Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy S20 og Galaxy S20+

S20-ene for folk flest

Om du skal kjøpe toppmodell fra Samsung i år kan det like gjerne bli en av disse.

Galaxy S20 Plus, eller S20+ om du vil, er den mellomste av S20-ene. Mellom de to minste modellene skiller først og fremst skjermstørrelse og fysisk størrelse.

Det har gått noen uker siden vi testet Samsungs Galaxy S20 Ultra. Samvittigheten har tynget litt – for hva med de rimeligere og mer kompakte slektningene Galaxy S20 og Galaxy S20 Plus? Samsung lover at de er nesten like gode, og sjekker du pristjenester på nett vil du se at de er flere tusen kroner billigere enn flaggskipet. Det tok også et helt lite årtusen målt i Corona-tid før Samsung klarte å grave opp testprodukter av sine rimeligste toppmodeller.

Det som umiddelbart ble klart da jeg pakket dem ut og skrudde på var at det ikke bare var telefonene som hadde ankommet. Gedigne nye programvareoppdateringer hadde også rukket å komme. Telefonene hilset meg med antydninger til de samme treghetene og primadonnanykkene Samsungs toppmodeller ofte lider under – men litt lading og en oppdatering senere var disse nykkene helt vekke.
Det var rett og slett to langt friskere telefoner jeg hadde mellom hendene.

Jeg ladet og oppdaterte også S20 Ultra, og selv om den ikke er brukt like mye – er inntrykket at den også har blitt mye bedre, samtidig som noen få nykker henger igjen. Det kommer jeg tilbake til.

PS! Hvis du vil vite mer om menyer og funksjoner i S20-modellene er mye delt med Ultra-utgaven. Ta gjerne en titt på den testen også, men ha i mente at alle telefonene nå er langt smidigere å bruke enn de var da vi publiserte den opprinnelige S20 Ultra-testen.

Fra venstre: Galaxy S20, OnePlus 8, OnePlus 8 Pro og Galaxy S20 Plus.

Mye enklere å håndtere

Det du uansett ikke kan oppdatere bort fra S20 Ultra er den vanvittige størrelsen. Mye å ta i og mye å være glad i var forhåpningen da den kom. Den ble raskt snudd til skuffelse da programvaren var like lunefull som en huskatt.

Men Samsungs ingeniører har klart å begrense størrelsen litt for de to mindre S20-ene, og spesielt den som bare heter S20 oppleves som både lett og relativt kompakt i dagens mobilmarked. Den har fortsatt en halv centimeter i bredden og en drøy centimeter ekstra i høyden når den stilles opp ved siden av en iPhone SE. Men, som vi poengterte i testen av Apples billigste nye mobil; den er i sin egen klasse for tiden.

Så blant Android-mobilene er de minste S20-modellene lette og nette. Spesielt satt ved siden av Ultra. Og med kjapp og fin programvare er også inntrykket langt bedre. Endelig føles dette som de toppmodellene man betaler for.

Alle S20-modellene kan gjøre rask trådløs reverslading av tilbehør eller andre telefoner. Med inntil 9 watt effekt er de omtrent like raske som trådløse hurtigladere flest.

Flere likheter enn forskjeller

Det er også andre forskjeller på S20, S20 Plus og S20 Ultra. Det blir gradvis større kamerapakke opp til den største modellen. Det blir også gradvis større batteri i dem på vei opp i størrelsene. Der Ultra-modellen også leveres i de ultrakonservative fargene grått og svart kan S20 og S20 Plus kjøpes i spreke sukkertøyvarianter av babyblått og rosa. De er kledelige farger begge to, og hvis vi ikke var så sosialt fjerne for tiden hadde jeg humret litt over kontrasten mellom min egen to meter lange, lite moteriktige person og den rosa telefonen på T-banen.

Selv om det er lett å få inntrykk av at forskjellene er store basert på pris, størrelse og navn på disse telefonene er likhetene flere og større enn forskjellene. Hør bare her:

Alle tre modeller har høyoppløste og deilige 120-hertz-skjermer som er behagelig uflimrete for øynene. «Men, jeg merker ikke flimring på min mobil?» tenker kanskje du – da bør du se en treg og en rask skjerm side om side, for du trenger ikke måleverktøy for å merke forskjellen. Samtidig er den store oppløsningen nesten litt bortkastet, for S20-ene har ikke lyst til å bruke hele oppløsningen ved 120 hertz. Forskjellen mellom 120 hertz og 60 er såpass stor at de færreste nok vil ønske å gå ned til 60 igjen. Derfor kunne antagelig skjermene like gjerne hatt full-HD+-oppløsningen de uansett kjører med i 120 hertz.

De tre telefonene har også 5G alle sammen. En billigere utgave av den enkleste leveres bare med 4G. Og det bør faktisk være vanskelig å velge mellom dem. 5G er hakket mer fremtidssikret, men 4G vil fortsette å sameksistere med 5G i lang tid fremover, og for nær alle vanlige formål er brukeropplevelsen god nok. Per dags dato er det uansett ikke mange basestasjoner i drift som har 5G.

Les også
Telia åpner 5G-nettet sitt
S20 Plus kommer i rosa eller i en farge som veksler fra hvit perlemor til babyblå avhengig av lyset. Det er lekre greier og langt mindre konservativt enn S20 Ultras svarte eller kokstrå utførelser.

Kameraet har fordeler og ulemper

Kamerahumpen på baksiden av telefonene er temmelig like mellom den minste og den mellomste modellen S20. Det er fire kamera i Plusen, og tre i den vanlige. Det fjerde kameraet er imidlertid bare et hjelpekamera som skal bidra med dybdeinformasjon til portrettbilder.

Begge telefonene har portrettfunksjoner, direktefokus som Samsung kaller det, men Plus-modellen har mulighet til å være mer presis når det skal skilles mellom motivet og bakgrunnen på grunn av det ekstra kameraet. Den vanlige S20-en må drive med programvarebasert gjettverk ut fra kontrastene i bildet. Begge lykkes som regel noenlunde greit, uten at det virker å være avgjørende forskjell på de to - et par ganger har vi opplevd at telefonene i stedet fokuserer på bakgrunnen fremfor vårt utpekte portrett-offer, som du kan se et eksempel på i karusellen under.

Kameraet i S20 og S20 Plus er hakket mindre funksjonsrikt enn i Ultra-modellen, men til gjengjeld er det raskere og mer treffsikkert på fokuseringen. Kvaliteten blir også absolutt godkjent.

Disse to telefonene tar også jevnt over gode bilder i alle slags forhold. Hvis du har greit med dagslys blir bildene aller best, men en greit kompetent nattmodus gjør at du klarer deg i mørket også. I de fleste vanlige omstendigheter er det vanskelig å merke noen stor negativ forskjell på de mindre S20-ene og på Ultra-modellen.

Viktigste forskjell er at zoom-funksjonen og ultravidvinkelen er vesentlig bedre på S20 Ultra.

Samtidig er det verdt å merke seg at de minste S20-modellene jobber mye raskere når du knipser bilder. De finner fokus kjappere enn storebror. Å finne fokus, spesielt uten flombelysning har alltid tatt tid med S20 Ultra, og i starten laget den også litt merkelige bildeeffekter når den misset på fokusen. Ultra har blitt mye bedre, og de uønskede effektene i bildet har blitt vekk – men den må fortsatt tenke seg om før den knipser, mens S20 Ultra bare tar bildet idet du trykker på knappen.

Du får 4x hybridzoom med de to rimeligste S20-ene. Og der er det ikke alltid du vil zoome så langt som du kan, for kvalitetens del. Ultra-modellens akseptable zoom-kvalitet strekker seg til en plass mellom 10 og 30 ganger. Så om du bruker telefonen din til å fotografere ugler er Ultra et bedre verktøy. Men husk at alt annet enn hovedkameraet på mobiltelefoner som regel er ganske sårbart for mørket – så hvis du skal zoome langt inn er det først og fremst en dagslysaktivitet. Det begrenser uansett nytteverdien noe.

OneUI er et utmerket menysystem så fort ytelsen er der den skal være. Flere oppdateringer etter at S20-modellene først ble sluppet lever endelig ytelsen opp til forventningene.

Kjappe menyer

Menyer og ytelse på Galaxy S20- serien har blitt strålende etter noen oppdateringer. OneUI er et lekkert og lettbrukt menysystem. Det fokuserer på å flytte innhold ned på den store skjermen, slik at tommelen din når det.

Det er mange fine funksjoner bygget inn. En egen kopi av OnePlus’ Zen Mode lar deg låse ned mobilen når du trenger en pause. Dex-funksjonene lar mobilen fungere som en slags PC på storskjermen, eller du kan bruke dem til å fjernstyre og jobbe på mobilen din fra PC-en din hvis du kobler til med kabel.

De knallgode skjermene fremheves av muligheten til å lage HDR-innhold av gamle filmer og serier fra en rekke tjenester. Dermed kan eldgamle Star Trek TNG-episoder se fabelaktige og fargesprakende ut, mens Picard «engager» videre til neste nummererte planet som har varslet om muffens.

For deg som er bedriftsbruker og setter pris på trygghet har Samsung lenge jobbet med Knox-løsningen sin, som tillater enkel fjernadministrasjon og utvidet sikkerhet på telefonene. Det er i seg selv et argument for Samsung-produkter som gjør dem vanskelige å overse, selv om produkter fra for eksempel OnePlus oppleves som vel så gode å bruke til en vesentlig billigere penge.

Til slutt

Alt i alt har Galaxy S20-modellene vært svært hyggelige bekjentskap de siste ukene. De har fungert opp mot så godt som Samsung opprinnelig lovet. En batteritid på omtrent én dag med moderat til høy mengde bruk er litt skuffende, men omtrent slik vi har blitt vant til fra Samsung.

Dette er åpenbart gode telefoner maskinvaremessig, men da de var ferske ble de sviktet av Samsungs notorisk vanskelige forhold til stabil programvare. Flere Galaxy S-modeller tidligere har blitt offer for samme type forløp. Galaxy S8 var eksempelvis nær perfekt da jeg testet den, men få dager etter salgsstart fikk den en oppdatering som gjorde at jeg rev meg i håret i ukene frem til neste oppdatering. Folks første møte med en telefon vi hadde skrytt av matchet ikke helt det jeg hadde opplevd.

Å si at dagens høye karakterer står seg for S20-modellene er derfor dessverre litt vanskelig. Mobiler er levende produkter som ikke er helt like fra dag til dag. OnePlus’ nye 8-serie har for eksempel fått dramatisk bedre kamera i sine første uker på markedet.

Men få produsenter vingler så mye i kvalitet på programvaren sin som Samsung. Derfor blir det med en liten bismak de får de karakterene de får; telefonen du kjøper etter å ha lest dette kan ha blitt enda bedre, men den kan også ha blitt dårligere.

Etter den siste tidens valutabevegelser har også S20-prisene økt ganske kraftig. Og med et høyere utgangspunkt enn konkurrentene fra før, er de nå noen av de mest kostbare telefonene du kan kjøpe. Siden brukeropplevelsen er såpass lik mellom dem uansett, hadde jeg valgt den minste modellen, og gjerne utgaven som bare har 4G, siden det vil være langt mellom 5G-basene en god stund fremover.

Hvis du vil ha i pose og sekk. Heftig skjerm, stort batteri, 5G og bra kamera er det nærliggende å anbefale OnePlus. Deres Pro-modell koster mellom 11 og 12 tusen, og har alt Ultra-versjonen av S20 har utenom den voldsomme zoomen.

Huawei P40 Pro
Minst Google, best kamera

Huawei P40 Pro

fra 6900:-

Hvis du er på jakt etter den beste meny-ytelsen og batteritiden, samtidig som kameraet gir den beste totalpakken på markedet er det naturlig å se til Huaweis P40 Pro. Telefonen er relativt kompakt og lett sammenliknet med Ultra, samtidig som den kvalitets- og funksjonsmessig stort sett byr på det samme som Samsungs toppmodell. Den har imidlertid én stor ulempe per dags dato; den leveres uten Google-tjenester. Det betyr at Play-butikken utgår til fordel for Huaweis App Gallery. App Gallery fungerer greit rent praktisk, men innholdsmessig er det et godt stykke opp til Google Play. Du må for eksempel klare deg uten Vipps hvis du kjøper en P40 Pro. Men for enkelte kan den meget gode kvaliteten på resten av pakka gjøre det verdt å tilpasse seg på appfronten. Denne er altså ikke for folk flest, før den har mer innhold, men den kan være for deg som vet at du kan leve med en del hull i apputvalget for å få det som er markedets beste mobil på de fleste andre områder.

OnePlus 8 128GB
Mest og best for pengene

OnePlus 8 128GB

fra 5870:-

Vil du ha et fornuftig kvalitetsnivå på alt, og en pris som kan svelges? Da er igjen OnePlus en god mistenkt. Til rundt 8500 kroner er den ikke vesentlig dårligere på noe enn det Samsungs S20-serie er - det dyreste medlemmet inkludert. Det merkes noen millimeters avstand i kvalitet på noen områder. Oversettelsene er av og til rare og kameraet sliter i noen få tilfeller der Samsung av og til gjør det bedre - men forskjellene er så små at telefonene må brukes side om side før de blir lette å få øye på. Dette er antakeligvis 5G-mobilen som gir deg aller mest for pengene så langt, men den har ikke alt - den er for eksempel ikke sertifisert vanntett og den har heller ikke trådløs lading, hvis du trenger det.

OnePlus 8 Pro 128GB
Androiden som gir deg mest av alt

OnePlus 8 Pro 128GB

fra 8034:-

Med Huaweis Google-trøbbel det siste året er det opp til OnePlus å danse på bordet denne våren. Den beste komboen av alt fra stabil programvare til kameraytelse, funksjoner og formfaktor heter OnePlus 8 Pro. Den har alt som OnePlus 8 har og mer - inkludert bedre kamera, vanntetting og lynrask trådløs lading. Den har enda raskere skjerm også, og høyere oppløsning på toppen av det hele. Til 11.000 kroner er den ikke direkte billig, men Samsungs S20 Ultra ligger i skrivende stund oppunder 16.000 kroner - og til sammenlikning er OnePlus 8 Pro en langt mer overkommelig mobil som er (litt) lettere å holde og ellers har svært få ulemper sett opp mot Samsungs flaggskip.

annonse