Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestZTE Nubia Z5

Alt du vil trenge til en rimelig penge

ZTE Nubia Z5 innfrir forventningene.

Design, skjerm og menyer

Telefonen er tynn, men ikke av de aller tynneste,.
LInjene er rene.
Her er en egen verktøygruppe.

Det finnes antakelig noen som fremdeles er skeptisk til kinesiske mobilprodusenter som ZTE. Men selskapet har gang på gang bevist at de behersker å utvikle produkter for telebransjen, enten det gjelder basestasjoner, modemer eller mobiltelefoner.

Selskapet klatret nylig opp som verdens femte største produsent av mobiltelefoner, noe som selvsagt i stor grad må tilskrives suksess i det betydelige kinesiske hjemmemarkedet.

Tilpasset et europeisk marked

Her på berget har ZTE ikke hatt den samme suksessen. Nordmenn er tradisjonelt mer opptatt av at mobiltelfonen skal være av høy kvalitet med mange funksjoner, enn at den skal være billig å produsere.

Med Nubia Z5 har ZTE kommet med en telefon som er spekket med teknologi, og som kan konkurrere med toppmodellene til Samsung, Sony, HTC og Apple. Som vi skal komme tilbake til er det ikke mye som hindrer den i å klatre helt til topps på rangeringen vår.

Minimalistisk design

Designen på telefonen er det delte meninger om. Den har en ramme i metall, og en bakside i matt plast. hverken rammen eller baksiden skiller seg fra hva vi har sett tidligere. Den eneste detaljen som bryter ensformigheten på baksiden av mobilen, er den lille humpen der kameraet stikker litt ut.

Fronten på telefonen er i samme minimalistiske stil.

Rammen på telefonen er litt skrå, så telefonen er en anelse bredere i bakkant enn i front. På venstre side er en smal volumkontroll i metall, mens av/på-tast sitter på høyre side. På toppen av telefonen finner du lydutgang og plass for SIM-kort, mens ladekontakten av typen MicroUSB er plassert i bunnen av telefonen. Bakdekselet er ikke til å ta av.

Kommer med begrenset minne

Så hva mangler vi da? ZTE Nubia Z5 kommer uten plass for minnekort. Den har heller ikke noen fysisk tast på fronten, slik Samsung har på sine modeller. I stedet er det en virtuell tast markert med en rød sirkel. På hver side av den røde sirkelen er det en liten rød prikk. Denne prikken markerer hvor du skal ta for å åpne menyer (venstre) eller gå tilbake ett trinn (høyre).

Denne menyen hentes fra toppen av skjermen.

Rekkefølgen på tastene under skjermen er med andre ord motsatt av hva du finner på nyere modeller fra Sony, men den samme som på Samsungs modeller.

Nydelig skjerm

Skjermen på Nubia Z5 er av de bedre du kan få. Her er det 5 tommer full HD (1080 x 1920) med en pikseltetthet på 441 ppm. Det er flere punkter enn øyet ditt er i stand til å skille fra hverandre, og bildet blir følgelig svært skarpt og godt. Fargegjengivelse, innsynsvinkel og kontrast er i toppklasse, mens vi gjerne skulle sett at skjermen fungerte noe bedre i sollys.

En svært blank overflate kombinert med litt lav lysstyrke gjør at det kan være vanskelig å se skjermen i sollys.

Nubias skjerm er på 5 tommer, men skjermen går godt ut mot kantene på telefonen, slik at denne likevel ikke blir seende ut som en brettmobil (phablet).

Et brukergrensesnitt litt utenom det vanlige

Låseskjermen har snarveier.

Låseskjermen på ZTE Nubia Z5 har tre funksjoner – Lås opp på vanlig måte, eller gå direkte til kamera eller musikk. Du låser opp ved å holde på lås-symbolet til telefonen har tegnet en brennende sirkel rundt fingeren din. Det tar et drøyt sekund. Alternativet er å låse opp telefonen ved å trekke en av snarveiene oppover på skjermen. Da går du samtidig direkte til funksjonen du har valgt.

Når du har låst opp telefonen kommer du til en startskjerm med applikasjonsikoner på. I utgangspunktet har du tre slike, men dette kan utvides etter behov. Det spesielle med menyene er at du ikke har en funksjon for å åpne en oversikt over alle applikasjoner. I stedet må du ha alle appene på hjemmeskjermene, slik det også er på Apples iPhone.

I motsetning til på iPhone kan du fremdeles kjøre Widgets på hjemmeskjermene, men har du mange apper på telefonen kan det bli litt rotete. Det hjelper å være flink til å organisere, for programmene kan samles i grupper med ett felles ikon.

Første hjemmeskjerm på Nubia Z5.

Løsningen ZTE har valgt er litt uvant, med mindre du tidligere har hatt en nyere Huawei-telefon, eller du kommer fra iPhone-verdenen.

Skriv med strøk

Skjermen på telefonen reagerer lynraskt på berøring, og det samme gjør skjermtastaturet. Her har ZTE lagt inn en funksjon som lar deg skrive ved å stryke fingeren fra bokstav til bokstav i et ord. Det leser skrivemønsteret, og finner ut hvilket ord du antakelig mente å rable ned. På noen mobiler kalles dette Swype eller SlideIT, mens det her heter Curve.

Det fungerer utmerket så lenge du holder deg til vanlige ord i ordboka, men skal du "klemze" eller bruke andre mindre vanlige ord, må du taste dette bokstav for bokstav.

Kjekke snarveier

Hurtigvalgmenyen gir deg tilgang til mange av de sentrale innstillingene uten å gå veien om innstillingsapplikasjonen. Her kan du kjapt skru av eller på funksjoner som Wi-Fi, Bluetooth, mobildata, GPS, lyd, synkronisering, mobildata og så videre. Bare fem funksjoner er synlige om gangen, men du kan rulle bortover listen ved hjelp av fingerstrøk. Du kan organisere rekkefølgen selv, så du får de funksjonene du bruker oftest fremst på listen.

I pakken

Nubia Z5 kommer med øreplugger med mikrofon på ledningen, Ørepluggene er slett ikke de dårligste vi har hørt, noe vi kommer tilbake til senere i testen. Ellers får du med lader og USB-kabel, samt den obligatoriske papirsamlingen med liten skrift.

Teknologi og funksjoner

HTC One, Samsung Galaxy S4 og Sony Xperia Z. Det er toppmodellene som har kjempet om Android-tronen så langt denne høsten. ZTE Nubia Z5 hører til i samme kategori som disse. Savner du Huaweis toppmodell i denne sammenlikningen, så skyldes det at Ascend P6 ikke har full HD-skjerm, slik Nubia Z5 har.

Ingen sinke

Prosessoren i telefonen er en firekjernet Qualcomm APQ8064 Snapdragon 600 klokket til 1,5 GHz. Dette er ikke siste generasjon systembrikke, men den er likevel ingen sinke. Nubia Z5 gjør det greit i ytelsestester, og du skal være en rimelig krevende bruker for å få telefonen til å henge.

Telefonen har fungert utmerket i testperioden, med unntak av første gang vi skulle starte kameraet. Da ble skjermen ensfarget rød, før det kom opp en feilmelding. Kameraet nektet å starte selv om vi slo telefonen helt av og startet den opp igjen. Først etter at telefonen hadde kjørt batteriet helt tomt, kom kamerafunksjonen på plass.

ZTE har valgt Android 4.1 som operativsystem på Nubia Z5. Det er litt pussig, når konkurrentene kjører versjon 4.2 og 4.3.

Batteriet er på 2300 mAh. Det holder til drøyt ett døgn med normal bruk. Bruker du GPS-funksjonen reduseres batteritiden betraktelig. Ha det i bakhodet om du skal bruke telefonen som tur-GPS.

God på basisfunksjoner

Her er oversikten over hva som kan synkroniseres.

Å gjennomføre samtaler på ZTE Nubia Z5 går som du kan forvente når du snakker i en topptelefon. Lydkvaliteten er god, og antennefølsomheten er som på de fleste andre smartmobiler – dårligere enn du skulle ønsket. Men det er et generelt problem med smartmobiler. På dette feltet er ZTE Nubia Z5 ikke dårligere enn andre.

Samtalelyden er god, og det er enkelt å hente frem kontaktlisten når du vil ringe. I tillegg kommer at du kan ringe direkte bare ved å løfte telefonen til øret.

Mangler Office-løsning

Office-løsningen i Nubia Z5 er en grei sak å vurdere. Den er ikke tilstede, og fungerer følgelig ikke i det hele tatt. Her synes vi ZTE kunne ha kostet på seg å legge ved i alle fall en dokumentleser, ettersom slike uansett er lisensfrie. Nå kan du selvsagt laste ned en Office-løsning selv, og det finnes gode alternativer som koster lite eller ingenting.

En gratisløsning med overraskende mange gode funksjoner er Kingsoft Office. Om du vil betale noen kroner og få tilgang til blant annet stavekontroll, er Office Suite Pro til 88 kroner vårt førstevalg. Men du har et hav av alternativer, og du finner dem alle her.

Sikkerhetskopier til skytjeneste

Telefonen har en funksjon som lar deg sikkerhetskopiere innholdet på mobilen til en Nubia-konto. Dette er en skytjeneste der du kan lagre kontakter, SMS, anrop, bokmerker, alarmer, kalender, merknader og telefoninnstillinger. Hva som skal lagres merker du av for i en liste i appen som heter Sikkerhetskopiering.

Vi merker oss at bilder, musikk og andre filer ikke blir sikkerhetskopiert. Løsningen er derfor ikke noe fullgodt alternativ til å ta backup på PC-en.

Profilbehandling

Fra profil-appen på iPhone.

En annen funksjon som ikke kommer på alle smartmobiler, er Profil. Dette er en app der du bestemmer hvordan telefonen skal te seg om du er i møte, har telefonen i lomma, eller aktiverer hvilemodus.

"Møte" setter telefonen til lydløs, "Lommemodus" får telefonen til å øke ringevolumet til det maksimale når du har telefonen i lomma, mens du i "Hvilemodus" kan hvile til musikken "Stille natt", "Drømmeriket", "Drøm om hjemme" eller "Englenes fest". Du kan sette alarmen til å slumre når du vifter med hånden foran skjermen.

Den kreative sjelen som er kommet opp med disse musikktitlene har bommet litt. "Stille natt" er ikke "Glade jul" (Silent Night), slik du kanskje skulle tro. I stedet er "Stille natt" et rolig pianostykke krydret med fuglekvitter. "Drømmeriket" er derimot mistenkelig lik den "Glade jul" vi kjenner fra gangen rundt juletreet. "Drøm om hjemme" og "Englenes fest" er som "Stille Natt", mer pianoklimpring ispedd bølgeskvulp og kvittrende småfugl.

Stømsparing i flere trinn

Profil-appen lar deg også spare strøm ved å skru ned hastigheten på prosessoren, dempe skjermbelysning, stenge nettverksforbindelser og skru av vibrasjonen som kommer ved skjermberøring. Hvor mye du kan spare på dette har vi ikke målt, men du kan anta at det er betydelig.

Bare skjermdempingen alene kan gi deg noen timer ekstra batteritid. Men det hjelper ikke så mye hvis skjermen blir så mørk at den er vanskelig å lese.

Verktøykasse

Verktøyet er samlet i en gruppe,.

I gruppen "Verktøy" finner du flere nyttige små-apper, som lommelykt, lydopptak, kalkulator, Bluetooth-finder, smartflag, FM-radio, Bluetooth Companion og maskinvarelås.

Sistnevnte er ikke en lås, slik du kanskje tror. Det er derimot et fast oppsett av innstillinger, og skal gjøre det enklere å knytte telefonen til en skjerm eller annen ekstern maskinvare.

Bluetooth Companion er en app som gjør det enklere å koble seg til andre dingser med Bluetooth. Smartflag er en app som lar deg programmere hvilke hendelser som skal utløses når telefonen føres mot en bestemt NFC-tag, eller flagg, som ZTE kaller det. En NFC-tag er et klistremerke med innbygget NFC. Du kan for eksempel lime et slikt merke i bilholderen, og så programmere telefonen til automatisk å starte navigasjon når telefonen plasseres i holderen.

"Bluetooth finder" krever at du kjøper små tilleggsdingser som kan pipe. Hensikten er at du skal kunne utløse pipelyden i disse sakene når de kommer for langt unna telefonen. Du kan også utløse lyden om du har tingene i nærheten, men ikke er helt sikker på hvor.

De øvrige verktøyene trenger ingen nærmere forklaring. Kalkulatoren har de enkle regnefunksjonene, men kan stilles inn så du også for opp mer avanserte alternativer. Av en eller annen grunn er de avanserte funksjonene ikke synlig før du trekker det ordinære tastaturet til side. Det er en litt krøkkete løsning.

Utnytter bevegelsessensoren

ZTE utnytter bevegelsessensoren..

Telefonen har gyrosensor, og denne kan brukes til en del interessante ting. Du kan blant annet besvare en samtale bare ved å legge telefonen mot øret. På samme måte kan telefonen starte et anrop. Forutsetningen er at du er inne i en melding eller kontaktoppføring, så telefonen vet hvor den skal ringe.

Andre bevegelsesfunksjoner er demping av lyd ved å vippe telefonen opp ned, bytte av sang ved å riste på telefonen, ta skjermbilde ved å stryke tre fingre oppover skjermen, eller rist telefonen for å oppdatere informasjon når du søker etter andre enheter.

De øvrige funksjonene i telefonen er standard Google Android-funksjoner for underholdning og meldinger. Hverken Facebook, Twitter eller Dropbox ligger inne på telefonen når du kjøper den.

Filbehandling er på plass

Meny for filbehandling.

Telefonen har en egen app for filbehandling. Her får du ikke umiddelbart opp den vanlige mappestrukturen, men en oversikt der filer er sortert etter type. Fra denne oversikten kan du gå videre til "Mapper", som er en filutforsker som minner om den du har på PC-en.

Filbehandleren viser også med tall og grafikk hvor mye minne du har tilgjengelig, og merker de ulike filtypene med forskjellige farger.

Nettlesere

Nettleserne i telefonen er WebKit og Chrome. Disse fungerer helt utmerket, og har de samme funksjonene som alle på alle andre smartmobiler av nyeere dato. Det betyr at du har støtte for faner, enkel bokmerking og kan hente surfehistorikk fra Chrome på tvers av plattformer. Det siste betyr at du kan surfe på mobilen, og så bla i sidene du har oppe fra en PC eller annen enhet med Chrome, for eksempel en TV-boks.

Tilkobling til PC for overføring av filer er en smal sak. Når telefonen er koblet til en PC via USB, må du huske å trekke ned toppmenyen fra telefonen, åpne USB-tilkoblinger og velge den varianten som passer deg. Ved ren filoverføring fungerer USB masselagring utmerket.

De øvrige alternativene er "Medieenhet", "Kamera", og "Modem".

Underholdning

En liten flatskjerm

Nubia Z5 fra ZTE er med sin store og klare skjerm et utmerket alternativ for den som vil se film på reise. Vi lempet inn 19 filer i ulike format, og Nubia kjørte 18 av dem. Den eneste filen den ikke klarte å kjøre var en MKV 1080p 3D-film. Skjermen kan uansett ikke vise 3D, men streamer du til en TV, så kan 3D likevel ha noe for seg.

Nå spiller den mange andre 3D-filer, også i full HD, men altså ikke det nevnte klippet. En H.264 MKV-fil i 1080p flyter helt utmerket.

Den gode innsynsvinkelen gjør at du gjerne kan se film sammen med andre – om dere orker å se filmen litt på skrå. Men lyden blir unektelig best med stereo hodetelefoner. Det kan løses med en splitter i lydutgangen. Dette er et rimelig tilbehør du i tilfelle må skaffe deg selv.

13 megapiksler kamera

Kamer tar bilder med opp til 13 Megapiksler.

ZE Nubia Z5 har fått et kamera som tar bilder med opptil 13 megapiksler. Optikken er levert av Konica Minolta, og har en blender på f/2,2. Det betyr at den slipper inn mer lys enn for eksempel nye iPhone 5S (f/2,4), men mindre enn HTC One (f/2,0). Lavere blendetall betyr mindre struping av lyset.

Kameraet tar greie bilder, men sliter som andre mobilkameraer med en del grums i bidet i dårlig lys.

I godt lys kan du ta relativt gode bilder, men noe superkamera er det ikke snakk om. Kameraet er utstyrt med en gyrofunksjon vi ikke har sett på andre mobilkameraer. Denne hjelper deg å ta bilder i horisontal eller vertikal retning. Kameraet har også et rutenett for den som vil komponere bildet optimalt etter tredels-regelen (plassere objektet/objektene ved kryssene i et rutenett på 3x3 felt).

Nederst på siden ser du noen bilder vi har knipset med Nubia Z5.

Greit videokamera

Videokameraet er også helt ok for et mobilkamera. Her er høyeste oppløsning full HD (1080p) med 30 bilder per sekund. Husk at det er begrenset minne i telefonen.

Uten plass for minnekort må du kopiere over opptakene dine til en PC med jevne mellomrom. Ellers risikerer du å fylle minnet helt, og da vil telefonen fungere dårligere.

God lyd, pussig grensesnitt

Lyden er det ikke noe å utsette på.

ZTE har lagt til sin egen musikkspiller som et alternativ til standard-spilleren. Her kan du hente opp musikken etter album, artist, sanger, mapper eller favoritter. Det litt pussige er, at om du vil spille et album, så kommer sangene i alfabetisk rekkefølge, og ikke i rekkefølgen de er spilt inn i. Det har litt å si om du hører på album der rekkefølgen har betydning, for eksempel lydbøker, eller Pink Floyds "Dark Side of the Moon".

Du kan ikke spille så skrekkelig høyt med denne telefonen, men volumet er antakelig mer enn tilstrekkelig for de fleste. Lyden kan justeres til en drøss ulike profiler, men alle er forutbestemt. Noen egen lydutjevner (equalizer) har ZTE ikke lagt inn. Musikk-komponentene i telefonen er utviklet av Yamaha, mens lydbildet er pusset opp med Dolby. Sistnevnte kan du også skru av.

ZTE skal ha ros for god lyd, men brukervennligheten på lydspilleren er ellers lite imponerende.

Kjører spillene du skaffer deg selv

Mobilspill er åpenbart ikke et satsingsområde for ZTE. Mobilen kommer uten et eneste spill. Ikke en gang det traurige trille-kule-i-labyrint-ved-hjelp-av-gyro er inkludert her. Men å finne spill til ZTE Nubia Z5 er like enkelt som å klø seg på ryggen med en pinne. Klarer du det ikke er det bare å be hvem som helst om hjelp.

Grafikkbrikke, prosessor og skjerm gjør telefonen i stand til å spille selv de tyngste mobilspillene på Google Play.

Konklusjon

ZTE er et mobilmerke som mange styrer unna, enten fordi de ikke kjenner merket, eller fordi de har forsøkt det tidligere og hatt noen dårlige opplevelser. Når ZTE nå satser på å bedre imaget med et produkt helt i det øverste sjiktet, må de regne med en del skepsis blant folk.

Kvalitetsmobil

ZTE Nubia Z5 er produktet ZTE har manglet. Endelig er selskapet i stand til å bygge mobiltelefoner for kresne europeere, og i så måte er det fint lite som skiller denne telefonen fra tilsvarende produkter fra Samsung, HTC og Sony, som alle kommer fra Asia, og har hatt suksess i Europa.

Designen på telefonen er enkel men funksjonell. En metallramme i siden og et baklokk som er dekket med en gummiaktig overflate gir kanskje ikke noen umiddelbar følelse av luksus. Men telefonen er godt satt sammen, og overflaten på bakdekselet hindrer at telefonen glir ut av lommer eller hender.

Finishen er god, og byggekvaliteten virker å være meget bra.

En meget bra skjerm

ZTE Nubia Z5 har en fem tommer stor skjerm. Den har full HD-oppløsning, og ser ganske enkelt svært bra ut. Vi kunne nok ha ønsket at den var litt kraftigere i direkte sollys, og at skjermen var litt mindre blank. Men dette er pirk – skjermen på Nubia Z5 er meget god, med en oppløsning på 441 piksler per tomme.

Det betyr at den er pikslene sitter tettere enn øyet er i stand til å skille, slik at skjermen ser ut som et fotografi av høy kvalitet.

Annerledes i menyene

Menyene i ZTE er litt annerledes enn vi er vant til, ettersom den ikke har noen applikasjonsmeny. I stedet er alle applikasjonene plassert ut på startskjermene på telefonen. Du venner deg raskt til det. Men det kan også gi et litt kaotisk inntrykk. Særlig om du har mange programmer på telefonen, og samtidig en del widgets de må dele plassen med.

Widgets er små programmer som kjører på hjemmeskjermene, som for eksempel klokke, værvarsel, nyhetsoppdateringer eller oppdateringer fra sosiale medier).

Bra på telefondelen

Som telefon fungerer Nubia Z5 helt utmerket. Den har klar og fin lyd, og det er lett å finne frem til kontaktene du skal ringe. Her er det også mulig å sette opp telefonen slik at den ringer når du plasserer den mot øret. Tilsvarende kan du besvare anrop bare ved å løfte telefonen.

Telefonen er rask, men mangler støtte for de aller raskeste mobilnettene, LTE, kjent som 4G.

Mangler det lille ekstra

ZTE har ikke noe enestående eget som skiller den fra andre topp-telefoner, utover at den er så billig som den er. Ellers er spesifikasjonene lagt på omtrent samme nivå som konkurrentene.

Vi stusser likevel over at den har Android 4.1, nå som konkurrentene er på 4.2, og snuser på 4.3.

God på underholdning

Underholdningsbiten i Nubia Z5 er det ikke noe å utsette på. Kameraet er definitivt godt over middels, men mangler litt på innstillingsmenyene for den som vil styre alt selv. Oppløsningen er på 13 megapiksler. Telefonen har også frontkamera på to megapiksler. Telefonen kan filme i full HD, uten at noen kan påstå at det blir broadcast-kvalitet på opptakene.

Musikkspilleren er god, og ørepluggene som følger med er slett ikke de verste vi har hørt.

Få alternativer

Det finnes ikke noe alternativ som gir deg like mye mobiltelefon til denne prisen. Det nærmeste du kommer er Huaweis Ascend P6. Den har ikke full-HD-skjerm, men en 720 x 1280-oppløsning på 4,7 tommer. Ascend P6 har mindre internminne, men støtter minnekort. Den er også en del billigere enn Nubia Z5.

Et annet alternativ i samme prisklasse som Nubia Z5 er Nokia Lumia 925. Denne har et godt kamera, og kjører Windows Phone 8.0. Lumia 925 har aluminiumskropp, 4,5 tommer skjerm av typen AMOLED, og skjermen kan betjenes med hansker på.

annonse