Til hovedinnhold
TestHer er ukens apper til mobil og nettbrett

Dette er ukens apper til mobil og nettbrett

Se hvilke apper vi anbefaler til Android, iOS og Windows Phone.

Vivino

Vinkelneren

Vivino er på mange måter en fantastisk app, fordi du kan legge inn viner du liker i ditt eget, personlige bibliotek, og du har kunnet lete opp viner i en database som omfatter over 6 millioner viner. Topplistene i appen er de beste vinene under 100 kroner i Norge, og de beste over 100 kroner, to lister som oppdateres ukentlig. I tillegg får du servert en liste med anbefalte viner basert på dem du liker fra før.

Sommel-ier

I tidligere versjoner kunne du kun ta bilde av en etikett. I siste versjon til iPhone og Android får du valget mellom «label» og «wine list» når du skal ta bilde, altså kan du velge å ta bilde av hele vinlista før sommelieren får somla seg til bordet ditt for å prate høytflyvende om de ulike vinenes struktur, balanse, fyldighet, fruktighet, og om den har preg av loft, kjeller, bad eller Nidars lakrispiper fra sent 70-tall. Det er viktig at du holder mobilen på høykant og vinkelrett på menyen, men for oss fungerte det på første forsøk. Mens appen smatter og gurgler litt på vinkartet, spør den deg om hvor du er, og du kan velge mellom ulike restauranter i umiddelbar nærhet, alt etter som om du har gitt appen lov til å bruke plassering. Så skjer det magiske. Etter et halvt minutt kommer vinkartet tilbake fra Vivino, og hver enkelt vin er markert, med forslag om hvilken vin det siktes til under. Karakteren er angitt, med antall stjerner og hvor mange som har vurdert vinen. Du kan legge til prisen du betaler og stedet der du er, dersom du ikke har angitt det tidligere.

Appen finner de fleste vinene på vinkartene vi har prøvd, og de den ikke finner, kan du prøve å lete etter ved å skrive dem inn og søke. Eller bare ta en råsjangs og stole på kelneren!

PS: Vinkartfunksjonen fins foreløpig ikke i Windows Phone-appen.

Vivino

Format: iPhone, Android og Windows Phone
Pris: Gratis, kjøp i app

Last ned til Windows Phone »
Last ned til Android »
Last ned til iPhone »

Les om flere nyttige og morsomme apper på de neste sidene »

#1 ToolKit

Verktøykassen

«Verktøykasse på boks» er en spray som funker til det meste, bortsett fra å være verktøykasse. Toolkit er en verktøykasse på mobilen, og en så nyttig app at den burde vært bakt inn i operativsystemet til Windows Phone.

Har du ikke Windows Phone? Les om flere apper til iOS og Android på de neste sidene »

Appen er smekkfull av verktøy: Den har snarvei til grunnfunksjonene i smarttelefonen, verdensur, timer, stoppeklokke, valutakalkulator, vinkelmåler, vater, lykt, kompass, forstørrelsesglass, linjal, decibelmåler, speedometer, diktafon, omregningskalkulator og speil (!).

1800 km/t

I tillegg til anvendeligheten, er ToolKit designmessig blant de flotteste appene jeg har sett. Dessuten er funksjonene gjennomtenkte og unike, og hvert enkelt verktøy har uventede og snedige tilleggsfunksjoner. Lykten kan du for eksempel velge å slå av og på med en bryter, eller kun la den lyse når du holder på knappe-ikonet. Nedtellingen fortsetter i bakgrunnen mens du bruker andre apper, diktafonen viser kontinuerlig (og minskende) tilgjengelig plass på mobilen, en av funksjonene i omregningskalkulatoren er datastørrelser, verdensuret legger til byer med en gang bokstavene du skriver inn matcher en by, decibelmåleren viser i tillegg en liste over normale lydnivåer for ulike situasjoner – visste du for eksempel at du kan få hørselsskader ved 85 dB, mens en gressklipper gjerne produserer 90 dB og en vannscooter 100 dB? I tillegg har speilet frys-funksjon med snøkrystall som ikon, og speedometeret har høydemåler og fungerer til fots, til lands, til vanns og i lufta. Speedometeret går til 1800 km/t! For de som lurer på hvor mye det er: Det er enda mer enn i en Tesla. Nå slipper jeg å gruble over hva jeg skal underholde meg med neste jeg skal ut og fly.

Anbefales!

#1 ToolKit

Pris: Gratis, kjøp i app
Format: Windows Phone

Last ned til Windows Phone »

Les om flere apper til iOS og Android på de neste sidene »

Disco Fingers

Du - en komponist!

«Endelig kan tonedøve lage musikk,» hevder apputviklerne i Propell. Har de ikke hørt på radioen de siste 20 årene?

Disco Fingers er en norsk app som er utviklet av forlaget Propell, som også driver en digital barnebokklubb på nett. Nå kaster de seg på musikkapp-bølgen, der Apples egne GarageBand er toneangivende, så å si. I tillegg fins det dyre og svært avanserte apper for proffe musikere, og det har ført til at iPad og iPhone blir mye brukt av musikere, både under komponering av låter og under konserter.

Beverly Hills Cop

Propell henvender seg til en annen målgruppe: Alle som ikke kan en døyt om å lage musikk. Når du starter Disco Fingers, står ti fingre nederst på skjermen og beveger seg forsiktig. De har ulike farger og ulik sveis. De fleste står og sover, men en av dem blir markert, så du aner hvor du skal begynne. Det starter med at du drar noen rytmer nedenfra og opp på skjermen, og de går i takt. Så er det en annen finger som vil ha en…finger med i spillet. Det er en saksofonlyd, og den klikker du inn på angitte steder på skjermen. Introduksjonen ender i en låt som likner litt på temaet fra Beverly Hills Cop fra 80-tallet, og så står det «You are a musician» på skjermen! Verre var det ikke! Vel, ennå banker ingen på døra med platekontrakt klar til signering i hånda, så da er det bare å mate på med stadig flere fingrer, helt du får en låt du liker. Føler du for det, kan du spille inn din egen stemme til en finger, og legge den på et strategisk sted i låten. Du kan spille inn flere ulike stemmeopptak og spre dem utover. Etter hvert kan du dra opp nye fingrer, altså lyder, f eks kan du bytte den vanlige bassen med synthbass eller jazzbass.

Til slutt ender du opp med noe vakkert du vil ha helt for deg selv – eller som du vil dele med andre. I så fall kan du sende låten som en melding, som vedlegg i e-post, på Facebook eller på Twitter. Du kan kjøpe alle tilleggslyder og ekstrafunksjoner for 35 kroner. Da kan du også lage ringetone av musikkverket. Var komposisjonen din såpass vellykket at du vil dele den på Disco Fingers-nettverket «Disco Fingers FM», klikker du på skyen i hjørnet. Der kan du også hente inspirasjon til neste komposisjon.

Dette er utrolig enkelt, og moro for hele familien. Anbefales!

Disco Fingers

Format: iPad
Pris: Gratis, kjøp i app

Last ned til iPad »

På neste side kan du lese om Angry Birds Transformers – ukens mobilspill »

Ukens mobilspill

De sinte fuglene er fortsatt like morsomme

Angry Birds møter Transformers i et spill som slettes ikke er så verst. Hvem hadde trodd det? Rovio har laget et godt spill som blander elementer fra vanlige Angry Birds-spill med endeløse løpespill og slenger inn mye skyting på veien mot målet. Og det er riktig så morsomt så lenge det står på.

Og produksjonskvaliteten er det ingenting å utsette på. Animasjonene er flotte, alle figurene er lette å kjenne igjen, selv om de har blitt fugleroboter, og nivåene man raser igjennom er alle detaljerte og vellagde.

Grisene sitter igjen rundt omkring på veldig dårlig konstruerte byggverk som raser med et velplassert skudd. Siktingen kan noen ganger føles litt upresis, men det er ikke noe som går igjen veldig ofte.

Humoren og selvironien underveis i spillet holder overraskende høyt nivå, og det var flere ganger spillet fikk meg til å trekke på smilebåndet. Den store minuset er at man litt for ofte blir presset til å bruke penger på spillet via en rekke betalingsvegger.

Det demper litt av gleden på et ellers riktig så morsomt spill.

Angry Birds Transformers

Format: iOS og Android (kommer snart til Windows Phone)
Pris: Gratis

Last ned til Android »
Last ned til iOS »

På vår store samleside finner du appguidene fra tidligere uker »

Ukens mobilspill er levert av Gamer.no.
Her finner du ytterligere ni morsomme spill til mobilen og nettbrettet ditt »

Les også
Ukens apper til Android, Windows Phone og iOS: Dette er ukens apper til mobil og nettbrett
Les også
Spår kraftig vekst i Windows Phone-salget
annonse