Tek.no

Test Sony Xperia Z3 Compact

Kongen av kompakte smarttelefoner

Sony Xperia Z3 Compact er vanntett, velbygget og lynrask.

Kurt Lekanger, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
7 Okt 2014 15:13

I korte trekk

Sony har de siste par årene sluppet en perlerad av meget gode smarttelefoner. Xperia Z3 Compact er en av de to nyeste, som begge deler på å bære Z3-navnet. Dette er altså en slags miniutgave av selskapets toppmodell. I motsetning til mange av konkurrentene er det imidlertid vanskelig å peke på avgjørende innsparinger i Sonys minimodell.

Xperia Z3 Compact har en skjerm på 4,6 tommer, noe som gjør den betydelig mindre og mer lommevennlig enn den vanlige Xperia Z3-modellen som har skjerm på 5,2 tommer. Skjermen er ellers lyssterk og fin, og har god innsynsvinkel.

En av de viktigste forskjellene på de to modellene, ved siden av størrelsen, er designen. Det er synlig slektskap mellom de to telefonene, men de er ikke blåkopier av hverandre. Den kompakte modellen har en plastlist som går hele veien rundt telefonen. Det går likevel en aluminiumsramme rundt telefonen, som gjør at den føles solid å holde i.

Xperia Z3 Compact er tilgjengelig i hvitt og sort, men ønsker du en telefon med litt sprekere uttrykk kan du også velge i en rød og en grønn variant. Uansett hvilken farge du velger er den vanntett.

Lynrask og med god batteritid

Telefonen er lynrask, og kjører Sonys egen vri på Android. Her får du enkelte smarte endringer, i tillegg til et lite knippe apper som serveres med til dels korte prøveperioder. Prøveappene går heldigvis an å avinstallere fra telefonen.

Denne nye, lille, toppmodellen ser også ut til å ha det største batteriet vi vet om i denne størrelsesklassen. De fleste konkurrentene har til dels betydelig mindre batterier i sine enheter. Dette inkluderer Apples iPhone 6 og Samsungs Galaxy Alpha. I tillegg har Xperia Z3 Compact en rekke strømsparefunksjoner som gjør at den kan vare lenge på én lading. Ved middels tung bruk kan du klare deg med en lading annenhver kveld.

Basisfunksjonene er også gode, med høyt volum og god lydkvalitet under samtale. Skulle ikke det være tilstrekkelig har telefonen også teleslyngefunksjonalitet, slik at den virker sammen med høreapparater.

Sony Xperia Z3 Compact kan noe hverken Samsung Galaxy Alpha, eller Apples iPhone 6 kan; den kan bade. Sony fortsetter å satse på vanntette telefoner.Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Her får du også støtte for en mengde treningsutstyr og sensorer. Den sedvanlige støtten for Android 4.0-tilbehør er på plass, men også ANT+ er støttet, en standard vi ikke ser så fryktelig ofte i mobiltelefoner.

Sonys egen programvare inkluderer en rekke smarte løsninger, så som værvarsling i kalenderappen, og en musikkspiller som lar deg utveksle lyttehistorikk med vennene dine. En egen app som lar deg spille PlayStation 4-spill rett på mobilskjermen er også på vei, men den forutsetter at du har Sonys spillmaskin et sted i nettverket ditt.

Kameraet i Xperia Z3 Compact er jevngodt med det vi finner i Xperia Z3, og for den saks skyld det som står i Xperia Z2. Det betyr at vi snakker om en telefon som er helt i toppsjiktet på bildekvalitet. Tilleggsappene som følger med kameraet varierer fra morsomme til nyttige, men ikke alle er like enkle å ta i bruk.

Alternativene

Ser du etter en toppspesifisert telefon rundt samme størrelse som Xperia Z3 Compact har du egentlig ikke så mye å velge mellom. Det er to åpenbare alternativ; Apples iPhone 6 og Samsungs Galaxy Alpha.

Ser du mot Galaxy Alpha får du en noe tynnere telefon, som kan by på litt annerledes design og mer innebygget lagringsplass. Du mister imidlertid minnekortstøtten, og Samsungs alternativ er heller ikke vanntett. I skrivende stund koster Galaxy Alpha rundt 500 kroner mer enn Xperia Z3 Compact.

Apples iPhone 6 har heller ikke minnekortplass, tåler vann like dårlig som Galaxy Alpha. Den er utstyrt med iOS fremfor Android. Det betyr menyer som er litt annerledes, men de to operativsystemene har nærmet seg hverandre vesentlig de siste årene så forskjellene er ikke så store som de pleide å være. Den er dessuten nærmere 2000 kroner dyrere enn Xperia Z3 Compact. De pengene kjøper deg i hovedsak tilgang til Apples enorme økosystem, apputvalg og en design som, for noen, oppfattes som mer eksklusiv.

Les også