Tek.no

Test

Vantec EZ Swap2

21 Jan 2005 11:14


Klikk for større bilde

Vantec EZ Swap2 er en av flyttbar harddiskramme med skuff for SATA-harddisker. Produktet kan tenkes brukt innenfor en rekke ulike områder, men fellesnevneren er likevel mobil lagring.

Takk til Vantec som leverte EZ Swap2 til test.


Klikk for større bilde


Montering
EZ Swap2 er svært enkel å montere. Selve rammen festes i en ledig 5,25"-brønn. Kablingen fra rammen til hovedkortet og strømforsyningen gjøres også enkelt.

Av en eller annen grunn sitter SATA-kabelen støpt fast i rammen. Dette er kanske praktisk for Ola Dunk og Bestemor Duck, men hva hvis man vil bytte kabel av en eller annen grunn?

I tillegg har man mulighet til å koble til en LED for å markere når det er aktivitet på harddisken.


Klikk for større bilde

Når rammen er godt på plass i kabinettet, må man montere harddisken inn i selve skuffen. Først må man fjerne toppdekslet fra skuffen, som gjøres ved å fjerne to skruer.

Deretter er det bare å plassere harddisken nede i skuffen og feste den med totalt seks skruer. Dette er viktig for at kontaktene på harddisken skal treffe riktig sted i rammen når man skyver inn skuffen.


Klikk for større bilde

Når disse delene er montert er det bare å skyve skuffen inn i rammen, og begynne å ta i bruk harddisken.

I bruk
I vanlig bruk er det ikke noe som skiller vanlige harddisker fra løsningen til Vantec. Ytelsen er identisk.

Når det gjelder temperaturer på harddisken, ble den litt høyere når vi brukte denne harddiskløsningen. Montert i løsningen fra Vantec målte vi høyeste temperatur på 32 grader celsius, mens med konvensjonell montering målte vi høyeste tempereatur på 30 grader celsius. Målingene ble utført med testprogrammet HDD Health.

Testmaskinen forøvrig består blant annet av et Beantech Igloo3, ABIT Duramax AA8 og en Pentium 4 3,4 EE. Harddisken som ble brukt under testen var en Maxtor MaXLine III 250 GB SATA. Kabinettet som ble brukt har en ganske god kjøling for harddiskene, noe som er verdt å merke seg. Montering i andre kabinetter kan gi helt andre resultater.

Det er ikke noe ukjent fenomen at harddisker produserer varme. Løsningen fra Vantec har tatt høyde også for dette. Rammen er utstyrt med en liten vifte. Til tross for den lille størrelsen lager ikke denne viften så mye støy. Den ble helt klart overdøvet av resten av systemet. Når det er sagt, så lager viftene som sitter i kabinettet fra Beantech nok støy i seg selv.


Klikk for større bilde

Det kan også nevnes at det meste av skuffen og rammen er laget i aluminium, noe som har en positiv effekt på hvordan varmen blir ledet bort fra selve harddisken.

Bruksområder
Vi ser for oss flere bruksområder for dette produktet. Ettersom løsningen benytter SATA-grensesnittet og kan tilkoples direkte til hovedkortet, er løsningen egnet både til systemdisker og lagringsdisker.

Det første som slår oss da er muligheten til å ta med seg ulike filarkiv mellom forskjellige datamaskiner. F.eks. vil man alltid ha MP3-samlingen tilgjengelig. Det som ikke er fullt så bra med denne løsningen er at den krever en eller flere ekstra rammer.

Heller ikke vil dette fungere spesielt bra på bærbare datamaskiner. Til slikt bruk er det mer praktisk med eksterne harddisker.


Klikk for større bilde

Det bruksområdet som nok er mest aktuelt er sikring av data. Ettersom løsningen kan benyttes til systemdisker, kan det være aktuelt å benytte løsningen fra Vantec som en enkel tyverisikring. Man tar helt enkelt harddisken med seg når man forlater datamaskinen for dagen.

Vi anbefaler likevel ikke å bruke dette som et alternativ til backup - datakrasj kan likevel forekomme.

Atter en annen mulighet er å benytte skuffene til hot-swapping. Dette selvsagt forutsatt at SATA-kontrolleren støtter dette.


Klikk for større bilde

Konklusjon
Vantec EZswap2 er helt klart et praktisk produkt. Produktet har flere forskjellige bruksområder, noe som er positivt. Harddiskløsningen er et fullverdig alternativ til vanlig montering av harddiskene, og mobiliteten får man på kjøpet.

Vi er også fornøyd med temperaturen på harddisken når den er montert i EZswap2. Hadde denne blitt for høy, ville vi ikke følt at dette var et særlig godt alternativ til vanlig montering.

Det eneste vi ikke liker så godt er SATA-kabelen som sitter støpt fast i rammen. Hvis uhellet skulle være ute har man et problem.

Hvorvidt det vil finnes løse rammer og skuffer for salg kjenner vi ikke til. Hvis man får tak i løse rammer og skuffer vil det helt klart medføre en merverdi for produktet.

+ Solid konstruksjon
+ God kjøling
+ Praktiske bruksområder

- Faststøpte kabler

annonse