Tek.no

Test

Samsung Galaxy 5

Espen Irwing Swang
29 Nov 2010 22:43

Samsung Galaxy 5

Testresultater

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Samsung Galaxy 5 er selskapets rimeligste Android-mobil til nå. Med tanke på at den er både billigere og lavere spesifisert enn Samsung Galaxy 3, så vi for oss at dette måtte være en skikkelig skrotmobil. Men der tok vi feil. For selv om telefonen er billig i innkjøp, så har den mange gode egenskaper.

Corby på androide steroider
Når vi pakker opp Samsung Galaxy 5 slår det oss at den er svært lik Samsung Corby. Den ser riktignok langt mer eksklusiv ut, med en forkrommet list rundt kanten og et sort bakdeksel i stedet for det glorete plastdekselet på Corby. I tillegg er Galaxy 5 en ekte smartmobil med Android operativsystem.

Men ellers er linjeføringen den samme, med en skrå sideskjøt som skal få telefonen til å se slankere ut enn den i realiteten er. Ikke at det spiller så stor rolle – Samsung Galaxy 5 er ikke så tjukk at den behøver å ljuge på seg anorektiske trekk.

Skjerm
Telefonen har en 2,8 tommer stor skjerm som reagerer på berøring. Skjermoppløsningen er på 240 x 320 punkter. Med en skjermstørrelse på 2,8 tommer blir den lave oppløsningen ikke så påtrengende, og vi opplever ikke skjermen som plagsomt dårlig.

Under skjermen er det en hel del taster. De to sorte tastene opp mot skjermen kan vippes begge veier, og har følgelig til sammen fire ulike funksjoner. Dette er meny, hjem, tilbake og søk-tastene.
 
Midt på sitter en navigasjonstast i form av en sølvfarget ramme du kan vippe på, med kvitteringstast i midten. Telefonen har i tillegg de to samtaletastene. Volumtasten sitter på venstre side, mens du finner kontakten for tilkobling av standard hodetelefoner på toppen av mobilen.
Menyskjermer
Galaxy 5 er en telefon som det er enkelt å bruke. Den har Samsungs eget menysystem TouchWiz 3.0, med sju skjermer du kan plassere snarveier og miniprogrammer på. Hovedskjermen ligger helt til venstre, og du kan bla til de neste seks skjermene ved å stryke fingeren over glasset.

Når du tar telefonen i bruk for første gang, så er det bare hovedskjermen som er utstyrt med snarveier til programmer. Trykk og hold på et ledig sted på denne eller en av de andre startskjermene, og det dukker opp en meny som lar deg velge hva du vil ha på skjermen. Trykk og hold på et ikon om du vil endre plass på det, eller trekk det ned mot bunnen av skjermen for å fjerne det. Husk at programmet ikke forsvinner fra telefonen selv om det blir borte fra startskjermen.

Ett trykk på de fire kvadratene nederst på skjermen åpner en oversikt over alle installerte programmer. 
 
Du kan også flytte programmer fra undermenyen og opp på startskjermen ved å trykke og holde noen sekunder på ikonet i undermenyen.

 

Sparekniv
Samsung Galaxy 5 er en Android-mobil som kan kjøre applikasjoner, surfe Internett, lese e-post og holde orden på Facebook-aktiviteter på samme måte som de fleste andre mobiltelefoner med Android. 
For å få telefonen ned i pris har Samsung også måttet velge bort noe. Du kan ikke zoome med to fingre på skjermen, Skjermen er mindre og har lavere oppløsning enn på toppmodellene, og Galaxy 5 har et veldig enkelt kamera. Den har heller ikke TV-utgang via kabel, kamera for videosamtaler eller noe stort internt minne.

Prosessoren på 600 MHz er heller ikke av de aller raskeste, men i praksis opplever vi Galaxy 5 som såpass rask at dette ikke er noe vi ergrer oss over.

Oppturer
Når vi nå har ramset opp noen av områdene der Galaxy 5 skorter litt, så kan det være på plass med en kikk på noen av de bedre sidene også.
 
Navigasjonstastene på Galaxy 5 er gode og presise. Siden det er snakk om fysiske taster, så behøver du heller ikke å være så redd for å komme nær dem.
Skjermtastaturet er satt opp slik at du får T9-tastatur når du holder telefonen i enhåndsgrep. Snur du telefonen til liggende vil tastaturet automatisk bli åpnet som qwerty-tastatur der du også finner de norske tegnene æ, ø, og å på egne taster.
 

Tastene er relativt små, men likevel ganske enkle å skrive på. Dessuten kan du velge heller å bruke Swype, som lar deg skrive raskere ved hjelp av strøk innom bokstavene i ordet du vil skrive.

Galaxy 5 har både Wi-Fi og GPS, i tillegg til at den har rask 3G (7,2 Mbit/s). Det finnes enda raskere 3G-mobiler, men for å ha glede av disse må du også være i et 3G-nett som støtter høyere hastigheter.
 

Underholdning

Telefonen har også FM-radio og MP3-spiller, i tillegg til at den har “AllShare”, som lar deg dele mediefiler fra telefonen til andre enheter med støtte for DLNA. I praksis betyr det at filmer, musikk og bilder du har på telefonen kan overføres trådløst til en TV eller et stereoanlegg ved hjelp av et par tastetrykk.
Du kan se film på Galaxy 5, men den viser ikke filmer i DivX-format. DivX-spiller for Android finnes imidlertid i Android Market.
  

Lyd

Lyden i Samsung Galaxy 5 er god. Musikkspilleren er faktisk overraskende god, med tanke på at dette er en svært billig mobiltelefon. Men ørepluggene er ikke noe å skryte av, så om du vil bruke Galaxy 5 som MP3-spiller bør du skaffe deg noe bedre.

I spilleren kan du justere lydbildet slik du ønsker, og du kan sortere musikk etter artist, album, sang eller spilleliste. 

 

Minnekortet som følger med er på 1 GB, noe som fort blir lite for den som vil bruke telefonen som MP3-spiller. Men Galaxy 5 støtter minnekort opp til 16 GB.

For den som foretrekker å få litt informasjon innimellom all musikken, har Galaxy 5 en god FM-radio. Hodetelefonene fungerer som antenne og må være tilkoblet for at radioen skal virke.

Kamera
Kameraet er imidlertid ikke noe å juble over. Det har en oppløsning på beskjedne 2 megapiksler, og mangler både lys og autofokus. Om vi sammenlikner med andre mobiler med 2 megapiksler kamera, så kommer ikke Galaxy 5 så verst ut. Men de fleste mobiltelefoner, også mange billige, har bedre oppløsning på kameraet.
 
Videokameraet filmer overraskende bra, om du også her ser bort fra at oppløsningen er lav. Men vi kan filme flere små sekvenser i ett klipp ved å pause opptaket. Kvaliteten holder til visning på mobilskjermer, men blåser du det bare litt opp, så vil resultatet straks bli dårlig. 
 
Her er et videoklipp vi har filmet med Galaxy 5 og lastet opp på YouTube:
 

Kart

Galaxy 5 har GPS og kommer med applikasjonen Google Navigation. Denne løsningen virker enn så lenge ikke i Norge. Telefonen leveres også med Samsungs egen applikasjon “Samsung Apps”. Men da vi testet telefonen fant vi ikke en eneste applikasjon i denne butikken.

Heldigvis leveres den også med Android Market, så tilgangen på applikasjoner er god. Her finnes også navigasjonsløsninger for den som ikke vil vente på at Google skal åpne sin tjeneste i Norge.

Meldinger
Samsung Galaxy 5 er en god telefon å skrive meldinger på. Den gir en ryddig og fin oversikt over vennes aktiviteter på sosiale nettverk. Telefonen har en egen Widget (miniprogram) som samler oppdateringer fra dine kontakter i en samlet oversikt.
Den lar deg også laste ned post fra en rekke kilder, blant annet fra Exchange Server.

Alternativer

Men er du ute etter en billig Android-mobil, så har du etter hvert ganske mange alternativer. HTC Wildfire har en større skjerm enn Galaxy 5. Men den har ikke flere skjermpunkter, og blir dermed ikke like skarp. Den har også et litt bedre kamera, og koster litt mer.
Samsmung har selv lansert Galaxy 3, som også har større skjerm og bedre kamera. Igjen må du betale noe mer, men her er skjermoppløsningen bedre enn på Galaxy 5, og du kan zoome raskt med to fingre.
Sony Ericssons Xperia-serie byr på de rimelige variantene X10 Mini, X10 Mini Pro og X8. Samtlige tar bedre bilder enn Galaxy 5, men det er bare X8 som har større skjerm. X8 er også den eneste av disse som kan konkurrere med Galaxy 5 på pris.
Og sist men ikke minst har du nykommeren Huawei Ideos. Også dette er en mobiltelefon i samme prisklasse som Galaxy 5. Ideos har Android 2.2, en litt nyere versjon av operativsystemet. Men Ideos har ikke TouchWiz-brukergrensesnitt og ser ikke like elegant ut.

Les også