TestHubsan X4 Plus vs. Hubsan X4 HD

DUELL: To droner til under 1000-lappen - hvilken bør du kjøpe?

Begge er gode, men bare én er best.

Introduksjon og hovedforskjeller

For en liten stund tilbake testet vi en rekke små droner og kåret en klar vinner: den lille, funksjonsrike kraftpluggen Hubsan X4 HD. Siden den gang er det gått nesten et halvt år, og vinnerdronen har nå kommet i helt ny generasjon og utgave. Nå er det Hubsan X4 Plus (Prisguide.no) som er Hubsans innstegsmodell til kameradronenes verden, og med de gode erfaringene fra den forrige generasjonen formelig sitret vi etter å teste arvtageren.

Vi mener stadig at X4 HD er en av de aller beste innstegsmodellene for deg som vil begynne å leke deg med kameradroner, og et kjapt søk på Prisguide.no forteller oss at mange butikker faktisk fortsatt fører varen.

Dermed er den i praksis et veldig godt og ganske mye billigere alternativ til sin etterfølger, som i skrivende stund koster fra 899 kroner og oppover. X4 HD koster på sin side bare 599 kroner ifølge Prisguide.no (komersiell partner), så her kan det være flerfoldige hundrelapper å spare. Men burde du det?

To kamphaner møtes til dyst.

Det er akkurat det vi ønsker å finne ut av i denne artikkelen, der vi setter de to kamphanene opp mot hverandre i en god, gammeldags duell. La oss først se på spesifikasjonene og de fysiske forskjellene på de to dronene, før vi i del to skal ha en gjennomgang av de praktiske egenskapene.

Spesifikasjoner – nyvinninger og likheter

EgenskaperHubsan X4 HD (H107C) Hubsan X4 Plus (H107C+)
Pris:599 kroner899 kroner
Oppgitt rekkevidde:100 meter100 meter
Flyvetid:6-7 minutter6-7 minutter
Ladetid:30 minutter30-40 minutter
Batteri:380 mAh, standard520 mAh, proprietært
Videokvalitet:1 280 x 720 (HD), 30 fps1 280 x 720 (HD), 30 fps
Gyroskop:6-akses6-akses
Høydemåler:ByttKrysse av
Kommunik. teknologi:2,4 GHz2,4 GHz
Medfølgende minnekort:ByttBytt
Kontrollerbatteri:4 x AAA-batterier4 x AAA-batterier
Vekt:50 gram57 gram
Dimensjoner:8,2 x 8,2 x 3,2 cm10,6 x 10,6 x 3,5 cm
Begge Hubsan-dronene er relativt små, men i de beskjedne kroppene lurer store krefter.

På papiret er det ikke så veldig store forskjeller mellom de to dronene, noe som kommer tydelig frem av oversikten over. Hvis du studerer tabellen nøye, så kan du imidlertid se at den nye X4 har vokst litt både i diameter og høyde, til 10,6 x 10,6 x 3,5 centimeter. Den er derfor naturlig nok blitt litt tyngre – 14 prosent – men samtidig har også batteriet vokst fra 380 mAh til 520 mAh, tilsvarende en økning på hele 37 prosent.

Dette sørger for at X4 Plus stadig har like god batteritid som forgjengeren, altså rundt 6-7 minutter. Dette høres kanskje lite ut, men man skal huske på at man gjerne stanser flere ganger under én sesjon. Dermed får du fort over 10 minutter med moro ut av en slik oppgitt batteritid.

Ellers ser vi at den teoretiske rekkevidden stadig er på 100 meter, noe som erfaringsmessig vil variere fra tur til tur. Da vi testet dronene oppdaget vi flere ganger at den takler avstander på over 100 meter også, men da skal du ha falkesyn for å se hvilken vei du flyr. Det blir også fort litt forsinkelse i signalet. Alle disse faktorene var godt under kontroll i X4 HD, så kanskje det er blitt enda bedre i den nye?

Vi har dessuten fått høre at det skal være et splitter nytt 6-aksers gyroskop på plass, som skal gi betydelige stabilitetsforbedringer. Dette var noe vi savnet i den forrige generasjonen, der dronen var litt vinglete og hakkete i bevegelsene.

Hubsan X4 Plus er den nyeste innstegsmodellen blant Hubsans kamera-droner.

Dette gikk særlig utover videoinnspillingen, som ble tilsvarende vinglete og hakkete. Om dette er rettet opp i X4 Plus, så burde det gi betydelig bedre videokvalitet.

Angående videofilene du får ut, så skal de teoretisk sett være på 1 280 x 720 piksler og 30 bilder i sekundet fra begge modellene. Dette sier imidlertid ingenting om kvaliteten generelt, og er noe vi skal konsentrere oss om på side to.

Byggekvalitet – to velbygde droner med noen viktige forskjeller

Her ser vi tydelig hovedforskjellen på beina: X4 HD har en leddmekanisme, mens X4 Plus mangler denne. Det er det imidlertid en god grunn til: den trenger det ikke.

Allerede ved forrige test av X4 HD kunne vi konstatere at den hadde svært god byggekvalitet, og dette har tydelig også vært i fokus under konstruksjonen av X4 Plus. Begge to virker solid skrudd sammen, men der man i X4 HD kunne merke knirking og knaking om man var litt hardhendt mot dronen er det i X4 Plus knapt mulig å gjøre det samme uten å regelrett brekke dronen.

I sistnevnte er glossy, blank hardplast byttet ut med en matt, litt mykere og også mer elastisk type hvit plast. Foruten å virke som et mer fornuftig valg i et produkt som unektelig kommer kommer til å bli slengt veggimellom, så ser det også svært bra ut.

Det eliminierer også effektivt behovet for den smarte leddmekanismen til X4 HD, som gjorde at dronens ben heller enn å brekke delte seg i to ved et spesialdesignet ledd. Med den nye, myke plasten burde ikke dette være et problem. Vi har imidlertid ett ankepunkt ved bena til X4 Plus: de mangler gummiputer. Dette skal visstnok kunne kjøpes som ekstrautstyr, men vi synes allikevel at det er skuffende at det ikke fulgte med rett ut av pakka.

VENSTRE: Vi skulle ønske det fulgte med en slik beskyttelsesring til X4 Plus også. HØYRE: Gummiputer er ekstrautstyr i den nye generasjonen.

En annen ting vi savner stort er den fine beskyttelsesringen til propellene, som reddet vår X4 HD-enhet opptil flere ganger under den første testperioden. Så langt vi og vårt allvitende Google-søk vet, så finnes det heller ingen slik beskyttelse som ekstrautstyr.

Vi har opplevd verre mangler, men det er litt merkelig at såpass enkel og nyttige ting ikke kommer inkludert – spesielt fordi det garantert er grisebillig å produsere.

Bedre batteriløsning – men samme, dumme minnekortplass

Når vi først er inne på svakheter ved dronene, så burde vi nevne at også X4 Plus har den samme, gamle og idiotiske plasseringen av minnekortet som sin forgjenger. Av en eller annen grunn har man valgt å plassere minnekortet stikkende ut på undersiden av dronen, slik at selve kortet er det første som treffer bakken om du skulle lande litt hardt.

Minnekortplassen i Hubsan X4 HD (A) er vi ikke helt fornøyde med – minnekortet stikker nemlig ut, og knakk under forrige test. I etterfølgeren Hubsan X4 Plus (B) er minnekortet dyttet litt lenger inn, men risikoen er frotsatt til stede. I storebror Hubsan X4 Plus FPV (C), som har sanntidsvideo, har minnekortet fått en ny og mye smartere plass litt oppe på siden av dronen. Sånn burde det vært på alle sammen.

I den forrige testen endte vi etter et ublidt møte med en grusvei opp med et knekt minnekort og en målløs journalist. Minnekortet sitter i rettferdighetens navn litt lenger inn i X4 Plus enn i X4 HD, men ikke nok til at vi er fornøyde.

Det er imidlertid mange positive endringer også. LED-diodene på beina har blitt betydelig større og tydeligere, og stikker nå også litt ut av selve dronens kropp. Også de dekorative «øynene» oppå har blitt større og tøffere.

LED-diodene i Hubsan X4 Plus er betydelig større og sterkere enn de som sitter i X4 HD.

Batteriet har dessuten fått en real overhaling, og er nå både langt penere å se til og lettere å bruke. Der du i X4 HD måtte slite med skjøre ledninger og et heller lite tiltrekkende batteri som lå løst i en skuff, har X4 Plus et svart og stilrent batteri som man enkelt skyver inn i en liten skuff og klikker på plass. I prosessen har batteriet imidlertid også blitt både proprietært og modellspesifikt, hvilket betyr at du ikke kan bruke X4 Plus-batteriet i verken andre produsenters droner eller Hubsans øvrige modeller.

Fronten på X4 Plus er rett og slett veldig tøff, og designet i sin helhet har blitt ganske mye mer stilrent siden forrige generasjon. Nå er det hvit, matt kvalitetsplast som gjelder.

Alt i alt synes vi imidlertid det er en god løsning, så lenge du kun eier denne dronemodellen. Akkurat det regner vi også med at størsteparten av kundegruppen vil nøye seg med. Det er også gledelig at X4 Plus kan lades via en vanlig Micro-USB-inngang på høyre side av dronen, uten behov for å fjerne batteriet.

En ringvirkning av dette er også at den nye generasjonen X4 har en dedikert av/på-knapp under, som også kan brukes til å starte og stanse videoopptak. Knappen er tydelig plassert, og gir god tilbakemelding. Ellers er det ikke så mye annet å melde, annet enn at kameraet nå er viet mye større plass foran, med en stilig og gummiert «grill» rundt. Slike detaljer bidrar til å løfte designet flere hakk.

 Hubsan X4 Cam Plus 107C+
7
Bra
Anbefalt

Hubsan X4 Cam Plus 107C+

sitat"Veldig god byggekvalitet og stabilitet, men litt dyr"

Fordeler

 • Krysse av
  Gode flygeegenskaper
 • Krysse av
  Lett å komme i gang
 • Krysse av
  Holde høyden selv
 • Krysse av
  Lekkert design
 • Krysse av
  Imponerende byggekvalitet
 • Krysse av
  Greit kamera
 • Krysse av
  God stabilisering

Ting å tenke på

 • Bytt
  Litt dyr
 • Bytt
  Litt seig i styringen
 • Bytt
  Ingen beskyttelsesring
 • Bytt
  Dårlig minnekortplassering
Hubsan X4 Camera 2014 (H107C)
8
Meget bra
Anbefalt

Hubsan X4 Camera 2014 (H107C)

sitat"Kanskje den dronen som gir deg mest for pengene akkurat nå"

Fordeler

 • Krysse av
  MYE drone for pengene
 • Krysse av
  Gode flyveegenskaper
 • Krysse av
  Bra kamera prisen tatt i betraktning
 • Krysse av
  Beskyttelsesring
 • Krysse av
  God byggekvalitet

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke så nybegynnervennlig
 • Bytt
  Litt ustabil video
 • Bytt
  Dårlig minnekortplassering
annonse
Hubsan X4 Cam Plus (H107C+) RTFI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no