På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Denne ruteren gir alle dingsene dine VPN automatisk
Lar deg se amerikansk Netflix uten vanskelig oppsett.
Innhold
En trådløs ruter skal få alle enhetene dine på nett med minst mulig kluss, god fart og gi lengst mulig rekkevidde.
Enkelte rutere anstrenger seg imidlertid litt ekstra for å skille seg fra mengden, og én av dem er svenske Vilfos «VPN-ruter» som har innebygget støtte for nevnte teknologi.
Denne ble opprinnelig folkefinansiert gjennom Indiegogo, men selges nå i vanlige nettbutikker fra omtrent 3800 kroner og oppover. Dette er svært mye penger å betale for en ruter, men vi ble uansett nysgjerrige på den og har hatt den inne til test i tre uker for å finne ut om de særegne funksjonene dens kan forsvare den stive prisen.
PS: Vi gjorde selve testingen av denne ruteren i sommer, og den har fått flere programvareoppdateringer siden som kan ha hjulpet på enkelte av barnesykdommene vi påpeker i testen vår.
Hvorfor akkurat en VPN-ruter?
Vilfos VPN-ruter tilbyr i hovedsak to unike funksjoner andre rutere på markedet ikke har.
For det første kan ruteren sørge for at alle enhetene på nettverket ditt kobler til internett gjennom et VPN uten installasjon av egen programvare. Dette gjelder også enheter som egentlig ikke støtter VPN-oppsett, som Apple TV og andre strømmebokser, eller ulike Smart-TV-er.
For det andre kan enhetene dine få tilgang til geoblokkert innhold som normalt ikke er tilgjengelig fra Norge, slik som BBC iPlayer eller amerikansk Netflix.
Enkelte vanlige rutere støtter kanskje VPN-tilkobling via den såkalte L2TP-protokollen direkte fra grensesnittet, men ikke alle VPN-leverandører har innstillinger for denne. Enkelte topprutere kan «flashes» med tilpasset fastvare som støtter den mest populære OpenVPN-protokollen, men dette er avansert og ikke noe folk flest vil driste seg ut på.
Dette løser Vilfo ved å ha bygget inn ferdig støtte for oppkobling til 21 ulike VPN-tjenester, og listen vokser stadig. Samtlige bruker OpenVPN-protokollen, som også er sikrere enn den gamle PPTP-protokollen og raskere enn L2TP/IPSec.
Svakt salgsargument
Noe av salgsargumentet for Vilfos ruter er at den gjør VPN-livet ditt enklere siden du bare må sette opp VPN-tilkoblingen én gang – på selve ruteren – for alle enhetene dine er dekket. Her har de et godt poeng, og særlig for deg som har mer enn fire-fem enheter i hjemmet kan løsningen spare både tid og kluss.
Men, vi har allerede et spørsmål: Hva når du tar enhetene ut av hjemmenettverket ditt?
Om du hadde lagt inn VPN-programvare på hver av maskinene kunne du enkelt benyttet VPN-et ute på kaféer, på hotellnettverk og under utenlandsopphold, men legger du inn denne programvaren lokalt misser man jo noe av poenget med å gjøre konfigureringen fra ruteren. Og hvor mange er det som aldri tar med seg mobiler, bærbare og nettbrett rundt omkring i dag?
Det neste punktet er ikke kritikk av Vilfos løsning, men bør likevel nevnes fordi mange har en feil oppfatning av VPN. Mange tror nemlig at VPN er ensbetydende med nettsurfing totalt fri for snoking fra organisasjoner, piratjegere og myndigheter. Det er dessverre ikke helt riktig, da ingen VPN-tjenester kan garantere deg å være hundre prosent inkognito på nett. Derfor er det like viktig å se til de andre mulighetene VPN gir deg, som tilgang til geoblokkert innhold.
Den store fordelen ved å kontrollere VPN-tilkoblingen gjennom ruteren er at også enheter som strømmebokser, konsoller og Smart-TV-er, hvor du ikke kan installere VPN-programvare direkte, kan omfattes.
Som et eksempel kan du bruke ruteren for å enkelt sno deg rundt britenes geoblokkerte BBC iPlayer. Kanskje for å se gamle sesonger av Top Gear eller naturdokumentarer fra BBC.
Men, da er du likevel prisgitt at din VPN-leverandør har servere i Storbritannia som skiftes såpass regelmessig at BBC ikke har detektert og svartelistet VPN-tjenestens servere som brukt for tyvtitting fra utlendinger som ikke har betalt en krone i lisens.
Under våre forsøk med to ulike VPN-tjenester som Vilfo VPN-ruteren støttet, fordelt på tre ulike britiske servere, fikk vi kun napp på én av dem. De to andre ble avslørt som VPN-tilkoblinger og den siste kan for alt vi vet være blokkert når denne testen er ute.
Det samme gjelder for amerikansk Netflix, som mange ønsker seg tilgang til på grunn av sitt store serie- og filmbibliotek.
Men i tillegg til utenlandske strømmetjenester kan VPN for eksempel gi deg mulighet til å handle digitale spill fra land hvor de har helt andre priser. Enkelte nettsider og selskaper tilbyr også bare tjenester til beboere i visse områder, og med riktig VPN (og riktig nok et virtuelt kredittkort i tillegg) kan du ofte omgå slike begrensninger på 1-2-3.
- TEST: Google Wifi: En eksepsjonelt enkel måte å få bedre WiFi hjemme på
Pass på for riktig oppsett
Selve oppsettet av Vilfo-ruteren er litt annerledes enn hos andre rutere, men ganske enkelt. Du kobler deg enten direkte til ruteren med tastatur og skjerm, eller går til administratordelen ved å taste inn «admin.vilfo.com» i nettleseren etter at du har koblet til med nettverkskabel/WiFi. Gjennom en oppstartsguide tas du gjennom prosessen med å aktivere ruteren med en egen lisenskode, før du oppretter en egen administratorkonto.
Når ruteren er aktivert og konto opprettet sendes du til skjermen hvor du velger hvilken av de 21 støttede VPN-tilbyderne du vil koble deg opp til. Her må du ha registrert en konto på forhånd, men når det er gjort trenger du bare gi ruteren påloggingsdetaljene dine for tjenesten og du er nesten i mål. For nå er Vilfo-ruteren knyttet opp til VPN-leverandøren din, men ingen av enhetene dine er beskyttet ennå!
For å legge enhetene dine bak VPN-et må du nemlig aktivt velge det fra «Devices»-fanen først. Dette forstod vi ikke instinktivt de første minuttene vi brukte ruteren, og hadde det ikke vært for statistikken og grafene i adminverktøyet som viste at andelen av ukryptert trafikk fra nettverket vårt var på 100 prosent og kryptert trafikk lik null, ville vi nok ikke reagert på dette med det første, heller. Her skulle ruteren beskyttet alle enheter bak VPN-et som standard, og heller latt deg gjøre unntak for enkelte enheter.
Når vi først skjønte tegningen var det imidlertid en smal sak å administrere alle enhetene våre. Vi koblet raskt på enda en VPN-tilbyder, slik at vi hadde to å velge blant, og i løpet av ti minutter hadde vi delt åtte enheter inn i tre «grupper», basert på hva vi brukte enhetene til.
Én gruppe, med jobbmaskinen, inneholdt enheter som var koblet til en norsk VPN-server for kryptert trafikk til en rask server i nærheten. En annen gruppe med TV og strømmeboks snakket med en amerikansk server for tilgang til amerikansk Netflix. Den tredje gruppen inneholdt enheter som ikke skulle kommunisere via noen VPN-løsning.
Grupper gjør det lett å bytte status, VPN-tilbyder eller VPN-server for flere enheter av gangen, men du kan også velge for én enhet av gangen fra gruppen som heter usorterte enheter.
Rent og enkelt brukergrensesnitt
Brukergrensesnittet er basert på DD-WRT og er rent og pent. Vi synes Vilfo har funnet en god balanse mellom hvor mye informasjon de viser frem for deg og hvilken fokus de gir denne.
Vi kom imidlertid over flere småfeil som at enhetene våre ikke dukket opp i listen over tilkoblede enheter eller at de ble vist som tilkoblet med kabel selv om de var på wifi-nettet. Slike småting rettes imidlertid opp når du logger ut og inn igjen i admin-verktøyet.
Brukergrensesnittet sier også at det skal oppdatere seg automatisk etter at du har gjort større endringer og ruteren har tatt en omstart, men dette skjedde ikke alltid og vi ble sittende å tvinne tomler i et kvarter mens vi stirret inn på en melding som ba oss vente.
Løsningen var alltid å ta sjansen på at ruteren var ferdig med oppdateringen og så manuelt oppdatere grensesnittet. Dette problemet traff vi på både ved oppgradering av fastvare, endring av nettverksnavnet, krypteringsalgoritme og ved skifte mellom 2,4- og 5GHz-båndet.
Dette er selvsagt ting som kan løse seg med fastvareoppdateringer, men vi forventer bedre av et produkt som er i vanlig salg.
Når det er sagt byr ruteren på flere nyttige valg, slik som en «kill switch» som stenger internettilkoblingen dersom VPN-tjenesten faller ut. Du har også mulighet for å eksempelvis hvitliste NRK fra enheter som er koblet opp mot en amerikansk server, slik at du likevel får se lisensbelagt innhold «fra statene».
- TEST: Asus AIMesh: Asus lager mesh slik det skulle ha vært gjort fra starten
Hastigheten er opp til VPN-tjenesten
Selv om denne testen først og fremst tar opp de unike VPN-mulighetene har vi naturligvis gjort oss noen merknader om signalkvalitet og rekkevidde for ruteren.
Vi har sett på signalkvaliteten i sanntid ved hjelp av MacOS' innebygde verktøy, og WiFi-diagnostikken til vår MacBook Pro rapporterte faktisk om så godt som identisk signal i hvert av rommene som leilighetens andre ruter, en D-Link DIR-890L med god rekkevidde.
Uten VPN-tilkobling har Vilfo VPN ingen problemer med å nå makshastigheten fra ISP-en, som er 200 Mbit/s opp og ned. Hvilken hastighet du får når du er tilkoblet et VPN kommer følgelig av kvaliteten på tjenesten. Da vi sjekket hastigheten med et par utvalgte norske og nordiske VPN-tjenester slet vi imidlertid med å finne servere som ga konsekvent nedlasting over 20 Mbit/s, selv om vi tidvis nærmet oss 40-50 Mbit/s ned og 200 Mbit/s opp.
I praksis trenger ikke disse «lave» hastighetene bety så mye. Undertegnede har surfet på ulike VPN-servere i hele testperioden og det tok ikke lang tid før man glemte at en surfet gjennom en tunnel. 4K-strømmer fra Youtube kunne imidlertid ta litt lenger tid å bufre inn før avspillingen startet, men det eneste som irriterte oss var at nedlasting av spill fra Steam tok mye lenger tid enn normalt.
Når det kommer til sikkerhet, som nok opptar en del VPN-brukere, er denne i stor grad knyttet til hvilken VPN-tjeneste du abonnerer på. Vi vil uansett nevne at av de to testede VPN-løsningene som var integrert i Vilfo-ruteren lakk én av dem (Windscribe) den ekte IP-adressen vår ifølge DNSleaktest.com. Sjekk andres erfaringer før du kjøper et VPN-abonnement, altså.
Mangler flere vanlige funksjoner
I forhold til mer vanlige rutere savner vi flere ting hos Vilfos VPN-ruter. Ruteren har for eksempel ingen WPS-knapp for ett-trykks tilkobling av nye enheter til nettverket.
Også teknologier som UPNP, og DLNA for strømming av innhold mellom enheter på nettverket, er fraværende. Å koble en ekstern harddisk direkte i en av ruterens USB 3-porter gir deg utrolig nok heller ikke mulighet til å dele ressursene med enheter i hjemmet. Disse portene, og HDMI-porten, fungerer nemlig bare for å administrere ruteren direkte med en skjerm, tastatur og mus dersom det ikke skulle være mulig over nettverket.
Problemer med eldre enheter
Dessverre har ikke Vilfos VPN-ruter støtte for «dual band». Dermed tvinges du til å velge enten 2,4 GHz-båndet og den tregere 802.11n-standarden, eller 5 GHz-båndet og den raskere 802.11ac-standarden for alle enhetene dine.
Vi anbefaler 802.11ac på 5GHz-båndet da det gir overlegen hastighet. Likevel er det ikke helt uproblematisk med mindre du har et hjem fylt med siste skrik av WiFi-enheter. Undertegnede forsøkte blant annet å få sin PlayStation Vita på nett uten hell, da denne enheten ikke støtter 802.11ac-nettverk på 5 GHz-båndet.
Den ganske kjedelige nødløsningen ble dermed å enten kjøre ruteren i 802.11n- 2,4 GHz-modus, å koble et ekstra aksesspunkt til en av Vilfo VPNs nettverksporter som kan servere disse gamle enhetene med riktige signaler, eller dele nettverk fra mobilen.
Varierende stabilitet
I løpet av vår tre uker lange testperiode forsvant internettforbindelsen plutselig ved hele seks anledninger. Ved én anledning meldte Windows 10-maskinene om at ruteren hadde avvist det autolagrede passordet som feil, mens enhetene en annen gang ikke ville finne nettverk-SSID-en i det hele tatt. Den eneste som hjalp var å manuelt slå av ruteren, vente et minutt, og slå på igjen.
Det skal nevnes at hele tre av de seks hendelsene med avbrudd på nettilkoblingen inntraff under nedlasting av et titalls flere hundre megabyte store filer fra én enkelt tjeneste (Mega). Til tross for at disse ankom én av gangen likte ruteren tydelig ikke denne jobben. Vi lot Vilfos teknikere prøve det samme, men fikk ingen løsning på problemet.
Konklusjon
Vilfos VPN-ruter får (de fleste) enhetene i hjemmet ditt på nett med god hastighet innenfor en akseptabel rekkevidde. Når du har kjøpt at abonnement på en av de mange VPN-tjenestene ruteren støtter er det lett å sette den opp på ruteren takket være forhåndslagde profiler. Det er også lett å velge hvilke enheter som skal koble til VPN-tjenesten og hvilke som skal holdes utenfor.
Utover å la «dumme» enheter, som strømmebokser lik Apple TV og Chromecast, spillkonsoller eller smart TV-er koble seg til et VPN-nettverk og få tilgang til geoblokkert innhold, finner vi likevel lite å virkelig trakte etter her.
For der hele poenget med ruteren er at oppsett og administrasjon av VPN-tilkoblingene skal foregå fra denne, står du på bar bakke straks du tar en enhet ut av huset.
VPN-ruteren hjelper ikke når du sitter på en kafés åpne nettverk med den bærbare, eller surfer fra telefonen på ferie i Iran. Da måtte du jo selvsagt ha installert VPN-klienten direkte på enheten, og mens du selvsagt kan gjøre nettopp det, ender du jo bare opp med dobbeltarbeid du i utgangspunktet har betalt flere tusen kroner for å slippe.
Vi vil også bruke noen linjer på design og byggekvalitet, selv om det er heller tvilsomt at Vilfo har brukt mye ressurser på disse punktene. Ruteren er riktig nok relativt kompakt, men designet oser generisk «kinaboks», og materialene som er benyttet er også av det enklere slaget. Vi klarte for eksempel å ødelegge et av antennefestene, slik at antennen ikke kunne stå av seg selv, da vi skulle montere den fast. Og vi brukte ikke akkurat mye kraft.
Det må også nevnes at den første Vilfo-ruteren vi mottok til test i våres var defekt. Ruter nummer to fungerte, men ga oss en del grå hår:
- Vanskeligheter med å koble til gamle enheter uten 802.11ac-støtte
- Småbugs i grensesnittet
- Manglende mulighet for ressursdeling eller strømming mellom enheter på nettverket
- Til tider ustabil nettilgang med medfølgende manuell omstart av ruteren
Dette gir ikke et veldig overbevisende inntrykk. Når prisen i tillegg er svært høy er det lite som taler for at du bør bruke verken tid eller penger på Vilfos VPN-ruter.
- Samletest: Mesh-nettverk:
Med disse får du endelig stabilt hjemmenett – vi har testet 6 mesh-rutere
En dyr ruter med enkelte barnesykdommer og begrenset nytteverdi.
Fordeler
- +Enkel administrering av enheter
- +Stort utvalg VPN-tilbydere
- +God ytelse og hastighet
- +Gir «dumme» enheter mulighet for VPN
- +Gir mye artig statistikk
- +Åpner for utenlandske strømmetjenester til flere enheter
Ting å tenke på
- —Svært dyr
- —Må velge mellom 2,4 eller 5 GHz-bånd
- —Ustabil forbindelse
- —Mangler UPNP/DLNA
- —Ingen deling av ressurser på nettverket
- —Bugs i brukergrensesnittet
- —VPN fungerer bare mens enhetene er i hjemmet
- —Svak byggekvalitet og design