Tek.no

Test

Test av Samsung Pro 815

12 Nov 2005 04:00

I bruk

Pro 815 retter seg mot de som ønsker et avansert kamera, men likevel en alt-i-et løsning. Stort zoomområde, høy oppløsning og mulighet for full manuell kontroll skiller disse fra enklere modeller. Størrelse, vekt og pris blir selvfølgelig høyere. Dette er et nytt område for Samsung, og de slår til med en imponerende spesifikasjonsliste.

Pro 815 er en modell i samme klasse som Fujifilm S9500, Panasonic FZ30 og de rimeligste speilrefleksmodellene. Vi skrev om alternativer i denne gruppen i FZ30-testen som du kan finne her.

Pro 815 er et stort og tungt kamera. Og det er gode grunner til det. 15x lyssterk zoom og 3.5” skjerm krever plass. Designmessig ligner det et speilrefleks, men pentaprisme mangler selvfølgelig og søkeren sitter helt ute i venstre hjørne. Vekten er omtrent 1085 gram inklusiv batteri, CF-kort, rem og solblender.

Toppen av Pro 815 er innholdsrik. Over objektivet finner man den innebygde blitsen og blitssko for ekstern blits. På kamerahuset er det en skjerm med statusinfo i midten. Den er stor for å være en statusskjerm (Samsung oppgir den til 1.44 tommer) og inneholder mye informasjon. I tillegg kan den brukes som søker når man tar bilde med kameraet i vanskelige posisjoner. Mer om dette i avsnittet om skjerm og søker.

Toppen innholder også et programvalgratt, av-/på-knapp, utløser og fire knapper for styring av ISO, lysmåling, selvutløser og ”drive mode”.

På venstre side finner vi flere knapper, brytere og luker. Vi skal ikke ramse opp alt, men nevner bryter for fokustype, knapp for fokusområde, styring av blitskompensasjon og en luke som gir tilgang til alle tilkoplingskontakter.

Ingen slår Samsung Pro 815 på lengde

Høyre side har ingen knapper, men inneholder hjelpelys til autofokus, sensor for fjernkontroll og luke for CF-kort.

På objektivet finner vi (fra front) zoomring, fokusring og overstyringsring for eksponering.

Undersiden har stativfeste (i optisk akse) og batteriluke. Batteriet holdes på plass av en liten hendle selv når luken er åpen.

Baksiden er både innholdsrik og imponerende. Her finner vi en skjerm på hele 3.5”, søker (EVF) helt oppe til venstre og flere knapper. Vi beskriver ikke alle, men rett under søkeren sitter knappen for å velge mellom LCD-skjermen og søkeren. Nederst til høyere er det en fireveis kontroll som brukes for å styre menyene.

Byggekvalitet

Pro 815 gir et solid inntrykk, det virker ok ”skrudd sammen”, men et par småting trekker ned totalinntrykket litt. For å starte med det positive så fant vi ingen problemer med noen knapper eller kontrollringer/hjul.

Det var heller ikke mye slark med objektivet på maks zoom, men det er nok ikke lurt å henge på en tung telekonverter i fronten. Objektivet er godt beskyttet når det er i ”hvilestilling”, det vil si zoomet til maks vidvinkel.

Det som var negativt, var luken for CF-kort som virket litt dårlig hengslet, og en litt merkelig følelse når blitsen skulle slås ned etter bruk, men ingen av disse tingene virket som noe stort problem.

Solblender følger med og den er vendbar. Det er en litt merkelig konstruksjon med to deler. Først må man sette på en ”adapterring” som alltid skal sitte på samme vei. Den burde man kunne feste på kameraet en gang for alle, men den skygger for blitsen og hjelpelampen til autofokus, så det går ikke.

På adapterringen festes selve solblenderen, enten normalt eller reversert. Både objektivet og adapterringen har filtergjenger. 72mm for adapteret. Alt dette høres kanskje kronglete ut, men det fungerte godt etter litt tilvenning. En løsning uten den ekstra ringen ville likevel vært å foretrekke.

Ergonomi

Ergonomi er i stor grad en smakssak, så her må man prøve selv. Vi likte stort sett løsningene på Pro 815. For eksempel opplever vi zoomring som mye mer brukervennlig enn en vippebryter. Den gir både bedre kontroll, og er raskere og bruke. Tilsvarende med fokusring. På Pro 815 er fokusringen halvveis under blitsen og det gjør den litt mer kronglete å bruke enn zoomringen. Den siste ringen på 815 var vi ikke fullt så begeistret for. Den brukes sammen med en knapp på baksiden og var kronglete. Mulig det er en tilvenningssak, men det var i hvert fall inntrykket etter å ha brukt Pro 815 i to uker (og kompensasjonsringen kun et fåtall ganger).

Et annet pluss ved Pro 815 er utstrakt bruk av knapper. Det tar tid å lære alle sammen, men de mest brukte sitter fort. Blant annet egne knapper for ISO-innstilling, selvutløser og makro synes vi er bra. Spesielt er muligheten for å endre ISO enkelt veldig nyttig, og det er synd mange gjemmer denne innstillingen i menyene.

Pro 815 har to hjul for innstilling av ulike verdier. Begge på høyre side, ett bak og ett foran. For eksempel i manuell modus er det velig nyttig med to, det ene til lukker og det andre til blender. Dette fungerer mye bedre enn et hjul hvor man må velge funksjon med en knapp. Det bakre hjulet er mye brukt for å velge verdier etter at man har trykket en av knappene. For eksempel trykker man på ISO-knappen og velger så verdi med dette hjulet.

Den elektroniske søkeren er plassert helt til venstre. Dette er noe uvant, men gjør det lettere å unngå merker og neseflekker på hovedskjermen.

Det som ikke var like bra var CF-luken. Åpningen var rett og slett så trang at det var vanskelig å få ut CF-kortet (med mine fingre). Det var dessuten lett å få en finger foran hjelpelyset til autofokusen. Tross alt små saker på et ellers brukervennlig kamera.

Samsung Pro 815 har et Schneider-Kreuznach Varioplan objektiv med 15x zoom. Schneider-Kreuznach er et gammelt godt tysk merke, blant annet brukt av Rollei. Det er ingen andre som har laget tilsvarende for et digitalkamera. Brennviddeområde er tilsvarende 28-420mm.

Maks blender ved 28mm på f/2.2 er best i klassen. På maks tele faller lysstyrken til F4.6 som også er ganske respektabelt. Bedre enn Fuji S9500 på maks tele, men et hakk dårligere enn Panasonic FZ30 (F3.7).

Filtergjenger, zoomring og fokusring er også positivt. Vi kommer tilbake til optiske egenskaper på neste side.

Pro 815 har alle de funksjonene man kan ønske seg – minus en. Vi starter med det positive. Gigantisk zoomområde er nevnt før, men gjentar det her fordi for mange vil det være hovedgrunnen for å velge Pro 815.

Pro 815 - til venstre 28mm, til høyere 420mm

Fokusering: Pro 815 har enkelt fokus, kontinuerlig fokus og manuell fokus. Velges autofokus kan man velge mellom et stort eller et lite fokusområde. Det er også mulig å flytte på autofokuspunktet. Vi brukte mest punkt-autofokus og synes det fungerte bra.

Manuell fokus fungerer ikke fullt så bra, det er ikke noe automatisk forstørring av bilde slik man finner på enkelte modeller. Derimot vises innstilt avstand på skjermen og det er til stor hjelp for å finne omtrentlig fokus. Løsningen er god ved stor dybdeskarphet, men ikke så bra ved nærbilder eller lang tele når dybdeskarpheten er liten. Da må man bruke skjermen for finjustering. Dette er dagens skjermer ikke spesielt gode til, men dette er en svakhet som ikke er spesiell for Pro 815.

Er man i tvil om avstand kan man bruke fokus bracketing med 3 eller 5 bilder.
Det er mulighet for overstyring av autofokus ved hjelp av fokusringen. Dette er en funksjon som stort sett er forbeholdt speilreflekskameraer. Hvor effektiv denne er, kan diskuteres da skjermen på Pro 815 ikke er spesielt god å fokusere med. Vi gir et lite pluss.

Eksponering.

Pro 815 har alle de vanlige alternativene: Helautomatisk, der kamera velger alt, vanlig programautomatikk (som gir overstyringsmuligheter og mer kontroll enn helautomatisk). Dessuten finner lukkertidsprioritering, blenderprioritering og manuell. Det er også en rekke motivprogram for solnedgang, portrett, landskap osv.
Når det gjelder selve lysmålingen kan man velge mellom spot, områdemåling med vekt på senter eller multipunkt. Det siste er greit for normal bruk, mens spotmåling er bra for vanskelige lysforhold. Pro 815 har også mulighet for eksponeringsbracketing.

Ellers er det mulig med manuell/overstyring av hvitbalanse og bildeparametere som oppskarping, kontrastm, fargemetning og bildestørrelse.

Pro 815 har mulighet for å velge mellom to fargerom, sRGB eller Adobe RGB. Det siste klarer å gjengi en del farger som ligger utenfor standard sRGB.

Pro 815 støtter også RAW-format. Dette er mer eller mindre en standardfunksjon for kameraer i denne klassen, men det er gledelig at Samsung har valgt Adobe DNG format isteden for å introdusere et proprietært format.

Normal mode for kameraet er at det tas et bilde hver gang utløseren trykkes ned, men det finnes også mulighet for raskere serier. Man har flere valg av hastigheter, den høyeste (10 bilder pr sekund) med redusert bildestørrelse.

Så til Pro 815s store mangel. Optisk bildestabilisator finnes nemlig ikke. Det er synd for 420mm maks tele blir nesten ubrukelig uten stativ eller stabilisator. Det Pro 815 har er ”High speed shutter mode”. Dette er en form for automatikk som prioriter høy lukkertid ved å øke ISO-verdien ved behov. Funksjonen er bedre enn ingenting, men kan ikke kompensere for manglende stabilisator. Den burde heller vært et tillegg. Årsaken til at vi fokuserer på denne mangelen er at hovedgrunnen for å kjøpe et Pro 815 er den lange zoomen. Trenger man ikke denne finnes det mange modeller som er billigere, mindre og lettere.

Makro

Makrofunksjonen til Pro 815 var imponerende. Det er en standardmakro-funksjon som kan brukes over hele brennviddeområdet og en supermakro som virker i området 50-100mm. Det er mange modeller som har en slik supermakro, men vanligvis kun ved maks vidvinkel.

Pro 815s utvidede brennviddeområde øker nytten av supermakroen. Med lengere brennvidde kan du få litt avstand til motivene og fortsatt ha rimelig bra makroeffekt. Minste område vi klarte å ta bilde av er ca. 45x33mm. Det er noe fortegning ved full makro, men mindre enn på de fleste andre modeller. Fortegningen er lett å se på vårt millimeterpapir, men vil ikke være merkbar ved vanlige bilder uten masse rette linjer. Vårt testbilde ble noe soft i hjørnene, sannsynligvis en kombinasjon av liten dybdeskarphet og at objektivet ikke er like skarpt i hjørnene.

Video

Pro 815 har ”standard” videofunksjon. Det betyr 30 bilder pr sekund og 640*480 punkter. Samsung anbefaler et CF-kort med minst 40x skrivehastighet for lange videosnutter. Pluss for zoommulighet mens man filmer.

Det første man merker seg er størrelsen på PRO 815-skjermen. 3.5” er den største hittil på denne typen kamera. Oppløsningen er 235000 punkter. Det er like mye som skjermen på for eksempel Panasonic FZ30, men den er mindre (2.0”) og blir dermed skarpere. Med så stor skjerm ville det vært en fordel med enda høyere oppløsning.

Skjermen er ikke fantastisk god i sterkt lys. I sollys blir det mye reflekser. Da kan man imidlertid bruke søkeren isteden så dette er ikke noe stort problem. LCD-skjermen kan justeres, men vi fant ikke noen innstilling som var virkelig bra under mange forhold. Best fungerte den egentlig i svakt lys da den forsterket bildet godt.

Søkeren har samme oppløsning, og det ser ut til å være standarden for elektroniske søkere for øyeblikket. Det er eksakt samme oppløsning som både Panasonics og Fujis modeller.

Den største ulempen med Pro 815s skjerm er at den ikke er vridbar. Alle konkurrenter har denne muligheten. Vridbar skjerm er nyttig når man tar bilder i vanskelige posisjoner som ved makrobilder. Faktisk en av de virkelige fordelene i forhold til speilrefleks.

Det Pro 815 imidlertid har, er en unik løsning der senter av statusskjermen på toppen kan vise søkerbildet istedenfor statusinformasjon. Morsom løsning, men vi synes den i liten grad reduserer behovet for vridbar hovedskjerm. For det første er den så liten at du må ha øyet ganske nær for å se noe. For det annet er den selv da kun brukbar for å komponere bildet, å bedømme skarphet er svært vanskelig. For det tredje er man fortsatt låst til kun to posisjoner. Vi tar gjerne løsningen med skjermen på toppen. Den er nyttig og rask å bruke i forhold til å vri hovedskjermen, men ingen erstatning. Et siste argument for vridbar hovedskjermer at den kan vris inn mot kamerahuset for beskyttelse.

En litt merkelig effekt vi la merke til under testingen var at skjermbildet forandret seg ørlite når kameraet gjorde automatisk visning etter eksponering. Forskjellen var ikke stor og med kort visningstid trodde vi først at det var synsbedrag. Til slutt gjorde vi et par tester og det viste seg at skjermen på Pro 815 ikke viser 100% av bildet. Vi tok bilde av skjermen rett før eksponering og sammenlignet deretter med bildet som ble tatt.

Det øverste bildet viser LCD-skjermen, det nederste bildet fra Pro 815. Legg merke til at pilene for markering av 4:3 formatet på testtavlen er plassert i hjørnet (slik at man akkurat ser hele pilen). Det svarte rundt er kanten av søkeren. De sorte strekene er hjelpelinjer i søkerbildet.

På bildet fra kameraet har litt mer kommet med. Forskjellen er ikke helt symmetrisk. Det er vesentlig underst og til høyre at søkerbildet mangler et område. Dette bildet er tatt med standard makro på vel en meters avstand, men vi testet også ved supermakro med omtrent samme resultat. Forskjellen vil sannsynligvis ikke merkes på de fleste bilder, men når man prøver å lage eksakte utsnitt er det litt irriterende.

Pro 815 har mange alternativer for visning av informasjon på skjermen.

Man kan få et helt rent søkerbilde eller hjelpelinjer som vist på et av eksemplene over. Det finnes også flere andre alternativer. Bildet til høyre viser en versjon som viser nesten alt. Der har man det viktigste, slik som fokusindikator, lukkertid, blender og histogram. I tillegg vises en del annen informasjon som makro på, blits avslått, brennvidde, fokusområde osv. De fleste burde kunne finne en konfigurasjon de er fornøyde med.

Skjermen fungerte bra i svakt lys, og forsterket bildet tilstrekkelig til at detaljer ble synlig selv i ganske svakt lys. Under finner du grafen for egenskaper i svakt lys, den viser at Pro 815 er helt i topp på dette området.

Svakeste lys der man ennå ser nok detaljer – Vidvinkel, EV

På tele gjør Pro 815 det fortsatt bra, et ørlite hakk bak klasseleder FZ30.

Svakeste lys der man ennå ser nok detaljer – 100mm, EV

Samsung hevder de har det kraftigste batteriet i klassen. De bruker et eget litium-ion batteri. Dyrt hvis du ønsker deg flere, men mye kraft i forhold til vekt og volum. Pro 815s store skjerm trekker nok mer enn gjennomsnittelig strøm. Den skrur seg da også av veldig raskt med standard oppsett. Under batteritesten er den på hele tiden, men Pro 815 fikk likevel et respektabelt resultat.

Batterikapasitet

Merk at tallene for Fujifilm S9500 er med vanlige alkaliske AA batterier. Vi vil teste dette med oppladbare batterier før S9500-testen publiseres.

Se en sammenlikning mot andre kameraer her.

Vi var spent på autofokusegenskapene. Til tross for et ganske komplissert zommobjektiv greide Samsungs seg ganske bra. Ikke noen førsteplass, men rett bak hovedkonkurrentene fra Fuji og Panasonic.

Autofokus, vidvinkel

Ved 100mm tele er resultatet noe dårligere. Vi gjør målingene inne så resultatet i godt utelys ville nok vært noe bedre (det gjelder selvfølgelig for alle). Over et sekund i fokustid er uansett merkbart, så raske motiver er ikke Pro 815s sterke side.

Autofokus, tele - 100mm

Vi målte også autofokustid ved 420mm. Da brukte Pro 815 2.5 sekunder. Ved bruk i godt lys ute gikk det noe raskere, men ventetid på et par sekunder var vanlig. Det gjør det ennå tydeligere at dette ikke er noe godt alternativ til for eksempel sportsfotografering. Manuell prefokusering kan fungere i en del tilfeller, men er fokushastighet viktig må man nok foreløpig kjøpe speilrefleks. Verken FZ30 eller s9500 opplevdes som vesentlig forskjellig på dette området.

Vi tester hvor mye lys som skal til for at autofokus skal fungere uten hjelpelampe. Det er flere grunner til å teste dette. For det første sier det noe om autofokussystemet, og for det andre så kan hjelpelampe være forstyrrende i en del omgivelser. For eksempel i en kirke eller ved andre høytidelige anledninger. Hjelpelyset lar seg i utgangspunktet ikke slå av på Pro 815, men hvis man velger kontinuerlig fokus kobles det ut. Kontinuerlig fokus gir fokusbekreftelse, så da brukte vi denne metoden for å teste.

Grafen under viser at Pro 815 gjør det vesentlig dårligere enn snittet. Muligens derfor hjelpelyset ikke kan slås av ved vanlig fokus. Vi sjekker også når fokushjelp lampen slår seg på ved vanlig bruk, og den kommer på ved høyere lysstyrke enn hos konkurrentene.

Autofokus i svakt lys - vidvinkel, EV

Tilsvarende måling for 100mm tele viser ennå dårligere resultat.

Autofokus i svakt lys - tele, EV

Vi sjekker rekkevidde for fokuslampen, på Pro 815 er den relativt kort. Rekkevidde var under 3m på vidvinkel og ved maks tele var rekkevidden faktisk kortere en minste fokusavstand.

Vi kan altså konstatere at til tross for lyssterkt objektiv er ikke Pro 815 spesielt bra på fokus i dårlig lys. For å sette det litt i perspektiv så må vi også si at Pro 815 fokuserer greit i et ”vanlig belyst” rom. Litt diffust kanskje, men Pro 815 klarer altså de fleste normale situasjoner, spesielt vis man hjelper til litt ved å rette fokuspunktet mot et kontrastrikt område.

Vi oppfattet autofokus som presis. Vi fikk kun noen få bilder hvor vi fikk fokusbekreftelse og motivet likevel var uskarpt.

;Vi oppfattet oppstartstid som uproblematisk. To sekunder er ikke lenger enn man bruker på å heve kameraet og se på søkeren. Pro 815 er litt tregere enn de to hovedkonkurrentene, men bedre enn snittkameraet.

Oppstartstid

Når Pro 815 er prefokusert (utløser trykket halvveis ned) er utløserforsinkelsen uten blits omtrent null. Med blits går det saktere, her var Pro 815 noe tregere enn snittet.

Utløserforsinkelse med blits

Alle hurtighetstester som innebærer lagring av bilder er gjort med et Sandisk Extreme III, 2GB kort. Kortet bør ikke være en begrensende faktor. Bilder på ti sekunder måles ved normal innstilling, det vil si enkeltbilde. 4 bilder på ti sekunder er ikke av de raskeste, men trenger du raskere serier har Pro 815 to typer seriebilder som gir høyere ytelse.

Antall bilder på 10 sekunder - uten blits

Bilder med blits, Pro 815 er igjen litt tregere enn snittet.

Antall bilder på 10 sekunder - med blits

Mulighet for RAW-bilder er alltid et pluss. Dessverre er Pro 815 virkelig tregt her. Et bilde på ti sekunder forteller ikke hele sannheten. Vi fikk tatt neste bilde først etter 17-18 sekunder så Pro 815 greier altså mindre enn fire RAW-bilder per minutt. Det gir en del begrensninger på brukbarheten. RAW-filene blir store, omtrent 16MB per bilde. Det er unødvendig stort. Canon 20D har samme oppløsning og greier seg med 7-10MB. Det er likevel et stort pluss at muligheten er der de gangene man trenger best mulig kvalitet.

Antall bilder på 10 sekunder - Raw

Bilder på 60 sekunder med helt utladet blits er egentlig et vel så nyttig tall som bilder på 10 sekunder (der blitsen ikke lades ut på grunn av kort avstand). Her ser vi at får et bra resultat.

Antall bilder på 60 sekunder - med blits fullstendig utladet

Overføringshastighet fra kameraet er godt over middels. Pro 815 har USB 2, og utnytter dette rimelig bra.

Filoverføringshastighet i MB/s

Samsung Pro 815 har en enorm mengde funksjoner og valgmuligheter. Selv en erfaren fotograf vil bruke litt tid på å finne ut av alt. Det er også stort og tungt, men det er uunngåelig når man velger 15x lyssterk zoom. Vi synes Samsung har gjort en bra jobb og laget et brukervennlig kamera.

Ønsker man at kameraet skal gjøre alt så finnes denne muligheten lett tilgjenglig på funksjonsvalgrattet. Ønsker man full manuell kontroll finner man valget for dette samme sted. Mellom disse ytterlighetene har man flere typer automatikk med overstyringsmulgiheter.

Vi likte også at mange funksjoner, som valg av ISO har egne knapper og dermed er veldig lett tilgjengelig. Vi nevnte zoomring under ergonomi lenger oppe i testen og dette bidrar også til brukervennligheten. Først når man skal stille på ting som dato, bildeparametre og andre oppsettsmuligheter må man inn i menysystemet. Menysystem er en tilvenningssak. Menyene fungerte greit. Navigering er enkel og logisk med fire-veis kontrollen på baksiden.

Hastighet både når det gjelder fokus og bilde til bilde er middels, men det holder i de fleste situasjoner. Vi ville ikke valgt Pro 815 hvis hurtighet er spesielt viktig. Pro 815 har markedets beste zoomomfang, men for virkelig bevegelige motiver blir autofokusen for langsom.

Skjermen er stor, har bra oppløsning og kan settes opp til å vise mye - eller lite informasjon. Vi mener imidlertid at vridbar skjerm hører med i denne klassen, og farger/kontrast var heller ikke helt topp.

Det følger med trykt brukerveiledning. Den er litt knapp og mangler stikkordregister (som mange andre), men vi fant det vi lette etter. Programvaren er ikke testet, men vi sjekket at den installerer ok. Den innholder blant annet en RAW-konverter med mulighet for endring av hvitbalanse, USM filter, støyreduksjon, kontrastjustering osv. Positivt er også at RAW-filene har DNG format slik at de kan bearbeides i blant annet Adobes programmer.

Les også