Tek.no

Test

Test av Apple LED Cinema Display

Marius Røstad
12 Des 2008 06:00

Test av Apple LED Cinema Display

Testresultater

Det er fire år siden Apple gjorde noe som helst på skjermsiden, når vi ikke regner med skjermene i de bærbare maskinene. Resultatet av dette har vært at selskapets skjermer nesten har hatt antikvarisk verdi.
Nå har Apple endelig bestemt seg for å bryte stillheten og lansere en nye skjerm. LED Cinema Display på 24 tommer er et lekkert stykke skjerm, men den har også en del elementer som gjør at den ikke passer for alle. For å være helt ærlig må dette være skjermen med verdens minste brukergruppe.
Mac og bare Mac
Det er en underlig strategi å lage en skjerm som faktisk bare kan brukes på et fåtalls maskiner. Denne skjermen fungerer pr. i dag kun mot den nye 15-tommers Macbook Pro, tre Macbook-modeller og den siste versjonen av Macbook Air. Grunnen til dette ligger i at Apple har valgt å benytte Mini Displayport som standard for tilkobling.
Hovedproblemet ligger i at skjermen har en fast kabeltilknytning som forgrener seg ut til en Magsafe-plugg, usb-plugg og mini Displayport-plugg. Kabelen for disse portene er montert fast inn i skjermen og det er ingen andre tilknytningsmuligheter, med unntak av tre USB-porter plassert i skjermens bakkant. Disse løser imidlertid ikke tilkoblingsproblemet og det finnes ikke så vidt vi vet noen overganger fra mini displayport-plugg til mer kjente varianter som VGA eller DVI. Dermed er du for øyeblikket fastlåst til de tidligere nevnte maskiner.


Har du derimot en av de nevnte maskiner har du en løsning som fungerer som hånd i hanske. I og med at den nevnte kabelen også har en Magsafe-forgrening kan du glemme strømforsyningen til Macbooken din. Du kobler den direkte til skjermen og så lades den derfra. Smart løsning hvis du har en Macbook. Som en helhet blir denne kombinasjonen svært bra.
Noen problemer
Designmessig er et absolutt ingenting å utsette på denne skjermen rent utseendemessig. Skjermflaten har glass helt ut i kantene og den har mye til felles med Imac, men den er litt tynnere. Selve skjermflaten er et kapittel for seg. Dette er en glanset skjerm og dette gir et meget godt bilde, men det er også svært utsatt for reflekser. Personlig ville vi foretrukket en matt variant og dermed unngått mye av refleksene.
Skjermen er i sin helhet knyttet opp mot maskinen som bruker den. Det er ingen av/på-knapp på skjermen og den aktiveres automatisk når den knyttes opp mot en Macbook. Det finnes heller ingen justeringsmuligheter på selve skjermen. Alle justeringer foretas via skjermdelen i Macens Systemvalg. Vi ville foretrukket at det i det minste var en justeringsknapp for lysstyrke på selve skjermen. Benytter du et Mac-tastatur vil du derimot kunne stille lysstyrken fra tastaturet.
Et annet ankepunkt er de ergonomiske justeringsmulighetene som skjermen har. De er så godt som fraværende. Skjermen kan vippes, men det er også alt. Den kan ikke høydejusteres og den kan heller ikke dreies. Dette er etter vår mening en ganske alvorlig mangel ved denne skjermen. Dette er justeringer som hjelper brukeren å finne en god arbeidsstilling, og mangelen blir dermed et vesentlig ankepunkt.


Lyd og bilde
Skjermen er utstyrt med høyttalere og det er jo bra. Sammenliknet med høyttalerne som du finner i Imac låter det ganske spedt, og det er en del å si på bassen. Det er imidlertid bedre enn det du finner i en Macbook. Du vil likevel få et mye bedre resultat ved å koble maskinen din opp mot et separat og bedre høyttalersett. Integreringen av et Isight-kamera og mikrofon er derimot en meget god løsning som skjermen tjener på.
Vi kjørte et standardsett av tester på denne skjermen og konklusjonen er som følger. Innsynsvinkelen er meget god og vi fant ingen antydning til fargeforskyvninger når synsvinkelen blir liten. Vi synes skjermen var i overkant lys ved førstegangsbruk, men dette kan justeres inn. Skjermen er også meget skrap og fin og selv svært liten tekst fremstår som godt definert og lett å lese. Fargehåndteringen er god, selv om vi har sett bedre sortnivå hos enkelte andre produsenter. Det skal imidlertid sies at denne skjermen på dette området er i det øverste sjiktet sammenliknet med andre skjermer.
Skjermen har ifølge spesifikasjonene en responstid på 14 ms. Dette er ikke blant de beste på markedet, men vi testet den både med film og spill og fant at den ikke hadde problemer med noen av disse. Bildene ble gode og skarpe og det var ingen antydning til følgeskygger eller andre forstyrrelser.
Konklusjon
Skjermen er uten tvil en god skjerm med mange ting som taler til den fordel. Likevel er det vanskelig å gi en skjerm toppkarakter når den er såpass begrenset med tanke på hvilke maskiner som kan bruke den. Det trekker også betydelig ned at den ikke har gode ergonomiske justeringsmuligheter, noe den ville tjent stort på. Med en pris på 7.790 kroner er den heller ikke billig.

Les også