Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCorsair H60

Så liten kan en vannkjøling bli

Et stille vannkjølingssett som lett kan høre hjemme i stua.

Introduksjon

For halvannet år siden lanserte Corsair, noe uventet, sitt første vannkjølingssett, H50. Det var i løpet av hele 2009 vi virkelig så en stor vekst av slike komplette og ferdig sammensatte vannkjølingssett på markedet, der produsenten Asetek ledet an med grunnmodellene.

Corsair har tidligere lansert to slike løsninger, der begge har vært en personlig versjon av Aseteks LCLC. Siden den gang har konkurransen spisset seg, og en ny produsent har begynt å lage slike OEM-løsninger. Vi møtte CoolIT for første gang på CeBIT 2010, de selger både sitt eget vannkjølingssett, og lar andre produsenter tilpasse dette og selge det under eget navn.

Corsair kommer nå på banen med sitt tredje vannkjølingssett, Hydro H60. Dette er basert på CoolITs OEM-løsning, men Corsair har gått langt i å gjøre sine egne tilpassinger for å skille seg fra mengden.

H60 er et sett som tar minimalt med plass i kabinettet, både prosessorblokken og radiatoren er av den tynneste typen. Settet er kompakt, men Corsair sier at settet fortsatt skal prestere godt samtidig som det er stillegående.

Bli med over til neste side, så setter vi Corsair H60 på prøve!

Takk til Corsair som sendte kjøleren til test.

annonse
Corsair Hydro H60I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Spesifikasjoner

Corsair har lagt ved sokkelfester for alt som er moderne på både AMD- og Intel-platformen. Har du et hovedkort som er merket med LGA eller AM, vil H60 passe. Settet er bare laget for å kjøle prosessoren, og det er ikke mulig å utvide dette til andre komponenter slik som skjermkortet.

  • Pumpe og CPU-blokk kombinert
  • Lukket, ferdig fylt, system
  • Radiator: 120 x 152 x 27 mm
  • Vifte: 120 x 120 x 25 mm. 1700 RPM, PWM, 74,4 CFM, 30,2 dBA
  • Slanger: FEP
  • Sokkel: AM2, AM3, LGA 775, LGA 1156, LGA 1156, LGA 1366
  • Type: Ferdigmontert og forseglet system
  • Materiale: Kobber, aluminium
  • Drivspenning: 12 V

H60 er et komplett og forseglet vannkjølingssett. Alt er montert fra fabrikken, så det eneste du skal gjøre er å skru det som nå er en samlet enhet, fast i kabinettet. Du må derfor ikke bekymre deg for at du må kjøpe inn kjølevæske eller noe annet, Corsair har lagt ved alt du skal trenge.

I produktesken har Corsair lagt ved en detaljert manual som tar for seg monteringsprosessen. Store og gode bilder gjør det lett å skjønne hva som skal monteres hvor og når. Dette er blant en av de bedre manualene vi har sett, og burde gjøre arbeidet langt enklere for de med under snittet kunnskap om emnet.

I pakken finner du alt du trenger. Monteringsmateriell ligger i en egen pose, sammen med nevnte manual. Vifteregulatorer ligger ikke vedlagt, men slik vi ser det er ikke dette en stor ulempe. Viften er PWM-styrt, så hovedkortet kan selv regulere hastigheten ut i fra temperaturen på prosessoren.

annonse
Corsair Hydro H60I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Komponenter

H60 er et sett som bare kjøler prosessoren. Det består dermed bare av en radiator og en kombinert pumpe og prosessorblokk.

Prosessor

Selve prosessorblokken er i all hovedsak altså en pumpe. Selve kobberet som kommer i kontakt med prosessor er rundt en halv centimeter tykt, der det på innsiden av huset er kuttet ut utrolig små riller i metallet. Pumpen skyter vannet ned mot midten av blokken, før det suges tilbake igjen langs sidene. Strøm får enheten via en helt vanlig 3-pins viftetilkobling.

Det er også verd å nevne at H60 kommer med innebygget støtte for Corsairs eget maskin-overvåkningssystem "Corsair Link".

De to slangene som forener pumpen med resten av systemet er montert på ledd som kan vris. Det betyr at settet er langt mer fleksibelt når du skal montere det i maskinen din, og faren for at noen av slangene får en knekk er betydelig redusert.

Det å ha en pumpeenhet så nære prosessoren har i all sin tid skapt litt bekymring. Vibrasjoner og sensitiv elektronikk er sjeldent en god løsning, men i dette tilfellet vil i trekke frem at pumpen trolig er godt isolert. Under testing opplevde vi så godt som ingen former for vibrasjoner på hverken pumpehuset eller hovedkortet.

Totalt sett en liten og hendig enhet som trolig vil sette minimalt med press på hovedkortet. Den er ikke stort bredere enn sokkelen, og gir dermed god plass til både luftflyt og andre komponenter rundt seg.

Radiator

Radiatoren er også en liten og hendig enhet. Den er laget for 120 mm brede vifter, og det kreves derfor at du har plass til dette i bakkant av kabinettet ditt. Samtidig merker vi oss at radiatoren ikke er stort større enn akkurat dette i bredden, og ikke mer enn 25 mm tykk. Sammen med viften vil hele løsningen stikke snaut 5 cm inn i kabinettet.

Slangene som knytter radiatoren og vannblokken sammen er av FEP-typen. Disse er korrugert for å forhindre knekk. Samtidig er slike slanger blant de tetteste på markedet innenfor et fornuftig prissjikt. Slike løsninger er tross alt vanntette, men over tid kan det oppstå mikroskopisk "svetting" igjennom plasten, noe som i sin tur gjør at systemet mister kjølevæske og pumpen kjører tørt. Dette mener Corsair at ikke skal skje med sine sett, og lover en MTBF på 50 000 timer, eller over 5,5 år.

Viften er en 120 mm bred og 25 mm tykk enhet. Med en drivspenning på 12 V vil den ha en hastighet på 1700 RPM med et støynivå på 30,2 dBA. Viften har også et over snittet høyt statisk trykk, 3,2 mm H2O. Målet med høyere statisk trykk er at viften kan gå mer stillegående, men fortsatt få varmen fra radiatoren raskt unna.

annonse
Corsair Hydro H60I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Montering

Vannkjølingssett som dette, med slanger som allerede er montert med fastsatt lengde, krever at du har vifteplass i bakkant av kabinettet. Majoriteten av både mellomstore og fullstørrelse-kabinetter på markedet har dette, så kompatibiliteten til Corsair H60 burde være god.

Én 12 cm bred vifteplass i bakkant av kabinettet er alt du trenger, og settet burde passe helt ypperlig. Som alltid anbefaler Corsair selv at du setter viften til å trekke luften inn igjennom radiatoren, for å hjelpe denne mest mulig. Dette har en positiv effekt for prosessoren, men som vi viste da vi testet storebroren H70 går det utover skjermkortet.

Vi begynner med å montere kjøleblokken til hovedkortet. En spesiell bakplate må til om du benytter Intel-soklene. Med denne på plass kan du stramme skruene til prosessorblokken så langt de går, før du monterer det hele tilbake i kabinettet. Radiatoren festes så via fire enkle skruer som går igjennom viften og kabinettet.

Etter at jeg den siste tiden har testet flere "monsterkjølere", ser dagens oppsett ganske smått og uskyldig ut. H60 tar virkelig ikke mye plass i kabinettet, noe som er en stor fordel. Flere av komponentene på hovedkortet er tross alt høyere enn H60, noe som sier sitt. Det er mye ledig luft, viften ved radiatoren holder i sving.

annonse
Corsair Hydro H60I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24°C. Bakgrunnsstøyen ble målt til 23,9 dBA.

Temperatur

Vi tar H60 ut av produktesken og setter den rett på testbenken, med viften montert for å blåse luft igjennom radiatoren slik Corsair selv anbefaler. Med en langt mindre radiator og bare én vifte forventet vi ikke at H60 skulle nå helt opp til H70, noe som heller ikke er meningen.

Med en temperatur som til slutt ender på 62,1°C mener vi at Corsair fortsatt gjør det veldig godt, spesielt i forhold til den noe høye temperaturen ved 90 W i forhold til H70.

Vi jekket så ned viftehastigheten, fra de originale 1700 RPM og ned til 1000 RPM, for å se nærmere på hvordan kjøleren presterer med et lavere støynivå. H60 gjør det her meget godt, og presterer faktisk hakket bedre enn H70 ved 120 W. Grunnen til akkurat dette er trolig fordi en reduksjon til 1000 RPM for H70 er langt mer betydelig i prosent, enn det er for H60.

Støynivå

Det som raskt ble klart for oss er at det er på støynivået H60 virkelig kan gjøre situasjonen hyggelig. Ytelsen er god, men støynivået er virkelig godt. Målingene vi gjør viser at H60 er en stillegående enhet, samtidig som ytelsen er ivaretatt. 30,5 dBA ved våre målinger er slettes ikke dumt.

Viften er PWM-styrt, noe som betyr at hovedkortet kan regulere hastigheten ut i fra temperaturen på prosessoren. Vi har regulert hastigheten ned til 1000 RPM, og ser igjen at H60 gjør det meget godt. Støynivået er forsvinner faktisk bort i bakgrunnstøyet, det er med andre ord lavt og trivelig.

annonse
Corsair Hydro H60I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Konklusjon

Med det ferdigbygde vannkjølingssettet Hydro H60 viser Corsair nok en gang at de mener alvor i dette markedet. Ulikt fra de to forrige løsningene, H50 og H70, har de nå inngått et samarbeid med OEM-produsenten CoolIT. Samarbeidet har, basert på det vi har sett i dag, vist seg å gi en særdeles god løsning. Hovedproblemet er bare at slike løsninger generelt sett, og dermed ikke bare Corsair, fortsatt har en vei å gå.

H60 er først av alt en meget kompakt løsning. Selve kjølehodet, der pumpen også sitter, er ikke spesielt mye større enn prosessorfestet. Samtidig er den lavere enn flere av komponentene på et normalt hovedkort. Likevel viser det seg at hodet er mer enn kapabelt nok til å flytte unna varmen prosessoren måtte generere. Vi tviler faktisk på at det er mulig å gjøre akkurat et slikt komponent mindre uten å dra med seg større ulemper, noe vi liker!

Når det kommer til støynivået gjør Corsair alt rett. De har gitt en relativt liten radiator en kvass vifte, med gode motrykksegenskaper. Dette sørger for at viften kan flytte mye luft, selv ved lavt turtall. Resultatet er at H60 er stillegående selv når turtallet går på det maksimale. Med en PWM-kontroller på hovedkortet vil dette også reguleres ut i fra belastning. Uansett hastighet er dette et stillegående produkt.

Over til ytelsen ser vi at H60 presterer veldig godt i forhold til lignende løsninger, og da spesielt om vi tar med støynivået i beregningene. H60 plasserer seg, som navnet tilsier, midt i mellom H50 og H70. Storebroren, som er langt kraftigere bygget, ligger faktisk ikke langt unna dagens testkandidat om vi bare ser på de termiske egenskapene.

Totalt sett er vi meget fornøyd med det H60 leverer alene, men problemet blir som alltid prisen. Dette gjelder ikke bare Corsair, men slike løsninger generelt er fortsatt veldig dyre i forhold til luftkjølerne – som virkelig har tatt seg opp de siste årene.

I dag kan du få tak i Corsair H60 for 680 kroner, men prisen i markedet er normalt rundt 770 kroner. Dette er noe mer enn hva du må betale for de massive luftkjølerne slik som NH-D14 og Silver Arrow, kjølere som faktisk har kvassere termisk ytelse, men et noe høyere støynivå.

Det H60 derimot er helt overlegen på er størrelse. Luftkjølerne er massive, og det finnes ikke noe annet på markedet som tar så lite plass og kan tilby så god ytelse og et så lavt støynivå – det er dette som er den virkelig store fordelen med slike sett.

Her betaler du mer for en kompakt løsning. Er det akkurat dette du er ute etter, vil vi virkelig anbefale H60. Har du derimot allerede et stort kabinett med mye plass, og er ute etter noe litt kvassere, er H60 foreløpig for dyr for vår smak.

+ Veldig kompakt!
+ Fin ytelse
+ Lavt støynivå

- Noe stivt priset
- Ingen muligheter for utvidelse

annonse
Corsair Hydro H60I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Les også
Larkooler KU3-241
Les også
Noctua NH-C14
Les også
Corsair H70
Les også
Corsair A50
Les også
Corsair A70
annonse