Tek.no

Test Asus RT-AC3200

Vi har testet den råeste trebåndsruteren fra Asus

Denne har alt du forventer av en trådløs ruter, og enda litt til.

Kurt Lekanger, Tek.no
Kurt Lekanger
5 Nov 2015 06:00

Innledning

Sliter du med ustabilt og tregt trådløst nett hjemme? Noe av årsaken kan være at ruteren din er moden for utskiftning. Det kreves mye mer av en trådløs ruter i dag enn for få år siden, da du kanskje bare hadde én eller to PC-er som var tilkoblet det trådløse nettet. I dag er det vanlig at man har et stort antall enheter i det trådløse nettet, som PC-er, mobiltelefoner, nettbrett, smart-TV-er, strømmepinner og andre duppeditter.

De nyeste og mest avanserte trådløse ruterne kommer nå med hele tre frekvensbånd for å bedre takle at du har mange aktive enheter i nettverket. I tillegg til ett 2,4 GHz-bånd, er det også to 5 GHz-bånd. Ved å fordele trafikken på de ulike båndene, får du utnyttet kapasiteten i nettet bedre.

Asus RT-AC3200 er en av de mest avanserte trådløse ruterne på markedet, og har nesten identiske spesifikasjoner som to andre rutere vi nylig har testet: Netgear Nighthawk X6 (R8000) og D-Link DIR-890L. Samtidig er den en av de dyreste trådløse ruterne for hjemmemarkedet, og vi var derfor nysgjerrige på om den virkelig er verdt de rundt 3000 kronene den koster.

Klassisk Asus-design

Asus RT-AC3200 har seks store antenner. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

I likhet med de to konkurrentene, er Asus RT-AC3200 også en forholdsvis stor ruter – og den veier rundt 1 kilo. Designmessig ligner den mye på andre Asus-rutere, som RT-AC87U, som vi testet i fjor. Ruteren er svart, og ligner nesten litt på et «stealth»-jagerfly. Vi synes den ser tøff ut, men det er selvfølgelig smak og behag.

Foran på ruteren er det en rad med statuslamper, og på venstre side er det to store knapper – den ene er for å skru av og på Wi-Fi, mens den andre kan holdes inne litt for å skru av LED-lampene helt. Kjekt om du har ruteren på et soverom eller et annet sted hvor du irriterer deg over blinkende lys. Det er også en USB 3.0-kontakt i fronten, skjult bak et gummideksel. Dekselet er egentlig litt unødvendig og i veien om du bruker USB-porten, men samtidig ser det litt ryddigere ut hvis du ikke bruker denne porten.

På baksiden er det fire gigabit Ethernet-porter, samt en gigabit WAN-port. I tillegg er det en USB 2.0-kontakt. Det er totalt seks store antenner, hvorav tre brukes til å sende og tre til å motta (3x3 MIMO).

Maskinvaren ellers er forholdsvis kraftig – og som nevnt ganske lik den du finner hos et par av konkurrentene. Netgear skryter av avlastningsprosessorer i tillegg til tokjerneprosessoren fra Broadcom, og vi har ikke klart å bringe på det rene om noe slikt finnes også i Asus-ruteren. Uansett – her er en liten sammenligning av de tre ruterne, før vi går videre:

På neste side skal vi se på hvordan ruteren er i bruk »

Asus RT-AC3200
10
Fantastisk

Asus RT-AC3200

sitat"Asus RT-AC3200 er uten tvil den beste ruteren vi har hatt på testbenken"
 • Krysse av
  Svært rask
 • Krysse av
  God rekkevidde, også på 5 GHz
 • Krysse av
  Tre frekvensbånd
 • Krysse av
  Beamforming og Smart Connect
 • Krysse av
  Veldig bra brukergrensesnitt
 • Krysse av
  Dual-WAN-støtte
 • Krysse av
  VPN-server
 • Bytt
  Høy pris

Les også