På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Storebror trumfer lillebror
Du betaler mer, men får en TV med vassere bildekvalitet.
LG 55LW650W
Vi har allerede testet både 42- og 47-tommers størrelsene av LW550W fra LG i år. Begge disse skjermene er passive 3D-skjermer og gir deg mye TV or pengene.
Nå har vi testet storebror LW650W. Denne gangen i 55-tommers størrelse. Denne skjermen har mye til felles med sine lillebrødre, men er fortsatt en del hakk hvassere uten at differansen i pris er veldig stor. På 55-tommers utgavene skiller det snaue to tusen kroner mellom store- og lillebror i pris.
Design
Når det kommer til utseende har LW650W en del til felles med LW550W. Begge modellene har omtrent samme fysiske yttermål. Det vil si at også LW650W ikke har de smaleste rammene på markedet. Også rammene på denne modellen er i plast, og er blank sorte med en tynn blå stripe før den gjennomsiktige kanten tar over ytterst mot kantene. Minuset med disse plastrammene er at de kun er helt strøkne første gangen du pakker opp skjermen. Her syns nemlig alt av fettmerker, riper og støv etter at du har løftet TV-en ut av esken for første gang.
Selv om rammene ikke legger skjul på noen skavanker, bidrar de til en grei design. For den ytre delen av rammen er blank og gjennomsiktig. Nederst til høyre har du berøringsfølsomme betjeningsknapper, der du blant annet kan slå av og på TV-en, bytte kanal eller justere volumet på lyden. Disse knappene responderer kjapt og presist.
Også foten er laget i samme finish som rammene, i sort plast i midten av foten, mens den siste centimeteren ut mot kantene har dem samme gjennomsiktig knekken. En ting som piffer opp designen er overgangen mellom selve skjermen og foten. Dette festet er en konet firkant som er lakkert i krom. Med foten som følger med kan du også dreie skjermen noen grader til hver side.
Brukervennlighet og tilkoblinger
LG har endret på menyutseende på årets TV-modeller. Selv om det gamle utseende var oversiktlig, med åtte ikoner, har LG laget en bedre meny på årets flatskjermer. Menyen er den samme som på lillebror LW550W.
Når du trykker på Home-knappen på fjernkontrollen får du opp menyen der det du ser på vises i et mindre vindu på den venstre siden. Under dette vinduer har du valg som hvilken inngang du skal bruke, TV-guide og innstillinger. Klikker du deg videre til innstillinger får du opp en undermeny der du kan justere blant annet bildet og lyden.
I midten av hovedmenyen vises hurtiglinker til fem apps. Vil du legge til flere apps på flatskjermen kan du blant annet trykke på plusstegnet øverst i denne boksen eller trykke på Premium-knappen på fjernkontrollen. Menyen som dukker opp når du trykker på Premium-knappen gir deg en oversikt over alle apps som er lagret på flatskjermen. Fra fabrikk er det en del kjente apps å velge i, som for eksempel Viaplay, SF-Anytime, Facebook, Google Maps, Skype og Twitter. Utvalget i nye apps du kan legge inn har bedret seg siden sist vi testet en flatskjerm fra LG, noe som tyder på at applikasjonsmarkedet forløpende utvides. Fjernkontrollen er forøvrig den samme som LG hadde på fjorårets modeller. Den har en renne på undersiden der pekefingeren skal være og bidrar til et bedre grep om kontrollen. Alle knappene du bruker mest er også innen rekkevidde uten at du trenger å endre grep.
En annen funksjon som er kjekk å notere seg er Q.menu-knappen på fjernkontrollen. Her får du opp en hurtigmeny der du kan endre bildeformat, bildemodus og lydmodus.
I den nederste delen av hovedmenyen finner du ikoner som tar deg videre til blant annet nettleser, søkefunksjon og Media Link. Sistnevnte er en funksjon der du via ditt lokale nettverk kan hente frem bilder, musikk eller film fra andre enheter i nettverket og spille dette av direkte på TV-en. Denne funksjonen er etter vår mening den beste tilleggsfunksjonen i TV-en. For nettleseren er også grei, men blir treg i bruk, spesielt om du bruker fjernkontrollen til å skrive inn adresser og navigere deg rundt på sidene. Dog finnes det alternativer dersom du vil bruke nettleseren aktivt. LG har en egen pekefjernkontroll, Magic Motion, som gjør det enklere å peke deg rundt på nettsidene.
De nye menyene til LG er stiligere enn tidligere, men vi syns fortsatt Samsungs Smart Hub-løsning er et hestehode foran når det kommer til grafikk og oversiktlighet.
Av tilkoblinger har LW650W det aller meste du måtte trenge. Du kan velge mellom fire HDMI-tilkoblinger, to USB-innganger som du kan koble til en eksternharddisk eller minnepenn, kortleser til bruk mot digitalt bakkenett eller kabel, optisk lydutgang for å koble TV-en mot et eksternt anlegg og kablet nettverksmulighet for å nevne noe. Skjermen har dog ikke innebygget støtte for WiFi, men du kan kjøpe en dongel som ekstrautstyr dersom du vil kutte ned på antall kabler bak på TV-en. Et pluss er at omtrent alle tilkoblinger peker langs med skjermen, slik at de ikke bygger unødvendig mye om du skal henge skjermen på veggen.
Lyd- og bildekvalitet
Bildemodiene er ikke spesielt bra ut av esken. Som vi har sett på en rekke andre TV-er er modiene også her overdrevne, med for mye lysstyrke og for kraftige farger. Men du har gode muligheter til å justere bildet i menyene. Har du lite erfaring med å justere for eksempel kontrast og farger, finnes det en egen hjelpemeny (Picture Wizard), som steg for steg lar deg justere de forskjellige parameterne og tilslutt lagrer resultatet for deg. Ønsker du der i mot mer frihet til å justere bildet selv, har 55LW650W godt med alternativer, der du blant annet kan justere hvitbalansen ned til minste detalj. Se våre bildeinnstillinger til høyre i artikkelen.
LW650W er på lik linje med lillebror LW550W en passiv 3D-skjerm med et matt panel. Panelet har sine fordeler ved at den ikke reflekterer mye av omgivelsene, men det absorberer samtidig mye lys. Resultatet er at du slipper å se uønsket gjenskinn fra forskjellige ting i rommet, men samtidig mister skjermen noe av stinget med for mye lys på.
Sortnivået er bra på lillebror LW550W, men LW650W er hakket hvassere og er det beste vi har sett blant de passive 3D-skjermene vi har testet i år. Selv om det fortsatt er det et stykke opp til Philips 46PFL9706, som er markedsledende når det kommer til nettopp sortnivå, gir også LW650W deg bra med detaljer, selv i mørke partier av bildet.
Fargene er det heller ikke mye å utsette på. De er litt kalde ut av esken, men du har gode muligheter til å justere disse i menyen. De er både naturlige og godt mettet. Samtidig takler LW650W våre graderingstester godt.
Når det kommer til bevegelse er LW650W en smule bedre enn LW550W, spesielt når det kommer til raske panoreringer av hele bildet.
En ting vi bet oss merke i da vi testet LW550W var at den ikke var så god til å håndtere standardsendinger (SD). Det var blant annet en del grums å spore i bildet, spesielt rundt objekter som beveget seg. Med LW650W får du et bedre resultat på dette området. Det er fortsatt litt å sette fingeren på, men den likevel en del bedre enn på lillebror. Setter vi på film i HD-kvalitet er forskjellene betraktelig mindre. Her gjør både lille- og storebror en solid jobb.
Bildekvaliteten når du skal se 3D er også imponerende bra, tatt i betraktning at oppløsningen ikke er like høy på 3D-TV-er med aktiv teknologi. Dog mangler det litt på skarpheten før LW650W er like god som for eksempel Panasonics TX-P50VT30.
Skal du se 3D, blir det billigere å kjøpe inn 3D-briller til passive TV-er enn aktive skjermer. Dette fordi du kun trenger samme type briller som du kjøper på kinoen for så se 3D på passive skjermer. Til aktive TV-er må du ha briller som går på batteri og må lades når de er tomme. Disse er også blitt billigere det siste året, men fortsatt er det langt igjen til prisen er like lav som for et par passive 3D-briller. Her kan du slippe unna med en skarve hundrelapp for briller til hele familien. Dessuten kan du bruke 3D-teknologien på TV-en til å spille to stykker med delt fullskjerm.
Lydkvaliteten til LG 55LW650W er ikke spesielt imponerende. Verken bass eller mellomtone er fremtredende, så du sitter igjen med den nokså skarpt og lyst lydbilde. Dette har LGs modell til felles med mange andre flatskjermmodeller på markedet. Så vi anbefaler deg å koble til et eksternt anlegg for å få det maksimale ut av filmkvelden.
Konklusjon
Ønsker man seg en stor LED-TV, helst et stykke oppe på 50-tallet i tommer, med 3D og høy bildekvalitet til en fornuftig pris, burde du ta en nærmere kikk på LG 55LW650W. Her får du en 55-tommers stor LED-LCD som gir deg god bildekvalitet.
Sortnivået på skjermen er godt, selv om det blir noe redusert når du har mye lys i rommet. Dette fordi det matte panelet absorberer en del av lyset fra omgivelsene. Men til gjengjeld får du mindre problemer med gjenskinn fra omgivelsen. Tidligere modeller fra LG har nemlig hatt svært blanke overflater, og dermed vært plaget med at TV-en var rene speilet mot lys fra omgivelsene.
Bildemodiene fra fabrikk er overdrevne, så du må en tur innom menyen for å justere bildet riktig. Blant annet er det for mye farger, samt at lys og kontrast er stilt for høyt. En fin funksjon er Picture Wizard, som hjelper deg med å justere bildet, ved at du steg for steg korrigerer de forskjellige verdiene. Er du litt mer ihuga, er det svært gode muligheter å justere blant annet hvitbalansen i menyen på LW650W.
For med bildet riktig justert er fargene både naturlige og godt mettet. LW650W klarer seg også godt i graderingstestene våre, samt at den gir bra med detaljer, selv i de mørkeste partiene av filmen.
Skjermen er også god på bevegelse, der den blant annet henger bedre med i svingene når bildet panoreres raskt, enn lillebror LW550W. Storebror LW650W gjør også en bedre jobb når det kommer til å behandle signaler i standardkvalitet (SD). Når det kommer til HD er det mindre forskjeller som skiller de to søsknene.
Også 3D håndterer LW650W godt. Med passiv teknologi betyr det at du får noe lavere oppløsning, men dette er ikke like synlig om du kanskje skulle tro. Dog er skarpheten litt dårligere enn på aktive 3D-TV-er. Men til gjengjeld slipper du langt rimeligere unna når du skal kjøpe 3D-briller til LW650W. Du kan blant annet bruke brillene du kjøpe sist du så film i tre dimensjoner på kino. Dessuten kan du bruke 3D-funksjonen til å spille to stykker med delt fullskjerm i 2D.
LW650W har også en grei design. Rammene er laget i plast, der indre del er sort med en blåstripe i ytterkant før en blank kant avslutter rammen helt ytterst. Ulempen med slike plastrammer er at de er allergiske mot fettflekker, striper og støv.
Menyen er ny av året, og den er mer oversiktlig enn tidligere. Når du trykker på Home-knappen på fjernkontrollen får du opp en oversiktlig meny der blant annet programmet du ser på vises i et lite vindu til venstre for en liste med apps. Applikasjonsmarkedet har også blitt bedre siden sist vi testet LG 47LW55W, med flere apps å velge i.
Alt i alt er LW650W fra LG en bra allrounder som kan brukes til både å se 3D, men som også holder høy kvalitet på vanlige 2D-sendinger. Prisforskjellen mellom LW650W og LW550W er heller ikke stor, slik at vi ville heller lagt de ekstra kronene i potten og kjøpt LW650W – spesielt om du skal se mye innhold i standardsendinger.
Finn beste pris på LG 55LW650W
+ God på SD og HD
+ Bra 3D-kvalitet
+ God på bevegelse
+ Naturlige og gode farger
+ Oversiktlig meny
+ Billige 3D-briller
+ 3D kan brukes til å spille split screen i fullskjerm
- Lavere skarphet i 3D enn aktive TV-er
- Bildet mister litt gnist i høy belysning
- Dårlig lyd
Alternativer
Ønsker du deg heller en plasma-TV på 50-tommer og skal bruke denne til å se 3D, vil vi anbefale deg å ta en kikk på Panasonics nye flaggskip TX-P50VT30. Her får du markedets beste plasma som foruten å være meget god på 3D også er en glimrende skjerm å se vanlige sendinger på.
Vil du heller ha en rimeligere LCD og har rundt ti tusen kroner å bruke? Da bør du se nærmere på vår stortest av folke-TV-er til under ti tusen kroner. Her kom Samsungs nye 6000-serie seirende ut av duellen. Med UE46D6505 får du en solid allrounder som leverer både god bildekvalitet og utstyrsnivå.