Tek.no

Test

Test av Dagbladet på mobilen

29 Jan 2011 06:16Først publisert 19 Nov 2009 06:00
annonse

(Publisert 13.11.2009)
På Mobilen.no vil vi i tiden fremover teste flere nyhetssider på mobilen, og vi har allerede begynt med VG Mobil. Denne gang har vi sett nærmere på Dagbladets mobilsider. Som sist, har vi sett på siden på en iPhone, en Samsung Omnia HD, og en enklere mobil som er velegnet for mobilsurfing – denne gang en Nokia 6710 Navigator.

Som med VG Mobil, får de med iPhone den klart beste brukeropplevelsen av nyhetssidene.

Spesialtilpasset
Ved å taste inn www.dagbladet.no i mobilens nettleser, blir du automatisk dirigert til en versjon av siden som passer din mobil. Det er positivt. Du kan dessuten også bruke www.db.no eller http://m.db.no – enda litt enklere. På iPhone 3GS ser Dagbladets mobilsider veldig, veldig bra ut. Artiklene vises svært oversiktlig på den store og brede skjermen, knappene er tydelige og annonsemengden er absolutt ikke overdrevet. Selv fire artikler i bredden så ryddig ut på denne telefonen. Dessuten har du tilgang til Dagbladets forum under artiklene, noe som kan være interessant for noen. Vi hevdet sist at VG Mobil hadde en ”urettferdig bra iPhone-versjon” av sin side, og det samme er i så fall også gjeldende hos Dagbladet.

Men det spørs om det ikke heller er selve iPhone som stiller i en egen klasse når det gjelder mobilsurfing; Dagbladet viser ingen tegn til at de har jobbet spesifikt med å lage en utgave for iPhone (som VG Mobil) men det ser uansett veldig bra ut. Artikkelforfatter, som begynner å gå lei all ”hype’n” rundt iPhone, setter tennene i et stort, surt eple...

(Artikkelen fortsettes.)
 

Omnia HD hakket verre
For vi får ikke helt den samme brukeropplevelsen av Dagbladet på ”iPhone-dödaren” Samsung Omnia HD. Her ligner siden mer på en avansert Wap-utgave. Men det er likevel ikke så ille; hver artikkel vises tydelig med bilde og ingress – en artikkel i bredden –, så du finner fint frem til de sakene som er interessante for deg fra forsiden. Når du trykker på en artikkel du vil lese, vises den pent og pyntelig på siden – med få bilder.

annonse

Øverst på siden har du til en hver tid snarveier til nyheter, sport, kultur, kjendis, vær, live og TV. På Omnia HD var disse linkene litt i minste laget for store, fete fingre, men sport, kultur og kjendis vises som egne kategorier med toppsaker lenger ned på forsiden. Forum under artiklene er også tilgjengelig i denne versjonen av Dagbladet.

Det er minimalt med sjenerende annonser og reklame på Dagbladets mobilsider, og det er positivt. Men, midt i artiklene dukker det ofte opp en boble der det står at ”du har funnet et gratis lodd” – veldig likt annonser som det er innlysende at du aldri i livet bør trykke på. Ettersom dette er en test av Dagbladets mobilsider fristet vi likevel lykken. Hva var premien? Har ikke peiling… Vi ble vist videre til en luguber innholdsleverandør som ville prakke på oss ringetoner og annet piss til den frekke sum av 90 kroner per uke pluss innmeldingsavgift på 29 kroner. Dette er skammelig – en fornærmelse for oss mobilbrukere.
OPPDATERT: En observant leser påpeker at dersom du trykker der det står "Klikk her", ikke "Du Har En Ny Beskjed" som vi tydeligvis har gjort, får du beskjed om hvorvidt du har vunnet og etterpå vises du tilbake til selve artikkelen. Det er selvsagt hakket bedre. Den ufine annonsen som fører videre til en innholdstjeneste som glatt kan kalles ren svindel, ser likevel unektelig ut som en del av skrapeloddet.

(Artikkelen fortsettes.)
 

Dagbladet på Wap
Vi lukket nettleseren på Omnia HD, og plukket i stedet frem den noe enklere mobilen Nokia 6710 Navigator. Denne er også egnet til mobilsurfing, men da fortrinnsvis på Wap-sider. Vi tastet likevel inn www.dagbladet.no i nettleseren, for å sjekke at vi ble dirigert til riktig side. Det ble vi, heldigvis. Wap-siden er ganske lik den vi så på Omnia HD – bare litt mer kompakt og komprimert. Bilde og ingress vises på de viktigste sakene, men du finner også linker som kun inneholder titler. Da kommer problemet med at titler som ”- Vi ble angrepet” – uten ingress eller bilde – blir temmelig intetsigende.
Ved surfing på mobil, i motsetning til å surfe foran PC-skjermen, er det mer avgjørende for brukeren å vite hva man trykker på; det er tregere, og mange betaler for datatrafikken per megabyte.

annonse

(Artikkelen fortsettes.)
 

Konklusjon
Dagbladet på iPhone er rett og slett glimrende, men vi er ikke like entusiastiske over hvordan siden ser ut på Samsung Omnia HD eller Nokia 6710 Navigator. Her blir det litt kjedelig, selv om det i og for seg ser helt greit ut. Artiklene er dandert oversiktlig nedover på forsiden, og når du klikker på en sak vises denne på en tilfredsstillende måte. Vi hadde imidlertid forventet en litt mer spennende versjon for Omnia HD, og kanskje en noe enklere versjon for Nokia 6710 Navigator – det ble litt mye info på en liten skjerm.

At det også dukker opp annonser midt i artiklene som lett kan føre deg videre til en useriøs innholdstjeneste trekker ned totalinntrykket. Dagbladet på mobilen får likevel ”tommel opp”, dog intet terningkast, inntil vi har testet flere nyhetssider på mobil som vi kan sammenligne med. En større samletest vil komme på et senere tidspunkt.

Dagbladet (mobil)

Les også
Test av Aftenposten på mobilen
Les også
Kom i gang med mobilsurfing
Les også
Test av VG Mobil
Les også
Doblet interesse for mobilsurfing
Les også
Jackos død satte mobilsurferekord
Les også
Dropp mobilsurfing i utlandet
Les også
- Nå kommer mobilsurfebølgen!
annonse

Les også