Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nokia 7200

Design og kvalitet

Nokia 7200 er Nokias første telefon hit til lands i kamskjellformat. Nokia har lenge unngått dette designet og stått prinsippfast på at de vil holde seg til candybar-formatet, men kamskjell-telefonenes voksende popularitet har tydeligvis fått produsenten på andre tanker.

Ikke uventet retter 7200 seg hovedsaklig mot moteglade mennesker som heller ønsker et smykke enn en enkel og billig lavpristelefon. Og her har 7200 truffet blink. Ikke siden vi holdt Samsung E700 ærefryktig i hendene har en telefon innhentet så mye interesse som 7200. Telefonen får mye oppmerksomhet, spesielt på grunn av sitt skinnytre, men tilbakemeldingene var noe delte.

Grunnen er vel hovedsaklig at Nokia har tenkt i nye baner med deres første kamskjelltelefon. Det er tydelig at deres telefon skal skille seg ut, og mens andre velger en sølv-metallfinish, har Nokia valgt å dekke telefonen i skinn og blank plast. Også telefonens formgivning er noe helt for seg selv med sine rette kanter og sitt retro-inspirerte design

I lukket tilstand er telefonen svært tykk. Det skal ikke legges skjul på at 7200 er størrelsesmessig på akkord med Sony Ericsson Z600, som fikk mye pepper for størrelsen i testen vår. Faktisk er 7200 hele 2,6 cm tykk, som gjør at det er et reelt problem å få den ned i jakke- og bukselommer, og undertegnede måtte lete en stund før han fant en løsning som ikke førte til noen svær kreftsvulst på kroppen.

7200 veier også for mye. Telefonen har en solid vekt med sine 115 gram, noe som ligger godt over det de fleste av dagens GSM-telefoner veier. Dette gjør telefonen til et dårlig valg for de med sansen for små dimensjoner og liten vekt. Så ønsker man en lett og liten kameratelefon er nok Samsung E700 et bedre valg.

Design som blir lagt merke til

For å ta telefonens utseende kan vi først nevne 7200 sin eksterne skjerm, som befinner seg midt på telefonens topplokk over kameralinsen. Denne er av den gode gamle svart/hvitt-sorten og er dermed ikke like lekker som de fargerike OLED-skjermene som E700 og G7100 tilbyr.

Skjermen er godt senket, noe som gir skjermen beskyttelse, men samtidig senker kvalitetsinntrykket kraftig. Ser man den fra siden vil man nemlig se noen usedvanlig lite pene kanter som fjerner det lille snevet av kvalitet som lå over skjermen på utsiden.

Under skjermen finner vi som nevnt kameralinsen. Denne er godt beskyttet bak et plastglass, og har i tillegg en kant rundt seg som skal hindre at det oppstår riper. Det er derfor ikke anbefalt å ha 7200 i samme lomme som husnøklene siden disse fort kan lage fine fartsstriper over hele linsen.


(Klikk for større bilde)

Siden 7200 er en telefon av en viss prisklasse forventet vi at knirking og dårlige materialer var ikke-eksisterende på den nye modellen, men der tok vi feil. Telefonen knirker i de utskiftbare dekslene og er svært ømfintlig for riper. Telefonen har også en eim av billig plast over seg som desverre ikke er til å unngå.

Knapper av blank plastikk - designriktig?

Også knappene er plastic-fantastic - med store bokstaver, understrekninger og med lysende neonskilt. Riktignok passer dette ganske godt inn i kontrast til telefonens noe rufsete utside av skinn, og en god og gjennomtenkt bakgrunnsbelysning redder kvalitetsinntrykket betraktelig.

Knappene er ellers svært behagelig å bruke, responsive og store. Enkelte som prøvde telefonen klaget over at knappene var grunne og harde, men dette er en smakssak. Knappeoppsettet er også svært gjennomtenkt og bra, og for de som har problemer med små knapper og store fingre er 7200 absolutt noe å prøve.

Et minus med knappene som ikke var til å unngå var at vi ikke kunne skimte knappesifrene noe særlig i sterkt sollys. Dette skyldes plastmaterialet som knappene er laget i og at Nokia har valgt å bruke hvitt som tastefarge. Dette kan kanskje være irriterende for de med svakt syn.

7200 har ikke antenne. Dette var en befrielse etter å nylig ha testet Samsung X600, hvor antennen til stadighet rotet seg oppi nøkler og annet av tråder. Mangelen på antenne er i tråd med Nokias policy fra 2001 hvor de konstanterte at deres (da) nye 3G-telefon, 6650, ville være den siste fra Nokia med antenne.

Telefonen ligger ellers greit i hånden, men har desverre noen gram for mye på skjermdelen. Dette betyr i korte trekk at telefonen er baktung og vipper frem og tilbake om man ikke holder den i et fast grep. Sånn sett minner 7200 veldig om Sony Ericsson Z600.