In Heaven".

annonse

Les også