Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGoogle Nest Wifi (2020)

Nye Google Wifi er nå tilgjengelig i Norge. Vi har testet

Google har redesignet hele sin wifi-løsning, og i den nye generasjonen er ikke lenger enhetene identiske. Ruteren (til venstre) er nå litt større enn meshpunktene, mens sistnevnte har fått smarthøyttaler innebygget.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Google virker å ha hatt en liknende status innenfor mesh-nettverk som Apples Airpods har hatt i «true wireless»-kategorien, i alle fall i Norge. Google Wifi har nemlig ligget øverst på prissammenlikningstjenestenes interesselister uke inn og uke ut, helt siden produktet ble lansert her til lands i 2017.

Nå er oppfølgeren her. Google Nest Wifi, som den nye modellen heter, lanseres i norske butikker i dag. Konseptet er det samme som tidligere: Små, diskré enheter som jobber sammen om å gi deg wifi over større avstander enn én enkelt ruter kan dekke alene, men utformingen er likevel noe endret fra første generasjon.

Innvendig overhaling

En relativt diskré Google-logo er det eneste som bryter opp overflaten på Google Nest Wifi.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Først og fremst: Ruteren og satellittene er ikke lenger identiske. Selve ruteren må nå være hovedenheten i oppsettet ditt, og så utvider du nettet med det Google kaller meshpunkter. Disse er hakket mindre og inneholder også både mikrofon og høyttaler, slik at du kan bruke dem både til å spille av lyd og påkalle Google-assistenten. Høyttaleren skal være den samme som i Googles minste smarthøyttaler Nest Mini, som vi testet nylig.

Selve ruteren er også blitt noe kraftigere. Den har nemlig blitt oppgradert til såkalt 4x4 MIMO på 5 GHz-båndet - i teorien en dobling fra tidligere - mens satellittene fortsatt «bare» har 2x2. Slik man vanligvis betegner rutere er Nest Wifi-ruteren nå en «AC2200»-ruter (snaut 2200 Mbit/sek i total båndbredde om du slår sammen makshastigheten i alle båndene), mens satellittene er AC1200.

Vi må understreke at dette er høyst teoretiske tall og noe du aldri vil se i praksis. I tillegg har Nest Wifi fått mer RAM og en raskere prosessor, og den har fått støtte for såkalt MU-MIMO, som førsteutgaven ikke hadde. Det bør bety bedre hastigheter når du har flere båndbreddesugne enheter tilkoblet samtidig. Det må også noteres at Nest Wifi ikke er en Wi-Fi 6-ruter, kun Wi-Fi 5.

Google Nest Wifi Router and Point
8
Meget bra

Google Nest Wifi Router and Point

8
Meget bra

Fordeler

 • +
  Relativt god ytelse fra ruteren
 • +
  Elegant og plasseringsvennlig design
 • +
  Meshpunktene dobler som smarthøyttalere
 • +
  Enkel i bruk og lett å ha med å gjøre
 • +
  Familiekontroll og gjestenett

Ting å tenke på

 • Noe begrenset dekning
 • Kun én ethernet-port tilgjengelig i hele systemet
 • Ikke Wi-Fi 6
 • Ikke allverdens til lyd fra meshpunktene
 • Få avanserte funksjoner
 • Ikke dedikert backhaul-bånd

Nytt utseende

Designmessig vil vi også si at Nest Wifi er en liten oppgradering over forgjengeren, tross at den er blitt noe større. Den rundere og mykere formen er hakket vennligere mot øyet enn den puck-aktige Google Wifien, og lysstripa fra sist er erstattet med en noe mer nøktern liten prikk foran på ruteren. Vi liker også den litt mer moderne matte finishen, og vi skal gi Google et lite nikk for at selve kabinettet er laget i rundt halvparten resirkulerte plastmaterialer.

Dette er uansett meget plasseringsvennlige enheter laget spesielt for å kunne stå fremme. Å gjemme bort ruteren i skap eller liknende er som kjent ikke veldig gunstig for dekningen.

Oppsettet er like beint frem som det var sist gang, og enkelhet er i det hele og store noe som åpenbart er høyt opp på prioriteringslista for både Google Wifi og Nest Wifi. Oppsettet gjøres denne gang i Google Home-appen, og er omtrent like enkelt som før.

Oppsettet er kjapt unnagjort, men mellom punkt to og punkt tre i bildet hadde vi litt problemer. En restart måtte faktisk til.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

En litt finurlig detalj er at informasjonen om det fabrikkinnstilte nettet er preget inn i gummibeina på ruteren, i stedet for på et klistremerke, slik det gjøres på de fleste rutere. Her finnes også en QR-kode som du rett og slett kan scanne i appen for å få lagt inn detaljene automatisk, som forenkler det hele enda et par hakk.

Det hele er unnagjort på bare et par skjermbilder hvor du legger inn de vanlige detaljene som nettverksnavn, passord og liknende. Appen spør også om du vil tillate at Google tar i bruk skytjenester for wifi-systemet ditt, som blant annet gir informasjon om enhetene som er tilkoblet og tilgang til å administrere nettverket også utenfor huset.

Hvorfor skytjenester er involvert i (og tilsynelatende nødvendig for) automatisk kanalvalg må vi imidlertid sette et lite spørsmålstegn ved.

Google Wifi-appen fungerer også for Nest Wifi, men noen innstillinger må du (i alle fall foreløpig) til Google Home-appen for. Deriblant for eksempel å aktivere WPA3-kryptering.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Noe sær dobbel-app-løsning

Vi må også nevne at vi hadde visse problemer med å få gjennomført oppsettet, da appen insisterte på at ruteren ikke var tilkoblet modemet. Det skal sies at appen anbefaler at du skrur modemet av og på før du kobler til ruteren igjen, og etter et par forsøk begynte de to endelig å snakke sammen også hos undertegnede. Dette er noe vi har vært borti på flere mesh-nettverk, men er et aldri så lite skjær i sjøen i en ellers veldig enkel oppsettsprosess.

Etter at oppsettet er unnagjort kan du velge å bruke Google Wifi-appen til administrasjon, som vi synes er et mye bedre alternativ enn Google Home-appen. Sistnevnte er lite skreddersydd for dette, og det er ofte noe vanskelig å finne frem til innstillingene man er ute etter.

Når det er sagt: Nest Wifi er på samme måte som forgjengeren svært begrenset hva gjelder innstillinger og funksjoner. Du kan sette opp et gjestenettverk, det finnes en ganske grunnleggende form for familiekontroll og ellers noen få avanserte innstillinger for portkontroll og liknende. Du kan også velge å aktivere WPA3-kryptering (riktignok bare i Google Home-appen, av en eller annen grunn), og om du bare har én Nest Wifi-enhet kan du også velge å sette den i bromodus. Bromodus kan ikke brukes om du har flere noder tilkoblet.

En liten detalj som også er verdt å merke seg er at Google Wifi automatisk setter DNS-serveren til Googles egen (8.8.8.8), i stedet for den nettleverandøren din leverer. Dette kan selvfølgelig endres i appen, og sist må vi også nevne at Nest Wifi har en egen «spillmodus» som visstnok skal optimalisere for trafikk fra Googles spillstrømmetjeneste Stadia. Denne har vi ikke testet.

Meshpunktet har en lysstripe under. Den kan heldigvis tones ned eller skrus av. Oppå finner du i tillegg touchkontrollere for musikk og volum.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Google Wifi hadde aldri ambisjoner om å være den kraftigste mesh-løsningen på markedet, og det samme gjelder Nest Wifi, selv om den altså har blitt kraftigere enn før.

Leiligheten vi tester i. 1 og 2 er plasseringen av meshnodene, 3–8 er punktene vi tester fra.

Til denne testen har vi kastet vår vanlige testprogramvare på båten, da den var knotete å bruke og iblant ga resultater som spriket mer enn vi skulle ønske. Vi har også byttet ut vår aldrende MacBook Pro med en nyere variant, som dessverre har den følgen at testresultatene våre ikke er sammenliknbare med tidligere resultater.

For anledningen har vi derfor testet mot det vi hadde for hånden, altså ruteren jeg bruker hjemme til vanlig - en Asus RT-AC86U. Den nye testprogramvaren vi bruker er Tamosoft Throughput Test, hvor vi tester den trådløse ytelsen ved hjelp av en server-PC som er koblet til selve ruteren med kabel og en MacBook Pro som flyttes rundt i leiligheten og måler på ulike punkter.

Testen er for øvrig gjort i undertegnedes leilighet, som er på rundt 80 kvadratmeter og med det litt for liten til egentlig å gjøre mesh-nettverk sin fulle rettferdighet. Den er imidlertid utformet på en måte som gjør den ganske utfordrende for wifi-signaler, med nettverksinntaket i den ene enden og et modulbad i stål i midten, og det krever vanligvis en solid ruter for å fylle hele leiligheten med wifi på en god måte.

Som vi ser er det jammen ikke verst ytelse å hente fra Nest Wifi, spesielt når det gjelder makshastighet nært ruteren. Når vi kommer lenger unna og det begynner å hope seg opp med vegger og utfordringer er det tydelig at kreftene ikke når helt opp mot Asus-ruteren, men det er fortsatt mer enn brukbare tall vi ser.

Når meshnoden overtar starter vi igjen på drøye 200 megabit i sekundet, og herfra kunne man i teorien dekket ganske mange kvadratmeter til på andre siden. Når det er sagt, så sliter signalene fra meshnoden med å penetrere betongveggen som utgjør leilighetens ytre skall, slik at resultatet ute i gangen ikke blir så veldig imponerende. Her faller Nest Wifi ned på 2,4 GHz-båndet, og med det blir hastighetene ganske magre.

For ordens skyld kjørte vi gjennom en runde på gammelt utstyr og med den tidligere testprogramvaren, i hovedsak for å kunne sammenlikne med forrigegenerasjons Google Wifi og ikke minst budsjettfavoritten TP-Link Deco M4. Her tester Nest Wifi ganske uforståelig svakt på punktene nært ruteren, mens den regelrett slår knockout på forgjengeren når vi beveger oss lenger unna. Det er altså åpenbart blitt mer kraft under panseret, men TP-Link-settet til rundt halve prisen slår likevel begge to.

En ting skal imidlertid Google ha: Programvaren som hele tiden jobber i bakgrunnen og sørger for at vi er tilkoblet riktig bånd og riktig node virker å ha blitt svært god, og det hele fungerer fullstendig sømløst.

Google anslår selv at en topakning skal kunne dekke rundt 210 kvadratmeter, og det vil vi tro er sannsynlig, i alle fall gitt at du ikke har noen voldsomme hindringer, ekstra tykke etasjeskiller eller liknende.

Som nevnt inneholder også Nest Wifi en liten bonus sammenliknet med de fleste andre mesh-systemer, og det er at meshpunktene også fungerer som smarthøyttalere. Det skal sies at lydkvaliteten ikke er allverden å skryte av, og det hele blir fort litt spinkelt til musikk, spesielt når det kommer til bassgjengivelsen. Diskanten er imidlertid klar og pen, og det hele fungerer godt til podcaster og radio. Google-assistenten fungerer også akkurat slik vi er vante med den fra andre produkter, noe som blant annet vil si at den ikke helt fungerer like godt på norsk som på engelsk. Dette kan du lese mer om i Nest Mini-testen.

En egen knott lar deg skru av mikrofonen på meshpunktet. Det er for øvrig det som resulterer i det oransje lyset.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Om du for eksempel som meg har plassert meshpunktet på soverommet og ikke ønsker at mikrofonen skal være aktiv, finnes det en liten knott på baksiden som kan brukes til å deaktivere mikrofonen. Da vil lysringen under enheten lyse oransje, men denne kan du justere lysstyrken på eller skru helt av i appen.

Vi må også nevne at antall ethernet-porter er det samme som tidligere, som betyr at du på selve ruteren i praksis bare har én ledig port, da den andre må brukes til selve internett-tilkoblingen. Det er begrensende, men kan til dels løses ved å koble til en switch, skulle du ha behov for flere porter. Meshpunktene har også mistet ethernet-portene Google Wifi-ruterne hadde, så du kan ikke lenger koble til kablede enheter til disse heller - eller trekke kabler mellom ruteren og nodene for å øke farten. Det er et lite minus.

Kun to ethernet-porter er ikke så uvanlig for disse mesh-systemene, men det er ikke så vanlig at hele systemet bare har to. Vi skulle nok gjerne sett at tallet var minst fire.

For øvrig er Nest Wifi kompatibel med Google Wifi i den form at du kan ta i bruk Nest Wifi som ruter, og så bruke eventuelle gamle Google Wifi-noder som meshpunkter. Da vil du jo også beholde ethernet-portene sistnevnte har.

At standardnettverket er preget inn i gummien (som også er en støvmagnet uten like) er litt stilig. To ethernet-porter er imidlertid tynt, spesielt siden den ene går til internettilkoblingen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Konklusjon

Før vi har fått anledning til å teste i et større hus og med flere konkurrenter skal vi ikke konkludere bastant om ytelsen til Googles Nest Wifi, men det er likevel tydelig at selve ruteren har blitt kraftigere enn tidligere, ikke bare i spesifikasjoner. Det gjør også forutsetningene for meshpunktene bedre.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Enkelhet er likevel det som står i fokus her, og det gjelder både i oppsett og administrasjon. Det er ikke flust av avanserte muligheter her, men en enkel foreldrekontroll og ellers lettvinte løsninger for gjestenettverk og liknende er kjekt å ha. Google har også et lite trumfkort i ermet versus mange av konkurrentene, og det er at meshpunktene nå også fungerer som smarthøyttalere med Google-assistenten innebygd. Det gjør prislappen noe enklere å svelge.

Google tar seg nemlig relativt godt betalt sammenliknet med mange av konkurrentene. 2.000 kroner for ruteren, 3.000 kroner for en pakke med ruter og én meshnode og 4.000 kroner for ruter og to noder. Det er rundt dobbelt så mye som for eksempel TP-Link Deco M4, som er settet vi ville valgt om prislappen var et vesentlig element.

At ethernet-portene på nodene er borte er også et visst minus, i alle fall i et hjem som har mange bokser som aller helst skal kobles til med kabel. Alt i alt fortsatt solid fra Google, men de må passe seg for å tro at de har monopol på enkelhet og praktiske løsninger. Det er nemlig flere andre som har stått hardt på de siste årene for å lage gode apper og en enkel wifi-hverdag. Og de gjør det mye billigere enn Google gjør.

Google Nest Wifi Router and Point
8
Meget bra

Google Nest Wifi Router and Point

8
Meget bra

Fordeler

 • +
  Relativt god ytelse fra ruteren
 • +
  Elegant og plasseringsvennlig design
 • +
  Meshpunktene dobler som smarthøyttalere
 • +
  Enkel i bruk og lett å ha med å gjøre
 • +
  Familiekontroll og gjestenett

Ting å tenke på

 • Noe begrenset dekning
 • Kun én ethernet-port tilgjengelig i hele systemet
 • Ikke Wi-Fi 6
 • Ikke allverdens til lyd fra meshpunktene
 • Få avanserte funksjoner
 • Ikke dedikert backhaul-bånd

Gode alternativer til Google Nest Wifi

Netgear Orbi RBK23 Kit (3-pack)
Trebåndsmesh til en (relativt) rimelig penge

Netgear Orbi RBK23 Kit (3-pack)

fra 3790:-

Et minus ved Nest Wifi er at båndbredden mer enn halveres når du beveger deg ut i dekningsområdet til meshpunktene, ettersom de må sende og motta på samme bånd. Det problemet har ikke Netgears Orbi-system, som har et eget 5 GHz-bånd som tar seg av "backhaul"-trafikken mellom nodene. Netgear bruker også familiekontroll fra Circle, som er bedre enn de egenutviklede løsningene til de andre.

TP-Link Archer AX6000
En fullverdig Wi-Fi 6-ruter

TP-Link Archer AX6000

fra 3117:-

Om du vil ha det nyeste av det nye, bør du vurdere å gå for en ordentlig Wi-Fi 6-ruter. Denne fra TP-Link yter godt, har en haug av ethernet-porter, en egen 2,5 gigabit-port for lynkjappe internettilkoblinger og meget god dekning. Prisen er omtrent den samme som for en trepakning med Nest Wifi-enheter, så her må du eventuelt vurdere nøye hva behovet er.

TP-Link Deco M4 Whole-Home Mesh WiFi System (3-pack)
Budsjettfavoritten

TP-Link Deco M4 Whole-Home Mesh WiFi System (3-pack)

fra 1489:-

TP-Link Deco M4 er et imponerende meshsystem, spesielt tatt i betraktning at prisen for en trepakning er på under 2.000 kroner (og i perioder har den vært nede i 1.400 kroner). TP-Link har også gjort store framskritt på brukervennlighet, og står nå ikke mye tilbake for Google på det området. Ytelsen er dessuten god og designet på nodene relativt godt egnet til å stå fremme.

annonse