TestPrada by LG 3.0

Prada-mobilen har superskjerm

Dette er mobilen for deg som liker å vise deg frem.

Design og brukervennlighet

Telefonen er forholdsvis tynn. (Foto: Kurt Lekanger)
Prada og LG har lagt mye arbeid i å gjøre plastdekselet på baksiden så likt Pradas Saffiano-skinn som mulig. (Foto: Kurt Lekanger)
Slik ser app-skjermen ut. Apper som ikke følger Pradas strikte svart/hvitt-regime plasseres i en egen gruppe helt nederst på siden.
Plasseringen av de norske tegnene på skjermtastaturet er ganske håpløs. Mellomromtasten blir for smal, og det er fort gjort å skrive Ø i stedet for mellomrom.
De medfølgende øreproppene er også designet av Prada. Vi fikk dessverre ikke testet disse.

Dette er tredje gang LG har laget en mobiltelefon for motemerket Prada. Den nye modellen gir en langt bedre brukeropplevelse sammenlignet med forgjengeren, og om ikke de tekniske spesifikasjonene er på høyde med de aller mest avanserte smartmobilene, er dette likevel en forholdsvis avansert mobiltelefon med tokjerneprosessor og støtte for nye teknologier som NFC (mer om dette på neste side).

Med en pris på rundt 4500- 5000 kroner, er dette ingen rimelig telefon – i hvert fall ikke i forhold til spesifikasjonene. Telefonen er nok dermed mest aktuell for dem som vektlegger design vel så mye som spesifikasjoner og pris når de skal kjøpe ny mobil.

Mobilen kommer med Android 2.3.7. Ifølge LG vil det komme en oppgradering til Android 4, Ice Cream Sandwich, "i nær fremtid".

Saffiano-mønster

Prada har designet mobiltelefonen fra innerst til ytterst, og bortsett fra en LG-logo som er diskret preget inn på bakdekselet og et par LG-spesifikke apper, er det lite som vitner om at dette er en LG-telefon. På baksiden av dekselet er det Prada-logoen som synes, mens LG-logoen knapt kan ses før du kommer tett på.

Med en tykkelse på 8,5 millimeter er dette en forholdsvis slank mobiltelefon. Ifølge LG skal deres "Floating Mass Technology" optisk forsterke det slanke inntrykket. I praksis er det vel snakk om hvordan materialvalg, avrundede kanter og andre designelementer får telefonen til å se tynnere ut enn den er. Telefonen er hovedsakelig svart, med en mørk metallramme rundt. Kantene på hver side er mykt avrundet, og plastdekselet på baksiden av telefonen har en ru overflate som skal ligne en spesiell type skinn, Saffiano, som ofte brukes av Prada.

Designerne skal ifølge LG ha mottatt prøver av Saffiano-skinnet fra Prada, og ha klart å lage en nøyaktig replika av skinnet ved hjelp av avansert laserteknologi og 3D-skannere. Vi synes plastdekselet bidrar til å gi telefonen et unikt utseende, samtidig som den ru overflaten gjør at telefonen ligger godt i hånden. Men hvorfor ikke bruke ekte Saffiano-skinn? Det ville virkelig gitt denne telefonen et eksklusivt utseende. Plast virker rett og slett billigere, uansett hvor mye man forsøker å få den til å ligne på noe annet.

Byggekvaliteten virker solid, og vi setter umiddelbart pris på detaljer som at det er brukt et metallskyvedeksel foran Micro-USB-inngangen, i stedet for de billige plastdekslene mange av konkurrentene benytter.

Nedenfor skjermen finner du de fire vanlige Android-menyknappene, i form av lysende berøringsknapper som forsvinner etter 2-3 sekunder, og lyser opp igjen så snart du berører knappefeltet. Knappene fungerer selv om de ikke lyser, og det kan være et problem før du lærer deg hvor de befinner seg. For eksempel risikerer du å trykke på Hjem-knappen i stedet for tilbakeknappen, fordi knappene ikke lyser opp før du har berørt dem. Det er heller ikke mulig å få knappene til å forbli aktive (lysende) lenger, noe som delvis kunne løst problemet.

Prada-menyer

Det er ikke bare det ytre Prada-designerne har blandet seg opp i når de har laget denne telefonen sammen med LG. Også brukergrensesnittet er designet så det skal matche resten av telefonen. Alle menyer, knapper og ikoner er i svart/hvitt, med unntak av enkelte av Google sine apper og apper du selv har installert.

Det er i hovedsak fargevalget som gjør at brukergrensesnittet ser veldig annerledes ut enn på alle andre Android-mobiler. Det gjør at du kjenner deg igjen, og det tar ikke lang tid å bli fortrolig med menyene.

Brukergrensesnittet er etter vår mening vellykket, men dessverre skjemmes det av et par småting. For det første er layouten til det norske skjermtastaturet ganske håpløs. Bokstaven Ø er plassert ved siden av mellomromtasten, noe som fører til at mellomromtasten blir veldig smal. Resultatet er at du ofte bommer og skriver Ø i stedet for mellomrom. En annen ting som er mer til irritasjon enn et egentlig problem, er feil i oversettelsen av menyene. Programmet "Image Editor" er for eksempel oversatt til "Bilde redaktør", og i LGs Smartworld-app som viser anbefalte apper er ordet "Free" – som i gratis – oversatt til "Ledig".

Lyssterk skjerm

LG har valgt å benytte en 4,3-tommers TFT LCD-skjerm som skal ha en lysstyrke på hele 800 nits. LG kaller skjermtypen for Nova Display, som er en skjermtype som også ble benyttet i Optimus Black. Lysstyrken er imidlertid 100 nits høyere, og når vi testet LG Optimus Black ved siden av Prada by LG 3.0 var skjermen litt annerledes. Optimus Black-skjermen hadde en litt varmere hvitbalanse, og innsynsvinkelen var også bedre fra alle kanter. Prada-mobilens skjerm har god bildekvalitet, men fargene endret seg noe når vi betraktet den fra enkelte av sidene.

LG hevder skjermen skal fungere fint utendørs i direkte sollys, men på denne tiden av året har det vært vanskelig å finne lysforhold som virkelig utfordrer Nova-skjermen. I dagslys på en delvis overskyet dag var det ingen problemer med å se innholdet på skjermen.

Vi sammenlignet lysstyrken mot både LG Optimus Black og Apple iPhone 4S ved hjelp av en lysmåler. Den nye Prada-mobilen viste seg å være litt mer lyssterk enn Optimus Black, men neppe så mye at du merker særlig forskjell i praksis. I forhold til iPhone er imidlertid forskjellen ganske stor i Prada-mobilens favør.

Skjermen har en ganske standard oppløsning på 480 x 800 punkter, og med en størrelse på 4,3 tommer har telefonen med andre ord en punkttetthet som ikke er spesielt mye å skryte av. I en såpass kostbar telefon kunne vi ønsket oss en skjerm med høyere oppløsning. Men bildekvaliteten er god, og vi tror de fleste vil være godt fornøyd med denne skjermen. Det bør også nevnes at skjermen er laget i såkalt Gorilla Glass, som antagelig er den hardeste og mest ripesikre skjermtypen på markedet.

Vi fikk vårt testeksemplar levert uten eske, og har dermed ikke fått testet øreproppene som skal følge med. Det skal imidlertid komme et sett med matchende Prada-ørepropper.