Til hovedinnhold
TestSonim XP3300 Force

Ikke for caffè latte-drikkere

Dette er mobilen for de som ikke er redd for å få skitne hender.

Sonim XP3300 Force tåler å være to meter under vann i en time, og skal tåle mye støt og andre påkjenninger. Batterilevetiden er oppgitt til litt over en måned hviletid eller nærmere et døgn taletid. Det er ingen tvil om at dette er en mobiltelefon utenom det vanlige.

GPS er også på plass, og kamera og minnekortstøtte sørger for at du både kan høre på musikk og ta bilder med XP3300. E-postleser, nettleser, kalender og en rekke andre nyttefunksjoner er også på plass.

Dette høres jo lovende ut.

Men nei

Alle disse funksjonene fungerer dårlig. Kameraet tar bilder som er så overprosesserte at nesten hvem som helst kan dokumentere fjellturen bedre ved hjelp av et ark og litt vannmaling. E-postleseren er vanskelig å sette opp så vel som å bruke, og nettleseren gir deg stort sett bare feilmeldinger slik at du må ty til Opera Mini i enkel Java-versjon.

Menyene består i stor grad av dårlige oversettelser og uforståelige feilmeldinger, så vel som taster som bytter funksjon altfor ofte.

Alle avanserte funksjoner fungerer rett og slett dårlig eller er svært vanskelige å bruke.

Da er det jo flaks at denne telefonen appellerer til de som i all hovedsak vil ringe og sende tekstmeldinger.

God på grunnfunksjoner

De mest grunnleggende funksjonene i XP3300 fungerer bra. Lyden under samtaler er god, tastaturet er svært bra å skrive på og ringelyden kan stilles så høyt at du nesten må ha en hjertestarter med deg om du har tenkt å ha lyden på full guffe i offentligheten.

Batterilevetiden er himmelsk. Om du bare har én prikk igjen på batteriet kan du likevel pakke telefonen i sekken og være tilgjengelig i løpet av en todagers fisketur i fjellet.

Det du imidlertid betaler mest for om du kjøper XP3300, er støtsikkerhet og vanntetthet. Telefonen overgår de fleste andre telefoner av denne typen med de heftige sertifiseringene IP68 og MIL-810G. Det betyr at du kan ha telefonen to meter under vann i en time, den tåler svært mye g-krefter og tåler kraftig klempåkjenning. Vi testet XP3300 for både vann og fall i bakken uten at den takket for seg av den grunn.

Alt i alt er det liten tvil om at XP3300 er for spesielt interesserte. Den er litt i dyreste laget for at mange vil ha den som en telefon nummer to, og den er så lite avansert og samtidig vanskelig å bruke at den bare for de aller færreste duger som den eneste mobiltelefonen.

Det er ikke så lett å sette én enkelt karakter på denne telefonen. Den er vanskelig i bruk og er teknologifattig, samtidig som den ikke er billig i forhold til sammenlignbare telefoner. Samtidig er dette den mest solide mobilen du får tak i, og for de som gjerne betaler for den egenskapen og bare skal snakke i telefonen og sende tekstmeldinger kan XP3300 være helt perfekt.

Terningkastet her er satt etter våre kriterier, der blant annet kamera, multimediafunksjoner og teknologi gir negativt utslag, sammen med de vanskelige menyene.

Vil du vite mer?

Les hele testen av Sonim XP3300 Force på Amobil.no »

Andre alternativer

Et alternativ du bør titte på er Samsung E2370 Xcover med bedre batterilevetid og en særdeles trivelig pris på i overkant av 600 kroner. Samsung B2710 Xcover er litt dyrere mobil enn sin Xcover-lillebror, men støtter 3G. Begge disse har bedre menyer enn XP3300, men Sonim lover mest når det kommer til støtsikkerhet og vanntetthet.

Dersom du er opptatt av trykkskjerm og mer teknologi fins det alternativer som Motorola Defy, som vi har inne til test i skrivende stund, og Sony Ericsson Xperia Active, som nylig har blitt lansert. Disse har vi ikke testet ennå, men de kan bli gode alternativer for de som vil ha med seg mobilen på fjellet og på havet uten å gå bort fra trykkskjerm og smartmenyer.

annonse