Tek.no

Test Intel 335 Series SSD 240 GB

Beskjedent slagskip

Intels nyeste SSD utgir seg for å være en helt grei kombinasjon av snill pris og hyggelig ytelse. Vi ville nok brukt en annen beskrivelse.

Varg Aamo, hardware.no
15 Nov 2012 18:30

Introduksjon

Det er bare noen uker siden vi testet Intels 330 Series SSD, selskapets forrige forsøk på å levere en SSD i skjæringspunktet mellom ytelse og pris. Den gang konkluderte vi med at de fikk det sånn passe til, men at vi var usikre på om konseptet egentlig hadde noe for seg.

Produktet hadde da allerede vært i hyllene ganske lenge, og nå er arvtageren – Intel 335 Series – kommet på markedet. På papiret er det svært lite som har endret seg; grensesnittet er det samme, overføringshastigheten er den samme, og antall operasjoner per sekund er også identisk. På papiret.

Som forgjengeren promoteres Intel 335 Series som en balanse mellom «ytelsen du trenger» og «prisen du vil ha» – altså en kraftig plugg som skal få plass på budsjettet. Vi skal finne ut om disse påstandene stemmer.

Ekstremt strømgjerrig

Utvendig er mye som før, bortsett fra at merkelappen med spesifikasjoner er flyttet til «undersiden» av enheten. SSD-en er 9,3 millimeter tykk og 2,5 tommer bred, og det følger fortsatt med metallramme, skruer og kabler for å montere den i en stasjonær PC.

Hvis du vil oppgradere en bærbar datamaskin kan det være greit å måle hvor stor din eksisterende harddisk er, siden mange bærbare bare har plass til et 7 millimeter tykt lagringsmedium.

Dersom bedre ytelse, mindre støy og at filene dine overlever hvis maskinen får seg en trøkk ikke er gode nok grunner til å oppgradere en bærbar maskin, vektlegger også Intel lengre batteritid som nok et argument med akkurat denne SSD-en.

Selv om de fleste SSD-er i dag ligger langt under forbruket til en snurredisk, stiller Intel 335 Series i særklasse. Med et oppgitt strømforbruk på høyst 0,35 watt under drift belaster denne SSD-en batteriet ditt med mindre enn halvparten av hva forgjengeren klarte seg med – og den var i utgangspunktet også gjerrig. Til sammenlikning trekker Corsair Force GS 240 GB, som vi anbefalte etter vår test, så mye som 4,6 watt under drift.

For øvrig holder Intel fast på de samme lovnader om minste forventet levetid som før, og du får dermed fortsatt tre års garanti fra produsenten. Fem års garanti tilbys fortsatt kun på storebror 520 Series, samt på 320 Series (som markedsføres med nettopp datasikkerhet som et hovedpoeng).

Bittelite fremskritt

Hvis vi tar en titt på innmaten er det umiddelbart lite nytt å melde. Hjernen i SSD-en er fortsatt en SandForce SF-2281-kontroller, og kun én bokstav i minnenavnet er forskjellig. Den ene bokstaven betyr likevel en hel del, som viser seg når vi skrur fra hverandre enheten.

For 335 Series er produksjonsmetoden for minnet helt ny, da en nå benytter 20 nanometers transistorer. Rent overfladisk vises dette på at minnebrikkene tar mye mindre plass enn før. 20 nm-minne er også forklaringen på det lave strømforbruket, og dette skal være den første enheten på markedet som inneholder slik teknologi.

Til tross for den nye teknologien markedsføres heller ikke 335 Series mot PC-produsenter, og er som forgjengeren kun tiltenkt nettbutikker og komponentsjapper.

Dermed legger Intel nok en gang til rette for ganske høye forventninger for sin budsjett-entusiast-SSD, og om du blir med over til neste side skal vi sette den på prøve »