Tek.no

Test Galaxy Tab 3 10.1

Slik er Samsungs nye budsjettbrett

Tredjegenerasjon Samsung Galaxy Tab 10.1 er litt bedre og litt billigere enn forgjengeren.

Espen Irwing Swang, Amobil.no
Espen Irwing Swang
10 Des 2013 06:00

Design, skjerm og menyer

Samsung Galaxy Tab 3 kommer i tre varianter med henholdsvis 7, 8 og 10,1-tommer skjerm. Men det er mer enn størrelsen som skiller disse fra hverandre. Samsung har nemlig valgt å utruste de tre modellene med litt ulike prosessorer.

Økonomimodell

I denne omgang er det 10,1-tommeren vi ser nærmere på. Dette er tredje generasjon Galaxy Tab med denne skjermstørrelsen. Vi er antakelig ikke alene om å synes at evolusjonen her går nokså langsomt.

Mange av spesifikasjonene er de samme som på første generasjon, som var en toppmodell i sin tid. I dag holder det bare til en plassering i midtsjiktet.

Galaxy Tab 3 10.1 har like stor skjerm som toppmodellen Galaxy Note 10.1, og ved første øyekast er modellene ganske like å se på. Men Note 10.1 koster rundt 5000 kroner, mens Tab 3-versjonen koster rundt 2500 kroner. De to modellene er nemlig mer ulike inni enn de er utenpå.

Kjedelig design

Galaxy Note 10.1 2014 Edition til venstre. Galaxy Tab 10.1 til høyre.

Holdt ved siden av hverandre er det lettere å se forskjell på 10-tommer-versjonene av Tab 3 og Note. Note er litt renere i linjene, med skarpere hjørner og litt smalere felt over og under skjermen. I tillegg er det riller i den blanke metallrammen i siden av brettet.

Tastene har samme plassering som vi kjenner fra tidligere modeller. De fungerer utmerket.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

På baksiden har Note en struktur som ser ut som skinn. Tab 3 har den blanke plasten som ikke ser like eksklusiv ut. Her sitter også hovedkameraet, som fremdeles mangler fotolys.

Ladekontakt, taster, høyttalere, hodetelefonutgang, logo og frontkamera er plassert på nøyaktig samme måte. Det er også Ir-porten, som vi hadde fryktet at ville bli borte når Samsung skulle lansere sitt billigbrett. Den virker på samme måte som på Note.

Bare minnekortet er flyttet på. Note har minnekortet bak en luke på siden, mens Tab har det på toppen ved siden av volumtasten.

Krympet litt

Høyttaleren er flyttet inn i siderammen. Lyden er fremdeles kraftig.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Tab 3 er mindre og smalere enn forgjengeren Tab 2. Den største forskjellen i designen er at høyttalerne, som før satt ytterst på hver side av skjermen, nå har flyttet «rundt hjørnet» og sitter i siden av brettet. Det gjør brettet 13,5 mm smalere, men samtidig får du ikke lyden rett mot deg når du ser på film.

Vekten er redusert med 78 gram, til 510 gram, mens tykkelsen er redusert med 1,7 millimeter, slik at Tab 3 bare er 8 millimeter tykk. Tab 3 er faktisk merkbart lettere enn toppmodellen Note 10.1 2014 Edition, som veier 540 gram.

Moderat skjermoppløsning

Den store forskjellen på Note 10.1 og Tab 3, ser du med det samme du tenner skjermen. Note 10.1 har en skjerm som er fantastisk god. Tab 3 har 1280 x 800 piksler, som er nøyaktig halvparten av det Note 10.1 kan skilte med. Resultatet er at du ser pikslene på Tab 3, og at fine detaljer ikke blir like skarpe og klare.

Du merker det best når du leser fin skrift eller gransker detaljer i bilder. Er du vant med høyere skjermoppløsning, vil du nok være mer oppmerksom på dette enn en gjennomsnittsbruker.

Godkjent fargegjengivelse

Fargene treffer ikke helt, men er så nær at du neppe merker stort til det.

Innsynsvinkelen er god, og lysstyrken er midt på treet. Fargene treffer ikke like nøyaktig som på toppmodellen. Men avviket ligger innenfor det akseptable. Den blå fargen er den som er lengst ute av kurs, og bilder med mye blått vil se mer lyseblå ut enn de blir på en nøyaktig fargekalibrert skjerm.

For folk flest er dette helt uvesentlig.

Samsungs TouchWiz UX forenklet brukergrensesnitt

Disse skjermdumpene viser appene som følger med brettet

Brettet har Android 4.2.2 med TouchWiz UX brukergrensesnitt, som er menyer og ikoner Samsung har utviklet. Det er ikke like mange funksjoner i dette billige brettet som i toppmodellen. Blant annet mangler lesemodus, flervindu, skjermspeiling, smartrulling, smartpause og luftvisning. I tillegg mangler vår testmodell mobildata og Wi-Fi hotspot, ettersom det er en modell uten SIM-kort.

Du kan med andre ord ikke kjøre to apper på skjermen samtidig, slik du kan på en del av Samsungs mobiltelefoner og dyrere nettbrett. Og den eneste funksjonen som styres med blikket er «Smarthvilemodus». Det er en funksjon som sørger for at skjermen ikke slukker mens du ser på den. Funksjonen trenger godt lys, siden brettet bruker frontkameraet for å se etter blikket ditt.

Kjapp tilgang til snarveier

De ulike funksjonene som lyd, GPS, Wi-Fi, skjermrotasjon med mer, kan du raskt slå av og på fra en hurtigmeny. Menyen henter du ved å stryke med en finger fra toppen av skjermen. Da åpner du også varslingspanelet. Stryker du med to eller flere fingre får du en meny der du kan tilpasse hurtiginnstillingsmenyen. Du kan også veksle mellom disse visningene ved å trykke på symbolet øverst i høyre hjørne på hurtigmenyene.

Stryker du fra bunnen av skjermen og opp, får du innstillingene som lar deg tilpasse startskjermene. Brettet har fire startskjermer når du tar det ut av esken, men bare en av dem har ikoner og Widgets på seg. Du kan møblere de øvrige som du vil, og du kan enkelt øke antallet startskjermer opp til syv.

Breddeformat

Samsung Galaxy Tab er i motsetning til iPad laget for primært å brukes i breddeformat. Det betyr at brettet egner seg best for å bli brukt med to hender. Bunnkontakten sitter under på langsiden, og hjem-tasten er plassert på fronten under skjermen i lanskapsorientering. Bunnkontakten er ikke lenger proprietær.

Skjermtastaturet er bra, med store og tydelige taster, og tallene plassert på en egen rad over bokstavene. Layouten er norsk, men kan om ønskelig endres til andre språk. Skjermfølsomheten opplever vi som god.

Samsung Galaxy Tab har ingen snarveier på låseskjermen, men dette kan du legge til selv ved å gå inn på menyene og velge «skjermlås». Her kan du også legge til en tekst som vises når brettet er låst, eller sette på aktiveringskommando som lar deg vekke brettet med stemmen.

I esken:

  • Galaxy Tab 3 10.1
  • Lader til USB
  • Micro USB-kabel

Les også