Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHubsan X4 Plus vs. Hubsan X4 HD

DUELL: To droner til under 1000-lappen - hvilken bør du kjøpe?

Begge er gode, men bare én er best.

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje
Torstein Norum Bugge

Introduksjon og hovedforskjeller

For en liten stund tilbake testet vi en rekke små droner og kåret en klar vinner: den lille, funksjonsrike kraftpluggen Hubsan X4 HD. Siden den gang er det gått nesten et halvt år, og vinnerdronen har nå kommet i helt ny generasjon og utgave. Nå er det Hubsan X4 Plus (Prisguide.no) som er Hubsans innstegsmodell til kameradronenes verden, og med de gode erfaringene fra den forrige generasjonen formelig sitret vi etter å teste arvtageren.

Vi mener stadig at X4 HD er en av de aller beste innstegsmodellene for deg som vil begynne å leke deg med kameradroner, og et kjapt søk på Prisguide.no forteller oss at mange butikker faktisk fortsatt fører varen.

Dermed er den i praksis et veldig godt og ganske mye billigere alternativ til sin etterfølger, som i skrivende stund koster fra 899 kroner og oppover. X4 HD koster på sin side bare 599 kroner ifølge Prisguide.no (komersiell partner), så her kan det være flerfoldige hundrelapper å spare. Men burde du det?

To kamphaner møtes til dyst.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er akkurat det vi ønsker å finne ut av i denne artikkelen, der vi setter de to kamphanene opp mot hverandre i en god, gammeldags duell. La oss først se på spesifikasjonene og de fysiske forskjellene på de to dronene, før vi i del to skal ha en gjennomgang av de praktiske egenskapene.

Spesifikasjoner – nyvinninger og likheter

EgenskaperHubsan X4 HD (H107C) Hubsan X4 Plus (H107C+)
Pris:599 kroner899 kroner
Oppgitt rekkevidde:100 meter100 meter
Flyvetid:6-7 minutter6-7 minutter
Ladetid:30 minutter30-40 minutter
Batteri:380 mAh, standard520 mAh, proprietært
Videokvalitet:1 280 x 720 (HD), 30 fps1 280 x 720 (HD), 30 fps
Gyroskop:6-akses6-akses
Høydemåler:ByttKrysse av
Kommunik. teknologi:2,4 GHz2,4 GHz
Medfølgende minnekort:ByttBytt
Kontrollerbatteri:4 x AAA-batterier4 x AAA-batterier
Vekt:50 gram57 gram
Dimensjoner:8,2 x 8,2 x 3,2 cm10,6 x 10,6 x 3,5 cm
Begge Hubsan-dronene er relativt små, men i de beskjedne kroppene lurer store krefter.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

På papiret er det ikke så veldig store forskjeller mellom de to dronene, noe som kommer tydelig frem av oversikten over. Hvis du studerer tabellen nøye, så kan du imidlertid se at den nye X4 har vokst litt både i diameter og høyde, til 10,6 x 10,6 x 3,5 centimeter. Den er derfor naturlig nok blitt litt tyngre – 14 prosent – men samtidig har også batteriet vokst fra 380 mAh til 520 mAh, tilsvarende en økning på hele 37 prosent.

Dette sørger for at X4 Plus stadig har like god batteritid som forgjengeren, altså rundt 6-7 minutter. Dette høres kanskje lite ut, men man skal huske på at man gjerne stanser flere ganger under én sesjon. Dermed får du fort over 10 minutter med moro ut av en slik oppgitt batteritid.

Ellers ser vi at den teoretiske rekkevidden stadig er på 100 meter, noe som erfaringsmessig vil variere fra tur til tur. Da vi testet dronene oppdaget vi flere ganger at den takler avstander på over 100 meter også, men da skal du ha falkesyn for å se hvilken vei du flyr. Det blir også fort litt forsinkelse i signalet. Alle disse faktorene var godt under kontroll i X4 HD, så kanskje det er blitt enda bedre i den nye?

Vi har dessuten fått høre at det skal være et splitter nytt 6-aksers gyroskop på plass, som skal gi betydelige stabilitetsforbedringer. Dette var noe vi savnet i den forrige generasjonen, der dronen var litt vinglete og hakkete i bevegelsene.

Hubsan X4 Plus er den nyeste innstegsmodellen blant Hubsans kamera-droner.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Dette gikk særlig utover videoinnspillingen, som ble tilsvarende vinglete og hakkete. Om dette er rettet opp i X4 Plus, så burde det gi betydelig bedre videokvalitet.

Angående videofilene du får ut, så skal de teoretisk sett være på 1 280 x 720 piksler og 30 bilder i sekundet fra begge modellene. Dette sier imidlertid ingenting om kvaliteten generelt, og er noe vi skal konsentrere oss om på side to.

Byggekvalitet – to velbygde droner med noen viktige forskjeller

Her ser vi tydelig hovedforskjellen på beina: X4 HD har en leddmekanisme, mens X4 Plus mangler denne. Det er det imidlertid en god grunn til: den trenger det ikke.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Allerede ved forrige test av X4 HD kunne vi konstatere at den hadde svært god byggekvalitet, og dette har tydelig også vært i fokus under konstruksjonen av X4 Plus. Begge to virker solid skrudd sammen, men der man i X4 HD kunne merke knirking og knaking om man var litt hardhendt mot dronen er det i X4 Plus knapt mulig å gjøre det samme uten å regelrett brekke dronen.

I sistnevnte er glossy, blank hardplast byttet ut med en matt, litt mykere og også mer elastisk type hvit plast. Foruten å virke som et mer fornuftig valg i et produkt som unektelig kommer kommer til å bli slengt veggimellom, så ser det også svært bra ut.

Det eliminierer også effektivt behovet for den smarte leddmekanismen til X4 HD, som gjorde at dronens ben heller enn å brekke delte seg i to ved et spesialdesignet ledd. Med den nye, myke plasten burde ikke dette være et problem. Vi har imidlertid ett ankepunkt ved bena til X4 Plus: de mangler gummiputer. Dette skal visstnok kunne kjøpes som ekstrautstyr, men vi synes allikevel at det er skuffende at det ikke fulgte med rett ut av pakka.

VENSTRE: Vi skulle ønske det fulgte med en slik beskyttelsesring til X4 Plus også. HØYRE: Gummiputer er ekstrautstyr i den nye generasjonen.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

En annen ting vi savner stort er den fine beskyttelsesringen til propellene, som reddet vår X4 HD-enhet opptil flere ganger under den første testperioden. Så langt vi og vårt allvitende Google-søk vet, så finnes det heller ingen slik beskyttelse som ekstrautstyr.

Vi har opplevd verre mangler, men det er litt merkelig at såpass enkel og nyttige ting ikke kommer inkludert – spesielt fordi det garantert er grisebillig å produsere.

Bedre batteriløsning – men samme, dumme minnekortplass

Når vi først er inne på svakheter ved dronene, så burde vi nevne at også X4 Plus har den samme, gamle og idiotiske plasseringen av minnekortet som sin forgjenger. Av en eller annen grunn har man valgt å plassere minnekortet stikkende ut på undersiden av dronen, slik at selve kortet er det første som treffer bakken om du skulle lande litt hardt.

Minnekortplassen i Hubsan X4 HD (A) er vi ikke helt fornøyde med – minnekortet stikker nemlig ut, og knakk under forrige test. I etterfølgeren Hubsan X4 Plus (B) er minnekortet dyttet litt lenger inn, men risikoen er frotsatt til stede. I storebror Hubsan X4 Plus FPV (C), som har sanntidsvideo, har minnekortet fått en ny og mye smartere plass litt oppe på siden av dronen. Sånn burde det vært på alle sammen.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

I den forrige testen endte vi etter et ublidt møte med en grusvei opp med et knekt minnekort og en målløs journalist. Minnekortet sitter i rettferdighetens navn litt lenger inn i X4 Plus enn i X4 HD, men ikke nok til at vi er fornøyde.

Det er imidlertid mange positive endringer også. LED-diodene på beina har blitt betydelig større og tydeligere, og stikker nå også litt ut av selve dronens kropp. Også de dekorative «øynene» oppå har blitt større og tøffere.

LED-diodene i Hubsan X4 Plus er betydelig større og sterkere enn de som sitter i X4 HD.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Batteriet har dessuten fått en real overhaling, og er nå både langt penere å se til og lettere å bruke. Der du i X4 HD måtte slite med skjøre ledninger og et heller lite tiltrekkende batteri som lå løst i en skuff, har X4 Plus et svart og stilrent batteri som man enkelt skyver inn i en liten skuff og klikker på plass. I prosessen har batteriet imidlertid også blitt både proprietært og modellspesifikt, hvilket betyr at du ikke kan bruke X4 Plus-batteriet i verken andre produsenters droner eller Hubsans øvrige modeller.

Fronten på X4 Plus er rett og slett veldig tøff, og designet i sin helhet har blitt ganske mye mer stilrent siden forrige generasjon. Nå er det hvit, matt kvalitetsplast som gjelder.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Alt i alt synes vi imidlertid det er en god løsning, så lenge du kun eier denne dronemodellen. Akkurat det regner vi også med at størsteparten av kundegruppen vil nøye seg med. Det er også gledelig at X4 Plus kan lades via en vanlig Micro-USB-inngang på høyre side av dronen, uten behov for å fjerne batteriet.

En ringvirkning av dette er også at den nye generasjonen X4 har en dedikert av/på-knapp under, som også kan brukes til å starte og stanse videoopptak. Knappen er tydelig plassert, og gir god tilbakemelding. Ellers er det ikke så mye annet å melde, annet enn at kameraet nå er viet mye større plass foran, med en stilig og gummiert «grill» rundt. Slike detaljer bidrar til å løfte designet flere hakk.

 Hubsan X4 Cam Plus 107C+
7
Bra
Anbefalt

Hubsan X4 Cam Plus 107C+

7
Bra
sitatVeldig god byggekvalitet og stabilitet, men litt dyr

Fordeler

  • +
    Gode flygeegenskaper
  • +
    Lett å komme i gang
  • +
    Holde høyden selv
  • +
    Lekkert design
  • +
    Imponerende byggekvalitet
  • +
    Greit kamera
  • +
    God stabilisering

Ting å tenke på

  • Litt dyr
  • Litt seig i styringen
  • Ingen beskyttelsesring
  • Dårlig minnekortplassering
Hubsan X4 Camera 2014 (H107C)
8
Meget bra
Anbefalt

Hubsan X4 Camera 2014 (H107C)

8
Meget bra
sitatKanskje den dronen som gir deg mest for pengene akkurat nå

Fordeler

  • +
    MYE drone for pengene
  • +
    Gode flyveegenskaper
  • +
    Bra kamera prisen tatt i betraktning
  • +
    Beskyttelsesring
  • +
    God byggekvalitet

Ting å tenke på

  • Ikke så nybegynnervennlig
  • Litt ustabil video
  • Dårlig minnekortplassering

Praktisk bruk og konklusjon

Vi kan altså slå fast at designet har fått et kraftig løft. Men en drone kan se så tøff eller pen ut som den bare vil, men det har ingenting å si om den er helt bånn i bøtta å fly med.

Allerede før testen hadde vi store forventninger til nettopp flygeegenskapene og manøvreringsevnen til X4 Plus, ettersom dette var nettopp det forgjengeren var best på. X4 HD bød nemlig på et hav av kraft, og kunne fly svært hurtig – men også stanse eller snu imponerende smidig og raskt.

I den nye generasjonen sitter det imidlertid splitter nye motorer, så det er mulig at disse yter noe annerledes. Sammen med det like nye 6-aksers gyroskopet ser det i det minste ut på papiret som om vi sitter med en rimelig bra totaltpakke.

Flygeegenskaper – mer nybegynnervennlig, mindre direkte

Hubsan X4 HD er en drone du kan herje med. Her er flygeegenskapene og responsen satt i høysetet.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

For å finne ut av om X4 Plus faktisk har gode flygeegenskaper er det naturligvis kun én ting å gjøre: å teste ut de to dronene etter tur, og sammenligne. Som sagt, så gjort, og vi merket med én gang at noe var veldig annerledes med X4 Plus: den føltes langt mer stabil. Samtidig fikk vi også følelsen av at motorene ikke var like sterke, og at dronen var mindre direkte i styringen.

Det er imidlertid en grunn til at vi sier «føler», og ikke «er». Hele premisset for selve flygeopplevelsen er nemlig radikalt endret, fordi X4 Plus er utstyrt med et barometer – en høydemåler. I samme øyeblikk som du slipper kraftspaken, så sørger høydemåleren for å stabilisere dronen i den daværende høyden. I forrige generasjon var kraftstyringen helt manuell, og krevde nitid beregning for å holde dronen i en gitt høyde.

Motorene i X4 Plus leverer rikelig med krefter, men dronen oppleves allikevel som litt seigere enn sin forgjenger i bakgrunnen.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Uansett, så gir høydemåleren seg utslag i at dronen er tryggere og mer stabil, men også mindre kontant. Dette kan nok også til dels være den 6-aksers gyroens fortjeneste, som jobber svært aktivt for å gi dronen silkemyke bevegelser gjennom lufta. Sammenlignet med X4 HD sine rykk og napp er dette en stor forbedring – men ikke utelukkende positivt.

Selv med såkalt «Expert»-modus aktivert, så vil X4 Plus oppleves som ørlite granne seig i både kraftreguleringen og styringen. Til sammenligning blir X4 HD helt spinnvill om du setter den i samme modus, men om du har god trening med å styre den vil dette oppleves befriende – du får rett og slett bruse litt med fjærene, og vise deg frem!

Under kan du se en liten snutt av hvordan det så ut da vi testet flygeegenskapene til de to Hubsan-dronene:

Enden på visa må være at det hele handler litt om smak og behag. Det er ingen tvil om at Hubsan X4 Plus er tryggere og mer stabil i lufta, og hvis du først lærer deg dens luner å kjenne vil du garantert sette pris på alle hjelpemidlene og automatikken. Forgjengeren er på sin side mer direkte og vill, og stiller større krav til deg som fører.

For å hente en analogi fra bilverdenen: X4 Plus er som et automatgir, mens X4 HD er et manuelt gir. Utfordringene og fordelene er også deretter.

Videokvalitet – samme oppløsning, mye bedre stabilisering

Det er ikke bare den fysiske fremtoningen til kameraet i X4 Plus som er forandret, men også selve kameramodulen er ny av året. Oppløsningen på 1 280 x 720 piksler er imidlertid den samme, og bildefrekvensen på 30 fps er også uforandret. Fargegjengivelsen, skarpheten og kontrastene kan imidlertid være forbedret, og stabiliseringen burde gjøre underverker for det endelige resultatet.

I løpet av testperioden tok vi med de to dronene ut gjentatte ganger, og testfløy dem til både varierte tider og i varierte værforhold. Da vi deretter plugget inn minnekortet i datamaskinen og tok en titt på videoene, ble det fort klart hva som var hovedforskjellene. Kort sagt kan førsteinntrykket vårt av video fra den nye X4 Plus oppsummeres slik:

  • Fargegjengivelse: Et balansert fargespekter, med et svakt grønnskjær. Kan bli litt varme farger til tider.
  • Kontrast: Ganske mørkt bilde, spesielt vignettering i kantene. Ellers greit forhold mellom mørke og lyse partier.
  • Skarphet: Ting som befinner seg nærme er skarpere enn ting langt unna, som har en tendens til å bli relativt diffuse.
  • Generelt: Veldig lite riving i bildet, og svært god stabilisering. Det meste av skarpe bevegelser eliminieres, og bildet flyter silkemykt.

Målt etter de samme parametrene opplever vi derimot forgjengeren X4 HD slik:

  • Fargegjengivelse: Kraftig rødstikk, og ellers nokså balansert.
  • Kontrast: Mørkt bilde, men mindre enn X4 Plus. Litt bedre kontroll på kontrastene generelt, og gir et totalt sett mer detaljert bilde.
  • Skarphet: Merkbart skarpere bilde enn det X4 Plus gir oss, både nærme og lengre unna. Ting som befinner seg veldig langt unna er imidlertid også her ganske diffuse.
  • Generelt: Mye rykk og napp i bildet, en del riving og generelt lite stabilitet. Påvirkes lett av vind, og er svært avhengig av at droneføreren kjører rolig og behersket.

Det er altså ikke alt som er blitt bedre i den nye generasjonen. Du ofrer både en del skarphet og kontrast ved å velge en X4 Plus, men samtidig får du mye annet igjen også. Bare den nyvunne stabiliteten frister oss til å heller svelge noen kameler og satse på nykommeren. Om du ikke er eksepsjonelt stø på hånden og har griseflaks med vindforholdene, så kan nemlig video fra X4 HD være direkte plagsom å se på til tider.

Her kan du se video hentet direkte fra de to dronene, filmet på samme sted til samme tid og med samme værforhold. Da kommer forskjellene tydelig til syne:

Alt i alt vil vi si at du får bedre filmer med X4 Plus enn forgjengeren, men det skyldes mer at selve dronen har fått et nytt stabiliseringssystem heller enn at kameraet har blitt oppgradert. Fargegjengivelsen er imidlertid merkbart bedre, selv om vi noen ganger plages av et markant grønnstikk.

En fordel med X4 Plus er dessuten at kontrolleren har fått to nye knapper på fremsiden som gjør at du kan fjernstyre kameraet. Knappen på høyre side starter og stanser video, mens knappen på venstre side tar bilder. Slik kan du enkelt styre filming og knipsing etter behov selv mens du flyr – noe som var utelukket med X4 HD.

Oppsummering og konklusjon – velg etter behov

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Både Hubsan X4 Plus og Hubsan X4 HD imponerer oss på flere områder, og med den nye generasjonen virkelig befester Hubsan sin posisjon som kvalitetsprodusent i et segment der mange andre droner blir ødelagt bare du ser på dem. Hubsan-dronene er begge to langt bedre enn sine konkurrenter, og det gjelder spesielt på tre områder: nyttig funksjonalitet, flygeegenskaper og kvalitet.

Disse tre områdene er samtidig de kanskje aller viktigste for en drone, og å få så mye av samtlige i to pakker som i skrivende koster deg knapt 599 eller 899 kroner er rett og slett imponerende.

Faktisk, så liker vi begge dronene så godt at vi ikke kan anbefale den ene heller enn den andre. Til det er de begge to for bra. Derimot vil vi gi deg noen råd, slik at det blir lettere for deg å velge den riktige modellene til ditt behov.

Om du er helt blank i dronenes verden og vil ha en trygg og enkel drone du kan trene deg opp med, så ville vi ikke nølt med å bestille en Hubsan X4 Plus. Dette er enkelt og greit en veldig brukervennlig sak, som automatiserer flere krevende ting – som å for eksempel holde en stabil høyde over lengre tid. Det vil også bli mindre frustrasjon ved videopptak, for resultatet avhenger ikke så veldig mye av føreren – det blir jevnt over bra uansett.

Hubsan X4 Plus er lettere å styre for nybegynnere enn X4 HD.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Selv om det ikke følger med noen beskyttelsesring til X4 Plus, så virker dronen nærmest som skåret ut av ett stykke og svært solid. Det kan imidlertid lønne seg å investere i noen ekstra sett propeller, noe du strengt tatt uansett burde gjøre med alle droner.

Har du derimot litt flygekunnskap og -trening under huden, så ville vi heller gått for Hubsan X4 HD. Her får du manuell kontroll over langt mer, og styringen er mer kontant og direkte. Det åpner opp for flere muligheter, men krever samtidig mer av føreren. Dette gjelder selvfølgelig styringen, men kanskje mest av alt den endelige videokvaliteten. Greier du å balansere fart og styring, så vil vi påstå at du potensielt kan få bedre videofiler her enn fra X4 Plus – men det vil samtidig være mer utfordrende å få til.

Fremskrittet fra én generasjon X4 til en annen har ikke vært så voldsomt, men om du er helt blank som dronefører kan det være lettere å komme i gang med X4 Plus – takket være bedre stabilisering og automatisk høydeholder.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Villmannsstyringen som aktiveres om du skrur på «Expert»-modusen åpner også for regelrett droneracing, og da er beskyttelsesringen veldig grei å ha. Om du er ute etter fart og spenning og liker å ta utfordringer på strak arm, så vil vi altså anbefale X4 HD på det varmeste.

For øvrig finner du også salto-løsning i begge dronene, og egne knapper for kalibrering på kontrollerne sørger for at du kan korrigere vingling. Det er også små, ensfargede LCD-skjermer på begge kontrollerne, som viser kalibreringsstatus, sanntidsytelse, flyvemodus og annet småtteri.

For å oppsummere: både Hubsan X4 Plus og X4 HD er strålende droner – men velg etter behov og erfaring.

Fikk du ikke med deg vår første samletest?
Test: For under 500 kroner kan du få en kameradrone »

 Hubsan X4 Cam Plus 107C+
7
Bra
Anbefalt

Hubsan X4 Cam Plus 107C+

7
Bra
sitatVeldig god byggekvalitet og stabilitet, men litt dyr

Fordeler

  • +
    Gode flygeegenskaper
  • +
    Lett å komme i gang
  • +
    Holde høyden selv
  • +
    Lekkert design
  • +
    Imponerende byggekvalitet
  • +
    Greit kamera
  • +
    God stabilisering

Ting å tenke på

  • Litt dyr
  • Litt seig i styringen
  • Ingen beskyttelsesring
  • Dårlig minnekortplassering
Hubsan X4 Camera 2014 (H107C)
8
Meget bra
Anbefalt

Hubsan X4 Camera 2014 (H107C)

8
Meget bra
sitatKanskje den dronen som gir deg mest for pengene akkurat nå

Fordeler

  • +
    MYE drone for pengene
  • +
    Gode flyveegenskaper
  • +
    Bra kamera prisen tatt i betraktning
  • +
    Beskyttelsesring
  • +
    God byggekvalitet

Ting å tenke på

  • Ikke så nybegynnervennlig
  • Litt ustabil video
  • Dårlig minnekortplassering
annonse