På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Har Ikeas smartknapp blitt tre ganger så god?
Ikea har oppdatert snarveisknappen sin. Derfor har vi gjort en ny vurdering.
Innhold
Dette er ikke første gang vi vurderer Ikeas snarveisknapp – den relativt rimelige smartknappen som egentlig kun hadde støtte for ett eneste klikk. Men siden produktet først ble testet på tampen av januar 2021, har Ikea funnet ut at ett klikk er i det aller minste laget.
Det samme mente for øvrig vi i vår opprinnelige test, som du finner i sin opprinnelige form under denne oppdateringsdelen.
Sent på høsten i fjor fant i hvert fall Ikea ut at de skulle gi snarveisknappen en oppdatering. At knappen faktisk var i stand til å virke på flere måter visste vi allerede, ettersom den med Apple HomeKit allerede da klarte å skille på korte og lange klikk.
Men den 27. oktober 2021 rullet Ikea ut en fastvareoppdatering til sin smarthub Trådfri Gateway og selve snarveisknappen. Med dette på plass skulle knappen kunne reagere på tre forskjellige klikkmønstre: Enkeltklikk, dobbeltklikk og et langt klikk.
Dette gjør den i teorien en god del mer anvendelig, og mer på linje med de fleste andre smartknapper. Samtidig har knappen stadig den relativt attraktive prisen på 99 kroner.
Det kan argumenteres med at vi skulle vært tidligere ute med denne oppdateringen av vår test, men dette gikk oss ærlig talt hus forbi frem til vi av andre grunner åpnet Ikea-appen og fikk se påstanden om at knappen hadde blitt «tre ganger bedre».
Her var det åpenbart bare å børste støvet av våre knapper for å se om Ikea leverte på sine lovnader. Men aller først måtte vi få på plass fastvareoppdateringen, som gjøres gjennom appen og tar en liten stund.
Med dette fikk vi endelig full funksjonalitet, som vil si at hver knapp kan settes til å trigge tre forskjellige scener – mot opprinnelig én scene. Plutselig var det største problemet å huske om det var ett eller to eller et langt klikk som startet partyscenen.
Hvis du har et problem der, går det jo stadig an å bruke de medfølgende selvklebende lappene til å skrive på, selv om det kanskje ikke blir fullt så elegant. For den saks skyld er det heller ingen som tvinger deg til å programmere knappen for mer enn én scene.
Men betyr så dette at Ikea-knappen faktisk har blitt tre ganger så i løpet av det siste året? Vel, i Ikeas Trådfri-system, betyr det i hvert fall at én knapp nå kan gjøre det samme som vi trengte tre slike knapper for tidligere.
Samtidig kan den ikke deles fysisk, og det kan selvfølgelig være mer praktisk å ha en slik knapp i hvert sitt rom enn kun én knapp som kan starte flere scener. Men vi har i det minste ingen anledning til å klage – muligheter for flere klikk teller kun positivt i vår bok.
Best å holde seg til Trådfri
Det eneste vi inderlig hadde håpet vært på plass nå, ett drøyt år senere, er bedre tredjepartsstøtte.
Men å få snarveisknappen til å virke med Samsung SmartThings er dessverre stadig en ustabil og knotete opplevelse, for å si det mildt. Der er det nok best å bare holde seg til den veldig gode SmartThings Button.
Futurehome lister på sin side Ikeas knapp under støttede produkter, men vel inne i appen finner vi ikke noen god måte å faktisk bruke den på, da den dukker opp som en ukjent enhetstype og vi ikke får velge noe annet. Men en kikk på Futurehomes forum gir oss en mistanke om at de generelt sett sliter litt med Ikea-enheter, med unntak av lyspærene.
Vi hadde ellers tro på at Homey skulle klare brasene, men den gjengen ser ut til å ha resignert når det gjelder akkurat snarveisknappen. Samtidig har de faktisk klart å få inn støtte for flere av de andre Ikea-knappene, inkludert av/på-bryteren med dimming og den nye fjernkontrollen. Så for Homey har vi i det minste en rekke anstendige alternativer.
(Ny) konklusjon
Siden Ikeas snarveisknapp først kom på markedet for litt over ett år siden, mener Ikea selv at den har blitt «tre ganger bedre». Så langt vil ikke vi ta den, men det er ingen tvil om at en knapp som kan fyre i gang tre forskjellige scener er langt kjekkere enn en knapp som kun takler én eneste scene.
Fysisk sett er det flere ting å like med knappen: Den har en magnetisk bakside, kan merkes med selvklebende lapper og i esken følger det med festeplate i metall – som kan klistres eller skrus fast i en vegg om ønskelig.
For deg som har investert i – og aktivt bruker – Ikeas stadig voksende smarthussystem Trådfri, er snarveisknappen en veldig kjekk sak som nærmest er å betrakte som et obligatorisk kjøp.
Men er du en som kun er ute etter en hendig og rimelig Zigbee-knapp til bruk med andre systemer, ser det ut til at du vil få mer glede og mindre hodepine ved å velge et annet alternativ. Selv andre Ikea-knapper/fjernkontroller kan være et smartere kjøp.
Unntaket her er Apple HomeKit, hvor snarveisknappen stadig fungerer utmerket – om enn stadig med kun to klikkmuligheter.
Akkurat dette med tredjeparts støtte kan selvsagt fremdeles endre seg, men i skrivende stund vil vi kun anbefale snarveisknappen for ihuga Ikea Trådfri-brukere. Knappen fortjener likevel en høyere karakter nå som den støtter tre typer klikk, så vi har hevet den med ett helt trinn til 8/10 poeng på Tek-skalaen.
En kjekk og relativt rimelig knapp for Ikea Trådfri-systemet.
Fordeler
- +Liten og praktisk
- +Magnetisk bakside
- +Kan merkes etter ønske og behov
- +Batteri og festeplate i metall følger med i pakka
Ting å tenke på
- —For tiden dårlig støtte hos tredjeparts smarthuber
Under følger den originale testen, opprinnelig publisert den 23. januar 2021.
Oppdatert 26. april 2021: I den opprinnelige versjonen av testen het det at knappen ikke dukket opp i Apples Hjem-app / Apple HomeKit. Dette ble fikset av Ikea i en fastvareoppdatering fra 18. februar.
Så ramlet den plutselig inn døren, den vidgjetne snarveisknappen fra Ikea. Møbelgiganten har uten tvil hatt delvis suksess med sin smartsatsing kjent under navnet Trådfri – ikke fordi den er spesielt avansert eller sofistikert, men fordi den er rimelig og enkel å bruke.
I tillegg kan Ikeas smarte lyspærer i samme serie brukes sammen med den populære og mer utbredte løsningen Philips Hue.
Men det er altså denne ganske ukompliserte smartknappen vi skal se nærmere på i denne testen. Knappen kom på markedet rett før jul, men har ikke vært så lett å få tak i.
Den har en prislapp pålydende 99 kroner, og for den summen får du en trådløs knapp, ett batteri, en metallplate, dobbeltsidig tape og seks klistremerker som kan brukes til å merke knappen.
Knappens bakside er magnetisk, så du ganske enkelt kan sette den på kjøleskapet eller en annen metalloverflate.
Mangler du et egnet sted å ha den, kan du eventuelt feste den medfølgende metallplaten på en passende sted, enten med skruer eller den dobbeltsidige tapen. Eller du kan bare la den ligge på nattbordet. Uansett – vi tipper du kommer til å finne ut av det.
Kjent design
Ikea har ikke akkurat funnet opp kruttet på nytt med snarveisknappen sin. Her har vi en kjent form og stil, i hvert fall for de som har noen Trådfri-produkter fra før. Blant annet er fjernkontrollen som følger med selskapets batteridrevne rullegardiner og Ikeas lille lyspæredimmer på samme størrelse.
De virker dog ikke på helt samme måte. De andre bryterne kontrollerer bestemte produkter – enten direkte eller gjennom Ikeas smarthub – mens snarveisknappen skrur på en «scene».
Det fine med disse scenene, som tidligere ble kalt «stemninger», er at man ikke er begrenset til å kun bestemme lyssettingen i huset. En scene inkluderer også styring av eventuelle rullegardiner, smartplugger (strømuttak) og høyttalere.
Med ett klikk på knappen kan man altså for eksempel heve rullegardinen, sette lyspærene til et passe behagelig nivå og bevilge seg selv litt rolig morgenjazz – samtidig som kaffetrakteren putrer i gang på kjøkkenet.
Dette høres selvsagt ganske kjekt ut, men løsningen har også noen klare begrensninger. For å sette en scene er vi nemlig fullstendig avhengige av Ikeas smarthub, også kjent som Trådfri Gateway. Uten denne er det bare å glemme snarveisknappen.
Men det er egentlig helt greit. Ikeas smarthub er anstendig priset og en sak vi uansett vil anbefale til alle som har mer enn et par Trådfri-dingser i hus.
Av Ikea, for Ikea
Samtidig er det viktig å ha på det rene at Ikeas smarthub i hovedsak er lagd for nettopp smartprodukter fra Ikea – det er ikke et produkt som Athom Homey, Futurehome eller Samsung SmartThings som er ment å styre et større utvalg enheter fra forskjellige produsenter.
Noen unntak er det jo, som at vanlige Sonos-høyttalere støttes i tillegg til Ikea Symfonisk, men de bruker tross alt det samme systemet. Og visse tredjeparts Zigbee-lyspærer kan kobles til Ikeas system, men det vil sjelden lønne seg rent økonomisk.
I det store og hele er det altså slik at Ikeas smarthub, og derfor også snarveisknappen, kun vil virke med Ikeas egne Trådfri-enheter.
Samtidig er det altså slik at knappen bruker den energigjerrige trådløse standarden Zigbee, noe som betyr at den på papiret vil kunne brukes sammen med andre, mer allsidige smarthusløsninger. Vel å merke så lenge det er støtte for det.
Smarte ting
I etterkant av lanseringen er det ikke så mye god tredjeparts støtte for snarveisknappen. Homey har støtte for mange Ikea Trådfri-enheter, men vi har fremdeles til gode å se en fjernkontroll eller knapp dukke opp i den lista.
Men Ikeas smarthub støtter Apple HomeKit, og i Apples Hjem-app dukker nå faktisk Ikeas smartknapp opp – med den ekstra bonusen at du kan sette opp knappen til å fungere med både vanlig og langt klikk.
Bruk av HomeKit krever dog at du har en kompatibel Apple-enhet i huset.
Dersom du ikke har noe imot å knote litt, kan du også få knappen til å virke med Samsung SmartThings. Med tiden håper vi at den prosessen vil bli langt enklere, og at det vil komme støtte mot andre systemer også.
Er du av typen som vil ha det på plass så fort som mulig, finner du en litt forvirrende oppskrift i denne SmartThings-forumstråden. I korte trekk må du:
- Pare snarveisknappen mot SmartThings-huben ved hjelp av SmartThings-appen. Å legge til knappen som «Ikea Button» vil da gi deg en «Thing».
- Logge deg inn på Samsungs nettportal for å ta i bruk SmartThings Groovy IDE – egentlig et slags enkelt utviklerverktøy – hvor det er mulig å endre verdiene eller egenskapene for de enkelte enhetene koblet til SmartThings-huben.
- Endre knappens Type-verdi til «ZigBee Button» og lagre. (Nei, navnet spiller ingen rolle.)
Dette ser ut til å fungere, om enn ikke alltid på første forsøk. Hos oss hjalp det å slette knappen i appen og gjenta prosessen. Det kan også være at det bare tar litt tid, da ting må synkroniseres mellom SmartThings-skyen og huben.
Hvis dette blir for komplisert, kan du altså vente og håpe på bedre offisiell støtte. Et annet alternativ er å heller gå for SmartThings-systemets dedikerte knapp, som støtter flere typer klikk og dessuten har termometer innabords.
Ulempen med SmartThings-knappen er at den vanligvis koster det dobbelte av Ikeas alternativ. Spesielt dersom du ønsker deg mange knapper, vil den være mindre attraktiv. Og så virker den så vidt vi vet kun med SmartThings-huben.
Kun ett klikk
En klar begrensning med Ikeas snarveisknapp er at den kun fungerer med ett klikk – vel å merke med mindre du setter opp knappen i HomeKit. Knapper er noe vi ellers er vant til kan virke på flere måter – med slikt som enkle, doble og lange klikk – men i Ikeas app er det altså kun korte enkeltklikk som gir oss et resultat.
Dette betyr på sin side at produktet er tilnærmet idiotsikkert å bruke når systemet først er satt opp, siden knappen kun vil aktivere den ene scenen.
Samtidig er det altså slik at knappen er lagd for i hvert fall én annen type klikk. Ikea opplyser til Tek.no at de kontinuerlig evaluerer om de skal legge til et langt klikk i appen også. Dette har altså Apple fått på plass i sin Hjem-app.
Men for tiden kjenner vi ikke til noen bestemte planer fra Ikea om å gjøre det samme.
Kun ett klikk er også det som gjelder dersom knappen brukes med SmartThings-huben. Men her gir systemet oss også muligheten til å skru enheter som lys av eller på med det samme klikket. Scener kan dog fremdeles bare slås på.
Løsningen på kun ett klikk vil nok for mange være å ha flere snarveisknapper, eller bruke HomeKit-integrasjonen om det er tilgjengelig i kåken.
Det vil uansett ikke by på problemer å ha flere slike knapper. Måten den kan merkes på vil i hvert fall sørge for at det ikke trenger være noen tvil om hvilken scene knappen setter i gang.
Bak et gjennomsiktig plastdeksel på oversiden er det plass til ett av seks medfølgende klistremerker – tre med ferdige symboler og tre du selv kan tegne eller skrive på. Eller bruk fantasien og lim inn et passende bilde.
Konklusjon
Ikea Trådfri snarveisknapp er et produkt det er litt begrenset hvor mye vi kan skrive om uten å repetere oss selv så altfor mye. Den er lagd for å brukes med Ikeas smarthub, og knappen støtter da kun ett trykk, som da aktiverer én scene. Og det er det.
Med HomeKit får vi muligheten til å sette opp et alternativt trykk, men vi skulle likt å se dette i Ikeas app også. Det ville også gjort det mulig å bruke knappen til å slå av og på lys. Det skal dog nevnes at Ikea allerede har en av/på-bryter, som også kan dimme og heller ikke er avhengig av smarthuben. Den koster 99 kroner – altså det samme som snarveisknappen.
Nei, snarveisknappen er ment for deg som har lagd en litt mer komplisert scene i Ikeas Trådfri-app, og vil ha en enkel måte å aktivere den scenen på uten å måtte gå inn i appen.
Ikke akkurat banebrytende rakettforskning dette altså, så det er ikke merkelig at knappen utfører sin ene oppgave med glans.
Samtidig ser vi at snarveisknappen blir enda mer anvendelig med støtte for både korte og lange trykk. Enten for å kunne veksle mellom to lignende scener, eller for enkelt å kunne gå tilbake til normal modus.
For hvis du ikke har mulighet til å sette opp knappen i HomeKit, føler vi nærmest at to snarveisknapper er et minimum av hva du faktisk trenger.
Ikeas nye knapp kan også brukes med andre smarthussystemer, men enn så lenge har vi kun fått den til å fungere med Samsung SmartThings. Og det kreves litt jobb for å få det til.
Forhåpentligvis kommer det også støtte for slikt som eksempelvis Homey og Futurehome etter hvert.
Ellers må vi selvsagt minne om at det også finnes andre programmerbare knapper på markedet. Vi har allerede nevnt SmartThings Button, men må også trekke fram Philips Hues dimmebryter, som kan programmeres både med Homey og HomeKit.
En slik er riktignok ikke like liten og nett, og koster dessuten nærmere det dobbelte av Ikea-knappen, men så gir den også flere muligheter.
En kjekk og relativt rimelig knapp for Ikea Trådfri-systemet.
Fordeler
- +Liten og praktisk
- +Magnetisk bakside
- +Kan merkes etter ønske og behov
- +Batteri og festeplate i metall følger med i pakka
Ting å tenke på
- —For tiden dårlig støtte hos tredjeparts smarthuber