Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPebblebee Dragon

Hypen var enorm – produktet skuffer stort

To år på etterskudd og med meningsløs funksjonalitet.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

For temmelig nøyaktig to år siden kunne vi melde om en sporingsbrikke som hadde «alt», og som søkte støtte på folkefinansieringssiden Kickstarter. Brikken het Pebblebee, og skulle komme i tre forskjellige versjoner: Honey, Hornet og Dragon. Kampanjen var vellykket, og tusenvis av fornøyde støttespillere verden over ventet tålmodig på sine brikker.

I nesten to år ventet mange, for produksjonen av både Hornet og Dragon drøyde ut i det lengste.

Mens Honey – som vi tidligere har testet her – ble sendt ut raskt, er det nemlig ikke før de siste månedene at de to oppgraderte versjonene har dumpet ned i postkassene verden over.

Også vi i redaksjonen har endelig fått tak i et eksemplar av Dragon, sammen med en trådløs lader og diverse annet tilbehør. Under kan du se alt som fulgte med i pakka vår:

Innholdet i Pebblebee Dragon-pakken.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Brikken skal ha en rekke spennende funksjoner. Her finner vi blant annet tre 3-aksers gyroskoper for både akselerasjon, retning og fart, vanntetthet og støtte for trådløs lading (Qi). På papiret er dette dermed den mest avanserte sporingsbrikken vi har vært borti.

Samtidig hjelper det ikke at produktet er funksjonsrikt hvis funksjonene ikke kan brukes til noe. Forventningene til Dragon heves dessuten av prisen.

Pebblebee Dragon er en skikkelig koloss, takket være 9-akses gyroskop og støtten for trådløs lading.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Under kampanjen kostet brikken alene 40 dollar, og plusser du på 24,99 dollar for Qi-laderen og 11 dollar for frakt så er vi oppe i til sammen 650 norske kroner for hele sulamitten. Uten merverdiavgift. Kan Pebblebee virkelig rettferdiggjøre denne investeringen?

Tjukk sak – men penere enn Honey

Sporingsbrikker forsøker gjerne å utkonkurrere hverandre i å være så tynne som mulig, men her går Pebblebee kraftig mot strømmen. Dragon er en skikkelig tjukkas, og skolelinjalen vår er også utvetydig i sin dom på 12 millimeter i høyden. Dette er godt over dobbelt så tjukt som for eksempel Chipolo, en tidligere testvinner, og det merkes godt i daglig bruk.

Selve brikken er rund med skrå kanter opp mot den flate over- og undersiden, og designet brytes kun av et festehull på siden, en logo og en blå knapp på oversiden. Selv med tykkelsen tatt i betraktning er Dragon etter vår mening en penere brikke enn lillebror Honey.

VENSTRE: Fotavtrykket til Pebblebee Dragon og Pebblebee Honey er helt likt. HØYRE: Tykkelsen er derimot veldig forskjellig.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Ellers later byggekvaliteten til å være god, og nesten uansett hvor hardt du måtte forsøke så får du ikke brikken til å verken knirke eller gi etter. Dette er nok også en bieffekt av at den er forseglet og vanntett. Nøyaktig IP-standard er ikke oppgitt.

Ellers fulgte det med en liten pose til brikken, en Qi-lader m/ kabel, et gummiarmbånd og et klistremerke. Det sistnevnte er rent dekorativt, mens armbåndet lar deg feste brikken enten på deg selv eller på andre gjenstander.

Av alle tingene i pakka er kanskje laderen det mest gøyale produktet. Det er en tynn og elegant sak med en blank Pebblebee-logo i midten, en liten, blå LED på siden og en Micro-USB-inngang. Det er altså bare å plugge i den medfølgende kabelen og lade i vei.

Dårlig samhandling mellom app og brikke

I bruk oppfører Dragon seg på mange måter likt som Honey, og appen er også den samme. Den heter Pebblebee Hive, og siden vi sist brukte den har det ikke skjedd mye. Det vil si at den fortsatt er ganske pen, men fortsatt har sine nykker. Profilbildet til undertegnede beskjæres stadig feil, og grensesnittet ser rett og slett litt uelegant ut – spesielt på iOS.

Pebblebee er i utgangspunktet ganske flinke på funksjonalitet. Via knappen på fremsiden av Dragon kan du både ta selfier og finne telefonen din, og ved å trykke på «Beep» i appen begynner brikken å pipe. Trykker du «Flash», ja, så begynner brikken å blinke.

Den lille blå rundingen er en knapp.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Videre er det også temperaturmåler, konfigurerbar temperaturvarsler, rekkeviddevarsler, miste-varsler og returneringsvarsler på plass, samt det vi godt kan kalle «lag-GPS». Sistnevnte lar deg markere brikken som mistet, og så leter automatisk alle andre brukere etter brikken for deg uten at de vet det selv. Komme en av dem i nærheten av din brikke, så vil du få et varsel om hvor og når. Her kommer også den innebygde kart-funksjonen til sin rett.

Alle disse funksjonene har imidlertid også Pebblebee Honey, så Dragon må rettferdiggjøre sin eksistens på andre måter. Det forsøker den blant annet å gjøre gjennom bevegelsessensoren, som kan varsle deg om brikken rører på seg.

Du får også en tredimensjonal animasjon i appen av Dragon, der det før bare var en enkel radar-sirkel. Denne radaren er nå å finne i mini-versjon under animasjonen, og trykker du på ikonet får du «vanlig» visning også på Dragon.

VENSTRE: Slik ser hovedmenyen til Pebblebee Dragon ut. Den tredimensjonale brikken gir ikke så mye nyttig eller presis informasjon. MIDTEN: Du kan sette opp bevegelsesvarsel for brikken. HØYRE: Du kan også sette opp temperaturvarsel og mye annet gøy.
Shutterstock/Skjermdumo/Tek.no, montasje

Animasjonen skal i utgangspunktet vise en nøyaktig fremstilling av hvordan Dragon beveger seg, men treffer langt fra alltid blink. Pilen på «kompasset» rundt viser også konsekvent feil – ikke peker det nord, og ikke peker det mot brikken. Posisjonen ser ut til å være mer eller mindre tilfeldig, og varierer hele tiden. Her skulle vi gjerne sett nyttigere informasjon – som for eksempel konkrete tall om fart, skritt eller høyde.

Selve lokaliseringsfunksjonene fungerer imidlertid bra, og brikken spiller både høyt og klart. En kraftig LED-lampe er også på plass, og knappen i midten fungerer som den skal. Det som plager oss litt er at funksjonene er litt ustabile, og heller ikke spesielt responsive. Det kan ofte ta 3-4 sekunder fra du trykker på noe til noe faktisk skjer, og brikken faller inn og ut av tilkoblingen hele tiden. Å ha to brikker tilkoblet samtidig er heller ingen smal sak – kun én vil virkelig være tilkoblet av gangen.

Fancy produkt – men faller totalt igjennom

Qi-laderen er en skikkelig lekkerbisken, men kan ikke alene veie opp for stiv pris og havlhjertede funksjoner.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Pebblebee Dragon er et veldig fancy produkt, dét er det ingen tvil om. At brikken kan lades trådløst over Qi-standarden er definitivt et pluss, og betyr at du slipper å slite med for eksempel utbyttbare klokkebatterier – noe mange andre brikker er nødt til. Ladeplaten er dessuten pen å se til, og kan selvfølgelig også brukes til andre, Qi-sertifiserte produkter om du skulle ha slikt. Ladingen går knirkefritt, og signaliseres tydelig av LED-lys både på brikken og plata selv. Ikke det at du trenger å lade så veldig ofte – Pebblebee selv hevder at brikken ved nokså lett bruk kan holde i så mye som 5-6 år på én lading.

Rent utenom ladeplata og Qi-ladingen er det imidlertid lite som imponerer ved Pebblebee Dragon. I bunn og grunn gjør den nøyaktig det samme som lillebror Pebblebee Honey, men til en langt dyrere penge og med et lass unyttige funksjoner på kjøpet.

De tre 3-aksers gyroskopene brikken er utstyrt med kunne fort gitt oss masse nyttig tilleggsinformasjon, men i stedet bidrar de kun til å gi oss en dårlig fungerende animasjon som ikke forteller oss en døyt. Det er riktignok nyttig å få vite om brikken beveger på seg, men kun om den ellers ligger helt stille og du befinner deg innen rekkevidde. Hvis du først har festet Dragon på noe, så vil den nok uansett kun unntaksvis ligge fullstendig i ro.

Hvorfor noen skulle ønske å bære Dragon på armen må fåglarna vite. Dette gir ikke mening.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det medfølgende gummiarmbåndet gir i så måte enda mindre mening. For det første: hvorfor skulle du ønske å ha en sporingsbrikke på deg selv? Og for det andre: hvorfor trenger du da å vite av en app om brikken beveger seg? Greier man ikke å skjønne såpass selv?

Det allvitende internettet florerer også av folk som ikke skjønner bæret av produktet, og også Pebblebees egen Kickstarter-side nærmest flommer over av klager fra misfornøyde Dragon- og Hornet-kunder.

Dragon er et produkt som i det store og det hele bærer preg av å være både litt halvveis og halvhjertet. Gi oss en tynn brikke uten gyrsokoper, med Qi-lading og til halvparten av prisen, så vil vi være interessert. Akkurat nå er dette nemlig både alt for dyrt og alt for lite nyttig, sammenlignet med de mange andre, gode produktene der ute.

Fikk du med deg den forrige samletesten vår?
Test: Her er brikkene som tar opp kampen med Chipolo og Tile »

annonse