Tek.no

Test Dell XPS 13 9300

Dells toppmodell har endelig nådd sitt fulle potensial

Rå kraft, større skjerm og bedre interaksjon er bare noen av nyhetene.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Dells XPS 13 har alltid bydd på litt ekstra ytelse i forhold til det man ellers ville forvente fra en maskin på dens beskjedne størrelse. Naturlig nok kanskje, ettersom «XPS» tross alt står for «Extreme Performance System».

Og godt er det, for ytelse kan være en viktig faktor for mange som skal kjøpe en bærbar de vil ha med seg i mange år.

Men ytelse er ikke alt. Og selv om XPS 13 lenge har vært ansett som en av de bedre ultraportable maskinene på markedet, føler i alle fall undertegnede at de aldri har nådd helt opp. Alltid har noe kommet i veien, være seg driverproblemer, knapp batteritid, lyslekkasje fra skjermen, elektronisk støy eller annet rusk.

Sist vi føler XPS 13 kom ekstremt nær å målbinde oss var helt tilbake i 2015, da den fjernet nesten hele rammen rundt panelet for en – på tiden – helt vanvittig skjermopplevelse. År før andre kom løpende etter med samme oppskrift.

Forrige gang vi testet en XPS 13-maskin, i 2018, havnet den også like utenfor pallen både på grunn av støy, skjermlysstyrke og skuffende grafikkytelse.

Men nå er den splitter nye 2020-utgaven her, og den har sjeldent mange nye triks i ermet. Eller nye og nye, det er heller kombinasjonen av forbedrede egenskaper vi sikter til. Så, når regnskapet skal gjøres opp er det vanskelig å ikke se at dette blir en virkelig «crowdpleaser». I det øvre prissegmentet i det minste, for prisen på vår testutgave legger seg godt over tyve tusen kroner.

Dell XPS 13 9300
9
Imponerende
Anbefalt

Dell XPS 13 9300

sitat"En av de kraftigste og beste 13-tommerne på markedet."
 • Krysse av
  Svært høy prosessorytelse
 • Krysse av
  Krystallklart 16:10-panel med flotte farger og god kontrast
 • Krysse av
  Stor, god pekeplate og raske taster
 • Krysse av
  Solid bygget og flott design
 • Krysse av
  Kompakt og lett
 • Krysse av
  Takler enkle spill
 • Krysse av
  Godt med lagring og minne
 • Krysse av
  Ansikt- og fingerpålogging
 • Krysse av
  God oppdateringsprogramvare
 • Krysse av
  Støysvak
 • Bytt
  Ingen USB-A-port bygget inn
 • Bytt
  Andre har bedre batteritid
 • Bytt
  Dårlig kamera
 • Bytt
  Noe grunne taster

Dette er nytt i 2020-utgaven

2020-utgaven, som går under serienavnet «9300», bygger videre på grunndesignet Dells XPS-maskiner har hatt de siste fem årene.

Men inspiserer du den litt nærmere oppdager du dette:

 • Den tykke rammen under 16:9-skjermen til forgjengeren er borte. Panelet strekker seg nå helt ned og har fått et overlegent 16:10-forhold.
 • Tastaturet har fått raskere taster, og brer seg nå helt ut til kanten av maskinen.
 • Pekeplaten har blitt 17 % større.
 • Ansiktspåloggingen, som ble fjernet i tidligere modeller, er tilbake.
 • Effekten til høyttalerne er doblet.
 • I tillegg er prosessoren oppgradert til Intels 10. generasjon kalt «Ice Lake». Og da av 25-watttypen med god integrert grafikk, så vi forventer høy ytelse. Også minnehastigheten er forbedret.

Flere nyheter er det også blitt plass til, men mer om det straks.

Enda bedre bygget enn tidligere

Nye Dell XPS har blitt 2 prosent mindre i volum enn forgjengeren. «Wow», tenker du kanskje, men husk da at den allerede var blant de aller mest kompakte 13-tommerne på markedet og at årets nykommer også har fått på plass et større panel.

Den beskjedne størrelsen bidrar til at maskinen føles tyngre enn den er med sine knappe 1,3 kilo, men det tilgis straks du faktisk griper rundt den. Den er nemlig virkelig godt bygget, med presisjon i alle ledd. Særlig vil vi trekke frem en nyvinning av året, at du kan vippe opp skjermen med én finger uten at basen følger med eller maskinen vakler bakover. Denne egenskapen er kun tilgjengelig på maskiner hvis produsenten har lagt sjelen sin i utviklingen og latt ingeniørene sine bruke den ekstra tiden for å få detaljene helt riktige.

Byggematerialene er, som forventet, valgt fra øverste hylle. Som hos forgjengerne er dermed basen frest ut av ett stykke aluminium, mens berøringsskjermen har fått et lag med Gorilla Glass 6 som beskyttelse for riper og smuss. Sidene har en «børstet» overflate, og denne er ifølge Dell anodisert to ganger for å gjøre den mindre utsatt for riper som følge av kollisjon med andre ting og tilkobling av ekstrautstyr hvor du ofte bommer litt på portene.

Overflaten på innsiden av maskinen er av karbonfiber. Den føles varmere og mykere enn aluminium for håndbakene dine, takket være det som må være et tynt lag silikon på toppen. Det gjør maskinen noe mer utsatt for fingermerker, men den avveiningen er det verdt, mener vi.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Ansiktspåloggingen er tilbake

I fjor forsto Dell at løsningen deres med kamera nede under skjermen ikke var holdbar for brukerne. Det er ikke artig å vite at kollegaer eller eksterne kunder ser opp i nesen din under møter. De krympet derfor kameraet slik at de fikk plass til det der det hører hjemme, i den øvre skjermrammen. Men i slankeprosessen forsvant IR-sensorene som gjorde det mulig å logge inn med ansiktet, noe som ikke var spesielt fremtidsrettet.

I årets utgave har Dell-ingeniørene sørget for å få på plass også disse sensorene i toppen av maskinen, noe vi er glade for. Det er rett og slett mye raskere og mer intuitivt å logge på med trynet fremfor å legge fingeren på på-knappen. Selv om du også har sistnevnte mulighet hos XPS 13.

Dårlig kamera og høylytte høyttalere

Selve kameraet har imidlertid ikke blitt noe bedre. Det har ok 720p-oppløsning, men både lysstyrke og dynamikk er svak. Dell skryter av programvare som skarper opp bildet, men denne går i fella og overdriver slik at resultatet blir kornete og stygt. På kameraområdet må hele bransjen ta seg kraftig sammen nå. I fremtiden blir kvaliteten her essensielt for hvilken maskin man kjøper, og førstemann til å prioritere dette vil vinne kunder. Dells trøst er at ingen integrerte kameraer i noen bærbare er gode i dag.

Effekten i høyttalerne er doblet til 2 watt. De er plassert langs kortsidene mot undersiden av maskinen. De spiller høyt. Vi sa høyt! Med klarhet i vokaler og spesielt det øvre registeret. Men bassen er fraværende, så lyden blir aldri fyldig nok til å klassifiseres i samme høye klasse som MacBook Pro 16 og dels MateBook X Pro. I tillegg høres av og til en rask «raslelyd» i enkelte låter når man spiller høyt.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Godt rigget for fremtiden

Trolig av plassmangel har Dell skrotet en dedikert USB-A-port. En overgang følger med, men dette er ingen fullgod løsning for alle. Her har Huawei truffet folk bedre med sin MateBook X Pro. Men, de to Thunderbolt 3-portene (med USB-C-kontakt) tilbyr er i det minste svært fremtidssikre egenskaper som lynrask overføring av filer, nettverk, tilkobling av skjermer med høy oppløsning og eksterne grafikkort (PCIe x4) og hurtiglading av batteriet til 80 prosent på en time.

XPS 13 leveres med en ren installasjon av Windows 10, men enkelte Dell-programmer forhåndsinstallert. Disse er fokuserte og lette å bruke, og hjelper deg med rask og problemfri oppdatering av drivere og fastvare, justering av batteriytelse, valg av skjermmodus og lignende. En app lar deg også svare på meldinger fra mobilen din, være seg Android eller iOS, og eiere av telefoner med førstnevnte system kan dessuten overføre filer til og fra enhetene.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Endelig en skjerm med «riktig» format

Skjermen har lenge vært det aller mest «sexy» hos Dells XPS-maskiner, med superslanke «InfinityEdge»-rammer på tre sider av panelet og knallgod bildekvalitet.

Men maskinen har likevel manglet noe i forhold til de beste fra Apple, Hauwei og Microsoft. Panelet har nemlig hatt et 16:9-format, som en TV. Det er ikke optimalt for en datamaskin, hvor du leser tekst fra topp til bunn og programmer ofte stjeler av den allerede knappe høyden til elementer som verktøylinjer, adressefelt og oppgavelinjer.

Nye XPS 13 fikser dette og mer til. Nå er panelet endelig i samme liga som de aller beste, med et 16:10-format som gir bedre oversikt og plass i høyden. Dell har fått til dette ved å rett og slett kutte bort den tykke listen som tidligere strakte seg langs bunnen av skjermen. Grepet gir et panel som er omtrent 7 prosent større enn tidligere, samt en høy utnyttelsesgrad på hele 91,5 prosent. Rålekkert og ikke minst nyttig.

Oppløsningen er svært god, og det er i praksis ikke mulig å se enkeltpiksler på vår testmodell med UHD-skjerm. Lysstyrken er ikke blant de aller beste, men god nok for de aller fleste situasjoner og til å vise HDR 400-innhold.

Innsynsvinkelen er upåklagelig, antirefleksbelegget takler de verste lyskildene, skarpheten er absolutt og fargemetningen og kontrasten ekstremt god. Alt av innhold som vises på skjermen stråler.

Nå er skjermrammen så tynn rundt hele panelet.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Nytt og raskere tastatur

Nye taster er på plass i årets modell. Dette er den éne endringen som ikke utelukkende er positiv. Tastene er slankere og raskere, og noen av dem også større enn tidligere. Men, vi savner nok mer tilbakemelding når vi skriver. Tastene har 0,7 millimeter vandring. Det er tilfeldigvis samme distanse som Apples utskjelte «sommerfugltaster», som de nå har gått bort fra til fordel for «Magic»-tastene sine med 1 millimeter vandring.

Tastene har en vandring på 0,7 millimeter. Det er ganske kort, og sammenlignbart med Apples sommerfugltaster. Sistnevnte er imidlertid verre å bruke i lengden, med mer støy og svakere demping.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Disse fra Dell støyer mye mindre, er bedre dempet og føles overlegne ved en direkte sammenligning mot sommerfugltastene på en MacBook Pro, men for mange kan overgangen i alle fall oppleves som brå. Og godfølelsen er ikke garantert for alle. Men kanskje aller mest for dem som skriver veldig, veldig mye.

Pekeplaten blir det mindre diskusjon rundt. Denne er blitt 17 prosent større og er nå stor nok til å komfortabelt bruker flerfingerbevegelser i Windows 10. Som en glassplate med såkalte presisjonsdrivere er den superjevn å bruke og støtter alle muligheter operativsystemet åpner for. Presisjonen dens er blant de aller beste på Windows-bærbare, og vi liker også at du kan «tappe» på platen uten at den lager en lyd.

OBS: Vi har fått tilsendt et eksemplar til test med annet tastaturoppsett enn modellene som selges i Norge.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Ytelse og eksterne egenskaper

Som nevnt i introduksjonen leverer Dells XPS-maskiner gjerne det lille ekstra på ytelsesfronten. Slik er det også denne gang. Vår testmaskin er utstyrt med en firekjernet prosessor fra Intels siste 10. generasjon Core i7-serie. Dell lar prosessoren kjøre på høyeste ytelsesnivå og trekke inntil 25 watt ved behov. Det til forskjell fra flere andre bærbare, som ofte begrenser den samme prosessoren til 15 watt og dermed oppnår lavere ytelse.

Dell kan kjøre prosessoren på maks guffe fordi de har installert en kjøleløsning i maskinen som tåler belastningen også i lengden. Som du kan se av grafene lenger ned holder både støyen og temperaturen seg i sjakk, til tross for at ytelsen altså er bedre enn andre sammenlignbare maskiner, som HPs Spectre x360.

Kraftoverskuddet kommer spesielt godt til nytte under tunge oppgaver som videoredigering, modellering og bildebehanding. Til mer dagligdagse oppgaver merker man ingen forskjell i dag, men den ekstra ytelsen kan være grei å ha i fremtiden uansett.

Prosessoren har også såkalt Iris Plus G7-grafikk. Dette er Intels nyeste og aller kraftigste integrerte grafikkløsning. Av målingene våre ser vi at denne er fullt på høyde med Nvidias dedikerte MX150-brikke, og dermed god nok til å dra noen lettere spill med grei grafikk og bildeflyt.

Det er verdt å poengtere at selv under spilling eller hard prosessorbelastning måler vi ikke maskinen til over 44 desibel støynivå. Ofte ligger viften rundt 40,5 dBA, noe som er ganske stille. Og under lett bruk står den helt i ro.

Nye XPS 13 har omtrent 9,5 timer batteritid. Det er faktisk(!) ikke veldig imponerende – noen maskiner klarer det dobbelte nå for tiden – men absolutt godt nok for de fleste likevel. Det er helt greit at noen prioriterer ytelse over batteritid også, så kan man velge det som passer en best. Trolig tar kjøleløsningen opp litt mer plass hos XPS 13, noe som gir mindre rom for battericeller enn i eksempelvis nevnte Spectre x360 fra HP. I tillegg skal jo panelet med den skyhøye oppløsningen på 3840 x 2400 piksler ha sitt av energi. Årets XPS-maskiner med Full HD-panel vil vare lenger, men yte svakere selvsagt.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Konklusjon

Tidligere XPS 13-modeller har vært gode, men enten hatt feil eller manglet det siste lille grepet som kunne ta dem helt opp til toppen. Vi snakker ikke nødvendigvis om toppkarakteren, men om at maskinen kunne vurderes på lik linje med MacBook Pro, MateBook Pro eller Microsofts beste Surface-bærbare.

Årets modell sørger for at det er slik det blir fremover. Skjermen med 16:10-panel og høyere utnyttelsesgrad, sammen med «helmaks» ytelse uten plagsom støy tar maskinen med seg til toppdivisjonen av bærbare.

Panelet serverer suverene bilder, designet og konstruksjonen er i toppklasse, smarte løsninger som ansiktspålogging er på plass og en større pekeplate gjør maskinen til en fryd å navigere rundt på. Tastaturet kan være en «dealbreaker» for noen hardbarkede skrivefantaster, mens andre vil vende seg til det.

Samtidig er ikke kameraet spesielt mye å skryte av, men hvilket innebygget er egentlig det.

XPS 13 er toppvalget for deg som er kompromissløs på det meste, men som i valget mellom rå ytelse og kanskje overdrevent fokus på batteritid velger det første.

Dell XPS 13 9300
9
Imponerende
Anbefalt

Dell XPS 13 9300

sitat"En av de kraftigste og beste 13-tommerne på markedet."
 • Krysse av
  Svært høy prosessorytelse
 • Krysse av
  Krystallklart 16:10-panel med flotte farger og god kontrast
 • Krysse av
  Stor, god pekeplate og raske taster
 • Krysse av
  Solid bygget og flott design
 • Krysse av
  Kompakt og lett
 • Krysse av
  Takler enkle spill
 • Krysse av
  Godt med lagring og minne
 • Krysse av
  Ansikt- og fingerpålogging
 • Krysse av
  God oppdateringsprogramvare
 • Krysse av
  Støysvak
 • Bytt
  Ingen USB-A-port bygget inn
 • Bytt
  Andre har bedre batteritid
 • Bytt
  Dårlig kamera
 • Bytt
  Noe grunne taster
Les også
Huawei MateBook X Pro (2020): «10/10-maskinen» endelig oppdatert og klar for Norge
annonse

Les også