Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus Zenbook Prime UX31A

Snasen bærbar med heftig skjerm

Asus' 13-tommers ultrabook har fått en skikkelig overhaling.

Innledning

Det er ikke mange dagene siden vi testet Samsungs ultrabook i den nye 9-serien, en 13,3-tommer som virkelig tar opp kampen med Apples MacBook Air.

Men Samsung er slett ikke den eneste produsenten som vil ha en større markedsandel i det stadig mer attraktive ultrabook-markedet. En annen sterk aktør her er Asus, som med fjorårets Zenbook viste meget gode takter.

Asus Zenbook Prime UX31A, som vi nå har testet, fikk vi høre om tidlig på vårparten i år. Da var det klart at den skulle få en skjerm med Full HD-oppløsning, altså 1920 x 1080 piksler. I tillegg skulle panelet være av typen IPS, noe som lover spesielt god fargegjengivelse og stor innsynsvinkel.

Nå har vi riktignok ikke forrige generasjons Zenbook tilgjengelig for direkte sammenligning. Men av det vi kan huske og se av bilder og strategiske mål, er den nye Zenbook Prime UX31A nesten kliss lik den gamle modellen. I hvert fall utenpå.

Innvendig stiller saken seg annerledes. Som seg hør og bør har Asus fått på plass Ivy Bridge, altså Intels nyeste prosessorgenerasjon. Det betyr også en oppgradering til HD Graphics 4000 i forhold til forgjengeren. Og som nevnt har den nye skjermen høyere oppløsning enn den gamle, som var av typen HD+.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Core i7-3517U (1,9 GHz, 4 MB cache)
Harddisk 128 GB SSD
Skjerm 13,3 tommer 1920 x 1080 pikslers oppløsning Semireflekterende
Optisk enhet N/A
Trådløs tilkobling 802.11a/b/g/n WiFi Bluetooth Intel Wireless Display (WiDi)
Batteri 4 celler, 47 Wh
Annet -
Størrelse 1,8 cm tykk
Vekt Datamaskin: 1,40 kg Strømforsyning: 185 gram
Pris Omtrent 11 000 kroner

Asus Zenbook Prime UX31A kommer også i en utgave med Intel Core i5-prosessor med en klokkefrekvens på 1,7 GHz. Denne er en drøy tusenlapp rimeligere.

Som med forgjengeren har Asus også slengt med noe ekstrautstyr til Zenbook Prime UX31A: Oppbevaringsfutteral, VGA-adapter, USB til LAN-adapter og pusseklut.

Sammenligner vi løst med Samsungs 9-serie, ser vi at Zenbook Prime har en raskere prosessor. Skjermen har også høyere oppløsning. Samsungen har dog størrelse og vekt på sin side.

Bla om for å lære mer om Zenbook Prime.

Takk til Asus for lån av datamaskinen.

I bruk

Vi skal ikke skrive så veldig mye om form og utførelse. Siden Asus Zenbook Prime UX31A er helt lik forgjengeren UX331E, vil vi heller henvise deg til den testen. Som en kortversjon repeterer vi heller at Asusen er en stilig og solid sak, der aluminium utgjør brorparten av overflaten. Kun hengselfestet, og naturligvis tastaturet, er av plast.

Metallet gir en fin kvalitetsfølelse, men også litt skarpe kanter. Dette merkes spesielt på fremre delen av basen, altså kanten der du hviler hendene.

Basens sølvgrå farge og spesielle finish gjør den nærtil upåvirkelig av fettete fingre. Lokket har en noe mørkere karakter som ikke er like motstandsdyktig, men den er likevel bedre på dette feltet enn Samsung NP900X3C.

Bunnplaten holdes på plass av åtte torxskruer, men det er ikke meningen at hvermannsen skal åpne maskinen. Det er uansett lite du selv kan gjøre på denne modellen – det eneste må da være å oppgradere den lille SSD-pinnen til en med større kapasitet.

Tastatur og pekeplate

Asus UX31A har også samme pekeplate som forgjengeren, mens tastaturet har blitt byttet ut. Layouten er riktignok identisk, men på denne modellen er tastaturet bakgrunnsbelyst – en funksjonalitet som er kjærkommen i dunkle forelesningssaler. Lyset er hvitt og kan justeres i tre trinn, eller slås helt av. Du kan også overlate jobben til datamaskinens lyssensor.

Tastaturet er relativt støysvakt og behagelig å skrive på.

Den store klikkbare pekeplata av glass er fin og følsom. Denne var vi ikke helt fornøyd med på forgjengeren, med ujevne bevegelser og et usynlig skille mellom pekedelen og musetast-delen. På begge disse punktene har Asus tatt grep, og pekeplata fungerer nå utmerket.

Den har støtte for bevegelser med opp til tre fingre, mot fire på Samsungs 9-serie. Plata har også en detektorfunksjon som gjør at kun en liten del av den er aktiv når du skriver på tastaturet. Du kan selv bestemme hvor stor denne delen skal være, eller du kan slå den av om du vil det.

Skjerm

Skjermen er godt hengslet, og motstanden er slik at du kan åpne med lokket med kun én hånd. Over skjermen sitter webkamera, mikrofon og lyssensor.

Selve panelet er nok ett av de mer spennende elementene på Zenbook Prime UX31A. Det har en oppløsning på hele 1920 x 1080 piksler, det vil si Full HD – noe som er ganske rått på en 13,3-tommers skjerm. LCD-teknologien som brukes er i tillegg IPS, som betyr store innsynsvinkler og gode farger.

Den høye oppløsningen betyr at tekst og ikoner blir ganske så smått. I stedet for at noen av dere da må bruke lupe, kjører Windows automatisk alt på 125 prosent av originalstørrelsen. Dette får tekst og ikoner til å ha omtrent samme størrelse som på en tilsvarende skjerm med 1600 x 900 pikslers oppløsning. Denne oppskaleringen fungerer for det meste utmerket i det vanlige Windows-miljøet, men merk at flere tredjeparts programmer bruker faste grafiske elementer som ikke lar seg automatisk forstørre.

For dere med godt syn, er det naturligvis mulig å skru ting ned til opprinnelig størrelse.

Asus oppgir 350 nit (candela per kvadratmeter) lysstyrke, og det stemmer vedig godt med våre målinger. Lysstyrken er altså hakket lavere enn på Samsungs 9-serie, men med 350 nits har du stadig en ganske så lyssterk skjerm. Forgjengeren UX31E er fremdeles den mest lyssterke laptopen vi har testet.

Fra frabrikk kommer skjermen relativt godt kalibrert, om enn med et lite gulskjær. Fargene er gode, men også nesten litt for intense på fargerike bilder. Dette kan du dog justere på selv i ettertid.

Skjermen er også en opptur for deg som er lei av helt blanke skjermer. Men samtidig er det viktig å være klar over at panelet ikke er helt matt, slik som på Samsung NP900X3C. Vi må vel snarere kalle den halvmatt. Lysskilder reflekteres fremdeles, og med mørke skjermbakgrunner er det stadig mulig å se seg selv i skjermen. Men det er altså mer diffust enn på en bærbar med konvensjonelt blankt kontrastbelegg.

Høyttalere

De to innebygde høyttalerne leverer etter hva vi kan erindre den samme typen lyd som på forgjengeren – trolig er det også den samme løsningen. Altså får du et greit stereobilde, med klare stemmer og diskant. Det er "god" nok og høy nok lyd til å se noen YouTube-klipp med venner, eller høre litt musikk i et nødstilfelle.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde Micro-HDMI Mini-VGA, adapter medfølger
Enhetstilkobling 2 x USB 3.0
Annet Integrert webkamera og mikrofon Minnekortleser for SD

Som på ultrabooker flest er det smått med plass til porter. For noen standarder må du da til med adaptere, og Asus er greie nok til hive disse med på kjøpet. Den ene er en USB-adapter for kablet nettverk, den andre er for Mini-VGA.

Datamaskinen har i likhet med den nylig testede Samsung 9-serien heller ikke Thunderbolt.

På venstre side har du en USB 3.0-kontakt, minijack for lyd og minnekortleser.

På høyre side finner vi nok en USB 3.0-kontakt, samt porter for Micro-HDMI og Mini-VGA. Strøminntaket sitter også her.

Temperatur og støy

Asus Zenbook Prime UX31A gjør en god jobb med å holde temperaturene nede. Med all varmegenererende maskinvare samlet i karosseriets bakre del, holder håndleddstøttene seg kjølige.

Av støy er dette en maskin med to litt forskjellige personligheter. Den er ganske så snill og støysvak ved liten eller middels belastning – faktisk er vifta for det meste i ro under lett hverdagsbruk. Men under hard og vedvarende jobbing gir den greit med lyd fra seg, med en litt hvesende karakter på støyen.

Batteri

Vi har nylig endret rutiner for måling av batteritiden, og kjører nå to forskjellige tester. Den ene er "bransjestandarden" MobileMark, nå med 2012-utgaven og testløpet "Office Productivity".

Den andre måten vi tester på er å spille av et HD-filmklipp (720p) i mediespilleren VLC, og ser hvor lenge datamaskinen klarer seg på batteridrift.

For begge batteritester setter vi lysstyrken til så nærme 150 candela per kvadratmeter (nits) som mulig. Dette er en lysstyrke som holder greit for vanlig innendørs bruk.

Med sitt 4-cellers batteri klarer UX31A fem timer og ett kvarter med videoavspilling av 720p-materiale. For MobileMark 2012s Office Productivity, som skal simulere en vanlig arbeidsøkt på kontoret, holder den i litt over fem og en halv time.

MobileMark-målingen vår er ikke så langt unna resultatet vi fikk med Samsungs nye 9-serie. For videoavpilling gjør Zenbook Prime en merkbart bedre jobb.

Akkurat som andre moderne bærbare har også Zenbook Prime en hurtigstartfunksjon som gjør det enklere å spare batteri. Fra hvilemodus, noe som den straks går i hvis du stenger lokket, starter den opp igjen på ett par sekunder.

Ytelse

Asus UX31A kommer med Windows 7 Home Premium som installert operativsystem. Hvis du har lyst, kan du også leke deg med Linux på den, men vær klar over at ikke alt er på plass.

Systemytelse

Vi har satt Zenbook Prime opp mot Samsung NP900X3C, og dessuten sett hvordan den står seg mot forgjengeren UX31E. Sistnevnte har forrige generasjon maskinvare, altså Intels Sandy Bridge-plattform, mens Zenbook Prime og Samsungen har den nye Ivy Bridge.

Alle de tre datamaskinene har strømgjerrige ULV-prosessorer. Asus Zenbook Prime har en Core i7 med 1,9 GHz klokkefrekvens, mens Samsungen kjører en i5-modell på 1,7 GHz. Den "gamle" Zenbooken har en Sandy Bridge Core i7 med 1,8 GHz klokkefrekvens.

Windows' opplevelsesindeks forteller oss at Zenbookene er utstyrt med en litt raskere SSD enn Samsungs 9-serie. Det er dog ikke noe du vil merke forskjell på under vanlig, enkel bruk.

I Cinebench 11.5 brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler. Her ser vi tydelig at Zenbook Prime nyter godt av å ha en klokkefrekvens på 200 MHz mer enn Samsungen. At den har en ekstra megabyte med hurtigminne (cache) hjelper nok også litt.

Også i videokonverteringsprogrammet Handbrake viser UX31A gode takter.

Spillytelse

I tillegg til en kjappere prosessor, har også Zenbook Prime en litt raskere klokket grafikkdel enn Samsung. Så selv om begge maskinene stiller med Intel HD Graphics 4000, forventer vi en liten forskjell.

Og joda, vi får en forskjell. Spesielt stor er den dog ikke. Her mangler vi dessverre resultater fra Half-Life 2, som på ingen måte var villig til å spille ball under testingen. Vi regner med at dette er et driverproblem – forhåpentligvis fikses dette etter hvert.

Uansett er ikke disse ultrabookene spesielt godt egnet til seriøs gaming. Men hvis du ikke skal kjøre spesielt krevende spill, eller er villig til å lempe litt på kvalitet og oppløsning, kan den også fint brukes til litt hobbyspilling.

Trenger du mer grafikkraft enn dette, og ikke har noe imot en litt tykkere bærbar, kan det være greit å vite at Asus Zenbook også finnes med dedikert grafikk.

Oppsummering

Oppsummering og konklusjon

Zenbook Prime UX31A er for tiden Asus' sprekeste ultrabook. Denne 13,3-tommeren er arvtageren til UX31E, og er på det fysiske planet nesten identisk med denne. Karosseriet er i aluminium, og kvaliteten virker god.

Men når vi kikker nærmere etter har den fått en rekke oppgraderinger, både innvendig og utvendig. For det første er Zenbook Prime bestykket med Intels nye Ivy Bridge-prosessor, noe som gjør den et par hakk raskere enn UX31E. For det andre har den fått et behagelig og baklyst tastatur, samt en lyssterk skjerm med høy innsynsvinkel og heftig oppløsning: 1920 x 1080 piksler.

Denne superskjermen innfrir i stor grad forventningene, og er rett og slett en liten fryd å skue. Men vær klar over at den har et relativt beskjedent antirefleksbelegg, noe som gjør at lysskilder og annet lett blir speilet i panelet.

Tastaturet gjør som nevnt også en god jobb, mens pekeplaten har fått rettet opp i et par barnesykdommer fra forrige generasjon Zenbook.

Av tilkoblinger er nye Zenbook Prime nesten identisk med forgjengeren UX31E. Unntaket er at begge USB-portene på Prime er av 3.0-varianten. Ved siden av dette har du altså miniutgaver av HDMI og VGA, samt minnekortleser. Adapter til kablet nettverk følger med. Den mye omtalte Tunderbolt er ikke til stede.

Nå er jo disse bærbare ment å brukes uten for mange ledninger, og der har Asus gjort jobben sin. Maskinen har Bluetooth 4.0, Intel WiDi (Wireless Display) og 802.11n trådløst nett på 2,4- og 5 GHz frekvensbånd.

Ytelsen er jevnt over god, og et par hopp opp fra forrige generasjon Zenbook. Her har du en maskin som kan brukes til det aller meste, selv om den trives best med lett til medium belasting. Under vedvarende hard jobbing må vifta virkelig spinne opp for å holde varmen nede, og det hører du. Ellers er maskinen stillegående.

Datamaskinen duger også greit til litt spilling, men er ingen utpreget gamingmaskin.

Små, tynne og lette bærbare er lagd for å brukes på farten, og da er det viktig med god batteritid. Her gjør Zenbook Prime UX31A en helt anstendig jobb, der vi målte over fem og en halv times jobbing med typiske kontorprogrammer. For avspilling av 720p HD-video, målte vi over fem timer. Vi kan driste oss til å si at den holder en hel liten arbeidsdag på batteristrøm.

Zenbook Prime med Intel Core i7-prosessor koster deg omtrent elleve tusen kroner. Men du kan spare en drøy tusenlapp ved å gå for modellen med en litt svakere Core i5-prosessor. Da vil den få ytelse tilsvarende Samsung NP900X3C, og den faktiske forskjellen kan du se på forrige side.

Alt i alt er det mye å like på Zenbook Prime UX31A. Asus har beholdt det beste fra forrige generasjon, og byttet ut deler der de mente det var behov for det. Resultatet er en gjennomført god pakke som vi må kunne anbefale.

+  God kvalitet, ganske tynn og lett
+  Stillegående ved lave belastninger
+  God ytelse
+  Heftig og lyssterk skjerm, Full HD


-  Refleksjoner i skjermen er fremdeles et lite problem
-  Ingen Thunderbolt

Alternativer

Ett av de klareste alternativene til Zenbook Prime er Samsungs nye 13,3-tommer i 9-serien: NP900X3C. Denne er lettere, mindre og en halv centimeter tynnere enn Zenbook Prime, og støyer ikke like mye under belastning. I tillegg er skjermen på samme kvalitetsnivå, men er også helt matt.

Nå har riktignok skjermen en oppløsning på "kun" 1600 x 900 piksler mot Zenbook Primes 1920 x 1080 piksler. Men hvis du uansett skal blåse opp tekst og ikoner til Windows' anbefalte 125 prosent, vil du omtrent ikke merke forskjellen.

Samsung NP900X3C har også en litt svakere prosessor og litt dårligere batteritid enn Zenbook Prime, men for hverdagslig jobbing er det ikke noen stor forskjell i praksis.

Et annet alternativ er selvfølgelig Apple MacBook Air 13", som vaker rundt samme pris og samme spesifikasjoner.

Les også
Samsung NP900X3C: En herlig liten bærbar
Les også
Slik får du en ekstra time på batteriet
Les også
PC-produsenter mangler metall – Apple får skylda
Les også
Dell XPS 15: Ny generasjon, nye muligheter
Les også
Asus Zenbook UX31E: Lekker, lett og leken bærbar
annonse